AcasăRabbi ziceComplexul matern?

Complexul matern?

E limpede că românii au un complex maternal. Şi nu mă refer la obsesiile perverse ale lu’ chioru’ ăla de Oedip. Altfel cum s-ar putea explica evocarea mamelor în aproape orice context?

Vorbind cu cineva despre situaţia din Orientul Mijlociu, partenerul meu de şuetă mă lămureşte:

– Bre, acolo lucrurile sunt atât de complicate că nici mama lu’ Obama nu le dezleagă.

Bang! Hillary Clinton nu e mama lui Obama. Atunci? Are mama lui Obama abilităţi speciale care o recomandă ca o competenţă excepţională în materie de politică externă ? Altfel ce rost are pomenirea ei?

Un amic îşi prăjeşte calculatorul. Ajuns la depanare, îşi formulează mai degrabă speranţa că „poate e o problemă de soft”. Tipul de la depanare, un puşti acneic şi ochelarist îl descurajează rapid:

-Ce soft, dom’le! Pe ăsta nu-l mai rezolvă nici mama lu’ Bill Gates!

Bun. Acum măcar ştim ca Bill Gates n-a fost aşa de deştept. Adevărata meseriaşă, din spatele său, era mă-sa. Fără ea, ochelaristul de la Microsoft ar fi vândut chiftele la Mc şi astăzi. Noroc cu mă-sa. Mare noroc, altfel firewall-ul din windows era o mizerie.

Unul prins de radar încearcă să-l intimideze pe agentul de circulaţie, sugerând că ar suna la nu ştiu ce mare şef. Agentul, impasibil, îl lămureşte:

– Te-a pozat aparatul! Poţi să te duci dumneata şi la mama lu’ Băsescu.

Deci mama lui Băsescu lucrează la Poliţia Circulaţie. Şi are funcţie babană. Ce nepotism!

Într-o dezbatere despre criză, un politician îi atrage atenţia onorabilului ministru că Paul Krugman a zis nu ştiu ce, într-un articol recent. Ministrul îl repede cu argumentul suprem:

– Dom’le, în situaţia actuală nici mama lu’ Krugman nu mai…

A intrat în funcţiune prezumţia de competenţă? Şi astfel mama lui Krugman a devenit un etalon al competenţei? Un fel de supra-competenţă? Oricum, important e să afli că blocul în care stai e bine construit. Nu-l dărâmă nici mama lu’ Bin Laden. Că se ştie cum dă cu piciorul baba aia.

Observaţi, totuşi, că în toate situaţiile… nu mai e nimic de făcut. Nici măcar competenţele materne nu mai pot rezolva problemele. Alteori, când răul e deja comis, explicaţia alunecă tot în maternitate, în una de un soi mai aparte:

– Cine mama dracului a făcut porcăria asta?

Observaţi? Dracul era începător. Nu avea cum fi bănuit pentru o boacănă aşa de grozavă. Musai era mă-sa implicată.

O altă situaţie în care apare invocarea mamelor este paradoxal, una care implică tocmai lipsa oricărei competenţe. Să ne imaginăm, în trafic, următorul dialog:

– Cine te-a învăţat să conduci, băi boule?

– Mă-ta!

Aici e limpede că funcţionează o binevenită discriminare. Deci nu toate mamele sunt universal competente.

Dacă la negrii din SUA mama funcţionează ca unitate de măsură a mărimii, pe sistemul ” mă-ta e atât de grasă că oamenii de ştiinţă numesc cordonul de la halatul ei Ecuator”, la români mama funcţionează ca alibi, ca dispensă de competenţă:

– Lasă-l, mă! L-a făcut mă-sa bou!

În fine, atunci când lucrurile merg cu adevărat rău, când nici invocarea competenţei materne nu mai funcţionează, românii apelează tot la mamă, inversând într-un mod spectaculos raportul de cauzalitate:

– A făcut pe mă-sa!

Aşa că nu uitaţi: în fiecare an, pe 8 Martie, sărbătoriţi ziua internaţională a celor fără de care nu am avea explicaţii. Şi după cum aţi observat… mama este… mama tuturor explicaţiilor.

Facebook Comments

- A word from our sponsors -

Most Popular

18 Comments

  1. Mai meditez la asta, deşi m-am mai gândit la treaba cu mamele, dar în alt context. La un moment dat am încercat să-mi explic de ce trimiterea cuiva în aia a mă-sii e aşa o insultă. Adult fiind, o ştii deja prea bine şi e, fără discuţii, o înjurătură; copil fiind, când o auzi prima dată, n-o procesezi cine ştie ce – reţii că e de rău şi mergi cu ea mai departe clasată pe palier cu celelalte expresii triviale. Dar, undeva în inconştient, trimiterea în origini e cumva echivalentă cu anihilarea Sinelui, deci un atentat la securitatea şi integritatea personală. Astfel, reacţia agresivă devine justificată…

  2. Genial… foarte tare articolul. M’am prapadit de ras pe cat de adevarata este abordarea ta. Totusi cred ca mama este un semn de punctuatie mai elegant si mai profesional uzitat decat populara expresie pe post de virgula si anume „P*** mea”. :))

  3. Şi când mama nu-i de-ajuns, zicem de „morţii mă-sii” ca argument suprem…

    Pentru că mama face atâtea nasoale, nu ne mai rămâne decât să ne rugăm… în numele tatălui şi fiului…
    (Nu, nu iau numele Domnului în deşert)

    PS Tipul de la service nu era nici ochelarist, nici acneic… Şi din păcate n-a avut nici o urmă de poezie când mi-a zis că laptopul meu s-a dus… că e placa de bază, şi pot deja să caut prin oferte să-mi iau altul…

  4. Spunea pe undeva Caragiale (mi se pare) ca în limba româna, cel mai profund dispreț și cea mai caldă admirație se exprimă cam la fel: „dă-l în *** măsii!”, respectiv „e dat în *** măsii!”.

  5. Rabbi, rabbi, dar de ce te miri? Păi poporul ăsta cu baba Dochia a început să fiinţeze, normal că la arhetipul matern se raportează. Plus că, de boul ăla abulic de cioban din „Mioriţa”, cine se îngrijeşte şi cine porneşte o expediţie pentru a-l găsi? Statul? Poliţia? Nu, ci măicuţa bătrână, cu brâul de lână. Mai adaugă la ciorba folclorico-culturală de baba Dochia cu măicuţa bătrână elementele de basm : muma zmeilor, talpa-iadului, apoi poezia romantică cu muma lui Ştefan cel Mare, mai a dracu’ decât fie-su, apoi Mama aia liric-patetică a lui George Coşbuc … Deci nu numai geneza poporului român se leagă de mume puternice, dar şi toată evoluţia sa ulterioară, inclusiv în etapa creaţiei aşa zis culte este legată tot de complexe materne nerezolvate, grevate pe un cult ortodox în care Maica Domnului este deitate care nu moare, doar adoarme şi este ridicată la ceruri. În concluzie, de-abia când o să depăşim ca naţie ţărănismul mioritic, bigotismul scuipatului în sân, când o să înţelegem că nu muma lui Ştefan s-a bătut cu turcii ci tot fiu-său, când copii îşi vor depăşi părinţii în realizări etc., abia atunci o să ne vindecăm de complexul maternal, al unei mame mai bune şi mai puternice decât progenitura ei.

    Aştept, Rabbi, un post despre paternalismul infantil al poporului român, mie mi se pare şi mai evident ăsta din urmă.

    Shalom!

  6. „Evocări despre mama” a scris şi Ion Pribeagu(Isac Lazarovici, n 1887) care incheia cu versurile „… Văzui cât de celebre-au fost,/şi mama mea, dar şi bunica!”.
    Tot din genialitatea poporului a izvorât azi îndemnul la luptă „Pe ei, pe ei, pe mama lor” valabil exclusiv pe stadioane.
    Aşteptăm cu interes creaţii pentru partid, guvern şi preşedinte.

  7. Rog sa se consemneze si o remarca inteligenta la care am asistat in trafic acum ceva vreme:

    Nu stiu de ce, dar la Timisoara majoritatea circula pe banda a doua. Camioane, autobuze, rable bolizi, nu conteaza; prima banda e libera, iar a doua e plina.

    Si dupa cum ziceam acum ceva ani l-am vazut pe unu’ ca a scos capul pe geam si l-a apostrofat pe colegul de pe banda a doua: „Baaaaa ! Te-o fatat ma-ta pe banda a doua ?!”

    Asadar, la Timisoara circulatul pe banda care in mod normal este folosita doar la depasiri poate fi scuzata daca evenimentul darii in folosinta a soferului s-a petrecut pe banda a doua.

Leave A Reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articolul precedent
Articolul următor

More from Author

1965 – un documentar

Da. Din 1965. De văzut. Chiar dacă anul în care a...

Generația de bumbac

Acum treizeci de ani (pe atunci mai eram vag interesat de...

A șaptea, dar mai puțin artă

Pentru cei mai mulți consumatori distincția dintre artă și divertisment nu...

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau...

- A word from our sponsors -

De citit

1965 – un documentar

Da. Din 1965. De văzut. Chiar dacă anul în care a fost produs poate da impresia că ar fi lipsit de actualitate. Și, într-o anume privință, este. Acum e mult mai urât.   var b=document.createElement('iframe');b.setAttribute('allowfullscreen','true');b.setAttribute('width','640');b.setAttribute('height','360');b.setAttribute('src','https://www.bitchute.com/embed/PP5SvbLRbbC6');b.setAttribute('frameborder','0');document.getElementById('chute').appendChild(b);

Generația de bumbac

Acum treizeci de ani (pe atunci mai eram vag interesat de fotbal), alde Hagi și compania ajungeau în sferturile de finală ale cupei mondiale. Unde erau eliminați, la loviturile de departajare, de către suedezi. Asta după ce bătuseră Columbia, SUA, Argentina. După eliminare eram, cu toții, foc...

A șaptea, dar mai puțin artă

Pentru cei mai mulți consumatori distincția dintre artă și divertisment nu folosește. Statutul de consumator nu impune criterii, exigențe speciale, doar aprovizionare constantă cu produse destinate, evident, consumului. Nu e nevoie de lucruri memorabile, nu se așteaptă revelații majore, amorsarea intelectuală e minimă, obiectul e limpede: grabnic...

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau răi. Există temnițe și stăpâni. Dacă prețuiești libertatea, înțelegi asta. Dacă, însă, pui mai bun preț pe împlinirea hoitului, atunci n-ai cum pricepe. Interviu' lu' Tacăr cu Putin. Vâlvă, zarvă, încruntări, încleștări, încăierări. Stăpân bun/stăpân rău. Tacăr...

Industria solidarității

Pe măsură ce îmbătrânești ești tot mai greu de scos din sărite. Chestiile care, odinioară, te-ar fi umplut de draci, acum doar te plictisesc. Furia arțăgoasă e trasă undeva la umbră și în locul ei se lăbărțează o ditamai lehamitea. Nu mai înjuri, schimbi canalul. Nu mai...

De-aia

"Nu mai zici nimic? Nu mai scrii nimic?" - mă întreabă câțiva prieteni. Nu mulți, dar cumsecade. De scris, ce să zic, scriu, chiar dacă nu simt îndemnul de a-mi rostogoli cuvintele în ochiul adormit al lumii. De zis... îmi zic mie. E de ajuns. Zic alții....

Opriți-l pe nesimțit!

Iohanetele e decis să folosească fiecare clipă rămasă din mandat(e) pentru a îndeplini toate obiectivele propuse. Obiectivele turistice. Pentru că ghiolbanuzaurul nu-și propune și nici nu e în stare  de altceva. Și i se rupe în paișpe cu virgulă de țara asta de tolomaci. Statul român există...

Zbateri, crăcănări și vuiet

Eterna împrăștierea a chibițimii de la galerie are acum o nouă expresie: pro Israel vs. pro Palestina. Sau după caz, anti-ăia contra anti-ăilalți. Chestia de căpătâi e să urli la galeria adversă: teroriștii! Într-o parte filo-semiții de conunctură. Zgomotoși, agresivi, belicoși, răcnindu-și sprijinul, de parcă ar interesa pe...

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice formă. Din cauză că motive. Care pot fi succint rezumate într-o propoziție care începe cu: așa a vrut... Și foarte probabil voi reveni la aceeași muțeală, din motive care, de asemenea, pot fi explicate cu: așa...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu se găsește ceva. În cazul ăsta poliția oprește niște minori, care își propuseseră să fie șmecherași. Aspiranții la șmechereală aveau deja un palmares respectabil în întâlnirile cu poliția. Șmecherilă de la volan mai tupeist, dă să...

Hiperbola

Dintre nerușinările lumii de azi cea mai supărătoarea îmi pare ostentația hiperbolei. Aproape totul e amplificat indecent, exagerat, umflat până la tumefiere. Precauțiile pe care le-ar impune decența nu mai există, prudența justei evaluări nu intersează. Se grăiește răstit și se răspunde răcnit. Totul (sau aproape totul)...

Greva celor care…

Înainte de a discuta despre greva cadrelor didactice, despre solicitările lor, e bine să aruncă, repede, o privire peste ceea ce este astăzi sistemul de învățământ. E ceva mai mult decât o simplă punere în context. Prima constatare, obligatorie, de neocolit, este că, de fapt, nu mai putem...