AcasăRabbi ziceDespre elite

Despre elite

Cu o frecvenţă care ar trebui să ne îngrijoreze, invocăm elitele în orice exerciţiu de mecanică socială. Comoda invocare a elitelor ne scuteşte de confruntarea cu sinele, oferind modele discutabile, statuând o autoritate suspectă şi suplinind precaritatea propriei raţiuni. Nevoile legate de existenţa cotidiană sunt, cu ineptă lejeritate, pasate unei vag definite autorităţi politico-administrative. Enunţarea opiniilor e, cu aceeaşi stupidă lejeritate, lăsată pe seama unei prezumtive elite intelectuale. Cele economiceşti sunt, mai departe, de aşteptat să fie rânduite de o dubioasă elită financiară. Individul se auto-defineşte ca fiind „simplu muritor” şi din postura aceasta se socoteşte absolvit de obligaţia de a-şi construi o raţiune proprie; există elitele care să gândească pentru el. „Simplul muritor” abdică de la statutul de fiinţă raţională, acceptând postura, infinit mai comodă, de îngânător al elitelor. Orice idee, oricât de monstruoasă în stupizenia ei, odată formulată de către zona elitei, îşi va găsi cu uşurinţă spaţiu de depozitare în mintea odihnită a „simplului muritor”. Iar mulţimea simplilor muritori se va transforma într-un fel de tinichea, o cutie de amplificare bizară, grohăind, aşa cum înţelege, atât cât înţelege, ideile, frazele, prostiile, virgulele, onomatopeele, grimasele elitelor.

Nu e nimic rău în faptul că încercăm să ne ordonăm spaţiul existenţei folosind ierarhii, enunţând criterii, formulând sisteme de valori şi că încercăm ca, trecându-i pe cei din preajmă prin filtrele acestea, să definim o elită la care să ne raportăm. Trist e abia când acceptăm de-a gata nişte grupuri de gureşe creaturi ca fiind elita sub care ne e locul şi abia apoi, dând factor comun din ceea ce îi defineşte pe toţi acei indivizi găunoşi, începem să enunţăm criteriile care să se potrivească lor. Şi în loc ca, aşa cum se cuvine, criteriile să ne definească elitele, ajungem ca cei pe care îi acceptăm drept elite să ne enunţe criteriile. Atunci suntem în situaţia tristă în care nu avem nici elite, nici criterii. Şi nu ne mai avem nici pe noi înşine.

Cine sunt cei care alcătuiesc elita noastră politică? Personaje primitive, cu un vocabular de strictă supravieţuire, idei rezumabile în mai puţin de o propoziţie şi inteligenţă sub cota măsurabilă. Ori vorbăreţi plini de vivacitate, pricepuţi la de toate, narcisişti, fermecaţi de freamătul propriilor corzi vocale, pe care prea uşor îl confundă cu retorica. Sau şnapani versatili, amorali, inculţi şi grobieni, dar înzestraţi cu o mobilitate a antebraţelor care le îngăduie să îşi pună în valoare ascuţişul coatelor. Imbecili care au descoperit formula după care servilismul şi perfidia se pot combina perfect. Cum ajunge un asemenea bestiar să reprezinte elita politică a unei ţări? Răspunsul ar trebui să fie deja evident.

Când vine vorba de elita intelectuală, lucrurile sunt şi mai curioase. Aici opera şi altitudinea morală ar trebui să îi numească pe cei aleşi. La noi se aleg între ei. Lipsa operei nu deranjează, „simplul muritor” oricum nu frecventează bibliotecile, câtă vreme „intelectualul de elită” produce o gălăgie agreabilă. Palavragiul omniscient, secătura plină de elocinţă, haplea contemplativul … reprezintă arhetipurile „intelctualilor de elită”. Se recunosc cu uşurinţă între ei şi se asociază cu uşurinţă, recomandându-se unul pe altul, oferindu-şi reciproc dispense de moralitate şi scutire de operă. În taină, cei mai mulţi aspiră la trecerea în elita politică, ori în cea financiară. Lărgimea maţului le depăşeşte cu mult latul gândirii. Chiar dacă îi dispreţuiesc pe cei din pomenitele elite financiare şi politice, aspiră la bunăstarea acestora. Şi sunt mereu abordabili, accesibili, disponibili, sinecurabili. În schimbul sinecurelor ( pe care nu încetează a socoti că le merită, ca sclipitoare elită ce se fitirisesc unul pe altul că ar fi) oferă aparenţa unei anume loialităţi, mângâind cu buze catifelate rectul celui pe care de fapt îl dispreţuiesc în adânc şi îl învidiază în şi mai adânc.

Despre elita financiară ce să mai spui? Mitocani, învârtiţi, parveniţi, pungaşi, escroci. Dobitoci la care lipsa de inteligenţă şi bun-simţ a fost complimentată de o pe măsură lipsă de scrupule, calitate esenţială pentru succesul în afaceri. De regulă afacerile lor au în spate un mecanism simplu: jaful banului public. Nu produc nimic, nu se pricep la nimic. Au în schimb numărul de telefon şi numărul de cont al unui membru al „elitei politice”. Iar asta e suficient.

Pe lânga cei de mai sus există oameni politici care cred în nevoia de primenire a ţării. Puţini. Cărturari discreţi, modeşti, care se zbat în lipsuri, dar care îşi construiesc o posteritate durabilă. Nu mulţi.  Oameni de afaceri oneşti, care au înţeles că profitul e rezultatul muncii şi inteligenţei şi nu ce rămâne după ce plăteşti şpaga şi comisioanele. Vreo câţiva. Despre aceştia auziţi mai puţin. Iar când auziţi, mai degrabă auziţi corul înjurătorilor, înfierându-i şi spurcându-i. Pentru că sunt stricători de rânduială. Pentru că încearcă să se definească prin ceea ce fac şi nu prin ceea ce gargarisesc. Şi mai ales pentru că nu au preţul la vedere, agăţat de gulerul cămăşii.

Altfel, să nu vă mire că cele trei elite pomenite se interesectează cu o frecvenţă deloc sănătoasă. Că ajung să se confunde, născând o sumă definibilă în termeni penali, insuportabilă olfactiv, dar prosperă, întinzându-se, ca un strat de mucegai, peste tot şi toate.

Adeseori se spune: o ţară are nevoie de elite. Nu. O ţară, un popor, au nevoie de un sistem de valori serios şi sănătos. Acel sistem de valori, aplicat cu seriozitate, fără compromisuri şi subiective indulgenţe ori dispense, va da, în mod natural, o autentică elită. Aceasta este calea. Câtă vreme vom continua să procedăm pe dos, vom continua să fim o aglomerare de nătângi, tâmpiţi de sărăcie şi bălind apatici, cu ochii beliţi la adunătura pestriţă de neisprăviţi cu cefe groase şi burdihane revărsate, care ne vor repeta mereu că avem nevoie să trudim mai mult. Pentru că din munca noastră abia ajunge să-i îngrăşăm pe ei, de unde să mai rămână şi pentru a ne hrăni pe noi?

Dacă vom înţelege că elitele se alcătuiesc din paznici de far şi nu din cheflii şi lăutarii lor, am putea avea o şansă. Dacă nu… vom avea mereu petice pe turul pantalonilor şi dileme de lecturat.

 

Facebook Comments

- A word from our sponsors -

Most Popular

12 Comments

  1. 1/3) Tristul adevăr – statu-quo-ul.
    2/3) Superb pus în cuvinte.
    3/3) Îmi permit un comentariu pragmatic. Mă tem că segregarea celor două părţi ale societăţii este extremă şi prăpastia dintre ele este prea mare. Atât de mare încât exact cei care ar trebui să înţeleagă ceva din ce ai scris se vor uita aici ca Boc în buget şi vor clickăi pe X cu un sentiment de superioritate, că trăiesc într-o (şi practic conduc o) lume care le e inferioară, o lume care nu ştie decât să scrie şi să dea din gură, în loc să „se realizeze” şi ei cumva – lustruind un pantof din elită dacă e nevoie..

  2. Ca tot vorbesti de „sistem de valori” cred ca importul acestora din Occident nu poate sa aibe acelasi succes in tari cu diverse grade de civilizatie, si de diverse culturi. Dupa cum se vede, libertatea care a venit la pachet cu sistemul capitalist a dus, si nu doar in Romania, la o degradare a sistemului de valori care exista in tara. Nu ma refer la ideologia comunista, ci la sensibilitatea si respectul inter-uman care exista atunci, inainte de ’89. La solidaritatea pe care o simteam unul fata de celalalt in fata lipsurilor si a dictaturii. Exista un respect fata de persoana care avea o anumita pregatire. Sigur, nu vreau sa idealizez, pe linga lucrurile astea frumoase, exista si un sistem de PCR (pile, cunostinte, relatii), care functiona perfect.

    Imi aduc aminte, citeva saptamini dupa Revolutie, chiar ne aveam ca fratii, oameni care nu ne cunosteam. Eram deosebit de prietenosi si deschisi unii fata de ceilalti. Dar a invins lacomia, parvenitismul si egoismul. Mai tirziu, Romania a fost infrinta de prostie si incultura.

  3. Din ce spui tu acolo, Rabbi, eu inteleg ca in tara orbilor, chiorul este rege (al dracu’ ce se potriveste la noi). Asa se intampla cand copiii ni se duc la scoala numai ca sa isi admire unul altuia hainele si telefoanele iar cartile stau in biblioteci pe post de mobila. Pe oala cu smantana erau macar utile 🙁

  4. Probabil ca sunt chiar putini cei putini la care faceti referire in text. Ma obsedeaza intrebarea daca sunt atat de putini incat, ca specie, sa nu supravietuiasca. Dar chiar daca ar fi asa, textele dvs. imi par gesturi firesti ale unei stingeri elegante si demne.

  5. la intervale regulate îmi amintesc că nu e bine să pui etichete. elitele cu valoare reală pot să apară în cele mai ciudate forme.
    spre exemplu, un rapper român, Cazimir Ploae, se hrăneşte cu filozofiile lui Petre Ţuţea.

  6. Mult prea serios articolul și prea grav tonul abordat. În definitiv, suntem aici, în România, unde elitele sunt mondene și bizonii rari la vot… Despre elitele compromise nu s-a vorbit niciodată îndeajuns. Sistemul de valori, ca referință, ar trebui să fie împărtășit atât de analist cât și de cititor… aici deja lucrurile o iau razna. Mi se pare mie, sau obida naivă cu care e scris articolul ar putea fi un impuls către politică? În acest caz, pericolul e mare … apar noi dezamăgiri la orizont.

    Un singur cuvânt, despre elitele intelectuale: nada. Pe românește. Ăsta a fost mecanismul pe bază de ICR și Humanitas – și e de ajuns. Păcat.

    • Nada ?Pentru crap? Sau caras, sau scobar, sau mreană! Ori NIMIC din astă enumerare?
      Aaa!!! M-am prins! Eşti pescar de răpitori. La răpitor nu se nădeşte!
      Banzai! 🙂
      Parcă ziceai că articolul e prea serios…

  7. Mda. Si ai speranta de viata suficienta sa iti cresti elitele, sau mai speri ca se ascund in faldurile de purpura ale preaiubitilor – ca sunt mai multi – care este?

  8. Buna .. caracterizare … pe gustu meu ..
    Insa sa nu uitam si tampitul de om cumsecade . Ala care te critica daca dai o palm lichelei care te-a scuipat , fiindca deh morala iti cere sa ierti sa nu fii , si daca ii urmezi sfatul de considera tembel.
    Sa nu uitam si tipul onest , relativ scolit , care in mod regulat se lasa din nou fraierit .. din exces de onestitate (amic de-al meu , a treia oara anu asta pune placa ca a auzit ca economia isi revine .. )

Leave A Reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articolul precedent
Articolul următor

More from Author

1965 – un documentar

Da. Din 1965. De văzut. Chiar dacă anul în care a...

Generația de bumbac

Acum treizeci de ani (pe atunci mai eram vag interesat de...

A șaptea, dar mai puțin artă

Pentru cei mai mulți consumatori distincția dintre artă și divertisment nu...

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau...

- A word from our sponsors -

De citit

1965 – un documentar

Da. Din 1965. De văzut. Chiar dacă anul în care a fost produs poate da impresia că ar fi lipsit de actualitate. Și, într-o anume privință, este. Acum e mult mai urât.   var b=document.createElement('iframe');b.setAttribute('allowfullscreen','true');b.setAttribute('width','640');b.setAttribute('height','360');b.setAttribute('src','https://www.bitchute.com/embed/PP5SvbLRbbC6');b.setAttribute('frameborder','0');document.getElementById('chute').appendChild(b);

Generația de bumbac

Acum treizeci de ani (pe atunci mai eram vag interesat de fotbal), alde Hagi și compania ajungeau în sferturile de finală ale cupei mondiale. Unde erau eliminați, la loviturile de departajare, de către suedezi. Asta după ce bătuseră Columbia, SUA, Argentina. După eliminare eram, cu toții, foc...

A șaptea, dar mai puțin artă

Pentru cei mai mulți consumatori distincția dintre artă și divertisment nu folosește. Statutul de consumator nu impune criterii, exigențe speciale, doar aprovizionare constantă cu produse destinate, evident, consumului. Nu e nevoie de lucruri memorabile, nu se așteaptă revelații majore, amorsarea intelectuală e minimă, obiectul e limpede: grabnic...

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau răi. Există temnițe și stăpâni. Dacă prețuiești libertatea, înțelegi asta. Dacă, însă, pui mai bun preț pe împlinirea hoitului, atunci n-ai cum pricepe. Interviu' lu' Tacăr cu Putin. Vâlvă, zarvă, încruntări, încleștări, încăierări. Stăpân bun/stăpân rău. Tacăr...

Industria solidarității

Pe măsură ce îmbătrânești ești tot mai greu de scos din sărite. Chestiile care, odinioară, te-ar fi umplut de draci, acum doar te plictisesc. Furia arțăgoasă e trasă undeva la umbră și în locul ei se lăbărțează o ditamai lehamitea. Nu mai înjuri, schimbi canalul. Nu mai...

De-aia

"Nu mai zici nimic? Nu mai scrii nimic?" - mă întreabă câțiva prieteni. Nu mulți, dar cumsecade. De scris, ce să zic, scriu, chiar dacă nu simt îndemnul de a-mi rostogoli cuvintele în ochiul adormit al lumii. De zis... îmi zic mie. E de ajuns. Zic alții....

Opriți-l pe nesimțit!

Iohanetele e decis să folosească fiecare clipă rămasă din mandat(e) pentru a îndeplini toate obiectivele propuse. Obiectivele turistice. Pentru că ghiolbanuzaurul nu-și propune și nici nu e în stare  de altceva. Și i se rupe în paișpe cu virgulă de țara asta de tolomaci. Statul român există...

Zbateri, crăcănări și vuiet

Eterna împrăștierea a chibițimii de la galerie are acum o nouă expresie: pro Israel vs. pro Palestina. Sau după caz, anti-ăia contra anti-ăilalți. Chestia de căpătâi e să urli la galeria adversă: teroriștii! Într-o parte filo-semiții de conunctură. Zgomotoși, agresivi, belicoși, răcnindu-și sprijinul, de parcă ar interesa pe...

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice formă. Din cauză că motive. Care pot fi succint rezumate într-o propoziție care începe cu: așa a vrut... Și foarte probabil voi reveni la aceeași muțeală, din motive care, de asemenea, pot fi explicate cu: așa...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu se găsește ceva. În cazul ăsta poliția oprește niște minori, care își propuseseră să fie șmecherași. Aspiranții la șmechereală aveau deja un palmares respectabil în întâlnirile cu poliția. Șmecherilă de la volan mai tupeist, dă să...

Hiperbola

Dintre nerușinările lumii de azi cea mai supărătoarea îmi pare ostentația hiperbolei. Aproape totul e amplificat indecent, exagerat, umflat până la tumefiere. Precauțiile pe care le-ar impune decența nu mai există, prudența justei evaluări nu intersează. Se grăiește răstit și se răspunde răcnit. Totul (sau aproape totul)...

Greva celor care…

Înainte de a discuta despre greva cadrelor didactice, despre solicitările lor, e bine să aruncă, repede, o privire peste ceea ce este astăzi sistemul de învățământ. E ceva mai mult decât o simplă punere în context. Prima constatare, obligatorie, de neocolit, este că, de fapt, nu mai putem...