Acum câteva zile mă apucaseră dracii pe Sarkozy şi pe politicienii care ne reprezintă. Spuneam că trebuie să încetăm să mai acceptăm şantajul jegos la care ne supun vecinii de NATO sau Europa, ori de câte ori mai vor să jumulească, de pe aici, câte ceva. Că Băsescu e liber să i-o sugă cărui licurici vrea, poate să treacă şi la libelule şi ţânţari. Dar noi nu ar trebui să mai fim puşi în situaţia aceea.
Spuneam atunci că Sarkozy foloseşte problema (reală) ţiganilor pentru a stoarce iar ceva afaceri pentru ai lui. Ulterior, un amic mi-a reproşat că am omis tocmai lucrul pe care îl cer întotdeauna de la alţii: argumentul. Am să repar acest neajuns. Şi am să vă dau un argument. Doar unul deocamdată. Avem şi altele, dacă se impune.
Ei bine, supărarea subită şi foarte zgomotoasă, a lui Sarkozy, pe ţiganii din România e doar un moft. Omul şi-a inventat un bâzdâc pentru a putea impune autorităţilor române voinţa sa în chestiunea Cernavodă!
Aşa cum ştiţi, de ani buni se tărăgănează demararea proiectului pentru unităţile 3 şi 4 ale centralei nuclearo-electrice de la Cernavodă. Deşi România ar avea nevoie ieri de energia care s-ar putea produce acolo. Practic unităţile 3 şi 4 se află în faze incipiente de realizare, dar există. Specialiştii care ar putea finaliza acele unităţi, în bună parte, mai există şi ei. Există şi experienţa de la unităţile 1 şi 2. A existat şi disponibilitatea unor investitori privaţi care doreau să se asocieze cu statul român în realizarea acestor obiective. Pentru că de energie ieftină este şi va fi nevoie.
Cu toate acestea proiectul stagnează de ani buni. Este blocat sistematic. Ce legătură are asta cu Sarkozy? Veţi afla îndată.
Centrala de la Cernavodă este construită, în parteneriat cu Atomic Energy of Canada Limited (AECL) şi Ansaldo ( Italia) sub licenţă CANDU. Adică sub licenţă canadiană, cu asistenţă canadiană şi cu o parte importantă din furnitură procurată din America de Nord. Motivele pentru care, acum foarte mulţi ani, s-a optat pentru sistemul CANDU au fost legate mai ales de siguranţa în exploatare şi eficienţă. Sistemul CANDU funcţionează cu uraniu natural, nu necesită îmbogăţirea uraniului pentru a putea fi folosit drept combustibil.
În acelaşi timp Franţa este un important furnizor de tehnologie nucleară. Şi, lesne de înţeles, şi-ar dori să ia o felie importantă din afacerea energiei nucleare româneşti. Lucru care nu se poate întâmpla dacă România continuă investiţia de la Cernavodă. Pentru Franţa este, deci, important ca România să renunţe la investiţia de la Cernavodă şi să demareze proiectul unei alte centrale nucleare, într-o altă locaţie, cu tehnologie, asistenţă şi furnitură franţuzească, lucru mult mai costisitor pentru România. Presiunile franceze, în această direcţie, sunt extrem de importante şi, cum se vede, destul de eficiente. Resursele României sunt reduse, iar demararea lucrărilor la unităţile 3 şi 4 ar însemna amânarea pentru bună vreme a unui eventual proiect al unei noi centrale nucleare, într-o altă locaţie, cu parteneriat francez. Miza este de miliarde şi interesul francez evident.
Acesta este un argument. Cât de eficiente sunt presiunile franceze vă rămâne să constataţi mai departe.
Tigani la schimb cu energia nucleara? Io zic ca merge facut deal-ul 😀
Daca toata tarasenia e iscata de dorinta franceza de a ne nucleariza, Sarkozy are o mana moarta in acest caz, parerea mea. Nu dam noi atomul din mana pe cioara de pe gard, ma-ntelegi?
[…] This post was mentioned on Twitter by Stefan Murgeanu, Mordechai. Mordechai said: Un post scriptum cu argumente. http://bit.ly/b91ZWd […]
Videanu ce zice? Rozaliu’-i cu decizia. Lui ce-i iese?
Că dacă şi la Cogealac şi-o băgat codiţa. Aci ai cam rămas dator…
Banzai!
Nu e numai asta Rabi.
Mai e si pt ca informatiile despre economie (care nu sunt prea bune) in Franta or sa explodeze in septembrie. Din marea „viziune” sarkoneziana nu prea mai ramane alta treaba decat „bla bla-ul” cu „securitatea cetateanului”. Pe asta „marseaza” gagiul dupa pumnii in cap pe care i-a luat si ii mai ia vu eric vorst
Interesant! Uite chestia asta nu o stiam. Totusi sper sa se gaseasca unul cu destule OO, care sa ii spuna NU> prefer mai bine sa Ii aduc acasa cu avionul pe fiecare din tiganii de acolo, decat sa renuntam la 3 si 4 de la Cernavoda! 😉
Treaba asta cu cine continua la Cernavoda lucrul la reactoarele 3 si 4 e destul de controversata si nu prea transparenta. Pentru ca se pare ca nu ii mai vor pe canadieni, ci un consortiu:
„Cei sase investitori care au depus oferte si au fost selectati sunt: Arcelor Mittal Romania care va detine 6,2 din actiunile viitoare companii, Grupul CEZ Republica Ceha – 9,15%, ENEL Italia – 9,15%, GDF Suez – 9,15%, Iberdrola Spania – 6,2% si RWE Germania – 9,15%, in conditiile in care statul roman va detine 51% din actiuni.”
http://www.nuclearelectrica.ro/despre-noi/zona-tehnica/dezvoltare-investitii-aff7e/
E o treaba despre care romanii ar trebui sa fie informati, mai ales ca informatiile astea sunt din 2008! Ce s-a mai facut pina in 2010?
Curios insa ca partea canadiana iese din ecuatie…
Prin 2003, acelasi Sarko facea spume pe aceeasi tema: tot tiganii romani, tot cu intrarea in spatiul Schengen, si tot asa. Nastase a „inchis” problema, „inchidere” care i-a permis actualului ocupant al Cotrocenilor celebra zicere cu si despre un anume tain pentru Raffarin (n-am gasit alta rima).
Azi, din nou, pe Sarko il apuca damblaua. Pe aceeasi tema. Si ceva imi spune ca ai nostri au memoria al dracului de scurta, ca sa nu mai vorbesc de obiceiurile alea cu peschesul, care nu s-au estompat. Doar Poarta difera. Si secolul.
„Ca să vă luați tainul”…Ups!
Argumentul este valabil.
Centrala de la Cernavoda a fost proiectata pentru 5 unitati din care s-a reusit finalizarea a doua unitati. Toata lumea uita ca inainte de ’89 multe intreprinderi s-au specializat sa lucreze in sistem de asigurare a calitatii pentru centrale nucleare. Si se obtineau bani frumosi. Dupa ’89 s-a distrus totul si importam de la altii pe bani frumosi. Oare cine a luat spaga?
Atunci când toata clasa politica româneasca îi injura din plin pe chinezi francezii în frunte cu presedintele lor Jacques Chirac au facut o vizita la Beijing si au incheiat un contract de 1 miliard € plus transfer de tehnologie aero. Asa se face politica in slujba tarii.
Ceea ce noi nu stim sa facem.
Pare valabil ce spui. Dar mi-e teama ca toti cei care sunt interesati in chestia asta, ma refer aici la firmele de afara, nu sunt interesati in a da shpaga. Prea se lalaie de ceva ani cu reactoarele alea. Inseamna ca nu le-a iesit parandaratul in cuantumul dorit. 🙂
Asta fiind aspectul civil.
Militar vorbind, Sarko e suparat pe Romania pentru ca a picat contractul pentru SAM MICA VL, pentru ca Rafale a iesit din carti cam ciudatel, pentru ca n-am pus botul la Mirage 2000 s.h., pentru ca in loc de Gowind preferam corvete Meko germane, etc.
Daca luam Rafale, devenind primul client extern, eram super-baieti in ochii Frantei.
Si in plus, nici n-a mai venit pe la noi asa cum era programat. A vazut omul ca nu ne poate vinde nimic si a trecut la alta tactica.
[…] Astă vară, pe când scriam asta, mulţi îmi spuneau că bat câmpii. Azi, când toţi analiştii lui carici cu margarină pomenesc […]