AcasăUncategorizedAm văzut Inception. Şi?

Am văzut Inception. Şi?

Filmul mi-a fost recomandat pe multe voci. În general, când prea mulţi sunt cei care îmi fac o astfel de entuziastă recomandare, devin prudent. Ca să nu creez un suspans inutil, am să spun de la început: văzut, nu plăcut, plictisit. Deja anticipez reacţia oripilată a fanilor filmului.

Mai întâi prezenţa în fruntea distribuţiei a lui Di Caprio mi-a făcut filmul greu digerabil. Apoi povestea nu mi-a părut deloc „surprinzătoare”, „inovativă”, „extraordinară” etc. Ceea ce încercau oamenii ăştia să spună, fusese deja spus, mult mai bine. Ambrose Bierce, E.A. Poe sau Philip K. Dick reuşiseră explorări onirice mult mai profunde şi categoric mai lizibile. Chuang Tzu (Zhuangzi) trecuse prin visul fluturelui cu multe secole în urmă. În filmul lui Nolan visul e adus în siliconul secolului XXI şi transformat într-un bun tranzacţionabil. Şi asta s-a mai spus. În alţi termeni, cu alte mijloace.

A fost un punct de la care mi-am impus să îmi placă filmul, dar nu mi-a ieşit. M-a plictisit de moarte. Asta e, recunosc, n-am organul estetic suficient de dezoltat pentru filmul ăsta. Am găsit în cinematografia asiatică explorări mai subtile ale lumii viselor – cu un efort de memorie cred că mi-aş putea aminti nişte titluri.

Dacă a existat ceva care mi-a plăcut ( fără să mă umple de entuziasm) la filmul ăsta… ei, bine … au fost efectele speciale! Ruşine să-mi fie! Dar există acolo câteva construcţii vizuale care, chiar dacă nu strălucesc prin originalitate (Fritz Lang avea laptopul stricat şi nici I-podul nu avea semnal, e drept) sunt sclipitoare ca realizare. Şi uneori cu adevărat impresionante vizual. În rest reţeta cunoscută la Hollywood: pumni, pistoale, femei goale.

Cum era ticul ăla verbal? A, da. Părerea mea! Acum, desigur, voi mă contraziceţi şi concluzia va fi că nu mă pricep, nu?

Facebook Comments

- A word from our sponsors -

Most Popular

20 Comments

  1. Un prieten bun mi-a zis „Trebuie (!!) sa il vezi. Este cel mai bun film facut in ultimii 10 ani.”
    Poate ca m-am dus sa-l vad cu asteptari prea mari.. Cert e ca am iesit dezumflat: un film ok, dar nici macar 1% din „revolutia” in domeniu pentru care ma pregatea prietenu’…
    Atat. Acum, dupa cum ziceai, sa vina fanii sa dea in amandoi pentru gusturile nerafinate pe care le avem. 🙂

  2. Să ştii că aşteptam de ceva vreme o părere contra. Nu că acum aş crede în părerea ta şi celelalte păreri mi s-ar şterge din minte. Dar de mult am renunţat să mă mai uit la filme la care majoritatea pică pe spate. Dacă există acest fenomen înseamnă că e ceva necurat la mijloc. Ochiul cinefilului nu mai este atît de ager şi de fin, pare a fi încîntat de orice şi oricînd. Prefer să mă uit la filmul ăsta abia peste un an chiar doi, cînd mă voi întîlni cu el pur întîmplător. Dar am şi o întrebare: unde ai văzut filmul, la cinema ori în fotoliul personal?

  3. Hehe, ce ma bucur in lumea mea mica. Incepusem sa cred ca imi construiesc argumente fictive numai ca sa fiu impotriva curentului „trebuie vazut, e genial”. Vazut, dat si bani pentru i(n)/c/eptie si inafara de recurentele(deja mentionate )concepte.. mai nimic senzational. Ah, ar mai fi de mentionat si micile cusururi (logica si fizica pura)- dar pina la urma e doar Hollywood.
    Ce-mi rasfrange cu adevarat buza totusi e … „false advertising”. Filmele fara pretentii „spun” foarte clar: tu da banu’ si eu iti casc pupila cu ex/implozii, dudui dezblehuiete si jocuri de lumini – iar eu, omuletul, decid asa : voi or ba ?
    Da’ cand imi promiti senzationalul si doar imi biciuiesti neuronul cu imagini miscatoare, ei da, ma oftic.

  4. @ Mordechai
    diamolicule !m-ai convins sa il iau, adica, fur. vreau si eu niste plictiseala, sa vad daca mai incape.
    – 🙂 am vrut sa imbin diabolic cu malitios.

  5. e un film bun.
    mi a luat mintzile dar nu shi inima
    daca nu eshti un ”sefist” nu cred ca o sa te dea pe spate
    shi clar ,nu e ”calauza”(stalker) lui tarkovsky
    ar mai fi ceva de adaugat ,daca tzi a placut avatar nu o sa tzi placa inception ,am zis

  6. Rabbi, mie mi-a cam plăcut. Leonardo al Caprei joacă submediocru, dar tre’ sa recunosc ca nici nu aveam expectante prea mari. Nici din partea restului distributiei nu se poate zice mare lucru. Dar daca ti-a placut „Apre los ojos” sau „Vanilla Sky”, „Shutter Island” tot cu Di Caprio sau „Matrix”, „Inception” nu are cum sa iti placa. Pe alocuri am avut senzatia ca vad cadre, deci imagine, mai bune decat in Matrix, de la inceputul pana la sfarsitul filmului, dar asta poate fi perceptie subiectiva.
    Marele pacat al filmului este dat de angrenarea neliniara a povestii, care lasa hiatusuri cu actiune dezlanata, in care cu adevarat te plictisesti. Pacatul maxim este dat de finalul previzibil, happy-endul sablonard tipic hollywoodian.
    Este insa cam al treilea film consecutiv pe care il vad cu Di Caprio incercand cu oarece succes sa demonstreze ca e actor, nu numai „pretty boy”. In curand cred ca va reusi, ultimele evolutii asa tind sa sugereze. Om trai si om vedea.

    • Rezum ce spui:
      – di Caprio submediocru
      – restul distribuţiei asemenea
      – poveste deja cunoscută, temă bătută
      – linia narativă scârţâită, plicticos
      – final previzibil
      … dar ţi-a plăcut.
      ok…

      • Rabbi, mi-a „cam” placut, adica parca nu jeleam dupa bani sau timp.
        Nu sustin ca e o capodopera sau must-see … iertăciune! nici pe departe, dar, prin raportare la filmele imbecile ale lui Leonardo al Caprei, este un pic deasupra.
        Reiterez, mi-a placut imaginea, fără ea filmul era de nesuportat.

    • Pai la varsta lui, nu mai este „pretty-boy”, plus ca faţa aia rotundă, de copil, care-l făcea drăgălaş ca adolescent, nu îl avantajează estetic deloc în ziua de azi.
      Ce mi se pare de admirat este că nu se reinventează cu bisturiul, ca Michael Douglas de exemplu – şi el suferea de aceeaşi faţă rotundă, preferând să se reinventeze ca actor. Sunt curios dacă o să reuşească iar pe de altă parte mă oftic că a făcut din filme proaste banii care pot să îl ajute să devină actor.

  7. Femei goale? O fi fost Di Caprio, filmat în curul gol, din spate… (am bunul obicei să-l evit, nu-i suport figura aia de fată mare… doar în două filme n-am reușit: Titanic, căci eram cu o fată 🙂 și Cârtița, căci nu găseam telecomanda… )

Leave A Reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articolul precedent
Articolul următor

More from Author

Opriți-l pe nesimțit!

Iohanetele e decis să folosească fiecare clipă rămasă din mandat(e) pentru...

Zbateri, crăcănări și vuiet

Eterna împrăștierea a chibițimii de la galerie are acum o nouă...

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu...

- A word from our sponsors -

De citit

Opriți-l pe nesimțit!

Iohanetele e decis să folosească fiecare clipă rămasă din mandat(e) pentru a îndeplini toate obiectivele propuse. Obiectivele turistice. Pentru că ghiolbanuzaurul nu-și propune și nici nu e în stare  de altceva. Și i se rupe în paișpe cu virgulă de țara asta de tolomaci. Statul român există...

Zbateri, crăcănări și vuiet

Eterna împrăștierea a chibițimii de la galerie are acum o nouă expresie: pro Israel vs. pro Palestina. Sau după caz, anti-ăia contra anti-ăilalți. Chestia de căpătâi e să urli la galeria adversă: teroriștii! Într-o parte filo-semiții de conunctură. Zgomotoși, agresivi, belicoși, răcnindu-și sprijinul, de parcă ar interesa pe...

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice formă. Din cauză că motive. Care pot fi succint rezumate într-o propoziție care începe cu: așa a vrut... Și foarte probabil voi reveni la aceeași muțeală, din motive care, de asemenea, pot fi explicate cu: așa...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu se găsește ceva. În cazul ăsta poliția oprește niște minori, care își propuseseră să fie șmecherași. Aspiranții la șmechereală aveau deja un palmares respectabil în întâlnirile cu poliția. Șmecherilă de la volan mai tupeist, dă să...

Hiperbola

Dintre nerușinările lumii de azi cea mai supărătoarea îmi pare ostentația hiperbolei. Aproape totul e amplificat indecent, exagerat, umflat până la tumefiere. Precauțiile pe care le-ar impune decența nu mai există, prudența justei evaluări nu intersează. Se grăiește răstit și se răspunde răcnit. Totul (sau aproape totul)...

Greva celor care…

Înainte de a discuta despre greva cadrelor didactice, despre solicitările lor, e bine să aruncă, repede, o privire peste ceea ce este astăzi sistemul de învățământ. E ceva mai mult decât o simplă punere în context. Prima constatare, obligatorie, de neocolit, este că, de fapt, nu mai putem...

Alegeri în Turcia

Miza alegerilor prezidențiale din Turcia, din perspectivă geopolitică, nu are cum fi subestimată. Analiștii de ocazie vorbesc despre o confruntare dintre blocul ultra-conservator, condus de Erdogan, și mișcarea reformatoare care l-ar avea în frunte pe Kilicdaroglu. Alții vorbesc despre o competiție între suveranism și globalism. Nu lipsesc...

Din târtița presei

Acum 10-12 ani, pe când acest blog începea să capete formă, îmi plăcea să fac un soi de "revistă a presei". Pe atunci mai aveam ceva ce semăna, vag, cu presa. Încă era ofițerime pe-acolo. Acum doar tablagii. Nu știu dacă am să încep iar să cern știrile,...

Epistoleții și lumea cea nouă

Epistolele publice, dincolo de intenția formal declarată, au devenit autentice exersări ale unui narcisism inargumentabil. Nu servesc unei cauze, deși, tot formal, întotdeauna e identificată una. Cauza proclamată e doar urzeala străvezie pe care se țes piesagiile vanității la izvor, răpiri din uitare și vânări de atenție....

Bombardistan

Ca un vrednic cetățean al secolului XXșiunu îmi molfăi revolta pe Facebook, în țarcul special amenajat, sub bolta cocoșată a regulilor comunității. Orice altă formă de revoltă ar presupune o ieșire din lene și trecerea în alt țarc, unul mult mai aproape de abator. Constanța. E orașul: în...

Nesimțitul

Domnul Iohannis e un nesimțit. Nu e nimic insultător în această afirmație, e o simplă constatare tehnică, rece. Unii sunt blonzi, înalți sau pistruiați - domnul Iohannis e nesimțit. Suspectat, pe nedrept, de cinism, în unele situații, de lipsă de empatie, în altele, ori de lipsă de...

Versiunea neoficială

Imaginea corectă a ce se întâmplă azi în lume nu poate fi obținută consumând știri din sursele oficiale. Prea multă propagandă. Canalele pretins alternative sunt dominate de irațională isterie și fabulații. Singura șansă e un conspect lucid al informațiilor și un minim efort de corelare. Deci: În anii...