Observ că, de ceva vreme, funcţionează o nesănătoasă tendinţă spre fuga în refugiul culpei comune. Individualismul feroce de care dăm dovadă în toate cele nu supravieţuieşte procesului de asumare a greşelii. E infinit mai confortabilă distribuţia vinovăţiei asupra unor categorii generice ori asupra naţiei în ansamblu.
Cei mai mulţi dintre cei care l-au votat pe Băsescu şi astăzi sunt dezamăgiţi de propria opţiune nu se simt obligaţi la o evaluare onestă. Au postulat deja că celelalte opţiuni nu puteau fi valide. Iar odată cu invalidarea propriilor opţiuni, găsesc comod şi exonerant refugiu în teoria culpei generale a clasei politice. „avem o clasă politică ticăloasă, nu aveam de unde alege” – vine invariabil răspunsul. Când l-au votat pe Băsescu, găseau ( pe drept sau nu, e mai puţin important) expresii individuale ale vinovăţiei: Năstase e câh, Iliescu e naşpa, Geoană e caca, Antonescu e pişu. În faţa falimentului propriei opţiuni lipseşte curajul asumării culpei. Şi atunci intră în funcţiune teoria culpei generale. Refugiu, cum spuneam, confortabil. Pentru că dacă ar admite ticăloşia lui Băsescu ar fi puşi în deloc plăcuta situaţie de a admite opţiunea pentru acea ticăloşie.
După tragedia de la maternitatea Giuleşti au urmat lungi discuţii despre starea sistemului de sănătate. Şi s-a admis că sistemul e disfuncţional. Că în sistem există multă prostie şi mai ales multă corupţie. Iar pentru asta exista şi o explicaţie: cu toţii suntem vinovaţi! Pentru că acceptăm, pentru că am dat şpagă în spitale, pentru că… Şi e comod aşa. Apoi nici nu acuzăm persoane, ci un sistem. Putem merge mai departe. Cum acolo au murit, totuşi, nişte copii, iar dincolo de culpa comună generos revărsată din difuzoarele televizorului, era nevoie şi de un vinovat imediat, identificabil, s-a găsit strămoşeasca soluţie a ţapului ispăşitor: o amărâtă de asistentă. Dar chiar şi în cazul ei funcţionează prezumţia de culpă generală. Şi toţi cei care nu o socotim pe ea marele vinovat pentru nenorocirea de acolo admitem că nu ea e marea vinovată. Ci sistemul.
Fie că e vorba de corupţie ( toţi dăm şpagă), de mizerie ( toţi aruncăm gunoi pe stradă!), de incompetenţă ( toţi greşim) sau de orice altceva ( oameni suntem) principiul exonerant al culpei generale funcţionează. Iar la adăpostul culpei generale lucrurile pot merge pe mai departe aşa. Nimic nu trebuie schimbat. Oricât de irespirabilă a devenit atmosfera. Oricât de apăsător e totul. Oricât de frustrant, enervant, exasperant ar fi. În hangarul culpei generale adunăm exasperări care ne accelerează pulsul, ne tulbură judecata şi ne duc la limita nebuniei. Iar nebunia asta o aerisim regulat, vărsându-ne dracii, individual şi foarte particular, pe vecinul de bloc, pe şoferul blocat ca şi noi în trafic ori pe funcţionara de la ghişeu. Pentru că dacă, în aerisirea asta, lucrurile scapă de sub control şi o luăm cu totul razna, ne aşteaptă oricum refugiul confortabil al culpei colective.
Speranta taica. Asta e culpa generala.
Ca tot speram in unul si altul iar la sfarsit, cand tragem linie, ne da cu minus.
Si iarasi speram…
… si nimic n-o sa se schimbe… c-asa e romanul : tace si inghite. Desi lucrurile merg, de 6 ani incoace, din rau in mai rau, lumea continua sa taca, sa accepte toate mitocaniile statului si ale multor dintre cetatenii lui. Toti se revolta la o bere, intre amici, in familie, insa cand e vorba de unitate, de iesit in strada… toti sunt cu capul in nisip. Din pacate, societatea romaneasca nu se mai face bine. Cand am plecat din tara am sperat totusi ca voi reveni, crezand ca lucrurile se vor schimba odata cu alegerile din 2009, odata cu schimbarea chiorului din fruntea tarii. Acum mi-a pierit orice speranta. Nu mai am la ce sa ma intorc, desi familia si o parte din prieteni sunt inca acolo, luptandu-se sa supravietuiasca, trecandu-le viata prin fata fara ca ei sa o simta. La ce sa ma intorc? Cum as putea sa ii spun fiului meu, in Romania :”invata, tata, ca ai sa fii respectat, vei avea un job bun si vei trai decent”, cand acolo numai nonvalorile sunt promovate? Cum as putea sa ii spun sa respecte traditiile romanesti aici, in alta tara, cand in tara noastra pina si cu traditiile noastre ne e rusine si importam traditiile altora?… Repet : tara asta nu se mai face bine si n-o sa se faca niciodata !… Brucan, saracu, era optimist, prea optimist !
Responsabilitatea! E un cuvant pe care ne place sa-l rostim, dar niciodata sa-l aplicam …
Pai la cretinii aia de pedelei, toti sint vinovati in afara de ei. Alba ca Zapada, ce mai!
Ei lasa, nu chiar toti aruncam gunoi pe strada 🙂
Culpa colectivă, da, e cea mai sănătoasă şi nevinovată sintagmă pentru „s-a greşit, s-a încercat, dar s-a prăbuşit”.
Mântuitorul, în concepţie mioritică, nu e Isus, ci AN-ul. Carele ne scapă pe noi de belele, carele ne îmboldeşte să dăm greş de probă, că „alţii” e vinovatul, carele ne permite să persistăm în eroare, că numai cine nu munceşte, nu greşeşte”.
pai cum sa-si asume cineva greseala cind la noi totisint adeptii aruncarii pisicii moarte in curtea vecinului. si daca ma gindesc bine exista in folclor o multime de zicale apropo de recunoasterea greselilor proprii: vezi paiul din ochiul altuia da nu vezi birna din ochiul tau.guvernantii nostrii n-au de gind sa scoata tara din marasm asa ca de ce sa nu arunce vina pe altii si in timpul asta se ocupa cu umplerea teschereleifiecaruia si a partidului in caz ca nu vor mai fi alesi la viitoarele alegeri.cit priveste scumpii nostrii concetateni care l-au votat cu mare entuziasm sa le fie de cap ca tare prosti au mai fost sa creada minciunile
Să-nţeleg că şi „secta vot canci” recunoaşte vina proprie sau că aruncă vina-n cârca celor ce-au votat?
„Asa mai vii de-acas’, rabbi…! ” 🙂 Corect si absolut real comentariul !
De aia , noi romanii , nici nu invatam nimic , si „calcam intr-una in strachini” , PT. CA NU SUNTEM IN STARE NICI SA RECUNOSTEM O GRESEALA , NICI SA NE ASUMAM VREO VINA …! Si cu prima ocazie , dam din nou „cu bata-n balta” …
Asta suntem: „stupid people” ! 🙁
Si un PS foarte semnificativ:
http://www.aradon.ro/stiri/arad/articol/comerciantii-aradeni-au-cerut-interzicerea-ungurilor/cn/news-20100902-05003745