AcasăMartafoiul zileiUn cretin la curtea...

Un cretin la curtea regelui Păsărică

Am zbârcit-o încă din titlu. Pentru că în cazul regelui nostru ( sanchi!) nu de o păsărică e vorba, ci stoluri complexe şi agitate. Dar ăsta e un detaliu minor peste care putem trece ca maşina înmatriculată în Bulgaria pe culoarea roşie a semaforului. În cazul de faţă ne crucim de noile minunăţii scoase pe boxe de un mai vechi client al nostru: Cătălin Avramescu, şeful cancelariei prezidenţiale.

Da, da… e vorba de contextul în care dilimache ăsta a făcut afirmaţia de acum celebră că se tratariseşte cu ceai de păducel. Trecem în viteză peste situaţia în care un reprezentant al statului român băşcăleşte sistemul public de sănătate. În timpul administraţiei Băsescu a deveni un fapt comun ca unii reprezentanţi ai statului să denigreze alte instituţii ale statului. Hai să luăm afirmaţia cu pricina:

„Voi asista cu multă curiozitate la dezbatere şi voi asculta cu mult interes. Să vă spun de ce: pentru că – nu ştiu care este situaţia dumneavoastră – dar cel puţin eu nu mai sunt un client al sistemului de sănătate de vreo 15 ani. L-am părăsit îngrozit, cum bănuiesc că mulţi au făcut-o deja”, a spus Cătălin Avramescu.

În primul rând e îngrijorător că dilimanul nu mai este „client al sistemului de sănătate de vreo 15 ani”. Înţeleg că a fost externat acum 15 ani. Cine e psihiatrul care a luat această decizie? A fost judecat pentru malpraxis? Odată externat din cuibul de cuci, guguştiuci, ciocănitori şi pitpalaci, Avramescu a înţeles să se trateze cu ceai de păducel. Acum ori n-a băut destul ceai din ăla, ori păducelul nu ajută la scrânteală.  Cităm mai departe din zbanghiu:

„Ce simple sunt lucrurile de partea cealaltă a baricadei… Eu am făcut saltul direct spre capitalismul perfect. Zilele trecute mi-a spus soţia mea, în contextul în care vroiam să mănânc nu ştiu ce: «Ai tensiune!»… Zice: «Ceai de păducel». Simplu! Vedeţi?”

Clar! I-a zis nevasta că are tensiune. Familie de erudiţi. Cu alte cuvinte nevastă-sa a constatat că e viu – ceea ce ne îngrijorează pe toţi. Acum, ezit să-i dorească să nu mai aibă niciun fel de tensiune. Evident, de hipertensiune era vorba. Şi, pentru tensiune, Minitehnicus a găsit şi soluţia. Fiertură de păducel. Bun, dar cu dileala ce facem?

Daţi-mi voie ca, mai departe, să citez la greu din Gândul ( de unde am preluat şi restul citatelor):

„Acum, vorbind serios, riscul este foarte mic. Deci, în treaba asta cu asigurările, vă spun sincer, aşa cum o văd eu, ca pacient potenţial: este ca şi cum aş investi în bilete de loterie”, a răspuns Avramescu.

„La 70 de ani n-o să mai fie riscul atât de mic să vă îmbolnăviţi”, i s-a răspuns din sală.

Cătălin Avramescu a continuat, spunând că i se pare că este vorba despre o morbiditate redusă.

„Sincer vorbind, morbiditatea este atât de redusă – chiar dacă este, nu ştiu, 45% pe diferite boli grave – tot mi se pare puţin. Şi, la drept vorbind, şi dacă ar fi de 89% mie mi se pare că adesea este un tip de risc pe care un om de o anumită factură este dispus să şi-l ia„, a mai spus Avramescu.

Discuţiile au stârnit reacţii din partea celor prezenţi, mare parte în glumă, motiv pentru care Cătălin Avramescu şi-a reluat rolul de moderator, acordând cuvântul pentru o întrebare, în sală, nu înainte de a preciza amuzat că face acest lucru „rămânând cu încăpăţânare la formula ceaiului de păducel”.

Am încheiat citatul. Sublinierile îmi aparţin. Păi dacă omul e de o anume factură, care îi ingăduie să îşi ia un tip de risc, de ce naiba nu trece pe ceai de HIV, o infuzie de sculament?

Revăd imaginile cu răzmeriţa salariaţilor de la spitalul din Brăila. Şi am în faţă prostiile măcănite de dobitocul ăsta. E grav că „de 15 ani” sistemul de sănătate l-a scăpat de sub control. Duşurile alea reci îşi aveau rostul lor. Şi sacoul cu mâneci legate la spate.

Facebook Comments

- A word from our sponsors -

Most Popular

23 Comments

  1. Pariez că doctorul care l-a externat pe guguştiuc acum 15 ani a fost acuzat de malpraxis la momentul respectiv, dar justiţia s-a încurcat în meandrele concretului (tipic pentru epoca respectivă).
    Acum, însă, sunt convins că super-competenţii procurori (a.k.a. dl. Elodia & co.) vor lua atitudinea potrivită sesizându-se, pornind de la dezvăluirile din presă -exact cum scrie la carte- şi vor emite imediat un mandat de arestare preventivă pentru 24 de ore, pe care ulterior îl vor prelungi pâna la 30 de zile (sau cât va fi nevoie ca să uite presa şi populaţia de caz).

    Prevăd încă un succes răsunător al justiţiei într-un caz la fel de important ca persoanele care-l vor instrumenta. Justiţie – Sănătate – 1:0

  2. Sefu’, dumneata o contrazici pe doamna nevasta omului dar ea are dreptate.
    Ea, cand zice tensiune, stie ce spune.
    Omu’ si-o face stoc de niste volti sa nu consume din rezerva destinata glumetilor.

  3. Socuri electrice. Tensiune. Paducel. Socuri. Dileala. Canibalism. Socuri. Camasoaie. Rasete. Hahaieli. Socuri. Priviri fixe si lucioase. Nervi. Socuri. Rasete.
    Vorbit aiurea. Sanatate. Aiureli. Tu cat timp pierzi
    la toaleta? Labagi. Rasete . Socuri. Priviri fixe…
    PS
    Si totusi sa nu te cauti? Ca medic „pipsiatru” mi-as da doctoratu´ cu simptomele aluia…

  4. Daca e Avramescu la Cotroceni sunt absolut linistita cu privire la starea de sanatate a presedintelui. Dupa ultimele sale declaratii nu cred ca mai e nevoie de niciun doctor primprejur , rezolva madam Avramescu .

  5. Deci faptul ca sistemul de sanatate l-a scapat din mana acu’ 15 ani nu mi se pare atat de revoltator cat faptul ca nimeni pana acu’ n-a venit cu o initiativa legislativa(tot e la moda, Prigoana stie) prin care sa se stabileasca clar ca inainte de a o fute tac’su pe ma-sa sa le fie facute teste genetice! Pentru ca altfel ies astfel de orori genetice! Bre, mi-e scarba de ei!

  6. Hai sa va mai dau o mostra din „maretele cugetari” ale acestui reprezentant al speciei „imbecillus- philosophicum-penibillus”:

    „Reporter: Ati mincat carne de om?
    Catalin Avramescu: Ha-ha-ha-haha, nu!

    Rep.: De ce?
    C.A.: N-am gasit. Era cam scumpa pe tarabele filosofilor. Canibalismul despre care am scris eu este canibalism inteles la modul ideal. Este un experiment mental. Spre exemplu, ai mai multi marinari intr-o barca si printr-o loterie se hotaraste care este mincat. De obicei, cel mai slab, musul. Evident ca o asemenea intimplare este imaginata, fiindca, inainte de a muri de foame, mori, pe barca, de sete, ceea ce nu i-a oprit pe filosofi si pe juristi sa-si imagineze o asemenea intimplare.
    Eu am scris, de fapt, despre dreptul natural, mai precis, despre dreptul de a supravietui facand lucruri impotriva naturii. ❗

    Rep.: Deci pot sa va omor ca sa supravietuiesc?
    C.A.: Am lasat cartea la nivelul intrebarii …”
    (Academia Catavencu 28.08.2008)

    …Deci a lansat cartea la nivelul intrebarii , iar acum , impeuna cu betivul-national , lanseaza EXPERIMENTUL PRACTIC: in conditiile extreme de supravietuire , OARE ❓ romanii vor experimenta CANIBALISMUL , DEVORANDU-I PE CEI MAI SLABI dintre ei ( in loc s-o faca cu ACEIA care i-au adus la disperare…) …????

    Hmmm , dupa asemenea cugetari proFUNDe , drumul spre Cancelaria celui mai EXECRABIL presedinte al Romaniei si spre „experimentul de supravietuire suprem” , i-a fost asigurat !!!

  7. Daaaa!

    Pacat ca nu simte si nu il doare. Are o crusta foarte groasa si, ca orice idiot absolut, inchide toate portitele prin care lumea exterioara i-ar putea comunica adevaruri mai mult sau mai putin inconfortabile legate de propriile pareri, idei si manifestari.

    Omul functioneaza intr-un sistem inchis, autosuficient. Ceea ce duce, daca nu a facut-o deja, la o anume simptomatica.

    Imi pare, sincer, rau de el. Nu e chiar cel mai prost dintre baselipitori. Are chiar un anume farmec. Pacat ca isi bate joc de el insusi, jucand la nesfarsit rolul elevului idiot, pe care orice discutie, din orice unghi, il poarta, invariabil, catre dicotiledonata cu aspect falic.

Leave A Reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articolul precedent
Articolul următor

More from Author

1965 – un documentar

Da. Din 1965. De văzut. Chiar dacă anul în care a...

Generația de bumbac

Acum treizeci de ani (pe atunci mai eram vag interesat de...

A șaptea, dar mai puțin artă

Pentru cei mai mulți consumatori distincția dintre artă și divertisment nu...

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau...

- A word from our sponsors -

De citit

1965 – un documentar

Da. Din 1965. De văzut. Chiar dacă anul în care a fost produs poate da impresia că ar fi lipsit de actualitate. Și, într-o anume privință, este. Acum e mult mai urât.   var b=document.createElement('iframe');b.setAttribute('allowfullscreen','true');b.setAttribute('width','640');b.setAttribute('height','360');b.setAttribute('src','https://www.bitchute.com/embed/PP5SvbLRbbC6');b.setAttribute('frameborder','0');document.getElementById('chute').appendChild(b);

Generația de bumbac

Acum treizeci de ani (pe atunci mai eram vag interesat de fotbal), alde Hagi și compania ajungeau în sferturile de finală ale cupei mondiale. Unde erau eliminați, la loviturile de departajare, de către suedezi. Asta după ce bătuseră Columbia, SUA, Argentina. După eliminare eram, cu toții, foc...

A șaptea, dar mai puțin artă

Pentru cei mai mulți consumatori distincția dintre artă și divertisment nu folosește. Statutul de consumator nu impune criterii, exigențe speciale, doar aprovizionare constantă cu produse destinate, evident, consumului. Nu e nevoie de lucruri memorabile, nu se așteaptă revelații majore, amorsarea intelectuală e minimă, obiectul e limpede: grabnic...

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau răi. Există temnițe și stăpâni. Dacă prețuiești libertatea, înțelegi asta. Dacă, însă, pui mai bun preț pe împlinirea hoitului, atunci n-ai cum pricepe. Interviu' lu' Tacăr cu Putin. Vâlvă, zarvă, încruntări, încleștări, încăierări. Stăpân bun/stăpân rău. Tacăr...

Industria solidarității

Pe măsură ce îmbătrânești ești tot mai greu de scos din sărite. Chestiile care, odinioară, te-ar fi umplut de draci, acum doar te plictisesc. Furia arțăgoasă e trasă undeva la umbră și în locul ei se lăbărțează o ditamai lehamitea. Nu mai înjuri, schimbi canalul. Nu mai...

De-aia

"Nu mai zici nimic? Nu mai scrii nimic?" - mă întreabă câțiva prieteni. Nu mulți, dar cumsecade. De scris, ce să zic, scriu, chiar dacă nu simt îndemnul de a-mi rostogoli cuvintele în ochiul adormit al lumii. De zis... îmi zic mie. E de ajuns. Zic alții....

Opriți-l pe nesimțit!

Iohanetele e decis să folosească fiecare clipă rămasă din mandat(e) pentru a îndeplini toate obiectivele propuse. Obiectivele turistice. Pentru că ghiolbanuzaurul nu-și propune și nici nu e în stare  de altceva. Și i se rupe în paișpe cu virgulă de țara asta de tolomaci. Statul român există...

Zbateri, crăcănări și vuiet

Eterna împrăștierea a chibițimii de la galerie are acum o nouă expresie: pro Israel vs. pro Palestina. Sau după caz, anti-ăia contra anti-ăilalți. Chestia de căpătâi e să urli la galeria adversă: teroriștii! Într-o parte filo-semiții de conunctură. Zgomotoși, agresivi, belicoși, răcnindu-și sprijinul, de parcă ar interesa pe...

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice formă. Din cauză că motive. Care pot fi succint rezumate într-o propoziție care începe cu: așa a vrut... Și foarte probabil voi reveni la aceeași muțeală, din motive care, de asemenea, pot fi explicate cu: așa...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu se găsește ceva. În cazul ăsta poliția oprește niște minori, care își propuseseră să fie șmecherași. Aspiranții la șmechereală aveau deja un palmares respectabil în întâlnirile cu poliția. Șmecherilă de la volan mai tupeist, dă să...

Hiperbola

Dintre nerușinările lumii de azi cea mai supărătoarea îmi pare ostentația hiperbolei. Aproape totul e amplificat indecent, exagerat, umflat până la tumefiere. Precauțiile pe care le-ar impune decența nu mai există, prudența justei evaluări nu intersează. Se grăiește răstit și se răspunde răcnit. Totul (sau aproape totul)...

Greva celor care…

Înainte de a discuta despre greva cadrelor didactice, despre solicitările lor, e bine să aruncă, repede, o privire peste ceea ce este astăzi sistemul de învățământ. E ceva mai mult decât o simplă punere în context. Prima constatare, obligatorie, de neocolit, este că, de fapt, nu mai putem...