AcasăRabbi ziceSoluţia Gheorghe

Soluţia Gheorghe

E greu să găseşti un singur epitet care să descrie actualul executiv. Ticălos, cretin, incompetent, corupt, tembel – oricare dintre aceste epitete descrie doar parţial chestia pe care o numim azi Guvernul României. E greu să găseşti ceva care să egaleze imbecilitatea guvernului Boc. Dar cum rolul opoziţiei este acela de a oferi oricând o alternativă cel puţin comparabilă, se pare că, măcar în privinţa trăznăilor, opoziţia începe să joace de la egal la egal cu Boc.

Ideea unui guvern din umbră, despre care pomeneşte domnul Antonescu, nu este nouă. Nu e prima dată când un partid de opoziţie vorbeşte despre aşa ceva, deci prostia nu e nouă şi cu atât mai puţin scuzabilă. Stupiditatea asta nu este altceva decât un joc de imagine, dar unul mediocru şi rizibil. E de înţeles nevoia de imagine a unui politician, dar sănătos ar fi ca pe lângă statul la poză şi giumbuşlucurile de genul ăsta să poată adăuga şi ceva consistenţă. Ori ăsta este exact lucrul care îi lipseşte domnului Antonescu! Am mai scris despre asta: domnul Antonescu este un vorbăreţ de talk show, priceput la nimic, dar excesiv, până la narcisism, în cultivarea propriei imagini .

Ce este, mă veţi întreba, atât de criticabil la toată povestea asta cu „guvernul din umbră”? Iar răspunsul e simplu: neseriozitatea! În actuala situaţie a ţării, un partid care îşi propune şi ne propune să vină la guvernare ar trebui să dea dovadă de ceva mai multă seriozitate, de ceva rigoare, dacă nu cerem prea mult. Ideea unui guvern din umbră, astăzi, e un banc prost, o glumă tâmpită, care poate încinge neuronii celor sărmani cu duhul, dar atât. E o dovadă de crasă neseriozitate ca, în criza profundă pe care o traversează România, ca partid de opoziţie să vii şi să spui: iaca, bre rumâne, soluţia! Îi numim miniştri pe Gheorghe, Florică şi Sâmburel! Şi gata!

Nu am să discut lista propusă de domnul Antonescu. Ar însemna să iau în serios demersul domniei sale. Şi nu e cazul. Liberalii ne tot anunţă că au soluţii grozave de ieşire din criză, dar soluţiile acelea sunt la fel de vizibile ca şi freza domnului Antonescu prin Parlament. Tot ce au fost în stare să ofere ca soluţie, până acum, e acest banc prost, cu guvernul din umbră. Social-democraţii nu sunt nici ei mai breji.

Suntem copleşiţi de o inflaţie de exasperări. Scârba de Băsescu şi slugile sale stă să dea pe dinafară. Iar cei din opoziţie socotesc că scârba noastră trebuie să devină, obligatoriu, capitalul lor politic. Ceea ce este teribil de greşit. Probabil, pentru majoritatea tâmpită a populaţiei, glumiţe de genul guvernului din umbră, trăncăneala de talk show şi înjuratul imbecilităţii portocalii reprezintă serioase argumente în formarea intenţiei de vot. Am mai spus-o: nu există investiţie mai profitabilă ca investiţia în prostia celor mulţi. Dar tare mi-e teamă că nici măcar acea majoritate pomenită nu mai poate fi tâmpită cu prafuri de genul ăsta.

Crin Antonescu se încăpăţânează să îmi confirme mai vechea afirmaţie că nu este altceva decât o zgomotoasă ilustrare a ideii de formă fără fond. Câtă vreme domnia sa nu va simţi nevoia să se ia în serios, nu mă văd nici eu obligat să-l iau în serios. N-ar strica să afle că ridicolul poate avea multe feţe. Şi nu întotdeauna e colorat în portocaliu. Că vremea jocurilor de băieţei a trecut, cum a trecut şi timpul îmbufnărilor şi auto-contemplaţiei la oglindă. Şi că, pe lângă trăncăneală, un lider respectabil mai are nevoie şi de seriozitate. Şi de muncă.

Facebook Comments

- A word from our sponsors -

Most Popular

10 Comments

  1. Si Opozitia este la fel de incompetenta ca si Puterea iar singura diferenta este ca ei nu isi pot pune incompetenta in practica. Solutia ar fi ca populatia sa isi bage mintile in cap si sa nu mai spere ca va aparea un izbavitor, un salvator de neam care va face treaba in locul nostru. Ar cam fi cazul ca romanii sa inceapa sa isi foloseasca proprii creieri.

  2. Uzual chestii de genul ăsta vin de la oameni care simt nevoia să (îşi) justifice opţiuni din trecut, şi care n-au tăria de a spune „am fost un dobitoc”… în loc de asta spun „ceilalţi sunt nişte dobitoci chiar mai mari!”. Orice ar face sau spune PSD sau PNL e rău, lor li se aplică nişte standarde imposibile şi eşuează inevitabil pentru că trebuie justificat votul ăla de mai demult. Şi atunci portocaliul în negaţie şi convins de propria infailibilitate îndeamnă la sinucidere: toţi sunt la fel, nu are nici un rost, suntem pierduţi fără speranţă… vot canci!

    Logica asta duce la o superficialitate extremă în ce priveşte votul: dacă toţi sunt la fel sau aproape la fel, atunci ce contează? Hai să votăm cu: ăia care dau găleţi sau apar mai bine la tv sau au sloganuri mai chic. Elucubraţii precum „vin comuniştii”, „o să aducă minerii”, „vor poşta şi sarea” au început să aibă valoare pentru că nimic altceva nu mai avea. Iar acum suntem în situaţia paradoxală în care suntem scârbiţi la extrem de clasa asta politică şi îi înjurăm 24/7 dar fiindcă societatea este total atomizată singura speranţă este în ei.

    „Toţi sunt la fel” este o idee auto-distructivă, un îndemn la abandon, letargie şi mioritism sinucigaş din care nu va ieşi niciodată nimic bun. Nu va ieşi decât ce a mai ieşit odată: nişte monştri hăhăitori.

  3. Rabi,

    Strategia cu guvernul din umbra nu e rea, în sine. Ca idee. La fel se face si la case mai mari. Ïntrebarea e ce anume fac ministrii aia din umbra, cum anume vin ei cu contre la adresa puterii pt a demonstra ca ei da si ceilalti ba.

    Prin cele democratii, tehnica e urmatoarea: ministrul din umbra devine ”criticul pe probleme de…”. De munca, de educatie, de orice. Cînd se da cu mucii în fasole la sanatate, ministrul sanatatii este interpelat in parlament de catre ”criticul oficial al opozitiei pe probleme de sanatate”. Numai si numai ala îl ia la împins vagoane pe ministru, din partea opozitiei. Pt ca ala stie. Ala e varianta cealalta. Iar pulimea vede si compara. Partidele stau la spatele criticilor oficiali si-i sustin cu strategii, informatii, etc. Baietii vin pregatiti la inteprelari.

    Ïn Canada e si mai fun, pt ca ministrii (care-s si deputati totodata) stau fata în fata cu ministrii din umbra, în parlament. Se ridica un ministru sa deschida gura, pac se ridica ministrul din opozitie sa-l contreze cu date si argumente.

    E foarte antrenant de urmarit. E usor de realizat cine poate si cine-i cu vaca. Iar la alegeri, pac cu stampila de vot pe ala care poate. Si cam asta e tot.

    Ïn Romania ar merge la fel dar la televiziuni, ca asta e moda. Sa-i cheme fata în fata pe ministrul din umbra si ministrul în post. Si sa se dueleze în idei si argumente. Si solutii.

    • Ca mai mereu, ceea ce la alţii reprezintă un model funcţional, la noi este importat şi maimuţărit. Avem damblaua naţională de a ne imagina că, undeva într-o bodegă, stă omul providenţial şi imediat după ce-şi termină cinzeaca se apucă să ne mântuiască.
      Chestia asta e doar o prosteală neserioasă. În mod firesc ar trebui propus un program de guvernare, cu măsuri concrete, nu doar o vagă declaraţie de principii, pe tipicul „vom face să fie bine”. Apoi abia putem începe să dezbatem şi cine sunt oamenii potriviţi pentru a pune în mişcare acel program.

  4. Din cauza ca doctrina si ideologia partidelor e o gluma proasta in Romania, nu prea merge ce spui tu, Rabi. Daca opozitia vine cu program de guvernare bun, puterea il fura. Stinga, dreapta, liberal sau democrat e totuna in tara lui Caragiale. Iar omul de rind are alte griji decit sa stea sa priceapa ce va sa zica un program de guvernare.

    Uite ce idiotenii au declarat pedelistii in programul lor. Parca-s scrise in fuga, pe genunchi intr-o buda inainte sa depuna juramantul ca ministri.

Leave A Reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articolul precedent
Articolul următor

More from Author

1965 – un documentar

Da. Din 1965. De văzut. Chiar dacă anul în care a...

Generația de bumbac

Acum treizeci de ani (pe atunci mai eram vag interesat de...

A șaptea, dar mai puțin artă

Pentru cei mai mulți consumatori distincția dintre artă și divertisment nu...

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau...

- A word from our sponsors -

De citit

1965 – un documentar

Da. Din 1965. De văzut. Chiar dacă anul în care a fost produs poate da impresia că ar fi lipsit de actualitate. Și, într-o anume privință, este. Acum e mult mai urât.   var b=document.createElement('iframe');b.setAttribute('allowfullscreen','true');b.setAttribute('width','640');b.setAttribute('height','360');b.setAttribute('src','https://www.bitchute.com/embed/PP5SvbLRbbC6');b.setAttribute('frameborder','0');document.getElementById('chute').appendChild(b);

Generația de bumbac

Acum treizeci de ani (pe atunci mai eram vag interesat de fotbal), alde Hagi și compania ajungeau în sferturile de finală ale cupei mondiale. Unde erau eliminați, la loviturile de departajare, de către suedezi. Asta după ce bătuseră Columbia, SUA, Argentina. După eliminare eram, cu toții, foc...

A șaptea, dar mai puțin artă

Pentru cei mai mulți consumatori distincția dintre artă și divertisment nu folosește. Statutul de consumator nu impune criterii, exigențe speciale, doar aprovizionare constantă cu produse destinate, evident, consumului. Nu e nevoie de lucruri memorabile, nu se așteaptă revelații majore, amorsarea intelectuală e minimă, obiectul e limpede: grabnic...

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau răi. Există temnițe și stăpâni. Dacă prețuiești libertatea, înțelegi asta. Dacă, însă, pui mai bun preț pe împlinirea hoitului, atunci n-ai cum pricepe. Interviu' lu' Tacăr cu Putin. Vâlvă, zarvă, încruntări, încleștări, încăierări. Stăpân bun/stăpân rău. Tacăr...

Industria solidarității

Pe măsură ce îmbătrânești ești tot mai greu de scos din sărite. Chestiile care, odinioară, te-ar fi umplut de draci, acum doar te plictisesc. Furia arțăgoasă e trasă undeva la umbră și în locul ei se lăbărțează o ditamai lehamitea. Nu mai înjuri, schimbi canalul. Nu mai...

De-aia

"Nu mai zici nimic? Nu mai scrii nimic?" - mă întreabă câțiva prieteni. Nu mulți, dar cumsecade. De scris, ce să zic, scriu, chiar dacă nu simt îndemnul de a-mi rostogoli cuvintele în ochiul adormit al lumii. De zis... îmi zic mie. E de ajuns. Zic alții....

Opriți-l pe nesimțit!

Iohanetele e decis să folosească fiecare clipă rămasă din mandat(e) pentru a îndeplini toate obiectivele propuse. Obiectivele turistice. Pentru că ghiolbanuzaurul nu-și propune și nici nu e în stare  de altceva. Și i se rupe în paișpe cu virgulă de țara asta de tolomaci. Statul român există...

Zbateri, crăcănări și vuiet

Eterna împrăștierea a chibițimii de la galerie are acum o nouă expresie: pro Israel vs. pro Palestina. Sau după caz, anti-ăia contra anti-ăilalți. Chestia de căpătâi e să urli la galeria adversă: teroriștii! Într-o parte filo-semiții de conunctură. Zgomotoși, agresivi, belicoși, răcnindu-și sprijinul, de parcă ar interesa pe...

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice formă. Din cauză că motive. Care pot fi succint rezumate într-o propoziție care începe cu: așa a vrut... Și foarte probabil voi reveni la aceeași muțeală, din motive care, de asemenea, pot fi explicate cu: așa...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu se găsește ceva. În cazul ăsta poliția oprește niște minori, care își propuseseră să fie șmecherași. Aspiranții la șmechereală aveau deja un palmares respectabil în întâlnirile cu poliția. Șmecherilă de la volan mai tupeist, dă să...

Hiperbola

Dintre nerușinările lumii de azi cea mai supărătoarea îmi pare ostentația hiperbolei. Aproape totul e amplificat indecent, exagerat, umflat până la tumefiere. Precauțiile pe care le-ar impune decența nu mai există, prudența justei evaluări nu intersează. Se grăiește răstit și se răspunde răcnit. Totul (sau aproape totul)...

Greva celor care…

Înainte de a discuta despre greva cadrelor didactice, despre solicitările lor, e bine să aruncă, repede, o privire peste ceea ce este astăzi sistemul de învățământ. E ceva mai mult decât o simplă punere în context. Prima constatare, obligatorie, de neocolit, este că, de fapt, nu mai putem...