Moţiunea de cenzură este, pentru un partid de opoziţie, fix cum e ficatul pentru beţiv. Adică pentru beţivi în general, nu pentru unul anume. Nu pentru ăla anume. Prinde bine, da’ nu rezolvă nimic. Pentru putere, în schimb, moţiunea de cenzură e precum părul de pe coaie ( adică n-ajută, mai mult încurcă şi dacă-l tunzi creşte la loc).
Bun. Vestea bună e că lui Boc i-a crescut foarte mult păr pe coaie. Vestea rea e că încă îi funcţionează maşina de tuns. Să mai discutăm despre moţiunea de cenzură sau s-a lămurit ce aveam de spus?
În mod esenţial rostul moţiunii ar fi de a dărâma puterea. În subsidiar oferă opoziţiei şansa de a prezenta o alternativă. În concret e prilejul, pentru noi toţi, de a asista la o nouă tură de ţigăneală sub cupola Parlamentului. Într-o lume idilică, discutarea unei moţiuni de cenzură ar trebui să fie prilejul unui dialog între opoziţie şi putere. N-avem noi treabă cu idilele!
Mă tem că această nouă moţiune reprezintă un risc mai degrabă pentru opoziţie, decât pentru putere. În societate s-au acumulat tensiuni considerabile, generate de cretinismul şi ticăloşia actualei puteri. Neliniştea socială a atins cote de-a dreptul periculoase. Liderii opoziţiei, cu precădere cei de la PSD, vin pe valul acestor nelinişti acumulate în societate şi încearcă să le dea acestora o expresie politică. În mod constant, liderii opoziţiei şi, repet, mai ales cei ai PSD şi-au asumat( mai mult sau mai puţin legitim) rolul de reprezentanţi ai unei societăţi tot mai nervoase. Afirmând că au capacitatea de a genera schimbarea. În momentul în care nu vor reuşi ( şi mă îndoiesc că vor reuşi) să livreze schimbarea promisă se vor fâsâi extrem de rapid. Pentru că societatea aşteaptă soluţii şi nu zbateri; electoratul aşteaptă lideri care pot livra şi nu vorbăreţi care pot promite. Scuza lipsei majorităţii necesare adoptării moţiuni va interesa foarte puţină lume; asta e problema PSD şi ar trebui să ţină de capacitatea sa de negociere şi mobilizare a resurselor. Repet, dacă nu vor reuşi să livreze, vor plăti un preţ important. Iar eşecul moţiunii poate întâri poziţia PDL. Într-o astfel de situaţie se poate întâmpla ca nemulţumirea socială să caute alte forme de expresie, câtă vreme soluţia politică nu funcţionează. Iar asta poate genera instabilitate pe termen lung.
Personal nu cred că moţiunea poate trece. Pentru că nu văd la PSD tocmai capacitatea de negociere despre care vorbeam. Pentru că PSD greşeşte încercând să capitalizeze politic nemulţumirea socială, în folos propriu, în loc să o lase să erodeze temelia actualei puteri. Iar, ca un mare rispitor, PSD risipeşte grăbit acest capital pe cauze dinainte pierdute.
Rămâne de văzut. Dacă o să conducă şedinţa Anastase şi Cotoi numără voturile, moţiunea va fi respinsă cu un număr de voturi împotriva moţiunii de două ori mai mare decât numărul total al senatorilor şi deputaţilor ( e mai bine să joci la sigur). Dacă va conduce Oltean şedinţa şi se votează ca la reducerea TVA, atunci e loc de mari surprize.
Esti un defetist! Esti un optimist incurabil!
Pai s-au dat toti de cesul mortii sa-i dea jos pe pesedisti si s-a ajuns ca speranta sa fie tot la ei…
PS
Nici io nu cred ca motiunea va trece (din pacate), dar
mai sper (sa vad cai verzi pe pereti)…
PPS
Mai tii minte cand s-a injghebat „Marea Alianta PDL+ PSD”? Cat de plini de sine si de mandri erau pesedistii? Si cum sustineau ei guvernul Zdreanta 1. Si cum au impus ei ca UDMR-ul sa nu intre la guvernare…
Si astazi?