AcasăRabbi ziceCum se spune "principii"...

Cum se spune „principii” în maghiară?

Marko Bella cere demiterea lui Mircea Geoană. Motivaţia cererii lui Bella e aiuritoare: în calitate de Preşedinte al Senatului, Geoană le-a dat voie celor din comisia de învăţământ să mucească şi în week end! Foarte tare! Mă rog, explicaţia furnizată de el e ceva mai întortocheată, dar ideea e cam aceeaşi.

Îl suspectez pe Bella că, în cazul de faţă, zbiară pentru o cauză care nu e a lui. Schimbarea lui Mircea Geoană este o prioritate a lui Traian Băsescu. Acesta şi-ar dori ca numărul doi în stat să fie, dacă se poate, unul dintre cei pe a căror obedienţă poate conta. Mai ales în condiţiile în care problemele sale de sănătate sunt tot mai serioase şi ar putea impune, pe viitor, transmiterea temporară a prerogativelor prezidenţiale către numărul doi. Nu vreau să alimentez varii teorii ale conspiraţiei, aşa că nu insist.

În cazul legii educaţiei, evident, există şi un interes punctual al UDMR. Asta ar merita o discuţie separată. Şi cred că, plecând, de la asta o să avem o astfel de discuţie. Oricum, în susţinerea demersului său, Marko Bella invocă aspecte de legalitate, moralitate, se declar scandalizat de nu ştiu ce ipotetice abuzuri etc. Cum a reacţionat UDMR şi Bella în cazul fraudei evidente de la Camera deputaţilor? Unde era reacţia lui Bella în cazul scandalos al Robertei Anastase? Întrebările sunt, cred că este evident, retorice.

UDMR a devenit partenerul de nădejde al oricui se află la putere. De ani buni liderii udemerişti stau lipiţi de halvaua puterii şi nimic nu pare să-i mişte de acolo. Aud chiar că liderii opoziţiei, evocând teza unei posibile noi majorităţi, nu uită să includă aceeaşi formaţiune în structura ipoteticei noi majorităţi. Personal sunt şi rămân un adept al votului canci, dar mă arăt dispus la a vota acea formaţiune ( alta decât PRM!) care mă poate convinge că nu va accepta o alianţă cu UDMR. Punct.

Facebook Comments

- A word from our sponsors -

Most Popular

29 Comments

 1. Referitor la titlu: Nu cred că se zice, Rabbi..

  Referitor la concluzie: Nu cred că „vot canci” merge (nu deschid discuţia – zic doar „uită-te cine a rămas să voteze la ultimul vot” şi sper că mă vei înţelege şi pe mine..), dar sunt absolut de acord cu „vot pentru oricine nu se da cu UDMR-ul”.

 2. pai eu spun ca daca strategii psd sau pnl te’ar asculta ar putea sa aiba surpriza ca multi ar iesi la vot. ma enerveaza sa ajung sa le dau dreptate simpatizantilor de la românia mare ( care are un mare handicap ca partid în persoana lui cvt)

 3. Eu nu aş acuza opoziţia că propune o alianţă cu UDMR, pentru înlăturarea PD-L de la guvernare. In actuala structură a parlamentului, opoziţia nu poate forma o nouă majoritate decât împreună cu maghiarii. La următoarele alegeri, dacă alegătorii îşi vor păstra opţiunile reflectate de sondajele din ultima vreme, o alianţă PSD – PNL nu ar mai avea nevoie de UDMR.

 4. Poate ar fifost mai util să fi renunţat la secta aia mai demult! Poate nu se mai ajungea la necesitatea de udemereu peste tot. La ăia nu există vot canci! De aia au constant pocentuţele alea „făra de care nu se poate” ! La asta te-ai gîndit????
  Banzai!

 5. Pai la Budapesta aia le-or interzis romanilor sa tina un spectatcol de ziua nationala a Romaniei. Ca ar fi la ei zi de doliu national. Corect!
  La Bucuresti, marcu bellu, ii vicepremier, face ce vrea, ameninta pe oricine i se pune in cale. (Nu discutam legea).
  Borbely anunta majorarea taxelor auto ( motivele neimportante).
  Hunor ii ministrul culturii in Romania!
  Alalalt ii ministru la sanatate. (bani).
  Alalalt ii consilie prezidenttial (mistocar).
  Secretari de stat, subsecretari, directori generali, prefecti, primari, consilieri.
  Ca asa-i in democratie. Hai s-o facem pe baze etnice.
  Abia astept ca si romanii din Ungaria (cati or fi) sa ajunga in Parlamentul maghiar, in guvernul de la Budapesta, sa puna conditii (adica sa-i futa cum vor muschii lor unguri). Daca ii democratie.
  Voua nu va este sila si greata? Ce mai asteptati? Credeti ca nici acum nu va cadea zdreanta si robii aferenti?

 6. Marea problemă vine încă de pe vremea tov. Iliescu, când i s-a permis UDMR să se comporte ca și partid politic, să aibă avantajele unui partid politic, deși NU ESTE PARTID POLITIC, ci ONG…
  A existat un partid politic care a refuzat o alianță cu UDMR: PNL aripa Radu Câmpeanu…
  Este frustrant să vezi mereu câte un premier care dă vina pe greaua moștenire, în vreme ce e aliat la furt și la guvernare cu cei care au făcut parte din acea grea moștenire…

   • Poate am lipsit io de jde mii de ori şi n-am văst explicatia. De ce nu-mi explici, ca la proşti, pentru a jde mia oară + 1 ? Poate oi înţelege… Că io-s ardelean cu mintea înceată, da’ trăit printre unguri! Şi nemţi, dacă tot veni vorba. Chestia cu „gheşeftu’ ” îmi scapă. Care-i gheşeftu’ pentru care te dezici de secta aia?
    Ori sîntem „cancişti”, ori nu mai sîntem!
    Acuma că nu ne mai place „canci”, e cîh???
    Poate că-mi devine mie „cîh” să-mi decidă viitorul nişte „cancişti”! Care mai şi comentează!
    Scuze rabbi, da’-s convins că judeci „o ţîră mai departe”.

 7. „Personal sunt şi rămân un adept al votului canci, dar mă arăt dispus la a vota acea formaţiune ( alta decât PRM!) care mă poate convinge că nu va accepta o alianţă cu UDMR. Punct. ”
  Maestre, politica romaneasca e atat de curva incat singura formatiune care nu face alianta cu UDMR e UDMR!

 8. Mai copii, hai sa LAMURIM lucrurile

  Marko vrea, Boc o spune „oficial”, dar Geoana nu poate fi schimbat de PD, UDMR si borfasii lui Oprea. PUNCT. Art.30 (alin1 si alin2) precum si art 31 din regulamentulu Senatului (alea de care se agata Bela Boc) NU mai sunt in vigoare de prin 2006. Au cazut la Curte. STOP.
  Geoana poate fi revocat – da numai daca fluiera rau in biserica – de catre grupul senatorial al PSD + PC (adica doar Voiculescu) si doar cu alt PSD-ist (socru mic, al stim noi cui ar intra in calcule, dar nu acum).
  Deci domnii Bela Boc si Emil Marko (sau viceversa) trebuie sa asculte de ce spunea Ancutza, amu vreo patru ani, adica, Șocu mic (asta ca sa nu fac cacofonie). Ati capisco tovarasi!

  • Non capisco.

   1. Până acum două zile era o lege care zicea că este nevoie de un birou permanent pentru hotărârea ordinii de zi (şi pentru altele) în camera deputaţilor. Pe atunci PSD şi PNL ziceau „Nţ! Nu face PDL nimic fără să vrem şi noi. Aţi capisco?”. Unde e legea aia acum? Puf! Nu mai e! Alma e mărinimoasă şi cică le dă un birou pe undeva să se joace cu jucărele..

   2. Până acum câteva luni era o lege care zicea că TVA-ul (şi alte taxe) pot fi modificate numai începând cu un nou an fiscal. Pe atunci PSD si PNL (şi alţii) ziceau „Nţ! Nu se poate să schimbaţi TVAu’ pân’ la anu’! Aţi capisco?”. A doua zi a ieşit pitiBocul şi le-a zis „Marş!”. Cât e TVA-ul acum?
   ….

   Pot merge pâna la N cu astfel de explicaţii, dar cred că este clar cât de mult înseamnă constituţia în ţara lui tiran băşescu. Şi bine că veni vorba de constituţie, că altfel sigur uitam că trebuie să cumpar hârtie igienică azi.

 9. Rabbi, asa gindesc si eu – si nu ieri de azi! N-am avut nimic niciodata cu nici o minoritate, etnica, sexuala sau religioasa. Ba era sa mi-o si iau ca am publicat texte in care militam pentru dreptul homosexualilor de a se insoti, de a avea statut juridic cit priveste mostenirea etc. Una-i una, alta-i alta. Homosexualii nu mi-au facut nici un rau. Mie sau familiei mele. Dar UDMR-ul imi face, de cind sustine ne varietur orice basina politica basista. Baietii astia cu aparenta de lorzi dar cu esenta de curva de centura participa voios la distrugerea economica a tarii – si ne fut pe toti in felul asta, inclusiv propriul lor electorat. Tie ti se pare normal ca 18 parlamentari ai minoritatilor (nealesi, pusi direct pe lista), plus microgrupul udmr-ist, sa hotareasca destinul a 21 de milioane de daco-geti? Mie, nu. Asa ca sper ca la alegeri PSD si PNL sa aiba dracului peste 60 la suta impreuna si sa-i lase pe domnii udmr-isti in opozitie. Ba poate chiar sa modifice legislatia si sa interzica partidele etnice…
  Apropo de ce primesc ungurii in Romania si romanii in Ungaria… ce zici de scandalul legat de teatrul national din Budapeste? Frumos, nu? Nu era vorba decit de un concert si de respectarea diplomatica a statului vecin si partener. Dar a fost prea mult pentru popularii lui Orban, amicul lui Basexu…

Leave A Reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articolul precedent
Articolul următor

More from Author

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu...

Hiperbola

Dintre nerușinările lumii de azi cea mai supărătoarea îmi pare ostentația...

Greva celor care…

Înainte de a discuta despre greva cadrelor didactice, despre solicitările lor,...

- A word from our sponsors -

De citit

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice formă. Din cauză că motive. Care pot fi succint rezumate într-o propoziție care începe cu: așa a vrut... Și foarte probabil voi reveni la aceeași muțeală, din motive care, de asemenea, pot fi explicate cu: așa...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu se găsește ceva. În cazul ăsta poliția oprește niște minori, care își propuseseră să fie șmecherași. Aspiranții la șmechereală aveau deja un palmares respectabil în întâlnirile cu poliția. Șmecherilă de la volan mai tupeist, dă să...

Hiperbola

Dintre nerușinările lumii de azi cea mai supărătoarea îmi pare ostentația hiperbolei. Aproape totul e amplificat indecent, exagerat, umflat până la tumefiere. Precauțiile pe care le-ar impune decența nu mai există, prudența justei evaluări nu intersează. Se grăiește răstit și se răspunde răcnit. Totul (sau aproape totul)...

Greva celor care…

Înainte de a discuta despre greva cadrelor didactice, despre solicitările lor, e bine să aruncă, repede, o privire peste ceea ce este astăzi sistemul de învățământ. E ceva mai mult decât o simplă punere în context. Prima constatare, obligatorie, de neocolit, este că, de fapt, nu mai putem...

Alegeri în Turcia

Miza alegerilor prezidențiale din Turcia, din perspectivă geopolitică, nu are cum fi subestimată. Analiștii de ocazie vorbesc despre o confruntare dintre blocul ultra-conservator, condus de Erdogan, și mișcarea reformatoare care l-ar avea în frunte pe Kilicdaroglu. Alții vorbesc despre o competiție între suveranism și globalism. Nu lipsesc...

Din târtița presei

Acum 10-12 ani, pe când acest blog începea să capete formă, îmi plăcea să fac un soi de "revistă a presei". Pe atunci mai aveam ceva ce semăna, vag, cu presa. Încă era ofițerime pe-acolo. Acum doar tablagii. Nu știu dacă am să încep iar să cern știrile,...

Epistoleții și lumea cea nouă

Epistolele publice, dincolo de intenția formal declarată, au devenit autentice exersări ale unui narcisism inargumentabil. Nu servesc unei cauze, deși, tot formal, întotdeauna e identificată una. Cauza proclamată e doar urzeala străvezie pe care se țes piesagiile vanității la izvor, răpiri din uitare și vânări de atenție....

Bombardistan

Ca un vrednic cetățean al secolului XXșiunu îmi molfăi revolta pe Facebook, în țarcul special amenajat, sub bolta cocoșată a regulilor comunității. Orice altă formă de revoltă ar presupune o ieșire din lene și trecerea în alt țarc, unul mult mai aproape de abator. Constanța. E orașul: în...

Nesimțitul

Domnul Iohannis e un nesimțit. Nu e nimic insultător în această afirmație, e o simplă constatare tehnică, rece. Unii sunt blonzi, înalți sau pistruiați - domnul Iohannis e nesimțit. Suspectat, pe nedrept, de cinism, în unele situații, de lipsă de empatie, în altele, ori de lipsă de...

Versiunea neoficială

Imaginea corectă a ce se întâmplă azi în lume nu poate fi obținută consumând știri din sursele oficiale. Prea multă propagandă. Canalele pretins alternative sunt dominate de irațională isterie și fabulații. Singura șansă e un conspect lucid al informațiilor și un minim efort de corelare. Deci: În anii...

Locuri de poveste: Trăbulești

Într-o epocă în care interesul turiștilor pare să se îndrepte mai ales către destinații exotice, există un loc aparte de care, probabil, puțini au auzit: Trăbulești. Turiștii dornici de frumos, de peisaje încântătoare și de autentice incursiuni culturale, nu vor găsi aici nimic care i-ar putea interesa....

Post-istorie sau preistorie

Odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice și instalarea temeinică și permanentă (părea pe  atunci!) a lumii unipolare, Fukuyama s-a grăbit să anunțe sfârșitul istoriei. Conform acestei ipoteze, navigam în apele veșnic calme ale post-istoriei. Umanitatea era ferită de acum de  sezoniere confruntări ideologice, căuutări ori rătăciri. Hegemonia americană...