Observ că tot mai mulţi sunt cei care sunt convinşi că, în 2012, PDL va avea soarta PNTCD ( eu încă aştept ca ţărăniştii să redevină o forţă importantă). Cei mai îngăduitori sunt dispuşi să admită că partidul prezidenţial va reuşi să depăşească pragul necesar intrării în Parlament, dar că scorul său electoral se va situa undeva în jurul a 10 %. Argumentele ţin de scăderea din sondaje, motivată de măsurile impopulare şi neîncetatul şir de prostii al actualei puteri.
Sunt de acord că guvernul Boc este cel mai prost guvern pe care l-am avut în ultimii 20 de ani. Deşi ades invocat de către guvernanţi, interesul naţional a fost de multe ori subordonat interesului de gaşcă. Prostiile şi actele de corupţie par să nu se mai termine. Practic, avem un guvern care are menirea exclusivă de a-l face fericit pe preşedintele Băsescu. Costurile acestei fericiri nu par să intereseze. Iar sondajele de la acest moment reflectă în mod corect această stare de lucruri.
Am stat, în ultima vreme, de vorbă cu mulţi oameni politici din zona opoziţiei. Partidele de opoziţie par la acest moment narcotizate, năucite de o prematură şi ilogică juisare, şi extrem de ocupate cu împărţirea procentelor virtuale scăpate din cioc de portocalii. Ba, ca şi cum asta nu ar fi fost îndeajuns, în ultima perioadă exersează şi o foarte întărâtată scărmăneală reciprocă, tocmindu-se ca nişte precupeţe pe ipotetice funcţii de premier sau preşedinte.
Partidele de opoziţie nu au niciun merit cu care să îşi poată argumenta pretenţiile. Aşa cum se tot întâmplă de 20 de ani, se joacă la greşeala adversarului. Iar prostia şi ticăloşia actualei puteri, se speră, vor împinge suficiente procente în trăistuţele opoziţiei. Aşa că încăierarea e pe împărţeala acestor ipotetice procente.
Personal cred că cei din opoziţie fac o greşeală majoră socotind PDL un partid terminat. Este o greşeală, mai întâi, să sub-apreciezi forţa PDL, apoi să supra-apreciezi înţelepciunea electoratului român. Căruia trebuie să-i furnizezi şi argumentele propriei valori, pe lângă demonstraţia inepţiei celorlalţi. Nu ar trebui să surprindă pe nimeni dacă, începând din toamna lui 2011, vom asista la o avalanşă de măsuri populiste, venind dinspre actuala putere. Majorări de pensii, de salarii şi un întreg şir de pomeni electorale vor face rapid uitate măsurile de austeritate de acum. Iar resursele cu care să poată fi susţinute aceste măsuri se pot găsi şi se vor găsi. Trebuie doar un ochi ager şi acestea pot fi de pe acum anticipate.
Chiar dacă acum pare în cădere, PDL are încă structuri puternice în teritoriu. Iar aceste structuri sunt în mod constant alimentate cu resurse. Nu fustele scurte ale Elenei Udrea vor conta în campania electorală, ci pomenile lui Pinalti sau Flutur. Iar acestea vor pica unde şi când trebuie. Atât PDL cât şi Băsescu au resursele cu care să revină undeva în jurul a 30 de procente. Şi sunt toate şansele ca acest lucru să se întâmple.
Fiţele şi ifosele celor din opoziţie nu ţin loc de program politic. Exerciţiile de narcisism nu ţin loc de proiecte. Iar ideea că „trebuie să ne votaţi nu pentru că suntem buni, ci pentru că vreţi să scăpaţi de ăştia” nu are cum fi şi nu va fi un argument suficient. Până în acest moment cei din opoziţie nu au demonstrat capacitatea de a ocupa agenda publică. Iar atunci când au făcut-o (vezi moţiunea de cenzură, lupta pentru demiterea Robertei Anastase) au eşuat în ridicol.
Se pare că nimeni n-a socoti necesar să înveţe din lecţia şampaniei desfăcute prea devreme de Mircea Geoană. Iar azi, dinspre opoziţie, se aude prea mult zgomot de dopuri ţâşnind din sticle şi mai deloc zvon de muncă serioasă.
P.S. După alegerile din SUA, librăriile americane au fost pline de lucrări dedicate episodului Florida. Astăzi, la un an de la alegerile noastre prezidenţiale, nu am găsit nici măcar o culegere coerentă de articole dedicată episoadelor stranii de la aceste alegeri. Şi ar fi fost multe de cercetat şi scris. E şi ăsta un simptom.
Sunt pe deplin de acord cu cele scrise. In primul rand as vrea sa remarc ca ai putea fi un bun ideolog al partidelor de opozitie.
Crin Antonescu a inceput sa se dezica de PSD, partidul datorita caruia a stat partidul dumnealui 4 ani la guvernare. Crin isi da aere, influentat probabil de alti membri marcanti ai PNL. Parerea mea e ca greseste.
E posibil ca populismul pe care PDL il va declansa inainte de alegeri sa dea roade, pentru ca mintea romanului e scurta. Vom trai si vom vedea.
Asta am spus-o de mai demult; de departe se vad altfel lucrurile…
Imi pare foarte rau, situatia este grava. Si (aproape ) fara solutie…
Iar Opozitia, cum zici tu, isi impate functii inexistente…
Om trai si om vedea…
Pe baza analizei prezentului, imi permit sa fac o previziune pentru viitor:
Dupa urmatoarele alegeri, gasca de hoti din pd va ramane la guvernare, alaturi de pnl si / dau psd. Iar poporul roman o sa primeasca in continuare ceea ce merita: suferinta !
Trist, dar toate analizele arata aceasta tendinta.
cat despre opozitie, eu intreb candid: CARE opozitie ? Vede cineva o opozitie in tara aceasta ? In afara de vorbe goale, nici crin nici ponta nu fac nimic. Nici o fapta, nici o actiune.
Am totusi o speranta: ca in acest vid de actiune sa nu apara un personaj gen hitler care sa ofere oamenilor ceea ce doresc: actiunea. Privind in istorie, perioada actuala se aseamana cu anii 30 din Germania: partide politice corupte care alterneaza la guvernare flamanzind si furand propriul popor. Ce le-a oferit istoria nemtilor stim toti. Dar uitam ca germanii l-au aplaudat in 30 pe hitler. Uitam lectiile istoriei si acest gest o sa ne coste.
Chiar 30% nu ştiu dacă va atinge, dar sigur nu va sucomba ca PNŢ. Ăia au murit de inaniţie, dar pedeliştii au avut grijă să-şi umple cămările. Au cu ce să-şi momească alegătorii.
Oricum, în 2012 eu îi văd pe locul doi, iar PNL-ul, aşa cum şi-a dorit mereu (nu ştiu de ce), pe al treilea. Nici de data asta n-or să se „limpezească apele” cum tot visează unii, şi tot un soi de „soluţie imorală” ne paşte.
Şi mi-aduc aminte cum în 2004 erau mulţi care cântau prohodul PSD-ului.
E tare greu să scăpăm de eticheta „stupid people” agăţată de gâtul românilor de către tovarăşu Silviu Brucan….
Foarte corect. Partidele din opozitie manifesta tendinte sinucigase. Si chiar nu am habar de ce. Cred ca le e rau de foame.
Asa cum ai scris si tu in startul articolului , si eu sper ca PNT CD sa revina .
Intr o tara eminamente crestina , un partid crestin democrat este nu doar necesar , este obligatoriu .
Imi este greu sa inteleg de ce nu reuseste sa se ridice din tarana cel mai important partid din Romania .
E adevarat ca duce lipsa de lideri , dar dintre toate partidele din Romania el este singurul care are o doctrina .
Aia „cu cel mai important” e pur subiectivă! Unii ar putea considera, pe acelaşi model, că cel mai important e PCR. Care dintre PNT-CD e „cel mai” ca se pare că-s două. Doctrină ar putea avea! N-are membri… Cu CD în coadă sau nu…
Dacă înfiinţez acuma USI (găsesc io 100.000 de nebuni) şi-mi trag şi un CD în coadă, mă legitimează cumva ca lider „de dreapta” ???
Banzai!
Când doi se ceartă, al treilea câștigă… Câtă vreme Antonescu și Ponta se ceartă ca adolescenții, într-un enervant pissing contest, pedelicii pot sta linistiți…
Nici eu nu cred ca PDL va scadea la alegeri asa de mult in procente cum cred unii. Au totusi un sistem de „completare cu voturi” bine pus la punct iar din ce ma uit in jur, multe cunostinte raman consecvente in optiuni . Parca ar spune: „Toti sunt hoti si mincinosi, toti zic acum una dar la conducere vor face alta, dar cel putin asta nu o face pe desteptu’…”
Eu parca asa zic …
Foarte mişto sintagma asta: sistem de completare cu voturi. :))
Am scris si eu, candva, ceva asemanator. Intr-adevar, strategia PDL este conceputa pe termen lung. In 2012, daca salariile revin „la normal” si reincep pomenile electorale, romanii vor uita tot si vor vota tot cu capul in sac!