AcasăRabbi ziceCare stat? Care drept?

Care stat? Care drept?

Isprava de ieri, de la tropăiala organizată cu ocazia zilei naționale, e doar încă un episod din serialul de mare succes: „Hai să facem țara poștă!”.  Pe scurt, la defilarea/țopăiala/aglomerația militară organizată pentru sărbătorirea zilei naționale, șeful statului ar fi trebuit să primească onorul din partea gărzii, care și ea era tot de onoare. În lipsa lui Băsescu, despre care știm cu toții că era, este și rămâne dus, cel care ar fi trebuit să primească onorul, după toate regulile, ar fi trebuit să fie șeful Senatului. Cum suntem în România și pe aici ne doare la fix 3 centimetri de la intarea în cur de orice fel de reguli, bun simț etc., nu era să ratăm ocazia ca tocmai de ziua națională să ne mai facem puțin de rahat. Așa că garda a prezentat onorul lu’ băiatu’ ăla mic, tâmpit și repezit care își imaginează că e prim ministru. Schimbare intervenită cu 10 minute înainte de începerea manifestării, la solicitarea lui Băsescu- dacă e să ne luăm după Boc. În mod firesc, pe Geoană l-au apucat dracii. Asta e istoria.

Bun. Personal n-am habar de ce i s-a aprins lui Geoană fitilul. Poate e doar un bâzdâc personal și s-a simțit din nou lovit în ambâțul propriu și personal de flacăra mov. Nici nu are importanță. Un lucru e clar. Ordinea de precădere, în căcatul ăsta pe care absolut fără niciun rost ne încăpățânăm să-l mai numim „statul” român, e stabilită de constituție. Există, pe lângă asta, niște prevederi foarte clare, în rânduielile militare, care stabilesc de asemenea cine și în ce ordine poate primi onorul din partea gărzii. Iar aici lucrurile sunt clare: după președinte, urmează președintele Senatului. Punct. Aici nu e loc de „vrea/ nu vrea pula mea”, îmi place/nu-mi place mecla lui Geoană. Mie nu-mi place nici muianul, nici apucăturile, nici familia lui Băsescu. Dar regula spune că el e primul la primit dedicații de la fanfară. Aceeași regulă spune că, după ce o fi el suspendat și demis – eu sper că iute!- urmează președintele Senatului. Care se întâmplă să fie Geoană. Apoi președintele Camerei Deputaților, care se întâmplă să fie o infractoare care ar fi trebuit să fie la pârnaie.

Toată povestea asta ar putea părea lipsită de importanță, în balamucul care se numește România. Nu e deloc așa. Pentru că istoria asta este simptomatică. Arată halul în care a ajuns statul român, importanța pe care o are ordinea de drept. Dar mai ales nesimțirea fără limite a derbedeilor care alcătuiesc actuala putere.

Mai întâi mi se pare de o nesimțire scandaloasă absența lui Bălălău. Care dă cu flit zilei naționale, pen’ că voia să bea o cinzeacă și să tragă aghioase la reuniunea sulii de la Astana. Reuniune care ne interesează fix cât ne interesează ce cârlig folosește Mirel Buduhală când dă la răpitor. Și la care reuniune tot ce a putut face a fost să deranjeze lumea cu sforăitul și bășinile lui.

Apoi, în lipsa lui, există un text constituțional, o ordine de drept, care stabilește cine și ce face cu trompeta. Sau ar trebui să existe, dacă am fi un popor sănătos la cap și am da de pământ cu derbedeii ăștia. Pentru că este inadmisibil ca, atunci când pleacă el la futut, la somn sau la biliard, să aibă impresia că stabilește, cariciul lui în locul legii, cine ce să facă. În mintea lui puțină și complet distrusă de alcool, România e proprietatea lui personală, în care el face orice îi străbate lui neuronul.  Pentru povestea de ieri ar trebui suspendat. Și-a făcut fiica subdezvoltată intelectual europarlamentar. Și noi plătim. Și-a pus putoarea personală ministresă, funcție din care rupe banul public la greu. Și noi plătim. Pe la reuniunile importante ia, în numele nostru, flegme în  ochi. Și noi plătim. Împreună cu gașca de derbedei a dus țara în haos, a făcut economia ferfeniță. Și noi plătim. A venit vremea să plătească și el.

Repet, episodul de ieri poate părea lipsit de importanță pe lângă avalanșa de porcării care se revarsă peste țară. Dar descrie perfect nivelul sub-bananier la care am ajuns.

Facebook Comments

- A word from our sponsors -

Most Popular

35 Comments

  1. Nu era oare mult mai simplu sa fi votat masiv anul trecut pe Antonescu sau chiar pe Geoana decat sa ne intrebam la infinit cum sa scapam ACUM de actualul presedinte-prim ministru &comp?

  2. Chiar, ce cârlig se foloseşte la răpitor?
    Acum, serios, mă bucur că ai scris
    „Pentru povestea de ieri ar trebui suspendat.”
    pentru că este exact ce am gândit ieri la alfarea ştirii. Este pentru a Nşpe mia oară când în (ce a mai rămas din) România se face execută voia unui singur om. Constituţia este o bucată de hârtie igienică, iar voturile în Camera Deputaţilor nu mai sunt nici măcar de formă, ca acum douaj’-şi ceva de ani la alegeri. Dacă nu cumva s-a modificat ceva de când m-am interesat eu ultima oară, România nu este nici monarhie absolutistă, nici dictatură militară şi nici proprietatea chiorului ăsta megaloman.

    Aşa că am două întrebări: (1) Nu avea armata autoritatea de a refuza să acorde onorul unui nimeni pe lume, respectând astfel litera constituţiei? (2)Acceptă armata ordine unilaterale de la „instituţiile abilitate” de care vorbea pitibocul?

    • Vlade, ce autoritate mai poate avea armata când e condusă de un general de chiloți, care a obținut în mod ciudat a patra steluță deși de 65 de ani nu mai suntem oficial în stare de război? Armata acceptă ordine de la cine vrea fostul șef al mafiei personale a lui AN (actual șef al mafiei personale a…..)

      • Prietene, Arsulici, ştiu care e situaţia. Întrebam ce zice legea (dacă mai are şi cuvântul ăsta vreo semnificaţie la noi). Nu pot crede că există o singură „instituţie abilitată” (recte preşedinţia) cu putere asupra armatei şi în niciun caz într-o ţară democratică (aşa cică ne vrem, ne-a amintit prima-marionetă, chiar ieri) nu se poate ca o singură formaţiune politică să aibă control nemijlocit asupra armatei. Imaginează-ţi ce s-ar întâmpla atunci dacă Vadim ar ajunge în locul „bălălăului”. De asemenea, nu mi se pare normal ca oricine din armată, fie el şi general cu 11 stele, să poată da ordine de unul singur, mai ales încălcând constituţia.

        Evident că ai dreptate, ordinul a venit de la generalul şef-de-mafii-personale (rugat frumos de tătucu’), ceea ce reconfirmă pentru a Nşpea mie oară ce ziceam mai sus: „pentru … ăştia constituţia este o hârtie igienică… de proastă calitate”.

    • Vlade, prietene, Armata are un comandant suprem. Prin constituţie comandantul suprem e presedintele ţării. Armata a primit un ordin, pe care era obligată să-l respecte. L-a respectat. Ghinionul face ca ăl comandant suprem să fie dement, o ştie toată lumea. Atîta vreme cît nici o hîrtie oficială nu confirmă diagnosticul şi atîta timp cît nimeni nu-i interesat să-l ceară… . Instituţii ar fi, voinţă nu-i! La „toţi le convine”! Asta-i clasa politică „aleasă”.
      Nu pot să nu întreb ca Sabina (prima comentatoare) ” Oare…..?
      Să nu fi stat pe cur atîţia ani şi să fi mers mai mulţi la ştampilat…
      Banzai!

  3. S-a ascuns de huiduieli, flegme si injuraturi de mama, ceea ce denota impotenta. Un politican care nu isi asuma huiduielile, flegleme si aluziile la moralitatea sexuala a parintilor – oricat ar fi el de bun sau de dictator – da semne ca…am auzit doua coitze cazand!

  4. Problema nu e că onorurile s-au prezentat lui Boc și nu lui Geoană, ci că s-au prezentat unui premier numit și nu reprezentantului senatului, care a ajuns acolo ales. Indiferent de e Geoană sau Vadim, el e al doilea om în stat.

    Ce e mare păcat e că detaliile astea atât de importante vor trece ca o boare printre alegători iar la alegeri când în mod firesc și stereotipic se spune că alesul își culege roadele mandatului se va vota tot după cât de bine e barberit.

  5. Guvernul e ocupat cu dezbateri serioase despre starea natiunii. Primul Ministru ne ia permanent pulsul sa se asigure ca am murit cu adevarat. Ce se discuta atit de important pentru Romania la Guvern si de aici la Academia Romana si alte institutii abilitate? Schimbarea denumirii de “rom” in “tigan”. Acum, eu inteleg anumite sensibilitati romanesti. Dar cind tara se confrunta cu asemenea probleme majore in economie si societate, asta este acum prioritatea? Inflamarea unei stari de conflict inter-etnic? Si cred ei ca asta va rezolva complexul de probleme care exista in Romania vis-a-vis de romi, pardon, tigani? Asta nu face decit sa confirme nivelul excedentar de habarnism cu care ne-a obisnuit puterea populista.

    Iata si hilarul din aceasta propunere despre schimbarea numelui oficial din “rom” in “tigan”:

    “Se propune totodată ca atribuirea de conotaţii negative la folosirea acestei denumiri[tigan] să fie interzisă.”

    Adica, este interzis sa adaugi o conotatie negativa la un termen cu conotatie negativa. Vom avea forte de politie special antrenate (eventual in Afganistan!), care vor analiza orice dialog in care una din parti va spune “Mai tigane!” si, in urma acestei analize de specialitate se va intocmi sau nu proces verbal si emite amenda sau nu. Long Live The Orange Revolution! Calea cea mai scurta pentru a avea un creier curat si proaspat, fara urme de inteligenta!

    http://www.mediafax.ro/social/guvernul-este-de-acord-cu-schimbarea-denumirii-de-rom-in-tigan-7773030

  6. Voi sunteti de vina! Voi va complaceti in situatia asta!
    Zdreanta de boc ar trebui de urgenta dat in gat pentru uzurpare de functie in Stat. Indiferent de ce zice marlanu´.
    Daca Opozitia striga doar ,asa, in vant, in loc sa actioneze, prafu´si pulberea!
    Imi vine sa borasc numai la citirea articolului.
    Turbez!!!
    PS
    Pe astia nu-i mai dati jos cu „mijloace democratice”! Astia nu respecta nimic!
    Pe astia numai puscati ii mai dati jos!

  7. Că producătoru’ de băşini vopsite ar trebui să se execute la scadenţă e clar! Mă tem că termenul plăţii se îndepărtează! Pe zi ce trece, vedem cum o minoritate din ce în ce mai agresivă şi mai tupeistă beleşte naţiunea (sau adunătura ce ar trebui să fie naţiunea română) şi ţara, până la os, fără ca să se poată coagula o mişcare de rezistenţă: sindicaliştii sunt vânduţi, compromişi, cumpăraţi, proşti sau dracu’ să-i ia! Politicienii din ceea ce ar trebui să fie opoziţie, fac joc de gleznă… De, e nasol să te bagi acum şi să încerci să mai repari ceva, riscând ca în câteva luni să iei la rândul tău huiduieli şi flegme şi nici să nu prea ai de unde să peticeşti la repezeală găurile date în buget de curvele de ambe sexe ale beţivului… Nu e mai bine să stai şi să aştepţi pe margine ca timpul să rezolve în vreun fel buliBĂŞEALA asta? Societate civilă, se revendică a fi nişte ligăi oportunişti care au dobândit notorietate publicându-şi producţiile din sinecurile încasate ca poeţi de curte ai mai-marilor zilei… Deci, ce ne rămâne? Să aşteptăm să-l suspende doamna cu coasa, că ăia care ar trebui să o facă, nu sunt în stare. Şi nici asta nu cred că va normaliza situaţia pentru că banda portocalie se organizează şi se pregăteşte de mult timp pentru eventualitatea asta, încercâd să ne inoculeze ideea că nu mai putem face nimic şi poftele lor sunt lege pentru noi!
    Până la următoarea invazie de turişti ruşi, care să facă rotaţia cadrelor, se pare că va mai trece ceva vreme…

  8. Pardon !
    In ce priveste „ONORUL” am inteles, Geoana e prostanacul parlit cu flacara mov si nu isi mai revine, dar cu comisia de la Bruxelles cum ramane ?
    Am impresia ca toata Romania este „trosnita” cu flacara mov de Marele GURU ………
    Mai are vreo importanta ce discutam ? Daca intra si internetul sau blogul asta sub incidenta” legii sigurantei nationale „?

  9. Singura preocupare a Bășescului, singurul interes care-i oferă satisfacție și energie pentru a-și continua lucrarea este să-i ciuruiască pe cei pe care nu-i poate face preș. În acest sens, episodul de ieri nu a fost lipsit de importanță pentru el. Iar țara este doar terenul lui de joacă. De-a ciuruiții și preșurile.
    Cred c-am rezolva problema dându-i un teren la Bălăceanca.

  10. karakas, intr-un stat sunt mai multe tipuri de probleme, chiar si cand merge snur, iar cea mai potrivita cale de a bate campii e de a sari in sus de fiecare data cand se pune in discutie una dintre ele cu argumentul: de asta ne arde noua acum? lucrurile sunt impartite, de aia existe jdemii de ministere, secretariate de stat, departamente etc. Nu putem sa stabilim ca, daca o problema e foarte importanta, toate celelalte activitati sa ia o pauza pana o rezolvam pe-aia „principala”. Nu arde de denumirea asta cretina de romi, cel putin la fel de mult cum ne arde de balalaii de la guvernare, retardata de eba de la Parlamentul European, de retardatul de Tokes, ajuns acolo pe acceasi filiera ca si pupaza sus amintita, ca si de ignorarea ordinii in stat etc. Foarte bine ca nu mai suntem obligati sa punem, in documente oficiale „rom”. Aici e miza, nu la ce spune lumea pe strada sau la tv. Acolo oricum putea sa le zica oricine oricum. Numai lingaii si cretini le spuneau romi. Dar… cand faci hartii oficiale, nu-i totuna, nu poti pune ce vrei, ca nu ti le semneaza nimeni.
    In alta ordine de idei, cateva precizari pe care le consider necesare aici:
    1. sa stabilim o data pentru totdeauna ca romanii nu i-au ales pe pacalicii astia sa ne conduca, ci dimpotriva. Doar ca numaratoarea a fost facuta exact cum a facut-o anastase, la vedere, de data asta.
    2. totusi, unii, mai putini, i-au votat. Si prima oara… treaca de la mine, dar si a doua oara. Astia n-ar mai trebui sa guitze pe aici pe blog, parerea mea, nu e blogul meu, sunt si eu un oaspete tolerat ca oricare, sau chiar mai putin.
    dar, totusi, CRETINII care au votat laba asta alcoolica si A DOUA oara si care mai viermuiesc si pe-aci, intru spalarea pacatelor, o sa-l voteze cert si a treia oara, daca se va pune problema. Cand esti prost esti prost, stai si inghite, nu te invartosa pe blocuri punandu-ti cenunsa in cap. NU exista nici o scuza, in afara de cazul, fireste, in care, cum am vazut eu in filme, ti-au luat copilul ostatic si te-au amenintzat ca-l omoara daca nu votezi basescu.
    scuze, moshe, ca venii aci sa ma dau ordonator, dar cand ii aud pe astia care „iubeau portocaliul odata”…

    • In 2004 nu am votat iar in 2009 am votat cu Crin Antonescu, respectiv Mircea Geoana. Ma refeream la culoarea portocalie apolitica atunci cand afirmam ca imi placea. Acum ma uit urat si la nevinovatele portocale.
      Dar aveti dreptate, sunt multi cei care iubesc politic portocaliul si fac comentarii tendentioase cand prind ocazia. Si multumesc pentru „tampiti”.

  11. Parca ai fost Vadim. Daca ar fi spus acelasi lucru(sunt sigur ca l-a spus, numai ca n-am apucat eu sa-i citesc ziarele), astia de mai sus (si de mai jos) l-ar fi huiduit si i-ar fi zis ca a uitat sa ia pastilele.

  12. Bre Rabbi! Te văzui la teveu! Înţeleg cu Chilian, că cu „ferestre-n ziduri” şi „maci pe cîmp de arici” (sau invers) şi d’alea. Da’ cu Mîndruţă???!!!!
    Ui de aia se duce dracului ţara asta!
    Banzai!

  13. Cum care stat? Statu-n cur si trasu’ la aghioase! Pai decat sa primeasca huiduieli de la amaratii pe care i-a napastuit, nu mai bine sa se razbune pe ei ducandu-se la dracu-n patru si sforaind tot pe banii astora?

  14. @Moshe
    Nu înţeleg de ce eşti aşa de neînţelegător; faţă de ăla micu măcar puteai să ai mai multă compasiune. Parcă-l văd ţopăind pe lângă ăla mare şi milogindu-se să-l lase şi pe el să se dea o tură cu „preşedinţia” că el mereu i-a dat „premieria” pe mână să se joace cum vrea cu ea.
    Ei, uite că i-a făcut hatâru…

Leave A Reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articolul precedent
Articolul următor

More from Author

A șaptea, dar mai puțin artă

Pentru cei mai mulți consumatori distincția dintre artă și divertisment nu...

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau...

Industria solidarității

Pe măsură ce îmbătrânești ești tot mai greu de scos din...

De-aia

"Nu mai zici nimic? Nu mai scrii nimic?" - mă întreabă...

- A word from our sponsors -

De citit

A șaptea, dar mai puțin artă

Pentru cei mai mulți consumatori distincția dintre artă și divertisment nu folosește. Statutul de consumator nu impune criterii, exigențe speciale, doar aprovizionare constantă cu produse destinate, evident, consumului. Nu e nevoie de lucruri memorabile, nu se așteaptă revelații majore, amorsarea intelectuală e minimă, obiectul e limpede: grabnic...

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau răi. Există temnițe și stăpâni. Dacă prețuiești libertatea, înțelegi asta. Dacă, însă, pui mai bun preț pe împlinirea hoitului, atunci n-ai cum pricepe. Interviu' lu' Tacăr cu Putin. Vâlvă, zarvă, încruntări, încleștări, încăierări. Stăpân bun/stăpân rău. Tacăr...

Industria solidarității

Pe măsură ce îmbătrânești ești tot mai greu de scos din sărite. Chestiile care, odinioară, te-ar fi umplut de draci, acum doar te plictisesc. Furia arțăgoasă e trasă undeva la umbră și în locul ei se lăbărțează o ditamai lehamitea. Nu mai înjuri, schimbi canalul. Nu mai...

De-aia

"Nu mai zici nimic? Nu mai scrii nimic?" - mă întreabă câțiva prieteni. Nu mulți, dar cumsecade. De scris, ce să zic, scriu, chiar dacă nu simt îndemnul de a-mi rostogoli cuvintele în ochiul adormit al lumii. De zis... îmi zic mie. E de ajuns. Zic alții....

Opriți-l pe nesimțit!

Iohanetele e decis să folosească fiecare clipă rămasă din mandat(e) pentru a îndeplini toate obiectivele propuse. Obiectivele turistice. Pentru că ghiolbanuzaurul nu-și propune și nici nu e în stare  de altceva. Și i se rupe în paișpe cu virgulă de țara asta de tolomaci. Statul român există...

Zbateri, crăcănări și vuiet

Eterna împrăștierea a chibițimii de la galerie are acum o nouă expresie: pro Israel vs. pro Palestina. Sau după caz, anti-ăia contra anti-ăilalți. Chestia de căpătâi e să urli la galeria adversă: teroriștii! Într-o parte filo-semiții de conunctură. Zgomotoși, agresivi, belicoși, răcnindu-și sprijinul, de parcă ar interesa pe...

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice formă. Din cauză că motive. Care pot fi succint rezumate într-o propoziție care începe cu: așa a vrut... Și foarte probabil voi reveni la aceeași muțeală, din motive care, de asemenea, pot fi explicate cu: așa...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu se găsește ceva. În cazul ăsta poliția oprește niște minori, care își propuseseră să fie șmecherași. Aspiranții la șmechereală aveau deja un palmares respectabil în întâlnirile cu poliția. Șmecherilă de la volan mai tupeist, dă să...

Hiperbola

Dintre nerușinările lumii de azi cea mai supărătoarea îmi pare ostentația hiperbolei. Aproape totul e amplificat indecent, exagerat, umflat până la tumefiere. Precauțiile pe care le-ar impune decența nu mai există, prudența justei evaluări nu intersează. Se grăiește răstit și se răspunde răcnit. Totul (sau aproape totul)...

Greva celor care…

Înainte de a discuta despre greva cadrelor didactice, despre solicitările lor, e bine să aruncă, repede, o privire peste ceea ce este astăzi sistemul de învățământ. E ceva mai mult decât o simplă punere în context. Prima constatare, obligatorie, de neocolit, este că, de fapt, nu mai putem...

Alegeri în Turcia

Miza alegerilor prezidențiale din Turcia, din perspectivă geopolitică, nu are cum fi subestimată. Analiștii de ocazie vorbesc despre o confruntare dintre blocul ultra-conservator, condus de Erdogan, și mișcarea reformatoare care l-ar avea în frunte pe Kilicdaroglu. Alții vorbesc despre o competiție între suveranism și globalism. Nu lipsesc...

Din târtița presei

Acum 10-12 ani, pe când acest blog începea să capete formă, îmi plăcea să fac un soi de "revistă a presei". Pe atunci mai aveam ceva ce semăna, vag, cu presa. Încă era ofițerime pe-acolo. Acum doar tablagii. Nu știu dacă am să încep iar să cern știrile,...