AcasăRabbi ziceEu zic să nu...

Eu zic să nu aştepte până în 2012

Rândurile astea le scriu cu lacrimi în ochi, într-o stare de adâncă tulburare. Îmi e greu să-mi revin. Sunt adânc marcat de vestea că madam Tatoiu vrea să se cărăbănească din ţară. Uite de-aia n-are prazul frunză palmată, ce să zic! Da’ pe urmă mi-am mai revenit. Că cică nu pleacă acu’-acu’, ci mai încolo. Prin 2012. Aha.

Ca să fiu cinstit, existenţa cucoanei îmi e perfect indiferentă. Prezenţa ei publică, însă, e repugnantă. Şi descrie o anume tipologie. Făptura are o nevoie fără saţ de expunere. Vrea să fie văzută, să fie auzită. Se piarizează (sic!) cu osârdie. Nu pare să realizeze că este o prezenţă antipatică şi ţine să fie mereu vizibilă, vocală, cu orice preţ. Vrea să plece? Ducă-se! Să plece diseară! N-are bani de avion? O împrumutăm. Dar nu asta e şmecheria. Că ea vrea să plece prin 2012. Dacă o pleca, deocamdată vrea să facă valuri. Şi-o închipui că ne rupe jalea la auzul veştii.

Făptura reprezintă o anume tipologie, ăsta e singurul motiv pentru care o bag în seamă. E şi ea o formă de definire a tupeului. Să vedem:

Întrebată de gândul ce o poate face să se răzgândească în privinţa plecării, Monica Tatoiu răspunde rapid: „Schimbarea climatului politic. Asta m-ar face să mă răzgândesc”

„Nu vreau să mai trăiesc într-o ţară în care nu mai ai siguranţă pe stradă, nu vreau să trăiesc într-o ţară fără moralitate, în care agresivitatea şi promiscuitatea sunt la tot pasul”, declară Monica Tatoiu pentru gândul

La ce mama dracului s-o referi? O deranjează mitocănia, agresivitatea, promiscuitatea, dar se laudă că l-a votat pe Băsescu şi gaşca. Şi nu ratează nicio ocazie să lipească nişte buze de curul lui Bălălău. Îi e scârbă de actualul „climat politic”, dar se făleşte cu opţiunea ei pro- Bălălău. E ca şi cum te pişi pe covorul din sufragerie, te caci pe canapea şi pe urmă te vaiţi că nu mai stai acolo pen’ că pute urât.

Ca să nu rateze ocazia de a mai fi o dată tâmpită, madam adaugă:

Până când va pleca din ţară, Tatoiu are planuri mari – vrea să creeze o reţea cu românii din diasporă împotriva celor din ţară, care, susţine ea, nu fac nimic. „Cei din străinătate iubesc mai mult România şi sunt mult mai responsabili decât cei de aici”, declară ea.

Hai sictir! Împotriva românilor din ţară, madam? Adică electoratul de la Ambasada de la Paris, nu? Asta e problema. Că tâmpiţii de genul ăsta pot şi vor vota şi după ce vor fi plecat de aici ( dacă va fi cazul!).  Adică vor livra colete cu rahatul şi pişatul lor. Cu destinaţia : canapeaua şi covorul ălora din ţară. Şi vor continua să zbiere, de la distanţă, că aici pute.

Am băgat-o în seamă pe făptură. Mai mult decât era cazul. Încă un „sictir” şi am încheiat discuţia.

P.S. Am mulţi buni prieteni plecaţi din ţară. Oameni care nu au încetat să se socotească români ( mă calcă pe nervi sintagma „buni români”). Cu bune şi rele. Oameni cărora le pasă. Oameni care, atunci când vorbesc despre România, spun „acasă”. Cunosc şi dintre cei care spun „la voi, în România, e aşa şi pe dincolo, pe când la noi, în Căpşunezia”… Aceştia sunt dintre cei care, chiar dacă vorbesc rău limba ţării de adopţie, ţin cu orice preţ ca atunci când vorbesc româneşte să îşi confecţioneze un accent bizar. Unii continuă să se socotească români, alţii nu s-au socotit niciodată. Să mă ierte şi unii şi alţii dacă voi spune că român întreg( cu bune şi rele) poţi fi doar trăind aici. Pentru că relaţia dintre român şi ţara lui, am credinţa asta, este relaţia lui Anteu cu pământul matern.

Facebook Comments

- A word from our sponsors -

Most Popular

29 Comments

 1. Ai umplut-o de onoare pe Ratatoiu, cred ca e pentru prima daca cand aud vorbindu-se serios de ea. Muierea asta e un cliseu ordinar.
  Io zic ca merita sa pastram actualul „climat politic” pana in 2012, ca sa fim siguri ca o sterge. Si sa mai ia d’astia ca ea!

 2. Nu-ti dau dreptate. Roman intre romani poate fi oricare. Si sa se bata si cu caramida-n chept, ca vezi Doamne ce mare patriot ii el…
  Dar cand esti afara, si eu sunt de 21 de ani, a nu te face de „minune” sau de ras, a incerca sa dovedesti ca esti bun in ceea ce faci (sa te intrebe cineva ; „Dar asta de unde o mai stiti?” si sa-i raspunzi ” Am invatat-o/studiat-o in Romania”) este un sentiment pe care nu-l poti avea acasa, intre ai tai.
  Sa vina cineva in strainezia si sa te intrebe despre un concurs (sporiv, de examplu) castigat de romani, si sa-ti scoti pieptu-n fata ( cu toate ca nu ai nici un merit) si sa afirmi pe un ton superior, ” Ca da , am vazut !” este din un sentiment de apartenenta. Cel putin eu asa simt.
  Prin 95-96 erau aici, in Germania, niste tipi la furat; cu seifuri, bani ,etc.
  Normal ca am fost intrebat de diversi papagali, ca ce zic. Si normal, aveam raspunsul la indemana. Pentru ca daca ma duc in Frankfurt si fac un filmulet cu gara si zona garii si-l prezint la televizie, nu cred ca asta caracterizeaza Germania. Ei bine, nici aia nu caracterizau pe toti romanii.
  De aia, iti spun ca una este acasa si alta intre straini. Si NICIODATA nu mi s-a spus ca as avea probleme de natura NATIONALITATII; cetatenia o am dubla.
  Iar in privinata votului de la Paris, Moldavia si pe alte coclauri, mi-am aratat peste tot neintelegerea faptului ca NIMENI, ziaristi de investigatii,
  nu a inceput o ancheta cu faptul fraudarii votului.
  Pentru ca sunt sigur, ca si tine de fapt, ca a fost o frauda masiva.
  Plus soft-ul lui vindeanu.
  PS
  De tata de tatoiu, ce sa zic? Mi se rupe , mi se-ndoaie, mi se face ca de oaie…

 3. Abia din 2012 pleacă? Uf, și mai trebuie să o suportăm pâna atunci pe balabustă? Aaaaaaaaaaaa, vrea să plece abia când zboară pedelimbricii de la ciolan? Și, dacă tot pleacă, nu-l poate lua cu ea și pe chior?
  Rău e și că madama e invitată prea des, în loc să fie lăsată dracului în pace, să nu ne strice cheful….

 4. De mare bun simţ ar fi şi gestul, dacă te-ai cărat din ţară, să nu mai votezi. Să-i laşi pe cei care au rămas să-şi aleagă singur soarta. Tu integrează-te acolo unde ai ajuns, învaţă limba, trimite nişte bani în ţară, dacă ai la cine şi vrei, şi cu asta basta!
  Cât despre doamna Tatoiu, apariţia ei „pă sticlă” e un motiv clar pentru umblat la telecomandă. Aviz managerilor de televiziune, producătorilor, realizatorilor, ori cine mama naibii tot ne-o bagă pe gât pe matracucă!

 5. Dacă sursa puterii lui Anteu era pământul , sursa puterii doamnei Tatoiu este faptul că are buni ascultători…Chiar trebuie să ne intereseze plecarea ei?Aşa cum spui:”Am băgat-o în seamă pe făptură. Mai mult decât era cazul…”

 6. M-am intrebat de multe ori de ce tocmai m-me Tatoiu a prins afacerea Oriflame si nu altcineva.
  In alta ordine de idei, nu a vazut cum am fost ”ajutati” de Diaspora la alegeri ?

 7. madam tatoiu, cum spun de fiecare dată când o văd lipindu-se de vreun talk-show, să-şi vadă de obielele dumneai! i-am văzut CV-ul şi nu o consider calificată în asemenea hal încât să nu mai dea p-acasă de atâtea emisiuni. i-a zis şi Chilian, „Doamnă, eu nu vorbesc limba gimnastică!”
  apoi, treaba cu „împotriva românilor din ţară” e de-a dreptul scabroasă! din multe motive evidente. nu zic, poate ajung şi eu rău şi trebuie să fug în Olanda la vândut praf pe stradă, dar în momentul acela mi-am pierdut automat dreptul de a ridica sprânceana la acţiunile societăţii civile. sau de a iniţia o acţiune. pentru că 1) pierd contactul, deci nu mai percep din interior mediul şi 2) nu pot intra peste mine mascaţii la ordin guvernamental, aşa cum se poate întâmpla în orice moment cu membrii Opoziţiei (şi aici nu mă refer la PSD-PNL, ci la tine, la Antena 3 şamd)
  sfatul meu, doamna Tatoiu, nu vă agitaţi cu „Rromânii împotriva românilor”, că au făcut şi-aşa destule, săracii, pentru noi, POPULAŢIA.
  apropo, încă nu l-am închis (http://188.24.38.100:9000/listen.pls), deşi, aşa cum mă aşteptam, nu ascultă nici dreq, mult mai importante pentru românii de aici şi de dincolo sunt cele de genul „manele belea”.

 8. Mie nu imi este nesuferita desi nu am o impresie prea buna despre ea. As fi fost curioasa sa aflu parerea unor elevi ai ei, as vrea sa stiu cum era ca profesoara.. In general am impresie proasta despre profesori si ea nu pare ca mi-ar putea schimba parerea. Am cautat pe internet ce se mai spune despre ea si m-a uimit ce urat este comentata, nu doar ea dar si baiatul ei. Cred ca nu glumeste privind siguranta ei pe strada….Si mai cred ca la ora actuala chiar braveaza. Ma intreb cum oare va rezista pana in 2012 ?
  Deci daca are cam 50 de ani in 89 avea aproape 30 si a prins oportunitatea de a se imbogati. Intre a fi profesoara si a te ocupa de cosmetice a ales….Cand ti se ofera sansa de a te imbogati trebuie sa stii daca poti sa faci pact cu diavolul…

 9. M-am întrebat de multe ori de ce este prezentă atât de des pe sticlă? Nu era zi să nu apară pe unul din canalele TV, uneori în aceeași zi pe mai multe canale. Probabil, corespunde unor criterii, mi-am zis. Nu însă criteriilor mele.
  Schimbătoare în atitudine, idei și tonalitate (de la candidatul luptător la dezertorul instigator, de la osanale la critici dure, de la vehemență la blândețe ‘plină de înțelepciune’) cu o bâlbâială și un aer veșnic atoateștiutor mie nu-mi inspiră încredere, dimpotrivă, mă irită apariția ei, mă irită chiar înainte de a-și debita perlele.
  Cât despre această amenințare, nu avem noi norocul, nici acum, nici în 2012. Niciodată. E o tușă pe portretul ei.

 10. N-ar fi mai productiv, dacă tot o convingem să plece mai devreme, să-l ia şi pe Ali Baba şi cei 4000 de ciorditori portocalii? În ceea ce priveşte expat-ii români, îi urez să colaboreze cu succesuri cu cei care au votat la ambasadele din Paris şi Chişinău…

 11. Rabbi, majoritatea repondentilor tai au dreptate: prea multa atentie acordat-ai cucoanei Tatoiu. Dinsa e un specimen din rasa portocalie: tupeu, cretinism patent, rare momente de luciditate, imposibilitate ontologica de urmari distanta dintre „p implica q”. Pina la „q” nu mai ajunge cu mintea, ca se extenueaza neuronul ala solitar si oranj.
  Nu ea e problema.
  Vaca are dreptate cind spune ca nu mai e siguranta pe strada. Sigur, la scaderea securitatii sociale a contribuit si dinsa prin faptul ca l-a votat si promovat isteric si jegos pe dictator. In falsul ei orgasm de oligoida menopauzata, atita a priceput: ca Basexu e marele barbat si ca el trebuie iubit cu ochi umezi. Dar s-o spui in zeci de rinduri labeunutv e chestie clinica, de camasa de forta. Acum culege ce a semanat.
  Din pacate, am cules si eu, si familia mea. Ce denunta tipa e perfect real, si se intimpla de citiva ani incoace, cam de cind derbedeul de port joaca fraudulos rolul de presedinte al acestei tari, subminind performant prezenta oricarei institutii oficiale. Nesiguranta pe strada si in trafic a crescut exponential de cind acest nemernic antisocial e seful statului. El ofera modelul maxim, el da liber la violenta, el cautioneaza, prin comportament, derapajele fizice si verbale.
  Patania mea. Vineri seara, pe 19, eram in masina cu fetita, de 5 anisori, care avea burtica umflata si plingea isteric. Ne grabeam la spital, cu luminile de avarie aprinse si claxonind sa ni se faca loc. Era o situatie de urgenta. Un nemernic cu Logan si numar de Brasov (80 AIR, ca sa va feriti si voi, ca e primejdios) n-a vrut si pace sa se dea la o parte, cale de vreo 2-3 km, prin Bucuresti. Avea o problema cu noi, si pe stinga, si pe dreapta. Politie, ioc. Aproape de Maica Domnului, la semafor, furios si revoltat, m-am dat joc, injurindu-l si urlindu-i ca era o situatie de urgenta, ca fetita etc. Avea in dreapta o pitipoanca. Probabil ca era baiat de firma sau student, ceva. Nu vreun mafiot sau smecher. S-a dat joc, avea peste doi metri, si mi-a carat trei pumni in cap, promitindu-mi ca ma omoara. Eu sint doctor in filosofie, nu luptator de k1, si n-am mai mult de 1,65 m. S-a adunat lume, un taximetrist, niste femei. Asa am scapat cu viata. A disparut fara probleme. Taximetristul m-a sfatuit sa nu chem politia, ca se poate lasa cu urmari si mai rele. Eu nu cedez usor, dar am priceput ca omul avea dreptate. Asta e tara lui Basescu, luptatorul anticomunist si reformatorul institutiilor. Asta e tara condusa de „elita” clujeana a Ardealului.
  Care e morala? N-avem nici o sansa in fata unor asasini ca pitecantropul din Brasov – si a replicilor lui din PD. Aceleasi trasaturi caracteriale: tupeu, cinism, lipsa de compasiune, nici un cod moral, nici urma de solidaritate cu cei amariti, credinta paranoica de a fi singuri pe lume, certitudinea ca orice ar face, nu li se va intimpla nimic rau.
  Invatati de la mine si nu rispostati in trafic. Mai ales daca aveti copii si mititeii sint cu voi. Nu merita riscul. E o tara de descreierati, condusa de descreierati. Aveti de grija.
  Scuze, Rabbi, pentru lungimea postarii. Doar ca inca nu m-am trezit din pumnii „marelui ardelean”. Ce dracu o sa fac miine, daca situatia se repeta? Armele nu sint o solutie, tot eu intru la mititica daca trag cu glont de cauciuc in animalul care e de doua ori cit mine…

  • Prietene, îmi pare sincer rău pentru păţania ta. Am să mă abţin, la acest punct, să comentez mai mult. Dar am să fac altceva: am să propun cititorilor să discutăm puţin despre ce ţi s-a întâmplat, pentru că istoria asta a ta descrie o anume stare de lucruri.

 12. Rabbi, dincolo de concretetea cazului meu (la care am si eu o vina, crezind ca polemica are sanse de trezire morala in cazul unui animal cu chip de om), problema este generala si oricind, oriunde repetabila. Si tu, si altii de pe acest blog s-au confruntat cu dificultati penale de acest tip. Eu am gasit pe internet, pe un forum, nu mai stiu care, un text lung dar detaliat, lucid si obiectiv, care ne poate ajuta pe toti cei care nu sintem oranjgutani, n-avem pile la politie sau la partidul-stat, nu sintem luptatori k1 si nici veterani din Afganistan.
  Cu voia ta, Rabbi, voi lipi aici acel text – care, repet, ne poate face mult bine multora, astfel incit sa raminem in viata dupa aventura traficului cotidian, in tara „europeana si reformata” a Basexului.

  „Ok, vad ca toata lumea isi da cu parerea sugerand diverse metode, deloc ortodoxe. Gen nisip pe teava, zaruri la luneta (caterinca, stiu), AK, etc. Eu voi incerca sa arunc putina lumina asupra variantelor fezabile din viata de zi cu zi. In primul rand, cateva concepte despre auto-aparare, sau, cum este numita in legislatie, „aparare legitima”. Am adaugat explicatiile in paranteza. Legea spune ca „este in stare de legitima aparare acela care savirseste fapta pentru a inlatura un atac material direct (fizic, palpabil, ca un cutit, un pistol, agresiune fizica), imediat (pe cale inevitabila de a se produce; spontan – nu poti spune ca ai fost in legitima aparare stiind cu o ora inainte ca iti vei lua bataie, ducandu-te si spargandu-i fata respectivului inainte ca asta sa schiteze ceva si venind apoi cu scuza „i-am tras-o eu inainte sa mi-o traga el) si injust (atacul sa fie ilegal, adica nu se cheama autoaparare cand te impotrivesti la arestul politiei, chiar daca ei te lovesc – atacul lor se presupune just) indreptat impotriva sa, a altuia sau a unui interes public si pune in pericol grav persoana sau drepturile celui atacat ori interesul public (adica atacul sa puna in pericol grav o valoare sociala aparata de Legea Penala, cum ar fi dreptul la proprietate, la viata, la integritate fizica)”.
  Conditii de validitate a legitimei aparari (doar cele care ne intereseaza, mai sunt cateva dar tin de niste conditii generale, irelevante pentru noi):
  – apararea sa fie necesara (daca se demonstreaza ca puteai sa fugi, dar ai preferat sa te duci sa i-o tragi, nu mai e aparare legitima),
  – apararea sa nu depaseasca limitele necesitatii (daca ti-a trecut pragul casei, il iei la pumni pana iese din casa, dar nu il alergi cu sabia pe scari, il prinzi 2 blocuri mai jos pe strada si ii iei gatul – ca necesitatea de a-ti recastiga dreptul la proprietate fusese indeplinita),
  – apararea sa fie proportionala cu atacul (cel mai dureros aspect – daca el atenteaza doar la integritatea ta fizica, tu n-ai voie sa atentezi la mai mult decat la integritatea sa fizica, adica daca el incearca sa te bata tu n-ai voie sa incerci sa-l omori. Asta se stabileste dupa fiecare situatie, cu ce era inarmat fiecare etc. Daca el era cu mainile goale si venea spre tine sa ti-o traga si l-ai impuscat in cap, faci inchisoare. Trebuia sa tragi in aer sau la picioare sau undeva unde nu atenta la viata lui – el nefiind inarmat din punct de vedere legal cu o arma mortala, nu rezulta clar ca atenta la viata ta, ci doar la integritate corporala)

  Niste exemple:
  – dupa cum am spus, daca el vine cu mainile goale si ii infigi cutitul in tampla, nu mai esti in aparare legitima ca ai incalcat proportionalitatea apararii
  – daca individul se afla 150m distanta si arunca dupa tine cu o secera, nu esti in legitima aparare, fiindca atacul nu se considera imediat
  – daca atacatorul se afla dupa gard si iti arunca caramizi in cap peste gard, iar tu deschizi poarta, te duci la el si i-o tragi, nu e legitima aparare, ca atacul nu era direct, era un obstacol de netrecut intre voi

  Astea fiind spuse, e evident ca este destul de greu de demonstrat ca te aparai legitim intr-o anume situatie. Ai de clarificat o multime de aspecte. Asa ca hai sa continuam cu armele, ca de asta discutam noi – cu ce sa ne aparam:
  – pistol cu glont: ai putere de foc, dar in 80% din cazuri amaratul ala va fi inarmat cu o unghiera cu briceag sau inarmat doar cu propriile maini (90% in trafic asa e), si te va da in judecata ca l-ai impuscat. De cele mai multe ori, daca nu esti pilos serios, vei intra in necaz ca ai tras in cineva, fie ea chiar si aparare legitima.
  – pistol cu glont de cauciuc: ai putere de foc, dar dac e unul mai rezistent si se ridica, ai pus-o rau. Doare ca dracu sa-ti iei un glont de cauciuc, dar nu stii unde il nimeresti pe-ala, cat de dur e, sau cate focuri ratezi. Si daca a ajuns la tine cu o asemena usturime, va fi precum un mistret ranit.
  – pistol cu gaz: foarte eficient, proiecteaza o coloana de gaz la cativa metri distanta. Face galagie mare de tot si o lumina MARE de tot alba, daca atacatorul n-a mai vazut asa ceva, se va speria ca dracu. Problema e cu unul care a mai vazut asa ceva, ca efectele gazului am inteles ca tin destul de putin, si cu unii atacatori mai rau ii enervezi decat sa-i respingi. Am terminat cu armele de foc. Partea proasta la ele este ca iti trebuie permis de port-arma, platesti cateva milioane pe an pentru asta, si te supui Regimului armelor si munitiilor – adica n-ai voie sa tragi cu arma oricum, n-ai voie s-o scoti in locuri publice, n-ai voie s-o tii in masina (numai acasa, in tocul ei intr-un loc sigur)… Si incalcarea oricareia din aceste conditii te conduce la dosar penal, deci mai mare bataia de cap. Plus ca nu toti au pistol, si asta inseamna ca, atunci cand il folosesti, de cele mai multe ori incalci conditia legitimei apararii de a raspunde cu o aparare proportionala cu atacul.

  – bata: eficienta doar pentru prima lovitura, daca atacatorul se apara cu antebratul (asa cum majoritatea oamenilor au tendinta s-o faca), incepand cu lovitura 2 probabil bata va trece in mana lui si-atunci sa vezi veselie. Ti-ai fi dorit sa n-o scoti, macar sa te bata cu mainile goale decat sa ti-o traga cu propria bata.
  – cutit: INEFICIENT si nu va sfatuiesc sa apelati la el. In cel mai bun caz, tu scoti cutitul de la distanta, atacatorul il vede din timp, se sperie si pleaca. In situatiile de zi cu zi, el incepe intai sa te bata, apoi din disperare iti vine ideea sa scoti cutitul si nu se stie ce vei face cu el. Ii tai gatul, ii scoti un ochi… Cutitul este mic si-al dracu, pare inofensiv ca ne-am obisnuit cu ele zi de zi, dar pot sa te bage in buclucuri mari cu legea. Plus ca daca il porti la tine trebuie sa-l inregistrezi ca arma alba la Politie. Si daca il tai pe mana sau pe piept pe atacator, si ala se enerveaza si-ti ia cutitul, ce faci? Brusc viata ta este in pericol. Ca tu l-ai taiat p-ala, si acum el are cutitul in mana si te rogi de el sa te lase in pace. Trebuie sa fii instruit in lupta cu cutitul, ca sa-ti fie eficient, sa stii cum sa-l folosesti cum trebuie, sa nu ti-l ia din mana, si chiar si atunci, risti mult sa intri in necaz cu legea dupa ce l-ai schilodit p-ala. NU VA SFATUIESC SA APELATI LA CUTITE PENTRU APARARE, va pot fi luate usor sau va pot trimite lejer la inchisoare.
  – sabie: eficienta, dar greu de explicat autoritatilor. Daca la cutit o mai scoteai cumva, ca il tii in masina sa dezizolezi fire, sau ca te-a rugat nevasta sa-l duci la tocilarie, eh la sabie nu prea mai ai ce sa zici . E mult mai impresionanta decat un cutit si poti speria atacatorul foarte repede, dar ce te faci cand si el scoate o sabie si tu iti dai seama ca nu stii ce sa faci cu a ta? Ca era numai obiect de decor pentru speriat? Ca n-ai folosit-o in viata ta? Stilul asta Highlander e pentru cocalari si intunecati, oamenii decenti nu umbla cu sabii in masina (fara vreo jignire celor care citesc si au vreo katana sub bancheta)
  – alte arme albe: nunchuck, rozete, bastoane, lanturi, buzdugane etc…. Repet, nu va sfatuiesc sa apelati la ele decat daca stiti cu adevarat sa le folositi, altfel veti fi surprinsi de cat de usor se pot intoarce impotriva voastra si atunci e MULT mai rau decat daca v-ati fi luat bataie cu mainile goale
  – arme cu electrosocuri de apropiere: sunt cele tinute in mana, de tip baston sau alte formaturi, care se bazeaza pe curentarea adversarului pentru a-i induce paralizia. Partea proasta: trebuie sa va apropiati personal sa i-o administrati, si ce te faci daca nu e doar unul? Ii rogi sa formeze o coada civilizat, sa-i curentezi pe rand? Pana il electrocutezi tu pe primul, celalalt ti-a tras una in falca si de-acolo distractie cu electricitate . Iar partea SI MAI PROASTA este ca, din cate am inteles, nu sunt deloc eficiente impotriva unui adversar mai mare sau foarte determinat. Adica daca e vreunul care CHIAR vrea sa vina sa ti-o traga, cu electricitate mai mult il vei enerva. Poate il vei trimite cateva secunde la pamant, dar nu indeajuns incat sa indepartezi atacul. Si cand se ridica…. grav. Am inteles ca e nevoie de electrocutare continua de peste 5 secunde ca sa fie eficienta, altfel doar ii bruiezi muschii si il trimiti scurt la podea, dar in cateva secunde se va ridica. Povestea un tip, chiar pe softpedia daca nu ma insel, ca a lucrat la o firma de paza si a incercat toate prostiile pe pielea lui proprie, si ca astea cu curent fac ceva acolo, da’ daca e vreunul mai hotarat si mai maricel corporal, ai pus-o.
  – arme cu electrosocuri la distanta: cunoscute sub denumirea de TASER, in dotare la politia americana. Este un fel de pistol care trage cu un proiectil prins cu fir de pistol. Distanta de lucru – vreo 10m. Asta e bun, dar trebuie sa stii ce faci. Adica i-o tragi si fugi pana se ridica, distanta e un avantaj aici. In rest, aceleasi inconveniente ca la electrosocurile de apropiere: ineficiente in anumite conditii si nu fac fata anumitor adversari. Si destul de scumpe am inteles, de la vreo 250 eur in sus.
  – spray cu piper: ustura ca dracu si iti poate oferi avantajul de a-i lua temporar vederea adversarului, e greu sa privesti printre atatea lacrimi. Greu, dar nu imposibil. Din nou, daca dai de un adversar determinat, ala vine si cu ochii in buzunar sa ti-o traga, iar cu chestii de genul piper si electrosocuri, de cele mai multe ori doar il enervezi si mai rau.
  – spray paralizant: ustura, sufoca… ce vreti voi. Raport efecte/pret investitie maxim. Costa maxim 100 RON unul bun. Bine, daca vreti canistra cat sprayurile de gandaci, va fi mai scump, dar ma refer la cele mici de buzunar. Odata cazut la pamant, adversarul poate fi sprayat in continuare. Merge si la mai multi atacatori, ca tii apasat si dai cu el in jur ca dupa molii. Efectele sunt devastatoare: ochii se inchid imediat datorita unei dureri imense la incercarea de a-i deschide, ai senzatia ca te sufoci daca ai inhalat catusi de putin, iar pielea te ustura dupa cum a spus cineva ca „parca in locul respectiv ai fost stropit cu benzina si aprins”. Dureaza intre o jumatate de ora si 2 ore. Mai mult decat suficient sa speli putina. Dezavantaje: trebuie sa-l folosesti de la apropiere, deci s-ar putea sa-ti iei un pumn in gura pana sa apuci sa-l folosesti, mai ales daca ai pornit spre atacator hotarat, cu spray-ul in mana… E mai bine sa pari inofensiv cat de apropii de el, si-apoi sa-l iei prin surprindere. Deasemena nu-l poti folosi in spatii mici si inchise decat daca iti tii respiratia si iti tragi ceva peste fata, o maneca sau tricoul. Stiu pe cineva care a sprayat un tip dubios in lift si s-a RUPT efectiv, vreo ora n-a fost buna de nimic. Mai este un neajuns daca bate vantul sau daca, dintr-un alt oarecare motiv, ratezi. Ca esti prea aproape de atacator s-o mai iei la fuga. Ah, si din cate am inteles, efectele sunt minime daca respectivul este beat sau drogat, explicatia n-am retinut-o. Dar avand in vedere ca noi vorbeam despre situatii in trafic, nu cred ca veti intalni pe cineva atat de beat sau drogat incat sa nu functioneze spray-ul pe el.

  CONCLUZII:
  Nu va sfatuiesc sa va procurati arme de vatamare corporala, gen cutite, bate, pistoale etc. Daca ratezi sau daca sunt mai multi adversari, situatia se poate intoarce USOR impotriva ta si e grav. Plus ca aveti de explicat la politie. De unde cutit, de ce-ai tras cu pistolul etc. Si cum ar fi sa faceti putina inchisoare sau sa vi se interzica niste drepturi din cauza unui dobitoc de sofer, ca era scandalagiu si tu ai descarcat arma in aer? Daca optati pentru arme in vederea apararii, mergeti pe ideea de electrosocuri (combinate cu educatie si plan prealabil – adica de fiecare data inainte sa le folositi, sa fiti pregatiti ca imediat s-o rupeti la fuga) sau spray paralizant. Personal, prefer spray-ul. Costa putin, e mic. Nu vatameaza atacatorul pe termen lung, deci nu veti avea probleme cu proces sau dat in judecata pentru vatamare. Trimite atacatorul la pamant pentru mult timp, indeajuns incat sa plecati sau sa-l luati la bataie. Atata ca trebuie sa aveti grija cum il folositi, ca pe orice arma dealtfel – dar folosit cu cap poate fi mai eficient decat un pistol sau un cutit, eu nu stiu de niciun pistol cu glont sau cutit care sa orbeasca si sa sufoce fara sa lase rani pe termen lung.
  Sfaturi despre comportament in trafic: nu cautati scandal… Atentie! Nu fiti nici pampalai! Ce vreau sa spun este ca, daca un idiot v-a taiat calea si a trebuit sa franati, nu va luati dupa el cu urmariri, prins la semafor, dat jos din masina etc. Daca pericolul a trecut, injurati-l si mergeti mai departe, eu de idioti d-astia dau zilnic. Ah, daca EL s-a dat jos sa vina cu scandal, atunci nu fiti papagali si inghititi galusca, ci dati-va jos si cosmetizati-l cu putin spray sa se linisteasca. Odata si odata trebuie sa termine si Romania asta cu golani, si armele gen bate, cutite, pistoale nu fac decat sa va transforme si pe voi in astfel de golani. Alegeti solutia eleganta de a imobiliza atacatorul (arte martiale, electrosocuri sau spray), cat mai dureros pentru el posibil, ca sa se invete minte, intoarceti-va si plecati mai departe, nu fiti huligani la randul vostru!”

  • Ai să vezi că articolul de azi e dedicat tocmai acestui subiect. Aşa că poţi plasa comentariul acolo. Am să îţi spun şi acolo, şi aici, de ce nu cred deloc că soluţia se află în astfel de tratate de tehnologia violenţei.

Leave A Reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articolul precedent
Articolul următor

More from Author

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau...

Industria solidarității

Pe măsură ce îmbătrânești ești tot mai greu de scos din...

De-aia

"Nu mai zici nimic? Nu mai scrii nimic?" - mă întreabă...

Opriți-l pe nesimțit!

Iohanetele e decis să folosească fiecare clipă rămasă din mandat(e) pentru...

- A word from our sponsors -

De citit

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau răi. Există temnițe și stăpâni. Dacă prețuiești libertatea, înțelegi asta. Dacă, însă, pui mai bun preț pe împlinirea hoitului, atunci n-ai cum pricepe. Interviu' lu' Tacăr cu Putin. Vâlvă, zarvă, încruntări, încleștări, încăierări. Stăpân bun/stăpân rău. Tacăr...

Industria solidarității

Pe măsură ce îmbătrânești ești tot mai greu de scos din sărite. Chestiile care, odinioară, te-ar fi umplut de draci, acum doar te plictisesc. Furia arțăgoasă e trasă undeva la umbră și în locul ei se lăbărțează o ditamai lehamitea. Nu mai înjuri, schimbi canalul. Nu mai...

De-aia

"Nu mai zici nimic? Nu mai scrii nimic?" - mă întreabă câțiva prieteni. Nu mulți, dar cumsecade. De scris, ce să zic, scriu, chiar dacă nu simt îndemnul de a-mi rostogoli cuvintele în ochiul adormit al lumii. De zis... îmi zic mie. E de ajuns. Zic alții....

Opriți-l pe nesimțit!

Iohanetele e decis să folosească fiecare clipă rămasă din mandat(e) pentru a îndeplini toate obiectivele propuse. Obiectivele turistice. Pentru că ghiolbanuzaurul nu-și propune și nici nu e în stare  de altceva. Și i se rupe în paișpe cu virgulă de țara asta de tolomaci. Statul român există...

Zbateri, crăcănări și vuiet

Eterna împrăștierea a chibițimii de la galerie are acum o nouă expresie: pro Israel vs. pro Palestina. Sau după caz, anti-ăia contra anti-ăilalți. Chestia de căpătâi e să urli la galeria adversă: teroriștii! Într-o parte filo-semiții de conunctură. Zgomotoși, agresivi, belicoși, răcnindu-și sprijinul, de parcă ar interesa pe...

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice formă. Din cauză că motive. Care pot fi succint rezumate într-o propoziție care începe cu: așa a vrut... Și foarte probabil voi reveni la aceeași muțeală, din motive care, de asemenea, pot fi explicate cu: așa...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu se găsește ceva. În cazul ăsta poliția oprește niște minori, care își propuseseră să fie șmecherași. Aspiranții la șmechereală aveau deja un palmares respectabil în întâlnirile cu poliția. Șmecherilă de la volan mai tupeist, dă să...

Hiperbola

Dintre nerușinările lumii de azi cea mai supărătoarea îmi pare ostentația hiperbolei. Aproape totul e amplificat indecent, exagerat, umflat până la tumefiere. Precauțiile pe care le-ar impune decența nu mai există, prudența justei evaluări nu intersează. Se grăiește răstit și se răspunde răcnit. Totul (sau aproape totul)...

Greva celor care…

Înainte de a discuta despre greva cadrelor didactice, despre solicitările lor, e bine să aruncă, repede, o privire peste ceea ce este astăzi sistemul de învățământ. E ceva mai mult decât o simplă punere în context. Prima constatare, obligatorie, de neocolit, este că, de fapt, nu mai putem...

Alegeri în Turcia

Miza alegerilor prezidențiale din Turcia, din perspectivă geopolitică, nu are cum fi subestimată. Analiștii de ocazie vorbesc despre o confruntare dintre blocul ultra-conservator, condus de Erdogan, și mișcarea reformatoare care l-ar avea în frunte pe Kilicdaroglu. Alții vorbesc despre o competiție între suveranism și globalism. Nu lipsesc...

Din târtița presei

Acum 10-12 ani, pe când acest blog începea să capete formă, îmi plăcea să fac un soi de "revistă a presei". Pe atunci mai aveam ceva ce semăna, vag, cu presa. Încă era ofițerime pe-acolo. Acum doar tablagii. Nu știu dacă am să încep iar să cern știrile,...

Epistoleții și lumea cea nouă

Epistolele publice, dincolo de intenția formal declarată, au devenit autentice exersări ale unui narcisism inargumentabil. Nu servesc unei cauze, deși, tot formal, întotdeauna e identificată una. Cauza proclamată e doar urzeala străvezie pe care se țes piesagiile vanității la izvor, răpiri din uitare și vânări de atenție....