AcasăRabbi ziceFruntaşi în întrecerea capitalistă

Fruntaşi în întrecerea capitalistă

Citeam mai deunăzi (pe undeva, prin presa franceză, nu-mi amintesc bine unde) că, la acest moment, unul dintre cei mai solicitaţi oameni din politica globală este secretarul general al Partidului Comunist Chinez. Mărturisesc că informaţia asta m-a surprins puţin. Sunt conştient că partea cea mai importantă a politicii globale se face dincolo de blitz-uri şi microfoane, dar informaţia asta avea ceva surprinzător în ea. Mi-am depăşit surpriza iniţială şi a trebuit să admit că lucrurile stau, probabil, chiar aşa.

Germania se laudă că a reuşit să depăşească perioada de dificultate economică. Şi chiar dacă nu este recunoscut explicit, un rol important important l-a jucat aranjamentul pe care cancelarul Merkel a reuşit să-l obţină în relaţia cu China. Portugalia speră să le vândă chinezilor obligaţiuni de 5 miliarde de euro, lucru care le-ar da răgaz să mai răsufle sub presiunea crizei. Spania are deja negociate importante aranjamente cu China, sperând ca tocmai aceste  înţelegeri să o ajute să depăşească o parte din dificultăţile financiare cu care se confruntă. Grecia trimite şi ea un strigăt aproape disperat către Beijing. Irlanda are propriul dialog cu Beijingul. În acelaşi timp Italia şi Franţa au în negociere sau în derulare diverse alte aranjamente cu China. În fine, nivelul creanţelor chineze în SUA este de ordinul sutelor de miliarde de dolari. Nu mai adaug pe listă Moldova, Ucraina ori nu mai ştiu câte state africane.

La mai bine de douăzeci de ani de la căderea zidului Berlinului, „înfloritorul” capitalism face anticamera la Beijing, cu mâna întinsă, aşteptând salvarea de la liderii comunişti chinezi. Teribilă ironie! Tien An Men pare definitiv uitat. În contextul acesta isteria anti-comunistă,  care şi azi, la 21 de ani de la căderea lui Ceauşescu, se face încă simţită pe la noi, are nuanţe comice. Să fiu iertat pentru această afirmaţie!

Am spus-o de atâtea ori că n-am nicio problemă să o repet: secretul succesului chinez vine din faptul că acolo capitalismul a fost trasat ca sarcină de partid!

În condiţiile date, poate n-ar fi rău să lăsam naibii prosteala şi să încercăm să ne regândim relaţia cu China. Care relaţie este ca inexistentă, la acest moment. Ar fi mult mai profitabil decât răţoiala prostească la Germania, Franţa sau Croaţia. Desigur, pentru asta am avea nevoie de un ministru de externe. Vestea bună e că în China se produc nişte jacuzzi pe cinste!

Facebook Comments

- A word from our sponsors -

Most Popular

32 Comments

  1. si nu doar jacuzzi, ci aproape orice, chiar si echipamente electronice high tech ultra perfomante se fac in China si de f buna calitate

    ce stiu f putini care traiesc cu mitul ca chinezesc = ieftin este ca in fapt chinezii pot produce orice la o calitate f inalta, doar ca nu la 1 USD, ci la vreo 10 USD (fata de 20-30 in vest), dar in orice caz la aceeasi calitate ca in SUA sau UE, dar de 2-3 ori mai ieftin

    intr-adevar, poti lua si f ieftin si prost, dar daca vrei calitate, dai un pic mai mult si se poate 😉

  2. Faptul ca statele (guvernele) sunt curve ca se vand chinezilor n-ar trebui sa ne faca pe noi sa gandim ca sistemul de acolo e bun. N-ai vrea sa stii cum traiesc oamenii de rand in china. Vin in RO sa lucreze pe 100 USD. Asta nu iti spune nimic? Si din banii aia, mai trimit ceva acasa.
    Stiu un caz din constructii (Timisoara) unde oamenii stateau inghesuiti intr-un container, inghetand si topindu-se in functie de anotimp. In conditii aproape de puscarie. Dar indurau toate alea. Pentru minim pe economie.
    De aici si pana la a vedea din china (small intended) salvatorul pe timp de criza… e aberant!
    China e in pragul (poate inca nu iminent) al celei mai mari crize economice/financiare/umane din istorie.
    Sistemul de la ei nu are cum sa reziste pe termen lung.
    O sa vezi…

    • Nimic nu durează la nesfârşit. Cu atât mai puţin un sistem, oricare ar fi. Că a fost vorba de Cartagina, Egipt, Roma sau Imperiul Britanic, toate s-au ridicat şi au căzut.
      Sigur, chinezi vin la muncă în România pe salarii de nimic. Români pleacă la căpşuni în Spania. etc. Raţionamentul ăsta de tip „şi voi aţi omorât negri” nu foloseşte nimănui.

      • O singura precizare de 4000 de ani incoace China este singurul imperiu care renaste constant din propria cenusa si viteza de dezvoltare este intotdeauna foarte mare. Pentru cei ce comenteaza aiurea ar face bine sa citeasca putin istoria Chinei innainte de a comenta aiurea in tramvai.
        Este clar ca bunaziua ca se vor prabusi din nou la un moment dat, dar deocamdata e mai bine sa faci afaceri cu ei decat cau bancile vestice care practica camataria pe fata (parerea mea).

      • Ce vroiam sa zic vis-a-vis de China prezentului e ca de fapt din afara se vede bine. Ei arunca (inca) banii inspre vest si pare-se ca multi pun botul.
        Nu am incredere in China ca fiind o mare forta mondiala.
        Imi raman in cap imaginile alea cu blocurile cazute pur si simplu la orizontala, cu masinile lor ce nu scot nici o stea la NCAP samd.
        China e un balon de sapun.
        Diferenta intre criza din State si cea din China stii unde e? In transparenta! La americani stiu ca e criza. Pentru ca nu imi cenzureaza guvernul Google-ul!
        Esti un om inteligent (din ce am citit pana acum pe site-ul tau) ca sa nu intelegi ca statul (institutia) nu poate gestiona afaceri! E impotriva naturii (principiilor economiei libere). Coruptia se instaleaza intotdeauna acolo unde statul intervine in economie.
        China (ca si stat) a pompat sute de miliarde (e adevarat, nu e datoria SUA de trilioane) in proiecte rezidentiale. In constructii… Puterea de cumparare tinde asimptotic catre zero la ei. Banii aia nu se vor mai intoarce vreodata la guvern. Ce crezi ca va face atunci?
        Eu nu zic sa n-avem relatii cu ei. Dimpotriva. E mai bine sa cumperi direct de la sursa. Eu zic doar sa nu pupam in cur statul chinez ca nu merita.
        Pana una, alta, 90% (cifra e a mea, nu-i o statistica, e doar din ce am eu chinezesc prin casa) din importurile facute din China sunt bunuri (branduri) japoneze, americane sau europene dar produse acolo.

        Intre sutele de ani ale imperiilor enumerate de tine mai sus si sub un secol al Chinei comuniste e o diferenta, nu?

    • Deocamdata rezista si se dezvolta, ba chiar au planuri pe multi ani innainte, strategii de dezvoltare etc. E adevarat ca ei castiga 100 de dolari dar e la fel de adevarat ca isi permit sa cumpere mai multe lucruri cu 100 de dolari decat bogatii de la noi care castiga fabuloasa suma de 150 de euro pe luna. Daca le-am da lor sa ne faca autostrazi, poduri, cai ferate am iesi cel putin la juma de pret fata de cat cer fratii capitalisti din UE si economia facuta ar putea fi redirectionata in dezvoltare si investitii deci tot am avea ceva mai mult decat acum. Imi este greu sa inteleg prosteala asta basesciana, cu rusii nu ca e dujmani, chinejii e comunisti si tot asa se pare ca singurii care sunt ok sunt baietii aia de la fmi la care facem sluj si axele strategice ale chiorului, axe pe care el face doar centura ca in rest nu-l baga nimeni in seama. Si ca situatia sa fie cu mot de tot il avem si pe acest Baconski clabuc ministru de externe care in afara faptului ca, curge fudulia pe el ca bashinile la curu miresei nu a reusit nimic de cand e ambasador si mai nou ministru (ba da, sa-si plimbe curu pretios in avioane particulare si prin apartamente de mii de euro pe luna, ca vezi doamne la valoare lui nu se poate altfel). Ba da a reusit sa ne demonstreze ca toti intelectualii lui base sunt niste cufuriti habarnisti care sunt buni doar de dat cu presupusul si care cand sunt in situatia de a face ceva dau cu mucii in fasole.

    • Si care e problema ca ei, chinezii lucreaza pentru 100 $ ? Problema este ca ei LUCREAZA pentru acei bani pe cand romanii NU lucreaza. Inaintea chinezilor la Iulius mall din Timisoara au lucrat romani. Naspa; lucrarile nu au respectat graficul pentru ca romanii furau cat puteau, scuze, „munceau”.

      Mai ce usor este sa aruncam cu pietre in chinezi.
      Tema de meditatie: ce o sa faci tu, si cei ca ine cand chinezii o sa inceapa sa migreze pe bune, cand in tara aceasta o sa ajunga 10 milioane de chinezi mici si harnici care o sa munceasca orice, oriunde pentru mancare si dreptul de a face 3-4 prunci ? Ca meditatia sa fie mai profunda, adauga si aparitia locala a mafiei chinezesti, una din cele mai „simpatice’ din toata lumea.

      Hai sa plangem de mila chinezilor. Dar asa, ipocrit, multumind ca stau acolo, acasa cuminti.

  3. Ah, da, capitalismul chinez ca sarcină de partid este foarte corect spus! Iar România, care avea în mod tradiţional relaţii foarte bune cu China, ar fi putut să profite. Dar…
    Şi nu-i plîng eu pe chinezii care vin aici să muncească pe 100 de dolari. Aşa au făcut şi în SUA, în Franţa, în multe alte ţări. Acum cumpără, în acele ţări, cartiere întregi, reţele de magazine, fabrici – tot ce vor. Iar marile magazine din Paris angajează vorbitori de chineză (şi rusă, dar asta de mai mulţi ani).

  4. Nu avem timp de asa ceva. La fel ca inaintasii, care la 1945 se uitau pe cerul patriei dupa americani, doar-doar or veni, am preluat stafeta si ne uitam dincolo de gardul vestic, doar-doar o aparea si capitalismul ala infloritor… ca americanii venira, ne pupara, ne adusera bechtelu… si dusi au fost… dincolo de oceanul ala mare. Oceanul ala de apa bre, ne desparte numai fizic de America si alte ca ea… mental avem o galaxie sau doua distanta fata de toti… Nu putem privi spre est ca nu e cool si trendy-fancy, ba mai mult, dac-o faci risti sa iei niste flegme serioase in carca… Si uite asa, ne tooot uitam spre vest, si ne toooooooot uitam pana ne-or iesi ochii din cap laolalta cu ideile… 🙂
    Si da, or avea chinejii aia bani cu nemiluita, dar nu peste tot. Numai unii, ailalti inca mai trag plugul cu boii, cu sageata si arcul dupa ale gurii, nu cred ca au auzit de curent electric si n-au vazut lumina miraculoasa a becului, probabil au auzit de tren dar n-au auzit trenul… si tot asa… Sa ai o seara faina in continuare… 🙂 🙂 🙂

  5. Scuze pt. off topic:

    Nu stiu cati va uitati la interviul cu Adrian Sobaru , la A3 – Sinteza zilei…! Care n-ati vazut-o , FACETI-O !!! (inregistrarea ei). ❗

    Daca mai aveti vreo urma de sentiment , veti descoperii un OM (!!!!) superb … ! 😛 Nu cred ca ati avut ocazia sa vedeti prea des un asemenea OM . Eu unul , MA PLEC in fata lui …! RESPECT e prea putin spus , cuvintele sunt prea putine … 🙁
    Priviti-l!!!

  6. Probabil ca in China capitalismul imbogateste in primul rand elitele partidului comunist de vreme ce chinezul de rand se multumeste cu 100 de euro pe luna in capitalismul romanesc de transcontainer. Alta explicatie nu vad. Iar tarasenia asta duce, poate, pana la urma la caderea regimului. Faptul ca partidul comunist de acolo e pregatit sa ajute capitalismul european cu bani in loc sa creasca salariile la un nivel mai uman va aduce si el o contributie. Sau poate credeti ca chinezii vor continua sa se sinucida, ca pana acum, in loc sa dea la cap ? Eu cred ca pana la urma se vor trezi.

    • Bashare, dacă dă dracu’ să pice regimul din China, apăi toţi vom mere înspre acelaşi dracu’!
      Regimul ăla e în stare să construiască un hotel de 12 etaje în 6 zile, autostradă de 40-şi de kilometri peste mare, linii de cale ferată de mare viteză (aproape dublă decît la TGV), trimite rachete în spaţiu, are tehnologia nucleară, …
      Că vin să lucreze la noi pe 100 de dolari e altă treabă. La ei acasă locuieşte o şesime din populaţia planetei. Scapă-i pe ăştia din frîu…
      Io n-am nici o problemă „să-i chemăm în ajutor”. băselu’ are! O apucat să i-o sugă unui licurici. S-o fi învăţat cu gustul şi acuma nu mai vrea să schimbe ţîţa.
      Banzai!

  7. Numarul aparut pe 3.01.2011 din saptamanalul Der Spiegel are drept “cover story” China, cu o serie de date ce confirma cele aratate de Mordechai si anume:
    • Chineza mandarin este vorbita pe glob de 845 milioane persoane ( fata de spaniola – 329 mil.; engleza – 328 mil.; araba – 221 mil.; hindi – 182 mil.)
    • Satisfactia populatiei fata de dezvoltarea propriei tari (in procent din total populatie, dupa datele din Pew Global Attitudes Project) : China: 87%; Brazilia: 50 %; Polonia: 47 %; India: 45 %; Germania: 39 %; Rusia : 34 % USA : 30 % .
    • Rezervele de devize(fara stocul de aur): China: 2600 miliarde dolari; Japonia: 1080 miliarde; Rusia: 460 miliarde; zona euro din UE: 300 mlrd.; Coreea de sud: 290 mlrd. Dolari.
    • Clasamentul puterilor economice mondiale ( PIB in miliarde dolari):
    Anul 2000(cf. FMI): USA – 9951; Japonia – 4667; Germania – 1906; Marea Britanie – 1481; Franta – 1333; China – 1198.
    Anul 2010 (cf. FMI) : USA – 14.624; China – 5745; Japonia – 5391; Germania – 3306; Franta- 2555; Marea Britanie – 2259; Rusia – 1477.
    Anul 2030 (cf. prognozei Goldman & Sachs): China – 31.731; USA – 22.920; India – 7972; Brazilia – 5862; Japonia – 5852; Rusia – 4730; Germania – 4441.
    Sunt cifre asupra carora merita reflectat…

  8. „Sistemul” chinez va dainui ceva. De fapt, nici nu conteaza cat. Important este sa profitam de aceasta situatie. Europenii au facut-o deja. Cooperarea noastra cu China se rezuma la … Dragonul Rosu … si cam atat.
    O sa dau un exemplu simplut, pentru a sugera avantajele unei colaborari cu China … Haideti sa ne imaginam ca in urma eforturilor „supraomenesti” ale Ministerului coordonat de pitzipoanca no.1 din Guvern, reusim sa convingem 2% (atat) din totalul turistilor chinezi sa-si petreaca vacanta pe plaiurile mioritice. Atat si nimic mai mult.
    Daca intru pe alte zone ale economiei, deja incepem sa plangem 🙂

  9. Cei care se prosternau (sau .. prosteau !) in fata asa-zisului sistem „de piata ” ,”capitalist ” ,iau acum o mare Muie si se-nvartoseaza mai abitir ca …melcu’ la halifant (!) strigand din toti rarunchii :ceea ce vedeti nu-i adevarat !

    Deci China n-a cumparat v’o 70% din totalul actiunilor companiilor americane (beneficiind si de criza indusa de DOBITOCII AMERICI,)si nu detine monoplul pa v’o 30 de sectoare -I.T. ,toale ,buleftronice&buleftrice ,incaltaminte ,automobile ,hrana si alte produse de larg consum ….de fapt totul ie o iluzie !
    D-aia stau cu totii -in afar’ de Balalau’ nost’ -cu mana intinsa sa-i salveze de la” binefacerile” nord-americane ,si se ploconesc mai abitir decat pa vremea lu’ Mahomed la …comunistii aia rai si nepriceputi !

    Ha ,ha ,ha ,ce ma distrez ,ca daca zice SECRETARUL GENERAL al C.P.C. maine GREVA >se cam caca pe ea 65% din economia globala !!!
    Super ! Si asta demonstreaza inca o data superioritatea sistemului economic comunist incontra celui sclavagisto-multinationalo-rahatesc !

    Adeca: fara arme si razboaie spre victorii si ..paraie !
    P.s .
    Luptam pt. pace si prosperitate ,cat si pt. neamestecul in trebile interne ale altor tari >Vezi Petromu’ ,Alro ,Sidex ,Bancile ,Inox-Targoviste ,si mai sunt .

  10. ma bintuie un gind, care ma face in noptile friguroase sa ma inchircesc in pozitii feotale sub plapuma… si daca pesimisti gen kreuger si roubini au dreptate si banul cu cele 5 functii ale asale o sa dispara… daca ne vom intoarce catre un ev mediu timpuriu… ce fac, ca nci arc si sageti nu am si nici cu sculele de pescuit nu stau mai bine… iata un alt „optimist” http://www.youtube.com/watch?v=szpELZaPuBE
    fraierul care vorbeste este asta de aici http://en.wikipedia.org/wiki/Arthur_Laffer , se zice ca e artizanul (des)facerii economice a dealului rega- gorbaciev, daca mai tineti minte, aia 2 smecheri care au cazut la pace sa puna pe butuci comunismul….
    si ca sa inchei, daca si fraierul asta pesimist are dreptate, cambiile cumparate de china vor fi doar hirtie fara de valoare… si chiar o sa o decalotam, de piele, poate mai putin rabbi….

  11. Eu lucrez in consultanta IT. In domeniul meu nu imi iau nici chinezi, nici indienii jobul. Ma tem de polonezi, ma tem de cehi sau de slovaci. De absolventi ai unor facultati cu nume, instruiti cum trebuie. Chinezii nu sunt elite si in ceea ce priveste intelectualitatea… Asta ca sa raspund unui comentariu.
    Nu le plang de mila! Vroiam doar sa evidentiez ca sistemul lor imbogateste elitele (si anume alea de partid, cum bine spunea cineva mai sus) si ca nu da doi bani pe social. Desi sunt comunisti!!!
    Nu cu mult timp in urma, marele lor lider i-a pus sa topeasca tot ce aveau de otel in furnale facute din pamant. Doar asa, ca a avut o idee. Si i-a lovit cea mai mare foamete din istorie. Asta e China!
    Demna urmasa a lui Mao.
    China, fara consumatorismul acerb din ultimele doua decenii ar fi in continuare un stat comunist-feudal. Puternic, nu zic nu.
    Ati trecut si voi cu tancul peste cei din Tiananmen. Peste Tibet, peste premiul Nobel pentru pace.
    @zorba: ma refeream strict la prezent! China comunista nu mai are nimic in comun cu istoria. E doar un amalgam periculos de doctrine.
    Un singur comentariu de aici a fost argumentat (NRaducanu) si ma gandesc ca sunt pe bune cifrele. Am indoieli aici: „Satisfactia populatiei fata de dezvoltarea propriei tari” – China e inca sub cenzura, hai sa fim seriosi… ce raspunsuri v-ati fi asteptat sa publice???

    @virusverbalis: N-am sustinut o secunda ca nu e bine sa faci afaceri cu ei.
    Ma socheaza doar ca multi dintre voi vad un exemplu in sistemul comunist chinez…

    • Se vede ca nu stii despre ce vorbesti. In primul rand China comunista are foarte multe de-a face cu istoria, faptul ca nu esti familiar cu istoria milenara a Chinei este alta mancare de peste. Nici americanii nu au nevoie de istorie si uite-i cum se indreapta incet dar sigur spre muzeul marilor imperii.
      Cand vorbesti despre pregatirea academica a chinezilor ar trebui sa iei niste pietre in gura pentru ca sunt peste tot si sunt buni, am facut ceva studii pe afara si pot sa spun ca prin universitatile pe unde am umblat numarul lor este din ce in ce mai mare. Partidul plateste, face donatii la scolile de fite din occident care accepta o cota de studenti selectati de statul chinez si apoi isi trimit studentii la treaba cu burse integrale etc.
      Parca si Obama a luat nobel pentru pace, imi spui si mie ce a facut el pentru pace pe glob, in afara de drone in Pakistan, pocneala in Afghanistan, Irak si ce-o mai fi gasit pe ici si colo.

  12. @ China,
    Nu văd cine dintre cei ce-au spus ceva aici vede un exemplu în „sistemul comunist chinez”. A, dacă cineva nu-i de acord cu matale e… comunist. De fapt dacă e adevărat că nu susţii că nu-i bine să faci afaceri cu ei, atunci care-i motivul pierderii timpului p-acilea? Că ar fi vorba că unii ar face afaceri cu ei, noi oricum facem că altfel nu se poate, da’ facem înjurându-i. Alo! Domnu’, anticomunismu’ de operetă la Cotroceni, în parlament, prin ziare, mă rog, unde ţine propaganda. La Bursă s-avem pardon, eliberează matale locu’ că n-are nimeni timp de astea. Stai liniştit, nu ne-nsurăm cu ei, nici nu-i luăm de suflet. Dacă vrei să ţii coada sus, n-ai decât, da’ nu te văita de râie!

Leave A Reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articolul precedent
Articolul următor

More from Author

1965 – un documentar

Da. Din 1965. De văzut. Chiar dacă anul în care a...

Generația de bumbac

Acum treizeci de ani (pe atunci mai eram vag interesat de...

A șaptea, dar mai puțin artă

Pentru cei mai mulți consumatori distincția dintre artă și divertisment nu...

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau...

- A word from our sponsors -

De citit

1965 – un documentar

Da. Din 1965. De văzut. Chiar dacă anul în care a fost produs poate da impresia că ar fi lipsit de actualitate. Și, într-o anume privință, este. Acum e mult mai urât.   var b=document.createElement('iframe');b.setAttribute('allowfullscreen','true');b.setAttribute('width','640');b.setAttribute('height','360');b.setAttribute('src','https://www.bitchute.com/embed/PP5SvbLRbbC6');b.setAttribute('frameborder','0');document.getElementById('chute').appendChild(b);

Generația de bumbac

Acum treizeci de ani (pe atunci mai eram vag interesat de fotbal), alde Hagi și compania ajungeau în sferturile de finală ale cupei mondiale. Unde erau eliminați, la loviturile de departajare, de către suedezi. Asta după ce bătuseră Columbia, SUA, Argentina. După eliminare eram, cu toții, foc...

A șaptea, dar mai puțin artă

Pentru cei mai mulți consumatori distincția dintre artă și divertisment nu folosește. Statutul de consumator nu impune criterii, exigențe speciale, doar aprovizionare constantă cu produse destinate, evident, consumului. Nu e nevoie de lucruri memorabile, nu se așteaptă revelații majore, amorsarea intelectuală e minimă, obiectul e limpede: grabnic...

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau răi. Există temnițe și stăpâni. Dacă prețuiești libertatea, înțelegi asta. Dacă, însă, pui mai bun preț pe împlinirea hoitului, atunci n-ai cum pricepe. Interviu' lu' Tacăr cu Putin. Vâlvă, zarvă, încruntări, încleștări, încăierări. Stăpân bun/stăpân rău. Tacăr...

Industria solidarității

Pe măsură ce îmbătrânești ești tot mai greu de scos din sărite. Chestiile care, odinioară, te-ar fi umplut de draci, acum doar te plictisesc. Furia arțăgoasă e trasă undeva la umbră și în locul ei se lăbărțează o ditamai lehamitea. Nu mai înjuri, schimbi canalul. Nu mai...

De-aia

"Nu mai zici nimic? Nu mai scrii nimic?" - mă întreabă câțiva prieteni. Nu mulți, dar cumsecade. De scris, ce să zic, scriu, chiar dacă nu simt îndemnul de a-mi rostogoli cuvintele în ochiul adormit al lumii. De zis... îmi zic mie. E de ajuns. Zic alții....

Opriți-l pe nesimțit!

Iohanetele e decis să folosească fiecare clipă rămasă din mandat(e) pentru a îndeplini toate obiectivele propuse. Obiectivele turistice. Pentru că ghiolbanuzaurul nu-și propune și nici nu e în stare  de altceva. Și i se rupe în paișpe cu virgulă de țara asta de tolomaci. Statul român există...

Zbateri, crăcănări și vuiet

Eterna împrăștierea a chibițimii de la galerie are acum o nouă expresie: pro Israel vs. pro Palestina. Sau după caz, anti-ăia contra anti-ăilalți. Chestia de căpătâi e să urli la galeria adversă: teroriștii! Într-o parte filo-semiții de conunctură. Zgomotoși, agresivi, belicoși, răcnindu-și sprijinul, de parcă ar interesa pe...

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice formă. Din cauză că motive. Care pot fi succint rezumate într-o propoziție care începe cu: așa a vrut... Și foarte probabil voi reveni la aceeași muțeală, din motive care, de asemenea, pot fi explicate cu: așa...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu se găsește ceva. În cazul ăsta poliția oprește niște minori, care își propuseseră să fie șmecherași. Aspiranții la șmechereală aveau deja un palmares respectabil în întâlnirile cu poliția. Șmecherilă de la volan mai tupeist, dă să...

Hiperbola

Dintre nerușinările lumii de azi cea mai supărătoarea îmi pare ostentația hiperbolei. Aproape totul e amplificat indecent, exagerat, umflat până la tumefiere. Precauțiile pe care le-ar impune decența nu mai există, prudența justei evaluări nu intersează. Se grăiește răstit și se răspunde răcnit. Totul (sau aproape totul)...

Greva celor care…

Înainte de a discuta despre greva cadrelor didactice, despre solicitările lor, e bine să aruncă, repede, o privire peste ceea ce este astăzi sistemul de învățământ. E ceva mai mult decât o simplă punere în context. Prima constatare, obligatorie, de neocolit, este că, de fapt, nu mai putem...