M-au amuzat evaluările celor din opoziţie, care, infectaţi cu microbul optimismului necugetat, se vedeau deja câştigători ai viitoarelor alegeri. Ba, într-o notă de tălâmbă şi inargumentabilă exuberanţă, se grăbeau să anunţe, cu mult înainte de soroc, scoruri năucitoare. Unul avea năzărirea unui scor de 60%. Un altul, mai euforic, socotea pe degete şi-i ieşea un 70 % relaxat. Care ar fi argumentele unei astfel de nesănătoase aşteptări? Ca întotdeauna, unu singur, acelaşi: lumea s-a săturat de Băsescu.
Chiar dacă, până la acest moment, guvernarea Băsescu- Boc a fost catastrofală, asta este mult prea puţin pentru a justifica aşteptările de un optimism nătâng ale opoziţiei. Pentru că, în afara anti-băsismului explicit formulat, actualei opoziţie îi lipseşte un proiect autentic. De fapt acesta este şi singurul punct de tangenţă între PNL, PSD şi PC. O alianţă construită cu scopul mărturisit de a obţine o optimă valorificare a nemulţumirii electoratului, legată de Băsescu & Boc. Iertat să fiu, dar acesta reprezintă un argument insuficient şi extrem de fragil. USL ar face bine ca, pe lângă o constantă explicitare a anti-băsismului să propună şi proiecte serioase şi credibile.
Mi s-a repetat că Ponta tot desenează la tablă proiectul/viziunea/ revelaţia pesedistă, pachetul de măsuri pe care le are de propus PSD, recte USL. Dar, din păcate, media, opinia publică, nu par interesate de soluţiile concrete propuse. Şi un proiect politic nu se rezumă la asta. Adică: iată, noi avem soluţii, dar voi nu ne credeţi. Pentru că exact despre asta este vorba: de credibilitate. Mă îndoiesc că există români zdraveni la cap care aşteaptă soluţii economice de la Ponta. Chiar dacă Ponta vrea să-şi contruiască în conştientul public imaginea de premier capabil şi competent, credibilitatea la care poate avea el acces, în materie de economie, este extrem de scăzută. Poate USL chiar are un program economic coerent formulat şi impecabil argumentat. Poate. Este insuficient, dacă alianţa nu găseşte şi vectorul prin care să livreze acest program în mod credibil. Ori, este mai mult decât evident, Ponta nu reuşeşte să devină credibil în postura de expert în cele economiceşti. Iar acesta este doar un exemplu care ilustrează incapacitatea opoziţiei de a fi convingătoare.
În vreme ce Boc bate ţara, pompând resurse şi vorbe în organizaţiile din teritoriu ale PDL, opoziţia are alte preocupări. PSD are de gestionat scandalul Severin. Şi o face lamentabil. PNL se luptă cu plezirismul lui Antonescu. Nu a reuşit nimeni să-i explice lui Antonescu, până acum, că nu ai niciun motiv să visezi la preşedinţia României câtă vreme tu eşti fruntaş în topul chiulangiilor, la Parlament? Nu i-a explicat nimeni că trăncăneala televizată despre orice şi oricum, nu construieşte imaginea unui potenţial preşedinte serios, competent şi credibil, ci cel mult pe cea a unui palavragiu?
Problema libiană şi reacţia bâlbâită a actualei puteri ar fi fost un bun prilej ca opoziţia să vină şi să probeze că deţine resurse serioase în materie de politică externă. Ceea ce a reuşit însă opoziţia să livreze, fix în acest moment, a fost scandalul Severin.
O spun de pe acum: anul electoral 2012 va fi, mai mult ca oricând, anul sacoşelor şi pomenilor electorale. Nici afişele, nici discursurile ori sloganurile electorale nu vor conta. Alegerile vor fi câştigate de sacoşe! Iar la specialitatea asta opoziţia e ca şi bătută. Cu atât mai mult cu cât nici nu pare capabilă de a produce acel proiect colosal care să aspire măcar la contracararea efectului de sacoşă. E greu de spus care vor fi scorurile, câtă vreme nu ştim încă formula electoralădupă care se va vota. Cu siguranţă vom avea, totuşi, o formă sau alta de vot uninominal. Ori, în această situaţie, nu avem altceva de făcut decât să luăm harta electorală, colegiu cu colegiu şi să trecem la o serioasă evaluare. După un astfel de exerciţiu am putea constata că nu 60 sau 70 % e scorul la care poate visa actuala opoziţie, ci undeva în jurul a 40 %. Poate părea surprinzător, dar lucrurile stau chiar aşa.
Să ne înţelegem, la alegerile de anul viitor nu se va vota pe sistemul: ăi de-l urâţi pe Băsescu, în partea aia; ăia care-l iubiţi, treceţi în partea cealaltă. O analiză, colegiu cu colegiu, a hărţii electorale, vă poate arăta că PDL poate obţine în jurul a 35- 40 % din mandate. Ba, într-un scenariu mai optimist, 45%. Opoziţia nu poate conta pe mai mult de 40%. Restul de procente urmând a fi împărţit de UDMR şi alţii. Repet: analizaţi harta electorală, ţineţi seama de baronii locali, de faptul că se votează uninominal şi veţi vedea.
Desigur, meciul nu e dinainte pierdut. Cred însă că, în perioada următoare, PDL va intra pe o curbă ascendentă. Aşa că, pentru a visa la câştigarea viitoarelor alegeri, opoziţia ar face bine să genereze un proiect senzaţional. Pentru că la două din cele trei categorii la care se va duce lupta ( sacoşe , pomeni electorale) e limpede că nu are cum câştiga. Iar trăncăneala televizată nu le e de niciun folos. Audienţa talkshow-urilor reprezintă doar o fracţie din masa electorală. Iar acolo, la firul ierbii, nu au ajuns nici Antonescu, nici Ponta.
ca sa nu mai pomenim de faptul ca PDL va avea norocul chior ca PIB-ul sa inceapa sa creasca (noroc chior, pt ca ei numai tampenii au facut, aproape)
plus
probabil se vor reveni asupra salariilor bugetarilor si vor mai scoate ei din traista niste chestii populiste pana la alegeri 😉
cel mai bun aliat al pedelistilor este clar prostia pnl-psd care, de dragul gunoiului si rahatului ce se cheama antene, s-au aliat cu felix…
iar acum incep sa ma intreb: cu cine dracu sa votez io in 2012 si 2014? poate cu mayasii 😀 :)))))
Am primit azi nişte telefoane supărate, în care mi se atrăgea atenţia că sunt negativ, „transmit energii negative” şi că din cauza unora ca mine „n-o să reuşim să-l dăm jos pe Băsescu”. Oameni serioşi, cu carieră politică… E ca şi cum ăia din Troia s-ar supăra pe Casandra, că din cauza ei s-a prăpădit cetatea, nu din cauza prostiei lor. Da’ despre Troia am scris deja 🙂
Nu e nevoie de analize ale hartii. E foarte clar: oamenii simpli, marea massa, vor vota cu cine LE DA. Le va da PDL-ul (ma rog, le va zvarli cate un bot de mamaliga), ca are de unde. Oamenii putin mai scoliti vor vota tot cu PDL: sunt ‘intelectualii’ cu diploma de facultate, dar cu aceeasi cultura (civica sau generala) ca a coafezei din colt. Ei fac ce le zice lor alde Plesu sau Liiceanu. Prin urmare, vor vota PDL. Mai sunt cativa fani Mircea Badea (cu nimic mai buni, pe fond, decat fanii lui Basescu, dupa parerea mea), care s-ar putea sa nu iasa la vot, ca asa le va da semnal idolul lor. Si… o mana de lucizi, care vor iesi la vot si vor vota anti-PDL, desi stiu foarte bine ca meciul e pierdut dinainte.
Intr-adevar, pina acum USL are o voce destul de firava. Dezvaluirile Wiki ar fi putut fi un foarte bun prilej pentru a formula o anti-teza, dar nu stiu ce le lipseste, poate curajul de a se lua in tarbaca cu Uncle Sam. Pentru ca e clar ca US of Money l-au sprijinit si inca il mai sprijina pe „Basescu & Co”, desi eticheta poate fi foarte usor confundata cu o sticla de whiskey. US are oameni validati in toate posturile cheie in Romania, asa ca nu se face nici o schimbare politica fara ca ei sa puna stampila. De aia mi se pare ca USL are de lucru pe la Ambasada.
Deci Ponta şi Antonescu ar trebui să fie îngrijoraţi şi trişti când apar în public, aşa o să câştige sigur! Oamenii nu-s suficient de deprimaţi, cu toate că văd optimism şi triumfalism nesimţit din partea pedeleilor. Care optimism e de fapt la fel de fals ca şi a celor din opoziţie, e aşa greu de înţeles?
Opoziţia trebuie să aibă un proiect autentic, serios şi credibil (PASC)! Tot aud asta, mai ales de la băsişti dar nu numai. Păi în lumea modernă nu prea există partid care să fi câştigat alegerile cu aşa ceva, poate cu excepţia celor totalitare. Şi e absolut normal: odată ce există date concrete, altceva decât promisiuni vagi într-un PASC se pot găsi nenumărate noduri în papură prin el. Ar fi o greşeală cumplită pentru USL să cedeze la insistenţele astea şi să lanseze un PASC. Atunci televiziunile, presa şi blogurile (mai ales acesta) îl vor desfiinţa uitând că PDL nu a avut, nu are şi nici nu o să aibă vreodată un PASC. Dar va rămâne impresia că are!
De fapt PSD a încercat să lanseze un PASC şi n-a ieşit nimic. Antonescu a propus un „guvern din umbră”, şi asta a ieşit rău. Bineînţeles că indiferent ce fac sau spun cei din USL nu se vor putea ridica la înălţimea celor care vor să îşi justifice fostele şi viitoarele voturi băsesciene sau canci (e exact tot aia). Fiindcă înălţimea aia e infinită! Nu are nici cea mai mică importanţă că cele două partide principale au guvernat destul de bine la vremea lor, trebuie perfecţiune absolută!
Ok. Cine îşi imagina că fanatismul există doar la băsişti?
O analiză foarte bună, pertinentă, care însă nu va fi ascultată de cine trebuie.
Antibăsiști sunt mulți, dar suntem uniți doar de această antipatie. Ori, eu îmi doresc să am parte de un vot „pro”, nu „contra” a ceva.
În clipa asta nu văd ce vom pune în loc, presupunând că scăpăm de derbedeii ăștia. Uslașii se îmbată cu apă rece, o să aibă 60% când o să am eu 60 de kg… Se laudă singuri, ca anul trecut când, nu mai rețin dacă Ponta sau Antonescu ziceau că au făcut rost de ultimele două voturi pentru a trece moțiunea de cenzură… (și au avut un eșec răsunător)
Mie nici Ponta, nici Antonescu nu-mi inspiră încredere. Antonescu a fost unul din cei 15000 de specialiști de tristă amintire, iar Ponta nu m-a convins că ar fi competent în vreun domeniu oarecare, nu neapărat economic. Singura preocupare a micului Titulescu este să-și facă un partiduleț mic, pe măsura lui, epurând masiv pe orice ne-pontist…
Și nici Ponta, nici Antonescu, nu țin cont de faptul că PDL are o infrastructură mai bună, au echipe întregi de campanie, echipe care se mobilizează exemplar, și care merg și conving prostimea, nu neapărat cu sacoșele (deși sacoșele ajută 😀 )…
Nu vreau să te superi pe mine, dar tare mă tem că semnalele de alarmă pe care le tragi vor fi în van, degeaba le prezici, căci prezicerile tale vor fi la fel de ascultate precum odinioară cele ale Casandrei…
Aci e baiu:”actualei opoziţie îi lipseşte un proiect autentic.”
Rabbi, I ‘m verri, verri soorrrriiii – cum zice chinezu! Da’ nu sunt de acord cu tot ce zici matale: USL poate face 1000 de proiecte – rahat cu perje – astea tot promisiuni se cheama – ce vor fi, normal, neonorate! TARA ARE NEVOIE DE CARACTERE! NU DE PROIECTE – PROMISIUNI FALSE! Si in Romanica – cine sa formeze CARACTERE? BARBATI ADEVARATI? Scoala – e demolata de 20 de ani – ca toata societatea de fapt – sanchi, bulangii de la putere spun reforma, cand de fapt e demolare, reforma, daca vrei sa o faci,o faci in 2 ani, maxim, in orice domeniu! Familia – e varza – priviti ce mame avem – gem caminele studentesti de curve – ce vor deveni toate profesoare, doctorite, juriste – si, normal – si MAME – CE VOR TREBUI SA DEA EDUCATIE PLOZILOR! Asa ca … hai tsunami – sa faci curatenie in Romanica devenita grajdurile lui Augias!
Un proiect politic înseamnă inclusiv asta: caractere. De ce credeţi că un „proiect politic” se rezumă la ceva promisiuni? Poate pentru că până acum asta e tot ce ni s-a oferit.
Este o contradictie in ceea ce spui si o sa ma explic: in momentul in care spui ca in 2012 se va castiga doar pe baza de sacosa e cumva aiurea sa sustii ca un PROIECT al oricui va avea castig de cauza in fata sacoselor! Pentru ca in momentul in care rostesti cuvantul „sacosa” te referi unui anumit segment de cetateni care n-au de-a face nimic in comun cu cuvantul „proiect”, iar cand rostesti cuvantul „proiect” te adresezi unui altfel de segment care niciodata n-ar pune botul la o sacosa, indiferent ce-ar scrie pe ea sau ar contine. Parerea mea. Una peste alta, in ciuda faptului ca analiza ta e ca de obicei foarte serioasa si argumentata nu cred in ea. In 2012 se va merge cum a mers si pana acum: pe votul negativ. Altfel poti sa ma contrazici aratandu-mi un PROIECT maret de-al chiorului pe baza caruia a castigat in 2004. Aia cu „Jos Nastase!” 🙂 nu se pune!
Un proiect politic înseamnă ceva mai mult decât o înşirare de promisiuni, o strigare de sloganuri ori un teoretic program de guvernare. Mă văd silit să explic asta. Un proiect politic propune, pe lângă cele de mai sus ( necesare şi ele, desigur) o atitudine, o idee, o direcţie. O credinţă, dacă vreţi, dacă nu e prea mult spus.
În 2004 alianţa DA şi Băsescu se constituiau într-un proiect politic. Să fim oneşti, oricât de mult l-am dispreţui, nu avem cum nega asta. Iar cei care îi erau parteneri în acel proiect îi sunt astăzi adversari în USL.
Tot astfel cum CDR constituia un proiect care a convins suficient de mulţi oameni în 1996. Iar proiectele astea au bătut sacoşele, la vremea respectivă.
Ce s-a ales de toate acestea… e deja altă discuţie.
În momentul ăsta singurul lucru pe care îl aud de la Ponta şi Antonescu e : „noi vrem să fim preşedinte/prim ministru şi avem boală pe Băsescu!”
Nu e de ajuns. Sau nu e de ajuns dacă dorim o autentică schimbare. Dacă dorim să scăpăm de Băsescu… poate fi de ajuns. Dacă dorim să scăpăm de ceea ce reprezintă Băsescu nu are cum fi de ajuns.
Altfel, desigur, vă puteţi declara satisfăcuţi de anti-băsismul actualei opoziţii. Şi ăsta devine criteriul necesar şi suficient, pe baza căruia votaţi. Şi atât veţi obţine. Cred, totuşi, că ar trebui să cerem mai mult.
În rest… nu mă interesează dacă aveţi sau nu chef să credeţi în „analiza” mea. Nu candidez la nimic. Credeţi în ce vreţi. Apropos de chior şi 2004… cum naiba a ieşit ăla preşedinte, că azi nimeni nu recunoaşte că l-a votat.
Ai facut o analiza foarte corecta. Din nefericire, nu vad niciun baiat social-liberal care sa gandeasca asa, iar lucrul asta ma sperie teribil. Ei par sa isi imagineze ca prostia, nesimtirea si incompetenta pedelicilor o sa le asigure victoria in alegeri, de parca astia au ajuns la guvernare fiind fiind competenti si avand bun simt.
Au ajuns la guvernare cu voturile unui nucleu dur de fanatici, prostind o mare masa de oameni predispusi la a fi prostiti, cumparand voturile amaratilor si furand, fie cu autocarul fie voturi din strainatate.
Ei vor aplica aceeasi strategie care s-a dovedit castigatoare, evident, mai mult sau mai putin perfectionata. Vor cumpara voturi (au de unde si au cu ce), for fura (mai mult si mai eficient ca pana acum), se bazeaza in continuare pe nucleul dur de fanatici pentru care basescu e Dumnezeu (indiferent cate tampenii sau mitocanii comite).
Ar putea sa piarda o parte din voturile prostilor care l-au votat pe basescu de frica minerilor si ca sa nu ii lase mogulii fara sare si posta. S-ar putea sa nu piarda foare multe voturi nici aici, daca (din intamplare, ca altfel nu are cum) o sa inceapa PIB-ul sa o ia schiopatand la deal. Or sa dea drumul la robinetele stranse pana acum, or sa creasca slarii si pensii, or sa foloseasca ce le-a mai ramas din miliardele alea multe imprumutate ca sa tina in frau cursul leului şi, in felul asta, or sa dea impresia ca revine prosperitatea. Ma tem ca acest lucru o sa fie suficient pentru ca o gramda de tampiti sa uite tot dezastrul de pana acum si sa inceapa sa puna din nou botul al subiecte arzatoare, la ordinea zilei, precum mogulii, sarea, posta, minerii, rusii, felix etc.
Pe de altă parte vor urmari discreditarea oricărei opozitii, de la liderii USL pana la formatorii de opinie. Apropo, cati formatori de opinie au mai ramas care sa nu fie controlati direct sau indirect de regimul basescu? E trustul Intact, ma rog, doar Antena 3 si Jurnalul National, ca restul trustlui se ocupa de Oana si Pepe, ziarul Gandul (in curand doar online) si cateva site-uri si bloguri mititele (ca audienta, numar de cititori, nu din punct de vedere al calitatii continutului). Restul? Pai, fie se ocupa de Irinel (am vazut la Realitatea in seara asta), fie se ocupa de ”talentele” romanilor, fie se ocupa cu odele la adresa puterii si cu discreditatea opozantilor. Iar trompetele astea sunt din ce in ce mai multe: Hotnews, EVZ, Romania Libera, B1, mai nou TVR, 10TV etc.
Munca asta de discreditare a opozitiei este esentiala pentru trompetele portocalii. Marea masa a cetatenilor deziluzionati, care se gandesc sa nu se prezinte la vot, trebuie mentinuta in aceasta stare.
E greu sa il mai vinzi pe basescu in postura de cavaler pe un cal alb si nici nu trebuie, portocalii nu au nevoie de voturile acestor nehotarati. Tot ce le trebuie lor e ca voturile astea sa nu se indrepte catre opozitie, ca ei au de unde sa scoata voturi (am explicat mai sus de unde).
De aceea, propaganda portocalie nu se bazeaza pe ridicarea in slavi a ”succesurilor” regimului (nici nu ar avea ce sa laude) ci pe discreditatea oricarei forme de opozitie: Ponta e imatur si nu conduce masina, Antonescu e chiulangiu, ziaristii critici sunt niste nemernici platiti de moguli, sindicalistii sunt niste corupti etc.
Asta e esential: sa le bage bine in cap romanilor deziluzionati ca nu mai e nicio speranta, ca nu exista alternativa, decat, eventual, plecarea din tara (si dupa aia se ocupa baietii de la SIE si de la ambasade de voturile lor fictive).
Asta e cheia viitoarelor alegeri: masa extraordinar de mare a celor scarbiti! Daca opozitia nu e capabila sa genereze un proiect care sa ii mobilizeze pe acesti oameni si sa-i aduca la sectia de votare, o sa piarda alegerile pe fondul unui absenteism record.
Rabbi, am o veste trista pentru noi toti: alegerile nu le castiga cel care are proiecte mai bune, ci cel care-si critica mai abitir adversarii. N-o spun eu, o spun sociologii („150 de metode de manipulare prin mass-media” mi se pare ca se cheama cartea, autorul e francez). Asa ca P.A.S.C. e valabil poate doar pentru o mana de oameni, restul voteaza cu cel care injura mai colorat pe la tocsouri.
Problema e ca astia (USL-ul, adicatelea) nu stiu nici macar sa injure cum trebuie…
[…] Mordechai crede că opoziția s-a infectat cu optimism necugetat. […]
„în afara anti-băsismului explicit formulat, actualei opoziţie îi lipseşte un proiect autentic.”
as face o corectie micuta. opozitiei nu-i lipseste un proiect autentic, ci orice fel de proiect, autentic sau ba, in afara celui numit „da-te tu sa ma pun io”.
cat despre maretele viziuni economice ale PSD si PNL, alea is superbe, da se rezuma la „dam bani la toata lumea, fara numar fara numar fara numar”.
daca pana si la Codul Muncii, discursul a fost de tip „Jos Base” in loc de „art X ar avea cutare efect negativ din urmatoarele motive).
au promis si PSD-istii, si PNL-istii, din toamna trecuta, ca programele lor economice iesite din criza vor fi publicate SI trimise spre analiza unor economisti adevarati (nu vozganieni). desi am mai bazait cativa parlamentari liberali la cap, s-au facut ca ploua.
cele cateva pagini de „programe economice” publicate is o adunatura de „noi am vrea sa fie bine” si „dam bani la toata lumea, sa moara mama”.
noroc cu tine ca-mi pui mura-n gura ca eu nu citesc/privesc nimic de pe globul romaniei, insa am doi prieteni buni unul care e optimist si unul care e pesimist, si mai am un dusman imaginar, e, astia toti trei ma tin la curent cu ce se petrece in spatiul nostrum.
parerea mea umila este ca basescu si clica nu vor mai avea aceasi putere de cumparare ( nu ma refer la sacosi si nici la gogosi – ca-s la fel), pur si simplu eu cred in prostia mea ca aproape toti vor merge doar pe o carte – contra basescu! la sentiment..
Stiu, nu exista optiune mai buna, nu exista nici macar rau mai mic, de credibilitate nici nu zic, e ca si cum esti intr-o camera fara geamuri , bezna totala, plina de greble, si grebla cu basescu e fosforescenta…. iti vine sa-ti bagi pula (in caz ca-mi moderezi pula, te rog sa o inlocuiesti cu un picior stang ceva) ce ne facem fetelor? petitii – te caci in ele (dar nu te poti sterge cu ele ca-s tari), si sa nu te duci la vot ( se duc voturile tot la ei dijeaba) sa propui tehnocrati (sunt tot un fel de lupi, din acelasi cerc)??
Interesant blog!