Creşterile de preţuri sunt, cum e şi firesc, un mare junghi pentru noi toţi şi un subiect de presă. Cam la două-trei zile, un ziar, o televiziune, cineva de prin presă se găseşte să ne anunţe cu cât a mai crescut preţul la vreun produs. Sau cu cât au crescut preţurile la „produsele de bază”. Sigur că preţurile, recte creşterea lor, reprezintă un subiect de interes pentru mai toată lumea. Spun „pentru mai toată lumea” fiindcă nu îmi imaginez că Udrea face riduri din cauza creşterii preţului la parizer.
Nu contest, e un subiect de interes. Ceea ce mă pune cumva pe gânduri este altceva: coşul de produse ales pentru referinţă. Invariabil, discuţia se învârte în jurul aceloraşi produse: zahăr, făină, orez, ulei. Eventual, la lista asta se adaugă: parizer, cartofi, pulpe de pui. Benzina/ motorina reprezintă un subiect separat. De la ziar la ziar, de la televiziune la televiziune, în discuţie mai pot intra: carnea de porc, oul, laptele, fasolea. Produse de bază deci.
Incontestabil, cele enumerate reprezintă produse de bază, dacă ne punem strict problema supravieţuirii. Nu le poţi imputa nimic jurnaliştilor care, în evaluarea lor, urmăresc evoluţia preţurilor strict la aceste produse de bază. Cei mai mulţi dintre români se află în situaţia în care îşi cheltuiesc aproape întreg venitul pe procurarea produselor de bază de care am pomenit. Totuşi, definirea „produselor de bază” este, implicit, un indicator nu doar al nivelului de trai, ci şi al aşteptărilor românilor. Bunăstarea, pentru mulţi români, are un enunţ cumplit de simplu: să ai destui bani ca să îţi poţi cumpăra îndeajuns de mulţi cartofi, parizer şi făină.
Nu discuţia despre creşterea preţurilor mă îngrijorează, ci produsele alese ca referinţă. Pentru că, în acest moment, nivelul de trai, aşteptările celor mai mulţi dintre români, sunt definite nu de cantitatea de bunuri pe care şi le pot îngădui sau pe care ar dori să şi le poată îngădui, ci de aşteptările lor.
Săpunul, pasta de dinţi, şamponul, cartea, ciorapii… toate acestea nu încap în coşul cu produse de bază. Iar aici vorbim despre o ţară membră UE, în 2011. Până la urmă e foarte comod aşa, altfel, vă daţi seama cât de costisitoare ar deveni sacoşele cu pomeni electorale?
Ceea ce spui se corelează foarte bine cu statisticile care arată că românii sunt europenii cu cel mai mic consum de săpun pe cap de locuitor şi cei mai nespălaţi pe dinţi. În medie, un român consumă 4 bucăţi de săpun şi 2 tuburi de pastă de dinţi, ceea ce înseamnă că îşi curăţă dinţii cam o dată pe săptămână. Statisticile Eurostat (pe anul 2009) situează România pe locul 1 la numărul de locuinţe care nu sunt dotate cu toaletă şi duş. Astfel în România 46% din locuinţe nu sunt dotate cu toaletă, în timp ce în statele avansate (15), acest procent este sub 1%.
Imagine grăitoare asupra nivelului de trai pe care îl au, şi-l îngăduie sau şi-l doresc europenii români. Şi pe care l-au săpat şi îl sapă de zor guvernanţii întru creştere!
Baiu-i că se pare că o crescut preţul şi la pezervative. Că de aia mamele de poşti îs mereu gravide.
Săpunul, pasta de dinţi, şamponul sunt periculoase: contin E-uri. Iar cartea e buna doar ca sa faci cornete pentru seminte, asta o stie orice minoritar.
Ciorapu’ e un lux… mai ales daca-i fin, daca-ti trebuie in vreo 4 nuante si se agata al naibii de tare la cea mai mica atingere!
Pasta de dinti se inlocuieste cu sarea (aliment de baza mai ales daca e idoata!), sapunul a revenit la cel facut in casa, la cazan, iar cartea…. ei bine cartea, e deja fantezie. Luxul absolut!
Eu sunt mai norocos.
Am gasit pui cu 0.50 lei.
In gaoace.
Zicea cineva pe aici de spalatul pe dinti cu sare.Ntz. Cu cenusa ca iese mai ieftin, asta in cazul ca vom mai avea bani si pentru lemne.
[…] dinţi, şamponul, cartea, ciorapii… toate acestea nu încap în coşul cu produse de bază – Mordechai. (PS: Rabbi, observ că Daily Cotcodac nu mai încape în blogroll-ul cu bloguri de bază. Ai […]
Nici tu n-ai enumerat deodorantul la produse de bază! Dar, dacă te urci în troleibuz vara, observi că e la egalitate cu pasta de dinţi. De bază şi totuşi absent.
Coșul ăsta cu produse de bază este folosit cu un scop anume. Elasticitatea prețurilor din categoria asta este foarte redusa, iar cererea pentru ele este relativ constantă, drept urmare variația prețurilor respective reflecta cel mai bine costurile de producție.
Apreciez vehemența posturilor tale din ultima vreme dar nu și superficialitatea lor.
Ţi-a scăpat esenţialul.
Așa subtil să fi fost mesajul ?
Scuze de tonul aparent combativ. Sunt convins că ați înțeles ce nu-mi convine. Vă citesc de mult timp și mă obișnuisem cu mai multă esență.
Ultimele enumerate din pacate nu mai sunt elemente de baza legate de igiena corporala, iar elementele de baza alimentara difera de la o familie la alta .
Scumpirile…au devenit un ritual care face parte din ordinea de zi .
Mie nu-mi place nici sapunul nici pasta de dinti. Au un gust ciudat si-mi vine sa vomit.
Pai in principiu daca nu e un scandal monden, sau o crima atunci sigur e o scumpire, spusa cu accent de Sorin Ovidiu Balan( grav). Rezumatul stirilor