AcasăUncategorizedCel mai frumos român...

Cel mai frumos român – sticky

Vă propun o leapşă-concurs. Sau un concurs-leapşă. Sau, pur şi simplu, o scrutare a împrejurului, în căutarea unui român frumos. Sau a unei românce frumoase. Iar frumuseţea pe care o căutăm nu priveşte nici silueta, nici desenul chipului, ci acea frumuseţe adâncă, a înlăuntrului. După măsura aceasta, pentru mine, Brâncuşi a fost un român frumos. Şi părintele Nicolae Steinhardt. Iar astăzi Tudor Gheorghe îmi pare un român frumos.

Vă poftesc, deci, să căutăm împreună un român frumos. Cel mai frumos român. Iar la mijlocul lunii mai, după ce cu toţii vom fi căutat prin jurul nostru, să socotim şi să-l anunţăm lumii. Vă aştept să vă alăturaţi acestui demers. Găzduind, pe blogurile voastre, acest îndemn sau propunând nume de români frumoşi. Şi, vă rog, să nu eşuăm şi de această dată în glodul băşcăliei. Un prim nume l-am rostit acum nişte săptămâni şi îl repet astăzi: Bogdan Alin Ota.

P.S. Dintre propunerile care se vor aduna, la început de mai vom alcătui un top 10. Iar de acolo vom purcede la vot. Sper eu ca la sfârşit să putem naşte şi un eveniment frumos, iar premiul cel mare să însemne ceva.

Facebook Comments

- A word from our sponsors -

Most Popular

147 Comments

  • La ce ar folosi criteriile? Când am demonstrat noi că ele ne pot fi de folos, că putem respecta criterii care nu-s ale noastre? Dacă vrei… fiecare dintre noi îşi poate desena propriile criterii, tot aşa cum şi frumuseţea cunoaşte o definire subiectivă. Important e să nu deraiem în aceeaşi jenantă enumerare a notorietăţilor discutabile.

   • Din multe motive, inclusiv acela ca „frumos” e ceva diferit de la om la om. Sau acela ca daca propui un om [relativ] necunoscut, el poate fi minunat, insa nerelevant in fata unor (ipotetice, sper) 205 voturi pentru Mircea Badea. Etc etc. Dar e jocul tau, fa-l cum vrei – eu zic doar niste chestii asa, in fuga, ca sa ma dau destept…

 1. Eu ştiu români frumoşi dar pe care lumea nu-i cunoaşte. Şi am înţeles sensul frumuseţe la care ne referim aici.
  Dintre cei cunoscuţi, care au şanse de a fi votaţi, propun pe
  Angela Gheorghiu
  Sandra Izbaşa
  Alexandru Athanasiu
  Sabin Bălaşa

  • Sabin Bălaşa ( ca şi ÎPS Anania) nu se mai află printre noi, din păcate. Aş prefera să vorbim despre cei care încă sunt printre noi. Altfel îl desemnam eu pe Octavian Paler şi încheiam discuţia.

  • mary lou
   Care ar fi mai frumusetea domnului Athanasiu in comparatie cu spiritul ales al domnului Mircea Cartarescu . Daca e vorba de dl. Athanasiu politicianul, care a trecut prin cateva partide , ma intreb de unde frumusete la un politician ? Sa fim seriosi , o sa ajungem si la Pepe ?

   • E clar că nu privim la fel frumosul. Clar ar trebui să fie și principiul conform căruia frumusețea, frumosul nu are legătură cu profesia.
    Am propus frumoșii care mi-au venit în minte în acel moment. Votez cu dragă inimă multe din propunerile făcute de alții.
    Acum, de ex., aș propune pe Marina Constantinescu și Lucia Hossu Longin.

 2. În afară de Oana Pellea, mai sunt nişte români, care, după ce-şi iau medaliile, ridică un steag al unui loc în care s-au născut. Nu, ţară! (Ţară ar fi însemnat să le ofere sprijin.)

 3. Da, Tudor Gheorghe, Dan Puric, pictorul Stefan Caltia, Daniel Les din Maramures, un artist autentic, pastrator de traditie si purtator de spiritualitate romaneasca.

 4. Daca reusim sa depasim afinitatile politice va propun un om deosebit si care, in opinia mea, lasa ceva in urma sa. Cel care astazi a implinit 81 de ani – Maestrul Sergiu Nicolaescu

 5. Felicitări pentru această idee, dar se pare că a fost percepută puţin cam spre ,,Românii au talent”. Poţi să fi superinteligent, supertalentat, să ai un nume sonor, dar să-ţi lipsească acea frumuseţe interioară care te face un om special.

 6. Daca e vorba STRICT de frumusetea interioara (si nu de alte talente artistice sau sarm) , pt. mine cel mai frumos roman in viata , vazut si auzit , ramane Adrian Sobaru ( ATENTIE: NU pt. gestul sau , ci pt. sensibilitatea , modestia , profunzimea gandirii si imensul sau bun-simt !!!) . 😛

 7. Votez si eu cu Profesor Doctor Alexandru Pesamosca! …1985 Budimex mi-a ingrijit fata cum nimeni altul nu ar fi facut-o; Dumnezeu sa-i dea sanatate!…
  Si il propun si pe Horatiu Malaiele. 🙂

 8. Citind articolul de cand erau doar 2 comentarii, am fost trist sa vad ca imi e greu sa gasesc o solutie. M-am gandit la Zamfir, dar stiu ca in viatza personala a fost mai…tumultos. Am fost chiar trist vazand ca e greu sa gasesc un simbol, un om ‘frumos’, nu doar un bun profesionist. Citind opiniile din comentarii am realizat: Florin Piersic. Si, desi nu mai e in viatza, Tutea.

 9. Crina Coco Popescu-alpinista aia mica, de 16 ani,care a pus tricolorul in circuitul celor 7 vulcani.
  Lucian Bute- care de pe plaiuri straine,aduce glorie tarii lui !

 10. Vreau să cred că acest popor încă mai are mulţi români „frumoşi”. Doar că mulţi dintre ei ” stînd în umbră şi cu inima smerită, / Neştiuţi se pierd în taină ca şi spuma nezărită „… Totuşi, aceştia vor asigura supravieţuirea noastră ca popor, cu ajutorul bunului Dumnezeu.
  Eu zic să ne gîndim nu doar la Oameni „frumoşi”, ci neapărat şi Români „frumoşi”.
  Unul dintre Românii în faţa cărora mă înclin cu respect este Maestrul Grigore Leşe, care cultivă şi promovează folclorul autentic, esenţă a spiritului românesc.

  http://www.youtube.com/watch?v=LSPXOjnsnSU

 11. Johnny Weissmuller. Nu ca ar fi vre-o competitie serioasa pentru starlete, doar ca sa nu uitam. Si ca sa raman in brief: frumos, nu altceva. Si poate careva mai vrednic ca mine le da un svast peste bot la wikipedelistii aia cu Szabadfalu/Freidorf-ul lor.

 12. Cele trei persoane alese de mine posedă o inteligenţă sclipitoare şi un bun simţ demn de toată admiraţia noastră iar modestia şi eleganţa cu care se exprimă sau se afişează completează profilul celui mai frumos român. Sînt oameni pe care i-aş asculta cu plăcere ore întregi, oameni care vorbesc, construiesc, educă, muncesc şi nu se ruşinează, nu se simt apăsaţi de originea sau trecutul lor. Aceştia sînt Marie Rose Mociorniţă, Dan Puric şi Principele Radu al României. Am argumentat mai apăsat alegerea mea într-un text pe blogul propriu.

 13. Luand in considerare decenta si bunul simt, dar si mandria cu care promoveaza valorile romanesti, il propun pe Nicolae Furdui Iancu.
  Sunt foarte multi romani frumosi sufleteste, din pacate putini au expunere mediatica.
  In schimb, mass media promoveaza in exces personaje-junk, care dauneaza imaginii noastre ca popor si chiar sentimentului national.

 14. Maria Raducanu:

  http://www.youtube.com/watch?v=9Ex0MQt86Zo

  http://www.youtube.com/watch?v=WOuBqB_-BEc

  si preferata mea:

  http://www.youtube.com/watch?v=4SmsBy2cIgM

  Un roman frumos mai este si Mihai Barbu (”Vând kilometri”, http://mongolia.ro )

  Si da, un vot merge si spre domnul doctor Pesamosca, care mi se pare un sfant care inca mai umbla printre oameni.

  Nu pot sa cred ca gasesc aici nume gen Dan Puric, Mircea Badea, Florin Piersic, Gheorge Zamfir sau Mircea Diaconu… Sa fim seriosi, vorbim de romani frumosi, nu de indivizi delirant-mesianici, golani cu emisiune la teve, actori mediocri, indivizi dusi cu pluta si oportunisti…

 15. Radu Beligan , Grigore Lese , Dan Puric , Alexandru Pesamosca , Alexandru Athanasiu , Dumitru Prunariu , Alexandru Mironov , Mihai Malaimare , Crin Antonescu .

  • Asta cu Arafat cel mai frumos … român e bună 🙂 vorba bancului: cum te cheamă pui de dac? Istvan! 😀
   Asta lăsând la o parte ultimele sale declarații privind oamenii care au murit datorită închiderii spitalelor, fapt care-l descalifică total ca medic…

 16. E foarte frumos sa vorbim de frumusete desi ea nu exista. Frumusetea este in ochii privitorului…Frumusetea este data de alteritate…Un om e cu atat mai frumos cu cat constientizeaza mai putin asta,care nu are nevoie de reviste ca sa stie ca este frumos, care stie ca nu este singurul om frumos,…timp in care,incalzeste inimi..transmite sensiblitate,frumusete interioara…Dar si constientizarea e importanta…O persoana constienta de frumusetea ei are o aura sublima.Si atata timp cat soarele straluceste, ar trebui sa stralucim si noi, copii, femei, barbati, OAMENI.In rest felicitari pentru blog si la mai multe postari faine…

  • Nici linistea nu este altceva decat absenta sunetelor, nici intunericul altceva decat absenta luminii. Si totusi atat linistea cat si intunericul nu le percepem ca vid, le simtim. Atunci este asa precum spuneti … frumusetea nu exista, ci doar clipele noastre de prosternare in fata ei. Si altereitatea imanenta ei, cine stie ? … poate doar un joc (intentionat sau accidental) pierdere-regasire.
   Nici eu nu cred ca suntem prea „vinovati” de starile de spirit ce se astern alene in si se perinda prin noi de-a lungul vietii dandu-i farmec (n.m. le iau ca pe niste daruri ale vietii excluzand posibilitatea unei actiuni voluntare si de aceea ma enerveaza oarecum aceasta situare permanenta in frumos a la Dan Puric), dar cred prea bine ca exista vina de a nu le cauta …
   O reverenta pentru faptul ca mi-ati aminitit atat de punctual pe toate acestea.

 17. Hello. Sau ehee! Buna leapșă. Stii ca si eu ma chinui de mult. Cam greu sa delimitezi notorietatea, vizibilitatea, talentul de aport sau implicare. Talentul e manifestare, profesionismul este practică, nici una nici alta nu presupun un act de voina (sa spun asa) care se raporteaza astfel la societate. Este drept ca oricare dintre acestia (artisti, sportivi, profesionisti etc.) dau ceva (bun)societatii, insa „subiectul” este nu ce dau ci ce fac pentru… Si aici intervine dificultatea de a-i nominaliza, dar mai ales de a-i găsi. Uite, am gasit pe cineva care s-ar încadra (părerea mea):Florian Ciobanu . Las link-ul
  http://docromania.wordpress.com/2011/02/01/fapte-2/
  Mai ales ca este mai putin cunoscut. Tot legat de leapsa, am fost la o Gala de curand si a nu stiu cata oara au ales sa-i premieze pe Coco (alpinista) si Raed Arafat, desi fara legatura cu domeniul respectiv. Daca nu au fost premiati si raspremiati, intervievati, ati…ati.Vorba (parafrazata a)cantecului- e foame de oameni, băieți (ca bani cica exsita). Cred ca ideea este mai apropiata de seria reportajelor de la Ant3, deci de acord cu Alexandru Pesamosca, Leon Dănăilă, dar si cu Grigore Lese. La fel, Dan Puric nu atat (sau numai) pentru arta ci pentru mesaj, Adrian Sobaru etc. Cred in final ca trebuie sa tina de implicare, asumare, responsabilitate. Mai ales responsabilitate (fata de ceea ce faci, fata de ceilalti, fata de ceea ce transmiti celorlalti…)

 18. Alexandra Nechita,acad.Dan Berindei,Radu Beligan,dr.Alexandru Pesamosca,dr.Serban Bradisteanu,Dumitru Prunariu,prof.dr.George Antoniu,dr.Adrian Stoica (NASA),Mona Pivniceru (ptr.curaj),Alexandru Athanasiu,Cristian Tudor Popescu(ptr.verb),Nicu Covaci (este simbolul generatiei in blugi),Tudor Gheorghe,Marcel Iures,prof.dr.Nicolae Volonciu,Damian Draghici,Mircea Diaconu,Maia Morgenstern

 19. sunt surprins ca nimeni nu a propus pt topul acesta pe MS Regele Mihai I de România
  shi daca ar fi dupa mine cred ca Corneliu Coposu e cel mai frumos roman din secolul trecut
  pate shi Ana Aslan ar merita sa fie pomenita
  shi cred ca ash mai vota shi cu Justin Capra

 20. @ un om simplu din popor – prea-plinul suficientzei tale ar ridica nivelul oceanului planetar cu cel putzin 1 m. !!!!. Fiind atat de dashtept si cult , banuiesc o inclinare , daca nu o indoire a spinarii spre homunculi gen -: baseaua cotrocenista , bokul – etalon al ….[retardului, zic eu , totusi nu inaintea odraslei plina de succesuri] sau fufa ot Pleshcoi !!??. Mare-i gradina ta , Doamne !!!.Si nici n-are gard !!!.

  • Te-nseli, amice. Sunt total de acord cu tine la categorisirea homunculilor.

   Mai baga o moneda, mai incearca odata.

   Nu zic decat sa fim mai atenti in alegerea romanilor frumosi, ar fi pacat sa se strecoare in lista nume gresite. Cum poti sa-l vezi pe Mircea Badea ca „roman frumos” si ce-ar cauta el langa Regele Mihai I?!!

 21. Roman frumos ? Azi il vedem si nu e ……Sa dau un ex. – o romanca , gimnasta si chiar frumoasa, castiga aur la individual compus la mondiale , azi !!! Tot azi , madarfackaru’ incrucisat iese pe sticla cu ultimele manifestari ale delirului ce-l poarta , despre Constitutzie , bok-ul sau preferat , s.a.m.d. .Pentru mine , fata aia e o romanca frumoasa .Pentru multzi , f.f.f. multzi romani , babuinu’ chior e chiar [si] intruparea frumosului!!!!

 22. Nu cred ca demersul dumneavoastra , dle. M &M , ar avea vreo izbanda . ( Aurel Tamas , Dan Bittman …? ? )
  Nu intotdeauna (cam niciodata! ) numarul mare care defineste democratia are dreptate . Massele isi pot da cu parerea pe criterii proprii , despre cei care apar la televizor…
  Dupa parerea mea , romanii frumosi sunt cei care au inteles in ce tara traiesc , chinuindu-se de pe o zi pe alta si au plecat afara , pentru un trai mai bun .
  Nu poti sa ai oameni frumosi intr-o tara urata , urata , urata. Sa nu-mi spuneti ca tara suntem noi ! Noi suntem captivi intr-un areal confiscat de Jigodii !
  Hagi presedinte !

  • Eu vad frumusetea interiora ca fiind conditionata de armonia (resp. echilibrul, ca sa nu sune prea umflat) individului cu lumea exterioara lui. Negasind-o, multi aleg refugiul in credinta, in cultura, in munca sau pur si simplu refuleaza asupra politicului. Astfel „nu poti sa ai oameni frumosi intr-o tara urata, urata, urata”, interpretand-o ca un echilibru de neatins, capata putere de definitie pentru mine, insa as extinde foarte (foarte) mult mediul Jigodiilor dincolo de politic.

   P.S. O singura ratiune (tembela) m-a facut sa ma gandesc inapoi la tara. Romanii (mai) aveau cu un timp in urma un cult al familiei. Ne si faleam cu el. Vezi Doamne, ce reci (si incapabili de familiaritate) sunt Vesticii, ce frigide sunt femeile lor si in contrast cata caldura sufleteasca la (si in) noi. Da, da … sigur ca da … cum sa nu ! Updatandu-mi conceptul de caldura sufleteasca ocazionata de un camin fericit in Romania … aproape imi dau lacrimile. Exista numai o prefacatorie careia ne incapatanam sa-i spunem familiaritate.

  • „Nu poti sa ai oameni frumosi intr-o tara urata , urata , urata…”
   Si totusi ,frumosul nascut „din bube,mucegaiuri si noroi”ar putea avea un statut superior,potrivit opiniei pragmatice a lui Arghezi…statut ,recunoscut din pacate,in alte tari….

   • @ dnei. Catana

    … dar aceasta nu trebuie sa insemne o intemnitare benevola, nu ?

    Si daca printr-o anumita modelare in a privi viata sau pur si simplu datorita unei firi concesive native, intelegem sa acordam circumstante atenuante (uneori complet nejustificate) celor din jur, acestia intelegand insa acest gen de pasivitate drept cea mai buna oportunitate de a se erija ei degraba in judecatori tai morali , la un moment dat nu o sa te mai crezi nici tu pe tine insuti… (n.b. totul este in transformare)

    Pomenind de „bube, mucegaiuri si noroi” s-a intamplat sa nimeriti peste secventa mea prefarata din filme. Substituiti dumneavoastra temnita, eu sugerand ca cei 500 de m pot fi primii ani de straintate ai unui roman .

    http://www.youtube.com/watch?v=neO5fnwQjqg&feature=related

    P.S. scuzele de rigoare ca m-am incurajat sa va raspund eu in locul autorului frazei „nu poti sa ai oameni frumosi …”

 23. Uf, m-ai pus la grea incercare.
  Eram furioasa pe poporul roman si „concursul” tau m-a pus pe ganduri si , brusc, inima mea incrancenata si suparata s-a imblanzit.

  Pentru ca au fost propuse putine femei as propune eu cateva – Ana Ipatescu, Elena Vacarescu si Martha Bibescu, iar din barbatii de azi i-as propune pe Radu Beligan si Mircea Diaconu.

  • Asta de-o scrisesi e o problema din aia pentru masurarea IQ-ului, nu-i asa? Lipseste intrebarea: Care dintre nume nu are legatura cu celelalte?
   Raspuns: Maia Morgernstern, pentru ca e singura in viata ;)).
   N-auzisi ca cerinta e sa ii pomenim doar pe cei vii? De cei morti are grija tata popa :D.

 24. Rabbi , ma tot gandeam daca sa-ti fac o mica critica sau nu …?! O fac , totusi …
  Cand ai propus sa nominalizam „cel mai frumos roman” si ai specificat ca e vorba de ACEA frumusete interioara , am considerat ca nu e vorba de aceia care sunt buni profesionisti in meseria lor , ci CEVA MAI MULT de-atat … 🙄

  Dar cand ai spus „sticky” (lipicios , cu lipici la public) , parca „m-ai lovit in moalele capului” ! De ce …???? Pt. ca cel mai „sticky” roman e …. Traian Basescu !!! Da , ai auzit bine , T.B. !
  De ce ? Simplu : uita-te si tu cat rau si cata bataie de joc la adresa romanilor si Romaniei a facut acest individ si priveste cum , pana nu demult , se inghesuiau romanii sa-l vada , sa-i asculte „hahaiturile” , sa dea mana cu el (cred ca juma’ de an nu se mai spalau pe acea mana 😉 ) si , desi mintea continuu si facea ticalosii mai usor decat respira , ei , romanii , erau fericiti „ca-i de-al nostru” (???!!!). Si chiar si-acum , dupa muia metodica care ne-o trage , inca sunt destui care s-ar ingesuii sa-l vada si sa dea mana cu el …! 😡
  Si-atunci nu-i el cel mai „sticky” roman ?
  Uite , Florin Piersic , un om de mare talent si caracter frumos (poate nu perfect , dar frumos DA !) , si , mai ales , foarte „sticky” , 😉 a ajuns sa fie balacarit de unii (anii trecuti) , fara sa fi facut (din cate stiu) vreun rau cuiva ! Si-atunci n-a ajuns Basescu sa-l depaseasca si pe el in „lipiciosenia” la public ?
  Ba , daca vorbim de „sticky” l-am putea introduce aici chiar si pe … Radu Mazare … Stilul sau nonconformistii ii asigura si acestuia o mare atractivitate la public.

  Ce am vrut sa spun cu asta , rabbi ?! Ca a fi „un roman frumos (interior , la caracter) ” n-are NICI O LEGATURA cu a fi „sticky” ! Cel putin asa cred eu … 🙂

  • Ai dreptate parţial. Şi pe mine mă zgârie că trebuie să folosesc un englezism, dar echivalentul românesc era total aiurea, în context.
   Totuşi, „sticky” se referă la articol, nu la „cel mai frumos român”. Şi vrea să spună că articolul va rămâne în capul paginii o vreme, indiferent de noile articole adăugate în blog.

   • Aaaaaa, mersi de precizare , chiar nu ma gandeam ca se referea la articol … Acum ca ai precizat ca ARTICOLUL E “sticky” capul listei mi-e clar … 😀 Scuze confuzia.

 25. Dar cel mai MERITUOS roman in viata consider ca este:

  „MIRCEA BÂRSAN – PROFESOR UNIVERSITAR DOCTOR CARDIOCHIRURG – UN OM ȘI UN ROMÂN ADEVĂRAT ”

  Acest OM ȘI ROMÂN ADEVĂRAT este de-o modestie ieșită din comun deși nu este decât un simplu… profesor universitar doctor… unul dintre cei mai mari specialiști in chirurgie cardiacă pe care i-a avut România vreodată ! Nu a făcut cine știe ce în țara asta… doar a pus la punct PRIMUL CENTRU DE CHIRURGIE CARDIOVASCULARĂ PEDIATRICĂ DIN ROMÂNIA – INSTITUTUL INIMII “NICULAE STĂNCIOIU” – CLUJ NAPOCA. Cu alte cuvinte, profesorul Mircea Bârsan este CEL CARE A PUS BAZELE OPERAȚIILOR PE INIMĂ LA BEBELUȘI ȘI LA COPIII MICI !!! Este bucureșteanul care s-a sacrificat toată viața la sânge și A RENUNȚAT LA TOT pentru a sluji profesiei nobile pe care și-a ales-o ! Deși avea un loc călduț la Spitalul de Cardiologie Fundeni din București, domnia sa a plecat la Cluj în 1991 fiind invitat acolo “doar pentru câteva luni” pentru a ajuta la realizarea primului centru de chirurgie cardiovasculară pentru copii mici și foarte mici din România. Domnul profesor Bârsan A LĂSAT TOTUL ÎN URMA SA: orașul București în care s-a născut, soția sa și cei doi băieți care au crescut și au intrat la facultăți fără ca tatăl lor să poată fi alături de ei…
  Domnul profesor Mircea Bârsan S-A MUTAT DEFINITIV ÎN INCINTA INSTITUTULUI INIMII DIN CLUJ NAPOCA ȘI DE PESTE 15 ANI LOCUIEȘTE ÎNTR-O GARSONIERĂ MODESTĂ AFLATĂ CHIAR ÎN PODUL SPITALULUI !!! O dată la două-trei săptămâni, dânsul pleca acasă la București (doar sămbăta și duminica) unde are un apartament în care locuiesc soția și cei doi băieți. Fiind întrebat cu ocazia diverselor interviuri de ce locuiește chiar în podul Institutului de Chirurgie Cardiovasculară, domnul profesor a răspuns întotdeauna zâmbind:
  “LOCUIESC ÎN SPITAL PENTRU A FI APROAPE DE BOLNAVII OPERAȚI PE CORD, PENTRU CĂ TREBUIE SĂ AJUNG IMEDIAT LA EI, MAI ALES ÎN REANIMARE, ACOLO UNDE SE DĂ LUPTA PE VIAȚĂ ȘI PE MOARTE PENTRU SALVAREA PACIENȚILOR !!! Nu am cum să-mi îndeplinesc misiunea dacă sunt plecat prea mult din spital și nu sunt acolo!”
  ………….

  http://tomisthecat.wordpress.com/mircea-barsan-profesor-universitar-doctor-cardiochirurg-un-om-%C8%99i-un-roman-adevarat/

  Sper ca nu te superi rabbi ca mi-am permis sa fac un copy/paste pe blogul tau , despre acest OM … 🙄 Cred ca prea putini sunt cei care-l cunosc si MACAR atat consider ca-i datoram !!! 😛

  PS: Cunosc personal pe cineva care a fost literalmente „readus de pe lumea cealalta” de acest OM . Nu-ti pot descrie fericirea si recunostinta familiei respective … 🙂

 26. […] Mordechai a aruncat o provocare in blogosfera, invitandu-ne sa nominalizam niste romani frumosi. Pe cei care-i vedem noi frumosi, acceptandu-se subiectivitatea fiecaruia dintre noi. Iar pentru ca eu abia am intalnit un asemenea roman frumos, m-am gandit imediat sa-l nominalizez, alaturi de un fragment din interviul pe care vi l-am promis in aceasta dimineata. […]

 27. Eu dintre fosti, l-as alege pe Alexandru Ioan Cuza iar dintre vii il admir pe Oreste Teodorescu. Imi plac pentru ca au raspandit si raspandesc frumusetea sufletului lor, deschizand apetitul pentru frumusete si evolutie si foarte multor alti romani. Dar nu e importanta privighetoarea care canta ci magarul care judeca…

 28. Daca-mi permiti rabbi , mai vin cu o propunere , un OM pe care toti il vedem , unii poate trebuie sa-i multumesca viata , dar se pare ca l-am uitat… Si , desi unii poate m-ar contrazice , este UN ROMAN DE NOTA 10:
  – Domnul Raed Arafat – „parintele” SMURD-ului , cel care a luptat cu un sistemul putred si profitor din Romania, pt. a construii si dezvolta acest sistem medical de urgenta , FOARTE eficient si non-profit ; dar , mai ales , EGAL CA EFICIENTA si PROMTITUDINE cu oricare pacient !!! 🙂

 29. Livius Ciocarlie si Radu Cosasu (imi par oameni frumosi – asa ii vad eu din scrierile lor). poate doar despre oamenii care au trecut de o anumita virsta, care nu mai au nevoia sa dovedeasca ceva, se poate spune ca sint frumosi sau nu. pina atunci poate doar prezinta potential. l-as adauga aici si pe Victor Rebengiuc – nu stiu multe despre el, am citit doar citeva interviuri cu el si mi s-a parut un om cu o judecata clara. am vazut duminica cred emisiunea cu Tudor Gheorghe si m-a impresionat, din nou un om pe care as vrea sa il mai aud vorbind.
  in schimb pe cine as vrea sa vad ca isi practica meseria 24 de ore din 24 ar fi dan puric. mi se pare un om gol. as vrea sa taca.
  p.s. recitind comentariile de mai sus am mai vazut un nume: Solomon Marcus. da da!

 30. Ai spus că vrei să ştii care sunt cei mai frumoşi români aflaţi în viaţă !
  Păi… hai să-ţi zic eu câţiva : prof.dr. Mircea Bârsan, prof.dr. Florea Iordăchescu, prof.dr. Monica Pop, pastor Iosif Ţon, pastor Vasile Taloş şi mai sunt şi alţi oameni cu totul şi cu totul deosebiţi…

 31. Știu că Mordechai va înțelege corect ce voi scrie în continuare. Sub nici o formă, nici un minut nu doresc să diminuez importanța inițiativei sale. Dar văzând numărul mare de propuneri, din cele mai năucitoare domenii (cred că Mordechai a setat între filtrele de spam și cuvântul Guță, căci mă miră că nu a fost propus!), văzând și unele din nume și argumentări, nu mă pot împiedica să observ că se poate trage o concluzie care parafrazează un celebru banc misogin: Nu există român urât, doar prea puțină băutură!

  Nici măcar pentru a desemna un român frumos nu ne putem mobiliza și uni…

Leave A Reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articolul precedent
Articolul următor

More from Author

A șaptea, dar mai puțin artă

Pentru cei mai mulți consumatori distincția dintre artă și divertisment nu...

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau...

Industria solidarității

Pe măsură ce îmbătrânești ești tot mai greu de scos din...

De-aia

"Nu mai zici nimic? Nu mai scrii nimic?" - mă întreabă...

- A word from our sponsors -

De citit

A șaptea, dar mai puțin artă

Pentru cei mai mulți consumatori distincția dintre artă și divertisment nu folosește. Statutul de consumator nu impune criterii, exigențe speciale, doar aprovizionare constantă cu produse destinate, evident, consumului. Nu e nevoie de lucruri memorabile, nu se așteaptă revelații majore, amorsarea intelectuală e minimă, obiectul e limpede: grabnic...

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau răi. Există temnițe și stăpâni. Dacă prețuiești libertatea, înțelegi asta. Dacă, însă, pui mai bun preț pe împlinirea hoitului, atunci n-ai cum pricepe. Interviu' lu' Tacăr cu Putin. Vâlvă, zarvă, încruntări, încleștări, încăierări. Stăpân bun/stăpân rău. Tacăr...

Industria solidarității

Pe măsură ce îmbătrânești ești tot mai greu de scos din sărite. Chestiile care, odinioară, te-ar fi umplut de draci, acum doar te plictisesc. Furia arțăgoasă e trasă undeva la umbră și în locul ei se lăbărțează o ditamai lehamitea. Nu mai înjuri, schimbi canalul. Nu mai...

De-aia

"Nu mai zici nimic? Nu mai scrii nimic?" - mă întreabă câțiva prieteni. Nu mulți, dar cumsecade. De scris, ce să zic, scriu, chiar dacă nu simt îndemnul de a-mi rostogoli cuvintele în ochiul adormit al lumii. De zis... îmi zic mie. E de ajuns. Zic alții....

Opriți-l pe nesimțit!

Iohanetele e decis să folosească fiecare clipă rămasă din mandat(e) pentru a îndeplini toate obiectivele propuse. Obiectivele turistice. Pentru că ghiolbanuzaurul nu-și propune și nici nu e în stare  de altceva. Și i se rupe în paișpe cu virgulă de țara asta de tolomaci. Statul român există...

Zbateri, crăcănări și vuiet

Eterna împrăștierea a chibițimii de la galerie are acum o nouă expresie: pro Israel vs. pro Palestina. Sau după caz, anti-ăia contra anti-ăilalți. Chestia de căpătâi e să urli la galeria adversă: teroriștii! Într-o parte filo-semiții de conunctură. Zgomotoși, agresivi, belicoși, răcnindu-și sprijinul, de parcă ar interesa pe...

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice formă. Din cauză că motive. Care pot fi succint rezumate într-o propoziție care începe cu: așa a vrut... Și foarte probabil voi reveni la aceeași muțeală, din motive care, de asemenea, pot fi explicate cu: așa...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu se găsește ceva. În cazul ăsta poliția oprește niște minori, care își propuseseră să fie șmecherași. Aspiranții la șmechereală aveau deja un palmares respectabil în întâlnirile cu poliția. Șmecherilă de la volan mai tupeist, dă să...

Hiperbola

Dintre nerușinările lumii de azi cea mai supărătoarea îmi pare ostentația hiperbolei. Aproape totul e amplificat indecent, exagerat, umflat până la tumefiere. Precauțiile pe care le-ar impune decența nu mai există, prudența justei evaluări nu intersează. Se grăiește răstit și se răspunde răcnit. Totul (sau aproape totul)...

Greva celor care…

Înainte de a discuta despre greva cadrelor didactice, despre solicitările lor, e bine să aruncă, repede, o privire peste ceea ce este astăzi sistemul de învățământ. E ceva mai mult decât o simplă punere în context. Prima constatare, obligatorie, de neocolit, este că, de fapt, nu mai putem...

Alegeri în Turcia

Miza alegerilor prezidențiale din Turcia, din perspectivă geopolitică, nu are cum fi subestimată. Analiștii de ocazie vorbesc despre o confruntare dintre blocul ultra-conservator, condus de Erdogan, și mișcarea reformatoare care l-ar avea în frunte pe Kilicdaroglu. Alții vorbesc despre o competiție între suveranism și globalism. Nu lipsesc...

Din târtița presei

Acum 10-12 ani, pe când acest blog începea să capete formă, îmi plăcea să fac un soi de "revistă a presei". Pe atunci mai aveam ceva ce semăna, vag, cu presa. Încă era ofițerime pe-acolo. Acum doar tablagii. Nu știu dacă am să încep iar să cern știrile,...