AcasăUncategorizedEconomică carevasăzică

Economică carevasăzică

Prin anii ’90 şmecherii exersaţi în inginerii financiare foloseau fără greş o strategie elementară pentru a pune mâna pe averea statului: falimentarea şi lichidarea prin vânzarea de active. Mergea brici. Tunuri şi comisioane. Exact acelaşi lucru se întâmplă acum, doar că golănia e ridicată la rang de politică oficială  de către actualul guvern în cârdăşie cu FMI: falimentarea României şi vânzarea la bucată.  SOV vrea poşta, Voiculescu vrea sarea! Managerii români nu-s buni, aducem străini – zice FMI. Da-da. Madoff e bun? Da-da, managerii ăia străini care au băgat economia americană şi pe cea mondială pe un drum de neîncetate succesuri. Aaa – mi se va spune- să nu generalizăm, nu toţi managerii străini sunt aşa. Dar cei români pot fi băgaţi la grămadă?

M-am cam săturat să aud că trebuie să aranjăm mobila în garsonieră ca să fie pe placul investitorilor străini. Ia hai să mai avem grijă şi de investitorii noştri. Şi, dacă nu e prea mult, şi de cetăţeni.

Puterea politică, în bună tradiţie fanariotă, e prinsă cu strângerea peşcheşurilor pentru paşale şi a tributului pentru Înalta Poartă, iar asta se face cu biruri grele. Economia e sugrumată, dar ni se vinde ideea că măsurile astea sunt bune pentru economie. Pentru economia portocalie, nu pentru cea naţională.

Aşa că hai să le dăm jucării managerilor străini, CFR-ul, Romgazul şi ce le mai trebuie „investitorilor” străini. Românii se descurcă şi cu fermele de struţi.

***

Dacă umblaţi puţin prin oraşele patriei o să descoperiţi o chestie tare interesantă. Sediile DNA, cam peste tot pe unde am fost, arată mai mult decât civilizat. Administraţiile financiare, asemenea. Când e vorba de Garda financiară, CNA, CNSAS, CNAS şi alte zeci de agenţii, comitete şi comiţii, descoperi că se găsesc bani. De serviciile de secriciune fără de care Băsescu n-ar mai fi furat nişte voturi, nu mai spun. Cam tot ce are legătură cu cizma statului pe grumazul cetăţeanului are buget decent şi îndestulător. Acum uitaţi-vă la şcoli şi spitale. Luaţi orice localitate şi priviţi sediul CNAS şi apoi spitalul din localitate.

Chiar aşa, dacă aveţi fotografii din localitatea voastră, cu cele pomenite ( sedii de cizme pe grumaz şi spitale) vă rog să mi le transmiteţi.

Facebook Comments

- A word from our sponsors -

Most Popular

28 Comments

 1. Of, of topicule … ! Azi se implineste un an de cand nu a mai scris Mizantropul 🙁 Se mai implinesc si 365,25 de click-uri date in speranta ca poate-poate …

 2. Politia arata naspa. De la masini pana la uniforme. Nici cainii nu mai arata precum Costel din B.D.
  Da’ parca anu’ trecut s-a suparat Basescu pe politisti, cand cu mitingu’ la Cotroceni.
  Deci mai e o speranta…

 3. cu sediileCNAS n-aţi nimerit-o, domnu’…
  am găsit anul trecut o licitaţie la Călăraşi parcă, valoarea estimată pt. „upgrade sistem informatic” era de peste 400.000 de euroi…
  la câţi contribuabili sunt în judeţul ăla, cred că e un sfert din cât se adună într-un an.
  bani care ar fi prins mai bine spitalelor…

 4. mea pulpa, am greşit valoarea:
  109172/08.10.2010

  Achizitie echipamente hardware si aplicatii software precum si a unor servicii
  specializate pentru configurarea acestor aplicatii in cadrul proiectului “Sanatate fara frontier cod
  MIS-ETC 637” – echipamente, servicii si software pentru realizarea sistemului informatic de
  monitorizare si suport al deciziei pentru situatii epidemiologice si alte situatii de urgenta. Conform caiet de sarcini publicat in SEAP.
  Valoarea estimata fara TVA: 870,220.2 EUR

  frate, mai tari ăştia de la Călăraşi decât ăia de la FEMA.
  ce-i drept, e din fonduri europene, aşa că au furat mai mult de la alţii 🙂

 5. Exact! Ca si cum nu mai exista manageri romani buni, trebuie sa importam. Gindire fanariota! Aia straini cind pun mina pe intreprinderile de stat, al cui interes economic il promoveaza?

 6. Si ce dacă se găsesc bani de sedii luxoase pentru cizme pe grumaz, iar pentru şcoli si spitale nu? Si ce dacă salariile şi pensiile sunt tot mai neîndestulătoare? Si ce dacă vom plăti, noi şi copiii noştri, zecile de miliarde împrumutate de portocalii, pentru a avea de unde să sugă mahării de partid şi de stat? Si ce dacă se alege praful de viitorul nostru, prin distrugerea sistemului de educaţie şi a celui de sănătate? Şi ce dacă oamenii de valoare dau bir cu fugiţii din ţară?
  Toate astea nu fac doi bani, pentru că o mare masă de imbecili vor vota la anul tot cu pedeleprele, şi dacă ar şti că le mor copiii de foame. Si pentru că o şi mai mare masă de îndobitociţi vor vota la fel, pentru o găleată sau un kil de ulei şi unul de zahăr. Si pentru că se pregăteşte, la lumina zilei, marea mânăreală a voturilor din diaspora, prin introducerea votului prin corespondenţă. Si, mai ales, pentru că foarte mulţi vor alege să nu voteze, crezând că astfel vor sancţiona clasa politică, fără să le pese că de fapt vor contribui la încă o victorie a ciumei portocalii şi la continuarea dezastrului abătut asupra ţării.

  • Exceptional articolul si comentariul tau, Florin. Din pacate, asa este cu voturile si Diaspora. Este asa de peste mina sa votezi, aici (in America), ca ma indoiesc ca voteaza 10% din romani. Restul este masluire.

   Imi pare rau, dar asta este.

   Regards,

   Anca Marinescu

   • Mulţumesc pentru apreciere, Anca, dar crede-mă că tare aş vrea ca proorocirile mele să nu se adeverească. Eu unul, oricât ar suna de ciudat, mă rog ca dementul de Băsescu să continue frenetic „reformele” lui distructive şi să ajungem la sapă de lemn. Doar aşa cred că ar mai fi o speranţă să scăpăm de roiul ăsta de lăcuste care a pustiit ţara. Doar când le va ajunge cuţitul la os, nemulţumiţii se vor urni din case spre secţia de votare. Măcar atâta să fim în stare, să îi înlăturăm prin vot. La o revoltă în masă, care să trimită PD-L pe urmele PCR, am renunţat să mai visez.

 7. Aia straini cind primesc un contract fără licitaţie al cui interes îl promoveaza? Şi sunt şi generoşi căci ei plătesc consultantul părţii române!

 8. Raspund aici, cu voia d’voastra, boieri mari! 🙂
  @Roxana, draga prietena, oare cineva nu are ceva cifre mai exacte? Eu ti-am spus cum s-a furat in Houston, ce simplu a fost. Lume nu era, dar listele existau. Si cutiuta aia de carton care abia se tinea lipita cu duck tape, putea oricind fi arsa in spatele cladirii si pusa o alta frumoasa, impodobita cu tricolorul si plina de voturi pt betivul nerusinat. La fel in Franta cum auzisem atunci ca mii de voturi au aparut in doua ore, chiar inainte de inchidere: si sa fi fost aliniati tot nu aveau timp sa faca asta; Si ne-a ciuruit! 🙁

  Rox draga, nu ma solidarizez cu diaspora pentru ca din experienta am invatat ca ar fi o mare greseala. Dar ma doare generalizarea asta care nici macar nu ma numara pe mine la ‘exceptii’. Daca s-ar spune: „cu putine exceptii diaspora l-a votat pe chior”, poate nu as sari asa de popou in sus (ca in jos am scaunul)…….
  Pina la urma frauda electorala a fost lasata in plata Domnului, ca si alte proteste, de catre fatalisti si resemnati. Opozitia ar fi trebuit sa fie in gitul betivanului bataus atunci! pe loc! Si sa-l rastoarne de sa-i sune posirca’n cap! Nu s-a facut nimic. Vagi proteste, mormaieli in barba si scuipati anemici! De ce? Oare pentru ca opozitia s-a resemnat cu ‘raul pe care il stiu” si cu ce vor negocia pe urmatorii cinci ani?…………..

  • Nevoile țării nu sunt cele la care te gândești tu. Țara nu are nevoie de gardieni. Iar suprafața țării e mult prea mică pentru câte pușcării ar trebui construite.
   Țara ar avea nevoie însă de zidari, care să construiască ziduri late la Târgoviște, și mitraliori, care să utilizeze cu spor acele ziduri. Aaaaaaaa, și de barmani, căci românii vor dori să sărbătorească eliberarea prin foc (de armă).
   De fapt țara ar avea nevoie de un popor unit, solidar (scuzați pleonasmul) și serios, fără frică de muncă, fără lașitate și fără mentalitate de slugă…. Pentru că după jaful și distrugerea prezentate pe post de reformă, țara va trebui reconstruită de la zero, dacă vrem ca plozii noștri să aibă un viitor…

   • Pai si de ce sa-i omoram in loc sa reconstruim tara cu ei?
    Ce rezolvi daca-i incarci cu plumb?
    Avem autostrazi de facut, canale, diguri, canalizari, paduri de plantat, plaje de indiguit si reabilitat, gunoaie de adunat si cate si mai cate…

 9. Diaspora, bat-o vina ! Numarul votantilor madarfackerului incrucisat (cu regret ca nu-mi apartine licenta denumirii) din diaspora a fost de 45 de ori mai mic !!! (150.000) decat al celor din tara (5 mil.). Prin urmare … votul a fost decis de autohtoni !

  Desi traiesc in strainatate am venit in tara sa votez, neavand incredere in sediile din Salzburg si Viena. Pe Antonescu. Si am votat doar in turul I. Acum regret deranjul ! In afara de vehementa lui teatrala care ma irita si inainte (da’ cu cine Dumnezeu sa votez ?), cred ca s-a ticnit de-a binelea. Voiculescu WTF ?

  De ce mica mea interventie pe aceasta tema ? Simplu ! Cum reusim sa ne certam noi intre noi din princina acestor canalii ?

 10. @Florian
  De acord cu tot ce spui…
  Cu mici nuanțări însă… Să zicem că-i înlăturăm prin vot… Pe cine punem în loc? Că și cei din USL îs flămânzi, iar psd-ul lui Năstase ne-a dovedit deja cât poate jefui.
  Cât despre trimiterea pdl pe urmele pcr, nu uita, dragul meu, că eșaloanele 2 și 3 din pcr conduc azi țara, unii fiind în Parlament, alții în gubern, iar alții (altul) la cotroceni…

 11. @arsulici: USL-istii or fi flamanzi … PSD-istii au fost hoti , nu zic „nu” … Chiar si PNL-istii sau taranistii „si-au mai dat cu stangu-n-dreptu’ „…! Dar sa pui semnul de EGAL intre guvernarile acestora si guvernarea Basesco-PDL-ista , sa TI SE PARA TOTUNA viata din Romania actuala cu cea din celelalte (FARA sa am pretentia ca au fost si acele guvernari foarte „mirifice”) , deci daca SI TU spui ca NU VEZI vreo diferenta … , atunci ne meritam CU ADEVARAT conducatorii si soarta !!! 😈
  „End of the line… !” 🙁

  • 1.Dacă citeai cu atenție, ai fi văzut că nu am pus semnul egal;
   2.Eu vreau ALTCEVA, vreau conducători adevărați, care să lupte pentru țară și pentru popor nu împotriva lor, vreau conducători care să se comporte demn, vreau conducători care să nu fure deloc. Faptul că tu, și milioane de alți alegători vă resemnați și acceptați mai puțin de atât, faptul că voi vă mulțumiți cu cineva care fură un pic mai puțin ca ăștia, ASTA ne face să ne merităm soarta și să ne merităm conducătorii pe care-i avem. Nu eu sunt de vină că doresc standarde mai ridicate, ci tu și ceilalți care vă mulțumiți cu prea puțin, pe criteriul „merge și așa”…
   Ei bine, eu m-am săturat să tot coborâm ștacheta, m-am săturat de ideea de „merge și așa”… Spre deosebire de tine, pe mine mediocritatea nu mă mulțumește… Și nici resemnarea mioritică…

   • Dragul meu , la fel ca multi altii , confunzi REALISMUL cu RESEMNAREA ! Tu spui ca DORESTI ALTI POLITICIENI , dar o faci cu o anumita suficienta aroganta (no offence ! ) , de parca , noi astialaltii N-AM VREA ACELASI LUCRU …???!!! 🙄 Si CE DACA NOI VREM … (!!!) , daca atunci cand mergem la vot avem de ales din ACEEASI X si Y ?!
    Sa nu mai mergem la vot sau sa dam vot nul si SA LASAM ACTUALELE GUNOAIE SA-SI FACA MENDRELE MAI DEPARTE ???? 😈
    E simplu sa stai pe margine si sa critici (cu o anumita blazare sau aroganta – mi-e greu sa fac diferenta) „micimea telurilor noastre”… , specificand (demoralizator – de parca ar mai fi cazul …) ca ar trebui mult-mai-mult de-atat , ca ar trebui o cu totul alta clasa politica , dar FARA A SPECIFICA CONCRET (si cu un eventual exemplu personal 😉 ) CUM AM PUTEA FACE ACEST LUCRU , ASA DINTR-O DATA … ??? !!!

    Am sa-ti spun de ce m-am legat de comentariul tau … Ma asteptam , de la tine , dovada unui REALISM mai subtil , decat de a cadea in capacana „propagandei portocalii” care , pt. alunga potentialii votanti „anti-” , se chinuie de o bucata de vreme sa inoculeze ideea: „ce rost are sa votati ca si-asa toti politicienii sunt la fel (?!) …” NU , dragul meu , NU SUNT TOTI LA FEL !!!!!

    Si-acum ascultati bine , va rog , toti cei care FACETI GRESEALA analizelor superficiale si cadeti in capacana „uniformizarii prin generalizare” : IN VIATA NIMIC NU ESTE *EXACT* LA FEL !!!! TOTDEAUNA EXISTA DIFERENTE intre doua lucruri sau persoane chiar , aparent identice … ; nici chiar gemenii nu sunt absolut identici !
    Dar DOAR DE PERSPICACITATEA OBSERVATORULUI depinde capacitatea DE A FACE DIFERENTA ❗ In viata , totdeauna avem optiunea de a alege dintre un lucru rau de unul mai putin rau , la fel cum avem optiunea de a alege dintre un lucru bun si unul mai putin bun … 🙄 Iar optiunea CORECTA depinde strict de MATURITATEA si REALISMUL alegatorului (dintre respectivele optiuni) !
    A astepta ca viata sa-ti ofere doar optiuni clare , intre: bine-rau , alb-negru , sus-jos , stanga-dreapta , etc. e dovada unei lipse de realism sau de experienta … Si ti-o spun din propria experienta: „viata e al’ dracului de curva ! Iti ofera cele mai parsive optiuni si te fute de unde te astepti mai putin! Iar daca vrei sa eviti aceste capcane , trebuie SA AI , NON-STOP , OCHII SI MINTEA DESCHISE si sa fi capabil SA ALEGI CEA MAI BUNA OPTIUNE dintre variante APARENT identice !!!!
    E adevarat , acesta cale de corectie in viata (metoda pasilor -corectiilor- marunti(e) ) , e una al naibii de lenta, dar e singura general-aplicabila , restul , cea a optiunilor rapide , sunt cazuri particulare si cu riscuri ridicate ( gen „totul sau nimic !” ) , la fel ca si optiunea din 2008 , pt. „dreapta-mincinosa” PDL-ista , cu promisiuni uriase si neacoperite , fata de dreapta concreta si FUNCTIONALA a liberalismului sub Tariceanu ! Stiu , acum multi spun, „ca vulpea cu strugurii” , ca economia sub Tariceanu nu ar mai fi funtionat mult timp … , dar NU VOM STI PRECIS asta niciodata …, putem DOAR sa presupunem … , ca sa ne acoperim lacomia-imbecila pt. oferta oranj !

    @arsulici , sa nu iei personal aceasta mica critica 🙂 , dar tocmai faptul ca ti-am apreciat , in general , comentariile , am profitat ca ai adus in discutie acest subiect , in capcana caruia MULTI CAD ( „toti politcieni romani sunt la fel”…) , pt. a dezvolta subiectul si a puncta diversitatea nuantelor pe care acest subiect le implica …
    Sper ca nu te-am suparat prea tare … Ciao si numai bine ! 😉

 12. @Nostradamus
  Vrei sugestie concretă despre ce ar trebui făcut? 😀 Simplu! Să punem mâna pe bâte! Să arătăm că suntem mulţi şi hotărâţi.
  Căci a alege între ce ni se oferă nu mai e o opţiune, nu mai avem timp… Sau să impunem cumva, prin iniţiativă legislativă populară, impunerea pe buletinul de vot a unei noi opţiuni: „niciunul” şi, dacă această opţiune obţine majoritatea, atunci să se repete votul, dar cu alţi candidaţi, iar cei respinşi prima oară să nu mai aibă dreptul să candideze măcar 20 de ani. Şi să interyicem cumva candidaturile impuse în teritoriu „de la centru”… Cum au fost la Arad mari senatori Sergiu Nicolaescu şi Dorel Onaca, pe care i-a durut în vârful pulii de Arad…

  • Ideea nu e rea deloc …! 🙂 Problema e cum ii convingi sa-si faca singuri … seppuku ?! 🙄 Ca toti sunt deja „stat in stat”: politicienii intre ei , judecatorii-procurorii-avocatii-notarii la fel , bogatanii de carton idem , etc. Deci , dupa cum vezi , au facut un cerc inchis in care nimeni nu intra si nimeni nu iese fara decizia clanului … , iar acestia detin TOATA PUTEREA din Romania .
   Asa ca , logic , ar fi 3 variante:
   1. impunere EXTERNA – dar dupa cum se vede , prin trocul cu interesele financiare occidentale , scarnaviile astea „si-au asigurat spatele” 😡 ;
   2. rasturnare POPULARA – dar dupa cum imi cunosc conationalii (nu mai detaliez) NU-MI FAC NICI O ILUZIE …! Dupa cum vezi , chiar si cand se sinucid , romanii n-o fac” luand cu ei , de gat ” cate-o lichea din asta , care le-a facut viata amara , ci prefera sa moara singuri in tacere , in timp ce „cioclii nostri” isi rad in pumni , satisfacuti , cu buzunarele doldora ! ASTIA sunt romanii !!!
   3. a treia varianta e mai mult o „minune” cum s-ar zice , de fapt o SFASIERE RECIPROCA din cauza scaderii resurselor financiare de furat si din dorinta unora de a se impune peste ceilalti si A DETINE CONTROLUL TOTAL !!! Dar nici din asta nu-mi fac prea mari iluzii …

   Stii care e problema majora …?! „SISTEMUL” , sub Basescu & Co. , a devenit PERFECT INCHIS , ermetic , incat sa nu poata patrunde in el si sa castige putere de decizie oameni de buna-credinta ; acestia sunt fie rejectati automat , fie cumparati , corupti si introdusi in gasca … Si ai nenumarate exemple…
   De ASTA am spus ca IN PRIMUL RAND trebuie sa scapam de Basescu & gashca , pt. ca acestia AU DESAVARSIT PERFECTIUNEA TICALOSIEI SI IMPENETRARII „SISTEMULUI” … Sub ceilalti (formatiuni politice , politicieni) exista o cat de mica sansa ca oameni de caracter „sa-si mai scoata capul la lumina” (Mircea Diaconu , Andrei Marga , profesorul Athanasiu , etc.) ; sub ACESTIA sigur NU ! Iar parametrul „timp” , stiu ca te arde (pe mine , cred ca mult mai rau decat pe tine) , dar din pacate lucrurile astea sunt „cu bataie lunga” si oricat „ne-am da noi cu fundul de pamant” n-o sa putem grabii istoria … 🙁
   (Uita-te la japonezi , pe cati zeci de ani si-au planificat dezafectarea atomo-centralei distruse si sa nu crezi ca pe ei , cei din zona , nu-i arde mai rau decat pe noi ; dar ei stiu ca „graba strica treaba” si isi organizeaza metodic planul de bataie , nu in pripa ca si noi …)
   Cam asta e…

 13. @Nostradamus
  Stai, bre, liniștit, că nu m-am supărat, nu mă supăr așa ușor, da-s cu capsa pusă pe întreaga clasă politică, i-aș trimite pe 99,9% din politicieni (și pe diferiții regi și regine de la asfalt, vămi etc) la muncă silnică la canal, sau la cules plumb cu pieptul…

Leave A Reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articolul precedent
Articolul următor

More from Author

A șaptea, dar mai puțin artă

Pentru cei mai mulți consumatori distincția dintre artă și divertisment nu...

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau...

Industria solidarității

Pe măsură ce îmbătrânești ești tot mai greu de scos din...

De-aia

"Nu mai zici nimic? Nu mai scrii nimic?" - mă întreabă...

- A word from our sponsors -

De citit

A șaptea, dar mai puțin artă

Pentru cei mai mulți consumatori distincția dintre artă și divertisment nu folosește. Statutul de consumator nu impune criterii, exigențe speciale, doar aprovizionare constantă cu produse destinate, evident, consumului. Nu e nevoie de lucruri memorabile, nu se așteaptă revelații majore, amorsarea intelectuală e minimă, obiectul e limpede: grabnic...

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau răi. Există temnițe și stăpâni. Dacă prețuiești libertatea, înțelegi asta. Dacă, însă, pui mai bun preț pe împlinirea hoitului, atunci n-ai cum pricepe. Interviu' lu' Tacăr cu Putin. Vâlvă, zarvă, încruntări, încleștări, încăierări. Stăpân bun/stăpân rău. Tacăr...

Industria solidarității

Pe măsură ce îmbătrânești ești tot mai greu de scos din sărite. Chestiile care, odinioară, te-ar fi umplut de draci, acum doar te plictisesc. Furia arțăgoasă e trasă undeva la umbră și în locul ei se lăbărțează o ditamai lehamitea. Nu mai înjuri, schimbi canalul. Nu mai...

De-aia

"Nu mai zici nimic? Nu mai scrii nimic?" - mă întreabă câțiva prieteni. Nu mulți, dar cumsecade. De scris, ce să zic, scriu, chiar dacă nu simt îndemnul de a-mi rostogoli cuvintele în ochiul adormit al lumii. De zis... îmi zic mie. E de ajuns. Zic alții....

Opriți-l pe nesimțit!

Iohanetele e decis să folosească fiecare clipă rămasă din mandat(e) pentru a îndeplini toate obiectivele propuse. Obiectivele turistice. Pentru că ghiolbanuzaurul nu-și propune și nici nu e în stare  de altceva. Și i se rupe în paișpe cu virgulă de țara asta de tolomaci. Statul român există...

Zbateri, crăcănări și vuiet

Eterna împrăștierea a chibițimii de la galerie are acum o nouă expresie: pro Israel vs. pro Palestina. Sau după caz, anti-ăia contra anti-ăilalți. Chestia de căpătâi e să urli la galeria adversă: teroriștii! Într-o parte filo-semiții de conunctură. Zgomotoși, agresivi, belicoși, răcnindu-și sprijinul, de parcă ar interesa pe...

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice formă. Din cauză că motive. Care pot fi succint rezumate într-o propoziție care începe cu: așa a vrut... Și foarte probabil voi reveni la aceeași muțeală, din motive care, de asemenea, pot fi explicate cu: așa...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu se găsește ceva. În cazul ăsta poliția oprește niște minori, care își propuseseră să fie șmecherași. Aspiranții la șmechereală aveau deja un palmares respectabil în întâlnirile cu poliția. Șmecherilă de la volan mai tupeist, dă să...

Hiperbola

Dintre nerușinările lumii de azi cea mai supărătoarea îmi pare ostentația hiperbolei. Aproape totul e amplificat indecent, exagerat, umflat până la tumefiere. Precauțiile pe care le-ar impune decența nu mai există, prudența justei evaluări nu intersează. Se grăiește răstit și se răspunde răcnit. Totul (sau aproape totul)...

Greva celor care…

Înainte de a discuta despre greva cadrelor didactice, despre solicitările lor, e bine să aruncă, repede, o privire peste ceea ce este astăzi sistemul de învățământ. E ceva mai mult decât o simplă punere în context. Prima constatare, obligatorie, de neocolit, este că, de fapt, nu mai putem...

Alegeri în Turcia

Miza alegerilor prezidențiale din Turcia, din perspectivă geopolitică, nu are cum fi subestimată. Analiștii de ocazie vorbesc despre o confruntare dintre blocul ultra-conservator, condus de Erdogan, și mișcarea reformatoare care l-ar avea în frunte pe Kilicdaroglu. Alții vorbesc despre o competiție între suveranism și globalism. Nu lipsesc...

Din târtița presei

Acum 10-12 ani, pe când acest blog începea să capete formă, îmi plăcea să fac un soi de "revistă a presei". Pe atunci mai aveam ceva ce semăna, vag, cu presa. Încă era ofițerime pe-acolo. Acum doar tablagii. Nu știu dacă am să încep iar să cern știrile,...