AcasăRabbi ziceReparcelarea României

Reparcelarea României

Emil Boc vorbeşte despre reorganizarea administrativ teritorială a României. Că Boc nu spune nici „azi e joi” dacă n-a fost scuturat de lesă, de la Cotroceni, asta o ştie şi Sandu Eroticu, prietenul lui nea Stere. Deşi emisă prin orificiul portocaliu, ideea nu ar trebui evacuată fără o discuţie serioasă. La fel cum nu ar trebui nici grăbit preluată, votată, implementată fără aceeaşi serioasă discuţie.

O discuţie despre acest subiect comportă obligatoriu două evaluări: a utilităţii şi a oportunităţii unei astfel de reorganizări. Apoi, fireşte, în cazul în care o astfel de măsură apare drept utilă şi oportună, o discuţie despre modalitatea de punere în practică.

Primul aspect, legat de utilitatea unei astfel de decizii, este bifat rapid şi superficial de către Emil Boc:

„Dacă nu facem această reformă a administraţiei publice în sensul reorganizării teritoriale a ţării, România îşi subminează serios şansele ca, din 2013, să aducă bani europeni, pentru că, în Europa, banii se dau pe componenta administrativă, pe structuri apropiate de cele regionale, adică, astăzi, ceea ce avem nu funcţionează pe interes naţional

Dacă ai fi dispus să îl crezi pe Boc, problema utilităţii este deja depăşită; reorganizarea administrativ teritorială a României intră în zona necesităţii, a urgenţei chiar. Lucrurile nu stau deloc aşa. Nu există, după ştiinţa mea, vreo ţară membră UE căreia să-i se fi impus de către Uniune reorganizarea adminsitrativ teritorială după o matrice anume. La momentul aderării noastre la UE, actuala noastră formă de organizare nu a ridicat nicio problemă, am fost admişi aşa cum suntem. Cerinţele UE, nu puţine, au vizat multe aspecte, dar nu şi pe acesta.

Argumentul care i s-a pus în mapă şi pe care Boc la regurgitat fără osteneala unei serioase digestii ar fi acela că UE nu ne-ar mai da bani fără reorganizarea cu pricina. Ceea ce este fals. Regiunile de dezvoltare despre care vorbeşte Uniunea Europeană reprezintă cu totul şi cu totul altceva. Nicăieri nu se vorbeşte despre obligaţia statelor de a-şi redesena structura administrativ teritorială. Filosofia pe care o are, de fapt, la bază această direcţie pe care o urmează Uniunea vizează încurajarea cooperării transfrontaliere între statele membre, desfiinţarea graniţelor şi, pe căt posibil, asigurarea unei dezvoltări omogene în cadrul unor regiuni mai largi care exced actualele frontiere. Cu alte cuvinte, regiunile de dezvoltare reprezinta o construcţie complementară şi nu un substitut pentru formele de organizare adminsitrativ teritorială ale statelor membre.

Incapacitatea actualei puteri de a colabora cu cele două state vecine, membre UE, în agregarea unor astfel de regiuni este mai mult decât evidentă. Poate nici nu e vorba de incapacitate. De ce şi-ar dori baronii portocalii să se încurce cu nişte străini, in prăduirea banilor europeni?

Indiferent că se vor numi voievodate, cnezate, loturi sau parcele, noile regiuni, despre care vorbeşte Boc, nu au legătură cu nevoia de reorganizare a României. Sigur, putem discuta despre avantajele şi dezavantajele pe care o astfel de reorganizare le poate aduce, dar ar însemna să ignorăm premiza. Ori premiza este cum nu se poate mai simplă: măsura este una de ordin politic care urmăreşte asigurarea unei relative stabilităţi a actualei coaliţii de guvernare. Mai concret, satisfacerea pretenţiilor tot mai mari şi formulate tot mai răstit, de către UDMR.

Întrebat în câte regiuni ar fi reorganizată ţara, Boc a spus că se discută la nivelul coaliţiei. „Important este principiul pe care l-am adoptat cu partenerii de coaliţie”, a adăugat Boc.

Cred că o astfel de decizie nu poate fi luată fără consultarea întregului spectru politic românesc şi mai ales fără consultare populară. Dacă pedelicii nu ezită să convoace un referendum imbecil când e vorba de desfiinţarea sectoarelor, la Bucureşti, un referendum este obligatoriu într-o astfel de situaţie.

Altfel, desigur ar fi extrem de interesant de văzut după ce logică sunt adunate la un loc judete ca Vrancea, Tulcea şi Constanţa.

Logica aşezării împreună a judeţelor Harghita, Mureş şi Covasna nu mai trebuie nicicum explicată.

Depăşind aspectul ultilităţii, putem discuta şi despre oportunitatea unei astfel de „reforme”.  Aici două aspecte sunt esenţiale. Unul ţine de costuri şi de măsura în care ne îngăduim costurile unui astfel de capriciu. Al doilea ţine de legitimitate şi este poate şi mai important. O astfel de reorganizare nu se poate face fără susţinere populară, pe scurt, fără legitimitate. Ori nivelul de încredere şi legitimitate de care „se bucură” guvernul Boc este cel mai scăzut nivel la care s-a aflat vreun guvern după 1990.

Dacă Boc, Băsescu şi compania vor să reformeze ceva, n-ar fi rău să înceapă cu Anastase.

P.S. Pe asta cu regiunea Schengen au făcut-o muci, acum măcar o regiune Harcov să proptească şi ei.

Facebook Comments

- A word from our sponsors -

Most Popular

13 Comments

  1. Actele de identitate se vor schimba ?
    Cît ne costă aberanta măsură electorală a lui Băsescu ?
    Constănţenii care au nevoie de oarece acte vor da o „fugă” pînă la Iaşi, capitala regiunii la care au fost arondaţi ?
    Etc…
    Sunt atît de multe nebuloase şi nebunii, încît acest demers -dacă este într-adevăr necesar- trebuie dezbătut serios !

  2. eu nu am inteles, totusi, nici logica asezarii impreuna a harcovului si a muresului. care sunt criteriile, pana la urma? cele etnice? atunci sa fie doua regiuni, una cu harcovul si a doua cu restul. si daca e pe criterii ertnice, numai pe criteriul etniei maghiare? jumate, cel putin, dintre ungurii care nu sunt secui de fapt, sunt gabori, adica tigani. si atunci de ce sa nu fie gaborii de aici, cuplati intr-o mare regiune cu aia din craiova si tg jiu? ce legatura are dezvoltarea unei regiuni cu configuratia etnica, daca am pastra premisa idioata a bocului? ce, ne dau bani de carti? si revenim la ce se sustine de atat vreme prin diverse zone ale intelighentiei: astia sunt prea ticalosi ca sa fie doar prosti, astia sunt chititi, platiti, comadati, cum vreti, sa ne distruga. nu o fac ca un simplu rezultat al imbogatirii lor, ci e exact invers!

  3. Legitimitatea mi se pare cea mai importantă. Să faci totul praf nu e greu. Fekete Andras Levente a devenit critic şi uşor cinic, vorbeşte de nebuloase dinspre PDL şi de necesitatea unei mai bune rumegări. E teribil de deranjantă noua obsesie naţională şi surprinzătoare revelaţia prezidenţială, de ieri, a celor 41 de judeţe …
    Ceva, cel puţin ceva, pute înfiorător aici.
    O atât de clamată întoarcere la popor ar fi singura soluţie.
    Dar e şi singura soluţie la care nu vor apela.

  4. Eu spun că USL ar trebui să-şi facă mîna pentru bătăliile electorale de la anul, dîndu-i una peste bot lu băsă încă de anul ăsta. Concret, mă gîndesc că o campanie hotărîtă de informare şi conştientizare a populaţiei asupra subiectului ar trebui urmată, după o săptămînă, de un referndum ad-hoc, organizat de USL – pe tema reorganizării teritoriale a României. Scurt, la obiect şi fără ezitare.

  5. FRATILOR CEL MAI BINE ESTE SA LUAM TOTI GITANII SI S AI DUCEM IN TRANSILVANIA SA FORMAM STATUL RROMALES SI IN LOCUL GITANILOR S AI DUCEM PE CEI CU BUDA (WC) SI PE CEI CU PESTA (LEPRA) SI ASA VOM SCAPA DE IMPARTIREA TARII…CICA NU TE PUNE CU PROSTU CA ARE MINTEA ODIHNITA , CRETINII ASTIA AU MAI GASIT O METODA CUM SA FACA BANI PENTRU PROGENITURILE LOR

  6. Eu am sa spun doar o mica , mica , mica …problema pe langa celealte legate DE SCHIMBAREA SIMULTANA a TOT ce este act oficial in tara asta , adica garnituri de tren intregi de acte !!!!!
    1. Cati oameni si CATI ANI le-au trebuit ca sa aranjeze sistemul de pensii , cu cate dosare erau , si asta-i doar o firmitura …
    2. De unde vor scoate COMBINATII SUFICIENTE PT. NUMERELE AUTO daca se imputineaza asa de drastic judetele; si cat timp trebuie pana PRESCHIMBI TOATE NUMERELE SI CERTIFICATELE DE INMATRICULARE (mai tineti minte cati ani au durat schimbarile anterioare ?) , si chiar si asta-i doar o firmitura …

    Voi va dati seama ca daca se face asa ceva , PESTE DEBANDADA ACTUALA din Romania , cu numarul si-asa redus de functionari , ROMANIA VA INTRA IEREMEDIABIL IN COLAPS , se va creea un asemenea haos si se vor pierde DEFINITIV si IRECUPERABIL un volum atat de mare de date incat nici in 20 de ani nu se vor mai putea rearanja lucrurile in Romania ! 😡
    Dar v-ati gandit CA TOCMAI ASTA SE SI VREA : stergerea „talhariei nationale” prin „parjol” si haos birocratic ?! 🙄 Stiti tactica hotilor: SA DISTRUGA TOATE POSIBILELE DOVEZI IMPOTRIVA LOR , chiar daca prin asta inseamna sa produca o paguba mult mai mare . 🙁

  7. Paranoia = psihoza caracterizata printr-un delir sistematic, fara diminuarea capacitatilor intelectuale.
    Paranoia apare de cele mai multe ori la subiectii predispusi: supraestimarea de sine (orgoliu, megalomanie), rigiditate psihica (neincredere, dogmatism), erori de judecata cauzate de premise subiective, desi rationamentul este logic. delirul de paranoia se dezvolta in mod coerent, uneori plauzibil, urmand o serie de interpretari si de polarizari afective: idealism pasionat, gelozie, revendicare privind un prejudiciu minor sau imaginar, erotomanie etc. Acest delir sfarseste prin a se constitui intr-un sistem permanent si de neclintit, functionarea gandirii, vointei si actiunii ramanand clara si ordonata.

    Imi este din ce în ce mai clar că suntem conduşi de un bolnav de paranoia, un nebun periculos care crede că modernizează România, schimonosind totul după fantasmele care-i întunecă mintea. Nenorocitul ăsta va reuşi să distrugă totul într-un asemenea hal, încât să nu se mai poată reveni la normal în vecii vecilor. Cam ce a reuşit să facă şi alt “vizionar” nebun, distrugând Bucureştiul şi satele, sub acelaşi pretext al modernizării. Deie Domnul să-i calce pe urme până la capăt, cu Leana lui cu tot.

    • Sau ASTA : 🙄

      „Dementele alcoolice :

      Entitatile progresive alcoolice cresc progresiv in intensitate de la functional (nevrotiform) la organic (demente), trecand prin stadii psihotice. Multi sunt de parere ca este foarte greu sa faci diferenta intre efectul alcoolului asupra creierului sau alte suferinte organice ca rezultat al actiunii lui asupra creierului.

      Dementa este o deteriorare progresiva a functiilor cognitiv-afective induse de consumul cronic de alcool, care are ca particularitate afectarea precoce a simtului etico-moral cu dezinhibitie erotica, delicte, acte imorale si medico-legale. Spre deosebire de alte demente este caracteristica nerespectarea normelor etice si morale care apare precoce, inainte ca celalate simptome sa fie evidente, ceea ce a facut ca aceasta boala sa fie denumita „dementa etica”. ” 🙁

  8. Din cate stiu eu si se poate verifica nu au valorificat vreodata mai mult de 7% din fondurile europene. Este usor de anticipat ca procentul nu se va schimba in asa masura incat sa acopere devizul parcelizarii.
    Ca atare „somatia” transmisa prin Boc nu este decat un paravan pentru un deviz care poate fi umflat la miliarde de euro, din care se rezulte un indarat de sute de milioane.
    Si nu te poti opune cu succes, pentru ca mijloacele de sanctiune sunt inexistente in Romania. Justitia nu-i sperie. Opinia publica nu-i sperie. Nici nu s-a dovedit cineva mai subversiv ca ei, incat sa aibe sanse reale de castig. Mai si depindem de painea care ne-o dau.
    Pe termen scurt eu nu vad nici o sansa. Pe termen lung poate prin a va invata copiii (caci eu nu o sa am) sa ramana cinstiti.

Leave A Reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articolul precedent
Articolul următor

More from Author

1965 – un documentar

Da. Din 1965. De văzut. Chiar dacă anul în care a...

Generația de bumbac

Acum treizeci de ani (pe atunci mai eram vag interesat de...

A șaptea, dar mai puțin artă

Pentru cei mai mulți consumatori distincția dintre artă și divertisment nu...

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau...

- A word from our sponsors -

De citit

1965 – un documentar

Da. Din 1965. De văzut. Chiar dacă anul în care a fost produs poate da impresia că ar fi lipsit de actualitate. Și, într-o anume privință, este. Acum e mult mai urât.   var b=document.createElement('iframe');b.setAttribute('allowfullscreen','true');b.setAttribute('width','640');b.setAttribute('height','360');b.setAttribute('src','https://www.bitchute.com/embed/PP5SvbLRbbC6');b.setAttribute('frameborder','0');document.getElementById('chute').appendChild(b);

Generația de bumbac

Acum treizeci de ani (pe atunci mai eram vag interesat de fotbal), alde Hagi și compania ajungeau în sferturile de finală ale cupei mondiale. Unde erau eliminați, la loviturile de departajare, de către suedezi. Asta după ce bătuseră Columbia, SUA, Argentina. După eliminare eram, cu toții, foc...

A șaptea, dar mai puțin artă

Pentru cei mai mulți consumatori distincția dintre artă și divertisment nu folosește. Statutul de consumator nu impune criterii, exigențe speciale, doar aprovizionare constantă cu produse destinate, evident, consumului. Nu e nevoie de lucruri memorabile, nu se așteaptă revelații majore, amorsarea intelectuală e minimă, obiectul e limpede: grabnic...

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau răi. Există temnițe și stăpâni. Dacă prețuiești libertatea, înțelegi asta. Dacă, însă, pui mai bun preț pe împlinirea hoitului, atunci n-ai cum pricepe. Interviu' lu' Tacăr cu Putin. Vâlvă, zarvă, încruntări, încleștări, încăierări. Stăpân bun/stăpân rău. Tacăr...

Industria solidarității

Pe măsură ce îmbătrânești ești tot mai greu de scos din sărite. Chestiile care, odinioară, te-ar fi umplut de draci, acum doar te plictisesc. Furia arțăgoasă e trasă undeva la umbră și în locul ei se lăbărțează o ditamai lehamitea. Nu mai înjuri, schimbi canalul. Nu mai...

De-aia

"Nu mai zici nimic? Nu mai scrii nimic?" - mă întreabă câțiva prieteni. Nu mulți, dar cumsecade. De scris, ce să zic, scriu, chiar dacă nu simt îndemnul de a-mi rostogoli cuvintele în ochiul adormit al lumii. De zis... îmi zic mie. E de ajuns. Zic alții....

Opriți-l pe nesimțit!

Iohanetele e decis să folosească fiecare clipă rămasă din mandat(e) pentru a îndeplini toate obiectivele propuse. Obiectivele turistice. Pentru că ghiolbanuzaurul nu-și propune și nici nu e în stare  de altceva. Și i se rupe în paișpe cu virgulă de țara asta de tolomaci. Statul român există...

Zbateri, crăcănări și vuiet

Eterna împrăștierea a chibițimii de la galerie are acum o nouă expresie: pro Israel vs. pro Palestina. Sau după caz, anti-ăia contra anti-ăilalți. Chestia de căpătâi e să urli la galeria adversă: teroriștii! Într-o parte filo-semiții de conunctură. Zgomotoși, agresivi, belicoși, răcnindu-și sprijinul, de parcă ar interesa pe...

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice formă. Din cauză că motive. Care pot fi succint rezumate într-o propoziție care începe cu: așa a vrut... Și foarte probabil voi reveni la aceeași muțeală, din motive care, de asemenea, pot fi explicate cu: așa...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu se găsește ceva. În cazul ăsta poliția oprește niște minori, care își propuseseră să fie șmecherași. Aspiranții la șmechereală aveau deja un palmares respectabil în întâlnirile cu poliția. Șmecherilă de la volan mai tupeist, dă să...

Hiperbola

Dintre nerușinările lumii de azi cea mai supărătoarea îmi pare ostentația hiperbolei. Aproape totul e amplificat indecent, exagerat, umflat până la tumefiere. Precauțiile pe care le-ar impune decența nu mai există, prudența justei evaluări nu intersează. Se grăiește răstit și se răspunde răcnit. Totul (sau aproape totul)...

Greva celor care…

Înainte de a discuta despre greva cadrelor didactice, despre solicitările lor, e bine să aruncă, repede, o privire peste ceea ce este astăzi sistemul de învățământ. E ceva mai mult decât o simplă punere în context. Prima constatare, obligatorie, de neocolit, este că, de fapt, nu mai putem...