O statuie

O inscripţie adăugată statuii lui Matei Corvin, de la Cluj, a născut multă încrâncenare. Inscripţia conţine un citat din Nicolae Iorga şi a fost amplasată iniţial acolo pe vremea când primar al Clujului era Gheorghe Funar ( precizarea nu e chiar lipsită de importanţă).

Szoc Geza, secretar de stat pentru cultură în guvernul maghiar, îşi exprimă nemulţumirea faţă de existenţa inscripţiei. Kelemen Hunor, ministrul maghiar al culturii din România, aşijderea. Ce-i deranjează de fapt pe cei doi demnitari maghiari ( e vreo problemă cu formularea asta?) ? Plăcuţa care conţine inscripţia nu a existat la momentul ridicării ansamblului statuar, lucru perfect corect. Iniţiativa amplasării ei îi aparţine lui Gheorghe Funar, iar Funar era un personaj cu tulburări cunoscute. Ca să definim corect contextul mai adăugăm că infama plăcuţă este amplasată pe postament şi nu inserată în ansamblul statuar. Nu îmi este foarte clar ce îi deranjează atât de tare pe cei doi demnitari maghiari: citatul conţinut de plăcuţa cu pricina, materialul din care este confecţionată plăcuţa sau faptul că inscripţia despre care discutăm a fost o idee a lui Funar?

Aici este momentul să spunem şi care este textul conţinut în acea inscripţie:

 1932 -„Biruitor în războaie, învins numai la Baia de propriul său neam când încerca să învingă Moldova nebiruită”

1932! Pentru că – mare surpriză!-  plăcuţa care conţinea citatul respectiv fusese amplasată acolo în în 1932, tocmai la iniţiativa lui Nicolae Iorga şi îndepărtată în 1940 într-un context istoric pe care îl cunoaşteţi. Funar nu făcuse, în 1992, decât să reamplaseze plăcuţă. Complicată istorie! Acum că aflăm cui îi aparţine de fapt iniţiativa amplasării plăcuţei, adică Nicolae Iorga, e momentul să revedem poziţia secretarului maghiar al culturii:

„Legat de plăcuţa de pe statuia lui Matei Corvin, am mai asistat la câteva excese. Ca o telenovelă, au mai fost episoade şi ce am văzut a fost că forţele cele mai agresive, pentru care a fost important să fie o tensiune în jurul statuii lui Matei Corvin, au dispărut.”

Au dispărut, aşa e.  Prudent, Szocs îl dă ca exemplu de „forţă agresivă” pe Funar. Altfel referirea la Nicolae Iorga şi felul în care „a dispărut” acesta devenea suspect de explicită.

Revenim la textul din inscripţie. Ce anume de acolo este supărător? Pentru că mă îndoiesc că materialul din care e confecţionată plăcuţa deranjează. Reamintirea originii româneşti a lui Matei Corvin? Menţiunea că, la Baia, a fost înfrânt de Ştefan cel Mare, asta contrazicând reprezentarea din ansamblul statuar unde unul dintre generalii maghiar îi prezintă închinat steagul Moldovei?

Poate pur şi simplu oficialii maghiari se simt deranjaţi de o atingere adusă imaginii unui personaj important al istoriei Ungariei ( care atingere ne scapă nouă)? Asta am putea înţelege, pentru că ştim cât de revoltaţi am fost noi când un dement ( cetăţean român, totuşi) îl batjocorea pe Avram Iancu ( ca să dăm doar un exemplu recent)? Sau atunci când soţia ambasadorului maghiar la Bucureşti scăpa la declaraţii tâmpite.

Bun. Hai să completăm tabloul. În cotidianul online „Gândul” apare un articol ( am furnizat deja link-ul) legat de această întreagă poveste. Articolul naşte comentarii. Îmi permit să citez câteva astfel de comentarii:

Mai lasati cu pacaleala… voi nu ati contribuit nimic la imbogatirea Transilvaniei, de ce nu mergeti inapoi de unde ati venit…. ( in Tara Romaneasca si Moldova). Niciodata nu ati fost recunoscuti ca oameni normali… daca mergeti in vest sunteti numiti tigani…… noi suntem stapani, voi * in Trans… marsi acasa

TRAIASCA AUTONOMIA ARDEALULUI !!! ATAT ARDELENII CAT SI MAGHIARII DIN ARDEAL NE-AM SATURAT DE REPUBLICA MAFIOATA ROMANIA !!! E CHESTIE DE TIMP OPINCARILOR SI VOM OBTINE AUTONOMIA ARDEALULUI , ARDEALUL CAT DE CURAND NU VA MAI FI VACA DE MULS A REPUBLICI MAFIOATE ROMANIA !!!!! TRAIASCA AUTONOMIA ARDEALULUI !!! TRAIASCA AUTONOMIA ARDEALULUI !!! TRAIASCA AUTONOMIA ARDEALULUI !!! TRAIASCA AUTONOMIA ARDEALULUI !!! TRAIASCA AUTONOMIA ARDEALULUI !!! TRAIASCA AUTONOMIA ARDEALULUI !!! TRAIASCA AUTONOMIA ARDEALULUI !!!! TRAIASCA AUTONOMIA ARDEALULUI !!! TRAIASCA AUTONOMIA ARDEALULUI !!!!!!!

Asa de pretios va este,de sunt pline raurile de gunoi,pamanturi nelucrate,infrasturctura zero,iar de popor sa nici nu vorbim..stii de ce ne primesc asa de tare la spatiul schengen..

ein deutscher vergibt nie..nici poporul German nu va iertat niciodata pentru 23.august.1944,nici pentru vanzarea sasilor,nici pentru distrugerea culturii nemtesi din Romania.Un sut in fund ati dat dar palma n-ati primit-o inca inapoi si cand le veti primi va fi foarte dur.

Magyar 12.06.2011 02:24:

@marinadiguerra
Da, armata romana a intrat in Budapesta dupa un razboi purtat in cel mai autentic stil romanesc, adica la plesneala.
Ati asteptat ca Ungaria sa fie invinsa de ALTII, dupa care v-ati aruncat si voi asupra hoitului. Frumoasa fapta de arme!
Uiti ca atat in primul, cat si in al doilea razboi mondial ati luat-o in freza, insa spre final „v-ati orientat”. Dragule, figura asta nu va mai tine si in sec XXI. Lumea a avut timp sa va cunoasca, o natie de hoti, mincinosi si parsivi. Ati fost si veti ramane mereu la periferia lumii civilizate.

Etc. etc. Puteţi găsi restul minunăţiilor de comentarii la sursa indicată.

Dacă la vest de Viena, până la Marea Neagră, ar fi existat oameni zdraveni la cap am fi  descoperit că Matei Corvin putea fi elementul de legătură între noi şi maghiari. Dar suntem aşa cum suntem. Şi noi şi ei.

Nu sunt vizitat de reverii naţionaliste. Nu cred că belirea ungurilor e leacul pentru multele noastre beteşuguri. Nu dau doi bani pe naţionalismul răcnit, nu mă interesează patriotismul isteric. Pur şi simplu nu cred că patriotismul îşi găseşte expresia în ura faţă de ceilalţi, nici în glasul răguşit de zbierăt dement. Dar şi mai puţin cred în toleranţa dusă pâna la nesimţire, până la abandonarea poziţiei verticale. Astea sunt cele două extreme la care ştim să funcţionăm: isteria naţionalistă şi toleranţa nătângă, vecină cu indolenţa. Mai există şi toleranţa ca moft cu farafastâc european, că adică aşa părem noi mai europeni, mai asortaţi cu civilizaţia dacă ne dăm toleranţi până la abandonarea demnităţii.

Povestea statuii de la Cluj este doar un exemplu marginal. Cum marginali sunt comentatorii articolului din „Gândul”. Necazul este că trăim într-o lume cu margini tot mai groase şi miez tot mai plăpând. Dar mai avem o problemă.

Un sumar, foarte sumar rezumat: Tokes naste un oficiu care să facă lobby pentru Ţinutul Secuiesc la Bruxelles; la Londra se petrece isprava asta (tot marginal, desigur); la Bucureşti Băsescu vrea regionalizarea României pentru un singur motiv: pentru a putea oferi, sub o pălărie mai largă, UDMR preţul cerut pentru construcţia doritei alianţe în 2012.

Mă puteţi suspecta de paranoia pentru alăturarea de mai sus. Totuşi refuz să nu constat evidenţa: avem de a face cu o acţiune programată, consistentă şi sistematică. Care urmăreşte ce? Încercaţi să vă daţi singuri răspunsul. Calm, fără inflamarea nervului patriotic ori strigături în gama PRM. Poate sunt eu paranoic. Poate nu şi sunt alţii orbi. Ori poate unii sunt pur şi simplu ticăloşi.

Toate lucrurile astea se petrec acum mai la vedere, mai fără ruşine, fără minimul efort de a salva aparenţele pentru că România se află în plină dezagregare. Pentru că „puterea” care o conduce este ilegitimă şi supusă şantajului UDMR. Pentru că mâna de nemernici care conduce statul român, în lipsa unei solide legitimităţi, este dispusă să ne pună să plătim orice preţ pentru a supravieţui la putere. Iar noi putem tăcea, temători că am putea fi suspectaţi de paranoia sau afiliere la demenţa peremistă. Sau le putem cere ferm, fără echivoc, dar şi fără isterie, celor care stăpânesc resturile României, să îşi amintească iute că au de condus statul român, nu alianţe dubioase.

Suntem în UE, în NATO, nu are ce se întâmpla – e replica standard. Care explică raporturile noastre cu sinele. Suntem în UE, în NATO, deci sunt alţii acolo care să ne poarte de grijă, au alţii grijă să nu păţim nimic. Noi nu mai avem nicio obligaţie, nici faţă de prezent, nici faţă de trecut ori viitor. Între excesul de toleranţă şi isteria patriotardă mai există o cale. Demnitatea.

Facebook Comments

- A word from our sponsors -

Most Popular

26 Comments

 1. Sa le dea domne autonomie in tinutul secuiesc… sau si mai bine, sa dea autonomie sporita la vro 15-16 regiuni din’astea de le face acum (macar la nivel italian, daca modelul austro-german e prea mult pentru nationalistii de secol 19). Italienii au dat autonomie la toti (austrieci in tirolu de sud, francezi in valea aostei, sardinia, sicilia etc) si nu s-a destramat Italia. La fel spaniolii. Oricum, o data autonomia castigata, s-a cam dus unitatea udmr, de aia nici ei nu preseaza foarte mult, si chiar le’ar conveni astea 8 regiuni a lu boc.
  Pana la urma lupta ungurilor pentru autonomie in harcov nu e cu nimic mai putin „nobila” si „dreapta” decat lupta romanilor din ardeal inainte de 1918

 2. Eu , rabbi , am banuiala ca aproape tot ce se intampla in Romania actuala , prin actiunea gunoaielor-oranj si a dementului-sef , cred ca se intampla cu girul si COMPLICITATEA occidentului , in frunte cu SUA ! 🙁 Uita-te atent la LIPSA DE REACTIE occidentala la incalcari „strigatoare la Cer” ale „normelor democratice” si ale „drepturilor omului” !!!
  Uita-te CUM sunt cheltuiti banii imprumutati de la FMI: NIMENI NU SE INTREABA „de ce (???)” , daca tot se fura banii prin firme clientelare si prin supraevaluarea lucrarilor , NU SE FAC RESPECTIVELE LUCRARI ( bazine de innot , sali de sport , patinuare , asfaltari , parcuri , fantani arteziene , scoli sau dispensare care se desfiinteaza , etc,) macar ACOLO UNDE CHIAR ESTE NEVOIE DE ELE ????????????!!!!!!!!!!!!
  DE CE se fac acolo unde nu le foloseste nimeni , inutile , ramanand in conservare si degradare , in loc sa se faca (chiar si asa clientelare si supraevaluate) ACOLO UNDE SUNT NECESARE ? Si sa nu-mi spui ca e DOAR o intamplare sau pt. ca sunt imbecili oraginele , CA PREA E MARE „COINCIDENTA” !!! 😡

  Practic , TOTI banii de la FMI AU FOST ARUNCATI „pe Apa Sambetei” , SINGURUL lor scop fiind acela de A INDATORA ROMANIA si de a da bani de furat clientelei PDL-iste … Si , oare , chiar crezi ca doar STS-ul impreuna cu imbecilii oranj , L-AU FACUT PRESEDINTE PESTE NOAPTE pe Basescu , fara complicitate externa americano-occidentala ?! 🙄 Eu am serioase dubii in privinta asta …

  Asa ca , NU , nu cred ca esti paranoic , ci si eu am tot mai pregnanta senzatia ca ni se pregateste ceva … 🙁

 3. Boon… Rabbi, hai sa fiu avocatul diavolului, sa fiu cinic si sa mergem la scenariul extrem. Ce se poate intampla? Granitele nu pot fi modificate usor (ai vazut cum a „reusit” Kosovo), deci tot intr-o oarecare Romanie ne vom gasi.

  Ce altceva putem estima? Pai, sa zicem ca tara noastra se regionalizeaza; si ca fiestecare regiune va avea un soi de autonomie (ma indoiesc profund, la pofta de centralizare a astora de s-au cocotat in copacul guvernarii, dar sa presupunem). Asa, si? 8, 12, 16 super-judete, 41 de judete sau 3000 de comune… eu tot prin aceleasi gauri voi conduce; tot aceeasi spaga o sa mi se ceara indiferent unde; tot aceiasi scuipati o sa-i incasez de la mai-marii locali, judeteni, regionali sau nationali. Se va schimba, poate, numarul celor care ma scuipa. Nimic mai mult.

  Ubi bene, ibi patria. Daca flutura deasupra primariei un alt drapel decat ros-galben-albastru, dar eu sunt mai bine tratat si pot trai mai bine (nu neaparat material; un pic de respect in plus de la instituiile statului inseamna „mai bine”), daca pot fi Eu fara sa ma aplec in fata maimutelor „functionari publici”, unde-i baiul? Inca traiesc in Romania pentru ca un accident a facut sa nu pot pleca atunci cand puteam, dar chiar daca as fi plecat, m-as fi simtit la fel: legat de pamantul asta, dar fara nici o legatura cu tampitii care il ocupa accidental si care, uneori, simt nevoia sa-si faca nevoile in public.

  Stiu bine regiunea HarCov. Acum vreo 20 de ani economia neagra era in floare, in incercarea de a pastra banii locali acolo, fara sa dea impozite catre Bucuresti. Intre timp au descoperit ca ar fi morti (economic, fireste) fara legaturile cu romanii. Bat drumurile maghiare de 20 de ani. Niciodata nu m-am simtit aiurea, „in alta tara” sau discriminat. Nu mi s-a intamplat niciodata (nici macar o data, in 20 de ani) sa fiu refuzat pentru ca vorbeam romaneste. Poate experienta mea nu e relevanta in contextul general, dar eu nu ma pot plange de tratamentul primit in HarCov. Nu stiu maghiara, dar de fiecare data cand am avut treaba si nu m-am inteles a aparut cineva care vorbea bine ambele limbi. Noi, astia micii, n-avem probleme (nincs problem, cum ar zice ei). Dementii lor – si-ai nostri – au.

  Asa ca eu ii dau in *beep* ma-sii pe dementi. Rad cu Janos de „pastor”, beau o tuica (el ii zice palinka, dar acelasi efect il are), arunc ocheade spre Ildiko si-mi vad de viata.

  • Ubi bene ibi patria…
   Dacă e pe latineşte musai e şi corect şi înţelept, nu?
   Atunci hai să nu mai învăţăm nici istorie, nici alte cele, ci să devenim cu toţi experţi în nutriţie şi tranzit intestinal.
   Încă ceva, batrâne prieten… Mi-ar plăcea să descopăr că şi în partea cealaltă se va găsi unul care să facă pe „avocatul diavolului”. Ai cunoştinţă de vreunul?

   • Nu stiu, Rabbi, daca de partea cealalta va fi vreunul. Eu mi-am adus cei doi centi ai mei contributie la discutie, incercand sa subliniez niste lucruri. Cum ar fi ca, adica, patriotismul n-are de-a face nimic nici cu strigatele, nici cu ura. Nu ma pot defini prin raportare la obiectul urii; ma definesc prin raportare la ceea ce iubesc. Si ca asta nu tine nici de forma antetului scrisorii de la Fisc, nici de culorile cu care este tiparita cartea de identitate si nici de limba in care-ti platesti impozitele. Tine de ceva mult mai profund, care nu tot timpul poate fi pus in cuvinte si pe care uneori e bine nici sa nu-ncerci a-l verbaliza. Care are legatura cu radacinile neamului tau (intepatura „hai să nu mai învăţăm nici istorie, nici alte cele” are si o parte de gratuitate…) indiferent unde in lume te afli. Care tine de „inlauntrul sufletului” si nu de „in afara”.

    De data asta nu mai joc doar un rol de „avocat al diavolului” cand spun ca am impresia (credinta) ca globalizarea atinge si notiunea de „patriotism” si o transforma. Patria tinde sa devina mai putin „un loc” si mai mult „o comuniune”. Mai putin un „acolo” si mai mult un „simt ca”. Mai putin o zona geografica si mai mult o comuniune. Prietenii mei din alte tari sunt platiti in dolari sau euro, dar se simt la fel de romani ca si mine.

    Poate gresesc, nu stiu; dar cred ca vremea „pamantului natal” incepe sa se dizolve catre vremea „comunitatii mele”. Care „comunitate” merge inclusiv pana la (si dupa) statul caruia ii platesc impozite.

   • Da, mai sunt. Eu am gasit online, chiar la mama lor, pe youtube la comentariile de sub filmuletele iredentiste, Trianon etc. Am avut un schimb de opinii cu vre-o doi, de-a dreptul rationali croangarii. Dar fara indoiala ca era o cursa 😉

    Forr the record, ma trag de la Rosia.

 4. Rabbi, io- s ardelean 100%. Nu suport extremismul. Nici din partea ungurilor (le zic bozgori iredentiştilor), nici din partea noastră, a românilor. Doi dintre srăbunicii mei a trecut munţii şi au luptat pentru România mare. Nu-s de acord cu „independeţa” Ardealului, cu toate că-s sătul pînă-n gît să fiu condus de alţii. Mă seacă să văd nepăsarea şi delăsarea din alte zone, dar nu vreau să am nevoie de paşaport ca să merg în Deltă (raiul pe Pămînt, din punctul meu de vedere).
  Nu-s de acord nici cu împărţeala băsistă. Vreau să rămîn aşa. Născut in Sibiu, cu CNP de Alba (aşa o fo’ mersu’, ai mei avînd domiciliul în Cugir), şcolit în Cluj. Nu un cetăţean oarecare al regiunii „Ţ”.
  Banzai!

 5. Aveti dreptate, tara asta se destrama… Dar pentru „cetateanul Popescu” e ca si cum i s-ar destrama basmaua. Multiplicati-l pe Popescu in milioane de exemplare si o sa aflati de ce nu vom mai avea noi o tara. Pentru ca nu meritam una…

  Vor ramane doar cativa apatrizi cu o tara in suflet, ca o durere.

  • Cetăţeanul Popescu e o veche cunoştinţă şi (socotesc eu) un vechi prieten.Şi un om cu inima la locul ei. El însă se numără printre cei care, sătui de răul de aici, au ales calea resemnării. Eu nu. Până la urmă e, totuşi, Cetăţeanul Popescu, nu Cetăţeanul X.

   • Cred ca prietenul dvs. are inima la locul ei. Prea multa inima, in detrimentul ratiunii, as zice. Dumnealui crede ca daca deasupra primariei va flutura vreodata alt steag decat Tricolorul, lui ii va fi mai bine. Asteapta sa ne elibereze ungurii sau americanii sau patagonezii de noi insine. Ii dau o veste proasta: nu va veni nici dracu sa ne mantuiasca de raul din noi, daca se vor deranja pana aici, o vor face pentru a ne cuceri. Iar cuceritii nu urla de fericire pe nicaieri in lume, nici macar cei sub stapanire americana. Sau mai ales aia.

    Dupa criza asta nenorocita toate statele puternice isi intaresc identitatea, „isi marcheaza teritoriul” mai abitir ca inainte, isi indoctrineaza cetatenii cu tone de simboluri, unele reale, altele inventate. Noi, ca suntem mai cu mot, facem pe dos. Nu ne mai trebuie nici teritoriu, nici limba, nici stat, pana la urma. Noi ne unim in cuget si-n simtiri si intemeiem comunitati de la Poplaca pana la New York, ne-am gasit noi sa fim motul globalizarii.

    In concluzie, cetateanul Popescu este un admirabil cetatean al Planetei, dar daca vrea sa si supravietuiasca, cu descendenti cu tot, ar fi bine sa afle ca s-a globalizat si lantul trofic. Iar noi suntem pe cale sa devenim plancton.

    Dar s-ar putea sa ma insel. Pana la urma, eu sunt doar cetateanul X.

 6. Mai am o observatie , rabbi … „Suntem în UE, în NATO, nu are ce se întâmpla – e replica standard.” – ai dreptate ca asta e replica standard , dar e FALSA !

  Yugoslavia era CEA MAI OCCIDENTALA tara socialista din fostul „bloc comunist” ; la ei inca exista mica proprietate privata si aveau LIBERA CIRCULATIE in occident ! 🙂 Foarte multi yugoslavi (de toate etniile) s-au stabilit si si-au gasit loc de munca in occident , facand comunitati destul de semnificative si bine-vazute pe-acolo , existand si schimburi comerciale semnificative Yugoslavia -Occident … Sa nu uitam si Olimpiada de Iarna de la Sarajevo … ! Si noi romanii eram bine-vazuti , desi destul de putini ajungeau acolo ; in schimb la polonezi „se uitau chioras” (mai ales in magazine) fiind considerati hoti ! Asta prin anii ’80 …

  Si cu toate astea , in anii ’90 Yugoslavia a fost dezintegrata CU PARTICIPAREA DIRECTA A ACELUIASI OCCIDENT , care ,odinioara , ii aprecia pe sarbi si ii primea cu bratele deschise !!! 😡 Culmea , tot acelasi occident , destul de reticient la etnicii polonezi in acele vremuri , si-a descoperit „marea dragoste” fata de Polonia !

  Asa ca ipocrizia si schimbarea comportamentului in functie de INTERESUL DE MOMENT este „la ordinea zilei” prin marile cancelarii occidentale , iar in corectitudinea acestora (daca mai avem un rest de minte) N-AR TREBUI SA NE PUNEM PREA MARE BAZA !!! 🙁

  • Aaaa , era sa uit : concluzia ta finala e categoric EXCEPTIONALA … Doar DEMNITATEA ne mai poate „scoate la liman” !!! 😛
   Dar mai stim noi ce-i aia …?! 🙁

 7. „Daca flutura deasupra primariei un alt drapel decat ros-galben-albastru, dar eu sunt mai bine tratat si pot trai mai bine (nu neaparat material; un pic de respect in plus de la instituiile statului inseamna “mai bine”), daca pot fi Eu fara sa ma aplec in fata maimutelor “functionari publici”, unde-i baiul?”

  Sa vezi tu ce maimuta sau mai bine zis VIERME vei fi tratat cand ungurii se simt la ei acasa in casa ta! Da, „beu” si io palinca cu Istvan si ii fac cu ochiu’ lu’ Morico si Ildico da nu vreau sa ajung la mila lor ca asta inseamna viata unui roman in tara bozgorului. Se schimba ceva in ei cand simt ca ai nevoie de ei. Nu in toti , ca nu is toti draci dar ajunge sa faca pe dracu unu dintr-un grup de zece ca ceilalti noua ii tin mai mult sau mai putin discret hangul.
  Io nu-s de acord sa aiba nici un mm de drept mai mult decat avem noi romanii in Romania.
  Batranii mei au stat sub ocupatie si au suferit atat de mult incat la toate insistentele mele de copil incapatant „bunicule spune-mi cum a fost sub unguri” , raspunsul era invariabil sec si scurt: „groaznic” … urmat de o tacere din care nu-l puteam scoate. Resentimentele lor erau atat de profunde incat de cate ori se certau, o faceau numai in limba maghiara (erau fluenti, au fost la scoala maghiara) iar noi nepotii nu intelegeam nimic. Curios, i-am zis bunicului intr-o zi :”nu ma inveti si pe mine maghiara?” Mi-a raspuns: „Nu-ti trebuie. E limba spurcata”. De aia o folosea doar la „sfadit”…..
  Ce au putut sa ii faca de au nascut in acel om calm si echilibrat asa resentimente ? I-au impuscat mama , un glont in spate, cand se afla la lucrul campului … de distractie… dintr-o masina ce trecea pe drum. Asta stiu…dar oare cate or mai fi fost de care nu stiu…
  Daca imi spuneti ca oamenii de atunci nu sunt oamenii de acuma, va raspund:
  Nu vreti sa verificati asta pe pielea voastra!

  • Am muncit un pic de vreme in Bosnia. Un croat, mare erou mare, mi-a povestit cum i-a fost impuscat tatal, glont in spate, dintr-o masina.Ala a pus mana pe AK si a purces la macelarit sarbi, acceptand vesel probabilitatea ca niciunul din ei sa fi tras din masina aia. Sarbii probabil erau si ei tati.

   Stim cum s-a terminat la ei. Dar intrucat povestea risca sa ofere ceva de invatat, mai bine nu ne gandim prea mult la ea, nu vrem sa ne expunem. Chestie de risk management.

 8. Retoric şi hilar, întreb şi eu ca un moş curios ce sunt:
  „Câtă demnitate îi trebuie unui cetăţean pentru a se încolona în şirurile coordonate de Crin, Ponta, Vanghelie, Bombonel, Geoană şi alţii din aceiaşi matcă?”

  • Nu stiu ce are sula cu prefectura, da’ va raspund eu, deloc retoric. N-are a face cu demnitatea, ci cu instinctul de supravietuire. Si nu-i vorba de incolonare, ci de votare.

 9. Tur de bloguri wordpress:

  „La coltu’ strazii” zarva in jurul pe maresalului Antonescu. Pentru unii un mare patriot, pentru altii un criminal de razboi. .
  Insa dincolo de orice subiectivism la aprope 70 de ani de la acele evenimente Moldova a ramas tot peste Prut. Are si istoria reintregirii patriei ironia ei …

  In „Lumea dupa Efrosin” aflu ca faptul de a te fi nascut roman iti confera din oficiu o aura deosebita. Romanii plecati sunt avertizati sa nu intrusioneze cu vreun comentariu, pentru ca precis sunt „canadieni” cu fitze care spala WC-uri . Ma las cu placere alungat pentru ca oamenii oricum discuta probleme care ma depasesc. Sacrilegiul asupra bebelusilor prin circumcizie, masonerie etc.

  In „Moarte acestei lumi” unde este postata poza Capitanului (barbat bine … daca s-ar fi concentrat pe femei, ce viata frumoasa ar fi avut), nici un cuvant despre spiritul de disciplina, subordonare si sacrifiu al legionarilor, taberele lor de munca etc, aflu insa ca Germania a legalizat pedofilia ???!!!

  Nu vreau s-o lungesc aiurea. Pe mai toate cugetari profunde despre credinta si romanism. Niciodata transpuse in practica, fireste ! In rest anticomunism, antimafie, basism si antibasism, antimasonerie fara de limite.

  Inca mai inteleg notiunea de demnitate, desi ca roman pe meleaguri straine se cam pierde si din cand in cand pe seama faptului ca trebuie sa-m anulez notiunea de acasa ma mai inteapa un ghimpe in inima, dar … cine killu meu sunt romani ? Pentru ca de la distanta par atinsi de scleroza.

  Bine ca mai scriu fetele tinere de dragoste …

 10. Halaisa si iar asa,
  S-o schimba , reacu, ceva…
  M-o feri mutu da iele,
  Bazdaganii si belele…

  Ca-mi pusei si zurgalaii,
  Cum pun la itari flacaii..
  In ziua da Rusalii,
  Den trezit , pana-n chindii…

  Ca-n za azar conditii,
  Pot alene-a o izdii…
  Nu vrusei, pana sa plec,
  Sa am, mei bi, za esec..

  D-aia chiuii den plin,
  Cu stegari, ce-aveau pelin..
  Sa modifice statutu’,
  Vorbii ,a lital, cu mutu’..

  Tainuii si cu vatafu’,
  Sa nu sa aleaga prafu’…
  Mancai chita da pelin
  Si-o dresai cu-n chil da vin…

 11. In vremuri tulburi se obtin castiguri fabuloase.
  Cine este promotorul vremurilor tulburi si cine sunt beneficiarii , vedem cu toti.
  Ceea ce , orbiti de propriile probleme, nu vedem este (ceea ce spune SimP) cum vom traii la „stapan”.
  Ceea ce pot sa spun, din propria-mi traire, este urmatorul episod: intru in magazin in Cluj, salut romaneste. Doua vanzatoare boscorodeau fara sa se uite la mine timp de 10 minute, dupa care am iesit afara fara sa mai salut.
  Vi se pare un episod simplu si de trecut cu vederea? Era in 1985-1986.

 12. Demnitate? Ceri prea mult…
  Nu uita că jigodiile de la udmr au făcut parte din cam toate guvernele după 1990, și și-au bătut joc de noi cum au vrut, pentru că, în numele „toleranței” li s-a permis orice. Au fost dintre cei care, în noile guverne, dădeau vina pe moștenirea dezastruasă de la guvernul anterior, uitând că și-au adus contribuția la acea moștenire dezastruoasă… (și văd că socialiștii lui crin și victor se gudură pe lângă udmr ca o cățea în călduri, mi-e și groază ce compromisuri vor face ei…)
  În fiecare an își sărbătoresc pe cei 13 derbedei (generali) care au luptat împotriva românilor în timpul revoluției din 1848; în fiecare an „comemorează” tratatul de la Trianon;, în fiecare an fac pelerinaj la fosta graniță a austro-ungariei cu România; au obținut ștergerea practic a oricărei urme că Ardealul a fost locuit înainte de venirea lor, interzicând săpături arheologice în centrul Clujului… Italia și Franța fac bani frumoși din valorificarea turistică a siturilor arheologice, noi a trebuit să încetăm cercetările și să astupăm săpăturile că se supărau grofii unguri care conduc România (oare ce ar zice italienii dacă li s-ar cere să astupe cu pământ forul roman, sau Colloseumul, ca să nu-i lezeze pe unguri?); refuză să învețe limba statului în care trăiesc; își deschid o „reprezentanță” a așazisului ținut secuiesc (pe bani publici) deși secuii nu sunt unguri… iar acum, obțin și o autonomie vecină cu independența, pentru că politicienii români și-au trădat de mult țara…
  În vremea asta unde sunt românii? se ascund în spatele toleranței și se amăgesc cu UE și NATO… uitând precedentul creat în Cipru…
  Ungurii mereu s-au crezut superiori românilor, și mereu s-au comportat ca atare, sub masca „politeții” și „europenismului”.
  Ce-i deranjează la plăcuța aceea? simplu: 1.Faptul că li se reamnitește că cel mai mare rege al lor (după Sf.Ștefan) a avut origine română. 2. faptul că li se reamintește că acest „mare rege” a fost înfrânt în luiptă. 3. Faptul că li se reamintește (indirect) că a fost rănit în luptă, în fund, dovadă că fugea de pe câmpul de luptă în momentul rănirii, dând dovadă de o lașitate nedemnă de un „mare rege”.
  Am amici unguri, dar nu mi-aș pune viața în mâinile lor. Dacă mă opun gesturilor udmr de batjocură împotriva românilor, mi se spune că-s isterii naționaliste (mai ales cei care nu au trăit prin ardeal vorbesc de isterii naționaliste)
  Și, ca o precizare de final, pentru cei care se vor trezi să mă acuze de toate relele pământului: Nu mănânc unguri pe pâine! Nu! (sunt la cură de slăbire, iar pâinea îngrașă) 😀

 13. „Sau le putem cere ferm, fără echivoc, dar şi fără isterie, celor care stăpânesc resturile României, să îşi amintească iute că au de condus statul român, nu alianţe dubioase.”

  Iar ei, cutremuraţi până în străfundul conştiinţei, îşi vor face seppuku în masă.

  Hai, bre, lasă naivităţile, cum adică să le cerem? Poate cu pistolul la tâmplă. Dar, dacă aş ajunge în ipostaza asta, cu pistolul la tâmpla lui Băsescu, nu i-aş mai cere nimic.

 14. Rabi,ai trecut prin toate:
  -dezintegrarea Romaniei.Asta a inceput inca de la prima secunda a Revolutiei,a continuat prin nerecunoasterea faptului ca acolo si-au dat mana peste tara o sumedenie de servicii secrete, care urmau ordinele si munceau pentru,ghiciti ce?,guverne straine (si AVO-serviciul secret maghiar-nu a facut exceptie),iar acum se desavarseste opera prin continuarea LA DETALIU a distrugerii Romaniei caramida cu caramida.Educatia produce semi-analfabeti,sanatatea produce drame inimaginabile si morti(uitati-va doar pe bloguri si pe site-urile ziarelor ,doar atat,si veti vedea cati bolnavi apeleaza la mila publica),legea e ca si inexistenta,politica are un singur scop:punerea la adapost a politicianului si a neamului sau pe 3 generatii,cel putin,economia, cu motorul ei, creditul,produce datornici si sinucigasi,agricultura produce parloaga,turismul produce frunze,biserica produce acatiste online,etc.Toate astea duc la EXOD,la nauceala,la furt,la intrarea in economia subterana(ah!ce le mai place cuvantul asta portocaliilor…);
  -pumnul in gura:datorita faptului ca ,de-a lungul acestor 21 de ani de democratie,a existat un singur om care s-a declarat nationalist,care a creat un partid declarat asemenea si care a dus o politica axata pe aceasta tema in tot acest timp, si ma refer aici,desigur,la Vadim Tudor si la PRM,acum nimeni nu mai poate sa zica nimic in directia asta pentru ca „foloseste o retorica peremista” sau ” e diliu ca Vadim”.Chiar si tu,Rabi,ai calcat cu o juma’ de sfert de picior in capcana asta,in postul de mai sus.Da,omul e mai zbanghiu,a fost surprins cu bale la gura,nu stie sa poarte un dialog,se prevaleaza de cultura sa pentru a bate campii cu gratie si cu date istorice despre tot si despre orice,a facut intelegeri politice catastrofale si a promovat oameni care l-au parasit in secunda doi atunci cand li s-a oferit ceva mai palpabil…Dar, de aici si pana la a nu mai putea sa spui in public ca ai sentimente nationaliste e cale lunga.Daca spui asta esti atacabil;
  -demnitatea romaneasca.NU EXISTA.
  Eu sunt emigrant in Spania.Imi iubesc patria si poporul.Am mai invatat si de la spanioli cate ceva despre cum sa-ti iubesti tara ALTFEL decat cum o faci:calm,linistit,povestind altora cum e tara ta,facand schimb de retete,aratand poze,cantand cate o melodie,comentand cate o stire din ziare,etc.Dar am si eu o intrebare:daca in Transilvania s-ar intampla CEVA,cati ar lua arma in mana dupa modelul sarbesc?Daca NATO si UE(sub umbrela carora ne aflam,asa cum spune Rabi si cum asa si e)ne-ar trada in favoarea Ungariei,cati ar mai pune mana pe arma?

Leave A Reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articolul precedent
Articolul următor

More from Author

Generația de bumbac

Acum treizeci de ani (pe atunci mai eram vag interesat de...

A șaptea, dar mai puțin artă

Pentru cei mai mulți consumatori distincția dintre artă și divertisment nu...

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau...

Industria solidarității

Pe măsură ce îmbătrânești ești tot mai greu de scos din...

- A word from our sponsors -

De citit

Generația de bumbac

Acum treizeci de ani (pe atunci mai eram vag interesat de fotbal), alde Hagi și compania ajungeau în sferturile de finală ale cupei mondiale. Unde erau eliminați, la loviturile de departajare, de către suedezi. Asta după ce bătuseră Columbia, SUA, Argentina. După eliminare eram, cu toții, foc...

A șaptea, dar mai puțin artă

Pentru cei mai mulți consumatori distincția dintre artă și divertisment nu folosește. Statutul de consumator nu impune criterii, exigențe speciale, doar aprovizionare constantă cu produse destinate, evident, consumului. Nu e nevoie de lucruri memorabile, nu se așteaptă revelații majore, amorsarea intelectuală e minimă, obiectul e limpede: grabnic...

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau răi. Există temnițe și stăpâni. Dacă prețuiești libertatea, înțelegi asta. Dacă, însă, pui mai bun preț pe împlinirea hoitului, atunci n-ai cum pricepe. Interviu' lu' Tacăr cu Putin. Vâlvă, zarvă, încruntări, încleștări, încăierări. Stăpân bun/stăpân rău. Tacăr...

Industria solidarității

Pe măsură ce îmbătrânești ești tot mai greu de scos din sărite. Chestiile care, odinioară, te-ar fi umplut de draci, acum doar te plictisesc. Furia arțăgoasă e trasă undeva la umbră și în locul ei se lăbărțează o ditamai lehamitea. Nu mai înjuri, schimbi canalul. Nu mai...

De-aia

"Nu mai zici nimic? Nu mai scrii nimic?" - mă întreabă câțiva prieteni. Nu mulți, dar cumsecade. De scris, ce să zic, scriu, chiar dacă nu simt îndemnul de a-mi rostogoli cuvintele în ochiul adormit al lumii. De zis... îmi zic mie. E de ajuns. Zic alții....

Opriți-l pe nesimțit!

Iohanetele e decis să folosească fiecare clipă rămasă din mandat(e) pentru a îndeplini toate obiectivele propuse. Obiectivele turistice. Pentru că ghiolbanuzaurul nu-și propune și nici nu e în stare  de altceva. Și i se rupe în paișpe cu virgulă de țara asta de tolomaci. Statul român există...

Zbateri, crăcănări și vuiet

Eterna împrăștierea a chibițimii de la galerie are acum o nouă expresie: pro Israel vs. pro Palestina. Sau după caz, anti-ăia contra anti-ăilalți. Chestia de căpătâi e să urli la galeria adversă: teroriștii! Într-o parte filo-semiții de conunctură. Zgomotoși, agresivi, belicoși, răcnindu-și sprijinul, de parcă ar interesa pe...

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice formă. Din cauză că motive. Care pot fi succint rezumate într-o propoziție care începe cu: așa a vrut... Și foarte probabil voi reveni la aceeași muțeală, din motive care, de asemenea, pot fi explicate cu: așa...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu se găsește ceva. În cazul ăsta poliția oprește niște minori, care își propuseseră să fie șmecherași. Aspiranții la șmechereală aveau deja un palmares respectabil în întâlnirile cu poliția. Șmecherilă de la volan mai tupeist, dă să...

Hiperbola

Dintre nerușinările lumii de azi cea mai supărătoarea îmi pare ostentația hiperbolei. Aproape totul e amplificat indecent, exagerat, umflat până la tumefiere. Precauțiile pe care le-ar impune decența nu mai există, prudența justei evaluări nu intersează. Se grăiește răstit și se răspunde răcnit. Totul (sau aproape totul)...

Greva celor care…

Înainte de a discuta despre greva cadrelor didactice, despre solicitările lor, e bine să aruncă, repede, o privire peste ceea ce este astăzi sistemul de învățământ. E ceva mai mult decât o simplă punere în context. Prima constatare, obligatorie, de neocolit, este că, de fapt, nu mai putem...

Alegeri în Turcia

Miza alegerilor prezidențiale din Turcia, din perspectivă geopolitică, nu are cum fi subestimată. Analiștii de ocazie vorbesc despre o confruntare dintre blocul ultra-conservator, condus de Erdogan, și mișcarea reformatoare care l-ar avea în frunte pe Kilicdaroglu. Alții vorbesc despre o competiție între suveranism și globalism. Nu lipsesc...