Machisme

Puterea a propus alegerea primarilor într-un singur tur. Metoda aceasta sfidează însăşi esenţa democraţiei. Criteriul majorităţii devine inutil, mandatul e mai simplu de obţinut, cu mai puţine sacoşe, într-un singur tur. Am explicat la vremea respectivă cum funcţionează mecanismul. Reprezentanţii opoziţiei nu au avut nimic de obiectat, ba, dacă îmi aduc bine aminte, s-au grăbit să salute ideea.

Atenţi la sondaje, cunoscându-şi bine slăbiciunile, puterea actuală ştie că nu poate câştiga viitoarele alegeri decât schimbând regulile jocului. Şi o face. Acum propune comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare. Din nou, maximum de beneficii cu minimum de sacoşe. La alegerile parlamentare primarii pot fi mai relaxaţi, mai greu de convins, de motivat, când e vorba de agăţarea de voturi pentru partid. Când alegerile sunt concomitente lucrurile însă stau altfel: „de la binele partidului atârna binele nostru”, iar primarii sunt siliţi să pună osul sacoşei la bătaie. Şi de ar fi doar atât! Un astfel de vot la grămadă e mult mai greu de gestionat, mai dificil de controlat, mai uşor de fraudat. Din nou, reprezentanţii opoziţiei nu au nimic de obiectat. Ba se grăbesc să salute ideea.

Puterea îşi anunţă ideea de a redesena harta colegiilor electorale. Conform propriilor interese. Reprezentanţii opoziţiei, anesteziaţi parcă, fie se îndoiesc de posibilitatea unei asemenea modificări, fie o socotesc lipsită de efecte.

Practic, puterea se pregăteşte să tragă opoziţiei covorul de sub picioare, iar aceştia din urmă par preocupaţi doar de felul în care li se va aşeza freza atunci când vor cădea.

Mă tem că trebuie să o spun din nou: e vorba de lipsă de maturitate. Opoziţia se laudă cu scorurile din sondaje, iar puterea, puţin câte puţin, modifică regulile jocului, pregăteşte terenul viitoarelor fraude. Cum reacţionează liderii opoziţiei? În cel mai lamentabil stil macho! „Ia să vedem, dacă schimbăm sistemul de alegere al primarilor, vă mai daţi mari cu sondajele?” par să spună reprezentanţii puterii. Iar cei din opoziţie, cocoşeşte, îmbătaţi de spiritul macho de mahala, zic: „Ce dacă! S’tem tari!”. „Dar dacă o să comasăm localele cu parlamentarele?” întind coarda cei ai puterii. Iar cocoşeii opoziţiei se grăbesc să arate cât de netemători sunt, ce bravură zace în ei, aşa că îşi încordează bicepşii şi zbiară: „Ce dacă!”.

În confruntările de mahala, cel care clipeşte primul e terminat. Asta pare să fie înţelepciunea la care se raportează opoziţia. Îmbătaţi de scorul din sondaje, sunt convinşi că nimic din malversaţiunile puterii nu le poate clinti procentul.  Şi acceptă toate aceste schimbări ale regulilor jocului. Ceea ce nu înţeleg aceştia este că ne fac nouă mult mai dificilă misiunea. Nouă celor care va trebui să-i votăm, pentru a scăpa de odioasa putere actuală.

Practic, adevărata opoziţie suntem noi. Noi cei care cârtim, noi cei care mârâim, noi cei care protestăm atunci când se pregăteşte frauda, atunci când regulile jocului se schimbă în mod scandalos. Atunci când regula democraţiei, care cere ca votul majorităţii să aleagă demnitarul, noi protestăm. Partidele din opoziţie au altă treabă. Îşi exersează machismul, sub scutul voturilor noastre, care, cred ei, li se cuvin. Îşi odihnesc liderii în îndelungi vacanţe, în vreme ce noi continuăm să mârâim. Iar când va veni vremea votului ne vor acuza tot pe noi, că nu le-am strâns îndeajuns de multe voturi pentru a veni la putere.

Ca să câştigaţi aveţi nevoie de un sistem de vot corect. Promovaţi propriile propuneri. Nu mai călăriţi pe gloabele trimise de putere, lansaţi propriile propuneri, pe care puterea să nu le poată refuza fără a se descalifica. Ieşiţi la bătaie şi impuneţi voi temele. Şi dacă se va întâmpla să nu puteţi aduna voturile necesare, în parlament, pentru a vă impune proiectele, o să avem noi grijă să aveţi la urne voturile de care e nevoie. Daţi-ne măcăr umbra iluziei că meritaţi şi nu că sunteţi deja convinşi că vi se cuvin. Treaba voastră în opoziţie mai e şi alta, nu doar aceea de a schimba replici la mişto cu Băsescu.

Facebook Comments

- A word from our sponsors -

Most Popular

13 Comments

 1. Moshe draga, ai toata dreptatea din lume, dar da si o solutie ! Sa se tavaleasca opozitia pe branci, iubita coalitie, baga ce lege vrea in parlament si o trece fluerand, cum a facut-o cu toate .Vezi ,,societatea civila” iesind in strada la eventualele semnale disperate de alarma ale opozitiei ? vezi masele de romani marsaluind cu sutele de mii in semn de protest, cate vreme la capatul marsului nu se da gratuit zahar, faina si ulei ?

 2. Nu le dau votul la nici unu ! .Vad eu cum ma descurc ,ajunge ,21 de ani politicienii au bagat mina in caraiman si au furat de la vladica pina la opinca ! . Nu stiu de unde o sa apara o clasa politica noua si corecta .

 3. Mi-ar placea sa citesc un articol intitulat astfel: Vesnicul inceput.

  Marile sperante este deja luat cu copy right, iar vesnicile sperante suna prea banal. Desi pe cat de banal suna, pe atat de adevarat este.

  Fireste ca adevarata opozitie am fost intotdeauna noi. Pentru ca noi traim miza. Noi speram. Ei nu. Ei au fost si raman in situatia castig-castig.

  Ca-n sport. Ambii finalisti castiga, dar cu siguranta fiecare doreste sa-si adjudece partea mai mare. Noi, ogarii lor. Baieti de minge care au voie sa priveasca gratuit la executiile lor de maestrii. Arbitrii nu exista pe aceasta gura de rai, iar mafia pariurilor, ca orice mafie onorabila, nu-i la vedere. Juni pretendenti dornici sa ajunga campioni n-au fost si nici n-or sa mai fie. Ca n-au bani de inscriere.

  Asadar la anu’ ce-o sa fie ? Boc V ? Nu ! Ca si noi, baietii de mingi, ne-am saturat de atata ghelbanie. Dar ce va fi deja se stie: o noua restructurare, o noua reorganizare si o noua revizuire in tranzitul vesnic catre democratie !

 4. Am mai zis şi în altă parte că io-s de acord cu alegerile comasate. TOTAL comasate. Locale+parlamentare+PREZIDENŢIALE! Toate dintr-un singur tur. Fără praguri electorale, fără nimic. Ai cu un singur vot peste restul, ai cîştigat! Aşa la bîză, să-i văd mecla chiorului cînd aude aşa ceva. Atunci să vezi halimai!
  Banzai!

 5. „Daţi-ne măcăr umbra iluziei că meritaţi şi nu că sunteţi deja convinşi că vi se cuvin”. Impresionantă formulare! Dă-mi voie, Rabbi, să-mi plec fruntea în faţa ta!

 6. Ca de obicei, Rabbi, drept in centrul tintei. O mica precizare: cei 20.000 de specialisti ai CDR au fost, declarativ, de fapt 15.000; in fapte, au fost tot 15.000, dar nu specialisti, ci P.C.R (sau lacuste, vorba lui Nea Nelu).

Leave A Reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articolul precedent
Articolul următor

More from Author

A șaptea, dar mai puțin artă

Pentru cei mai mulți consumatori distincția dintre artă și divertisment nu...

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau...

Industria solidarității

Pe măsură ce îmbătrânești ești tot mai greu de scos din...

De-aia

"Nu mai zici nimic? Nu mai scrii nimic?" - mă întreabă...

- A word from our sponsors -

De citit

A șaptea, dar mai puțin artă

Pentru cei mai mulți consumatori distincția dintre artă și divertisment nu folosește. Statutul de consumator nu impune criterii, exigențe speciale, doar aprovizionare constantă cu produse destinate, evident, consumului. Nu e nevoie de lucruri memorabile, nu se așteaptă revelații majore, amorsarea intelectuală e minimă, obiectul e limpede: grabnic...

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau răi. Există temnițe și stăpâni. Dacă prețuiești libertatea, înțelegi asta. Dacă, însă, pui mai bun preț pe împlinirea hoitului, atunci n-ai cum pricepe. Interviu' lu' Tacăr cu Putin. Vâlvă, zarvă, încruntări, încleștări, încăierări. Stăpân bun/stăpân rău. Tacăr...

Industria solidarității

Pe măsură ce îmbătrânești ești tot mai greu de scos din sărite. Chestiile care, odinioară, te-ar fi umplut de draci, acum doar te plictisesc. Furia arțăgoasă e trasă undeva la umbră și în locul ei se lăbărțează o ditamai lehamitea. Nu mai înjuri, schimbi canalul. Nu mai...

De-aia

"Nu mai zici nimic? Nu mai scrii nimic?" - mă întreabă câțiva prieteni. Nu mulți, dar cumsecade. De scris, ce să zic, scriu, chiar dacă nu simt îndemnul de a-mi rostogoli cuvintele în ochiul adormit al lumii. De zis... îmi zic mie. E de ajuns. Zic alții....

Opriți-l pe nesimțit!

Iohanetele e decis să folosească fiecare clipă rămasă din mandat(e) pentru a îndeplini toate obiectivele propuse. Obiectivele turistice. Pentru că ghiolbanuzaurul nu-și propune și nici nu e în stare  de altceva. Și i se rupe în paișpe cu virgulă de țara asta de tolomaci. Statul român există...

Zbateri, crăcănări și vuiet

Eterna împrăștierea a chibițimii de la galerie are acum o nouă expresie: pro Israel vs. pro Palestina. Sau după caz, anti-ăia contra anti-ăilalți. Chestia de căpătâi e să urli la galeria adversă: teroriștii! Într-o parte filo-semiții de conunctură. Zgomotoși, agresivi, belicoși, răcnindu-și sprijinul, de parcă ar interesa pe...

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice formă. Din cauză că motive. Care pot fi succint rezumate într-o propoziție care începe cu: așa a vrut... Și foarte probabil voi reveni la aceeași muțeală, din motive care, de asemenea, pot fi explicate cu: așa...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu se găsește ceva. În cazul ăsta poliția oprește niște minori, care își propuseseră să fie șmecherași. Aspiranții la șmechereală aveau deja un palmares respectabil în întâlnirile cu poliția. Șmecherilă de la volan mai tupeist, dă să...

Hiperbola

Dintre nerușinările lumii de azi cea mai supărătoarea îmi pare ostentația hiperbolei. Aproape totul e amplificat indecent, exagerat, umflat până la tumefiere. Precauțiile pe care le-ar impune decența nu mai există, prudența justei evaluări nu intersează. Se grăiește răstit și se răspunde răcnit. Totul (sau aproape totul)...

Greva celor care…

Înainte de a discuta despre greva cadrelor didactice, despre solicitările lor, e bine să aruncă, repede, o privire peste ceea ce este astăzi sistemul de învățământ. E ceva mai mult decât o simplă punere în context. Prima constatare, obligatorie, de neocolit, este că, de fapt, nu mai putem...

Alegeri în Turcia

Miza alegerilor prezidențiale din Turcia, din perspectivă geopolitică, nu are cum fi subestimată. Analiștii de ocazie vorbesc despre o confruntare dintre blocul ultra-conservator, condus de Erdogan, și mișcarea reformatoare care l-ar avea în frunte pe Kilicdaroglu. Alții vorbesc despre o competiție între suveranism și globalism. Nu lipsesc...

Din târtița presei

Acum 10-12 ani, pe când acest blog începea să capete formă, îmi plăcea să fac un soi de "revistă a presei". Pe atunci mai aveam ceva ce semăna, vag, cu presa. Încă era ofițerime pe-acolo. Acum doar tablagii. Nu știu dacă am să încep iar să cern știrile,...