Diversiune şi dezinformare

În emisiunea lui Cătălin Striblea, de aseară, am văzut cum mai funcţionează diversiunea şi dezinformarea la români. Îmi place Striblea, iar emisiunea lui e, în genere, ok. Cred, totuşi, că aseară a scăpat puţin hăţurile şi în felul ăsta am avut parte de un mic spectacol securistic de diversiune şi dezinformare. Haideţi să vedem cum am ajuns la concluzia asta.

Emisiunea de aseară i-a fost dedicată (dacă se poate spune astfel) Regelui Mihai. Toate bune şi frumoase până la un punct. Mai întâi premiza de la care s-a plecat. O pseudo-ştire cu greu parfum de dezinformare, conform căreia MS Regele Mihai ar urma ca în discursul pe care ar trebui să îl ţină în faţa Parlamentului să ceară reinstaurarea monarhiei. De ce ar face asta? Ei, bine, nici mai mult, nici mai puţin decât pentru că ar fi ….”supus unor presiuni” de catre Dan Voiculescu!  De unde până unde? Nu importă. Ce fel ar putea profesorul Dan Voiculescu să pună presiunea asupra Majestăţii Sale? Nu contează. Că toată pseudo-ştirea are un aer de  bazaconie e foarte puţin important. Important era altceva: ca numele regelui să fie legat de numele lui Dan Voiculescu şi toată mitologia construită în jurul acestuia. Altfel spus, în acest fel regele nu mai este mai presus de politică, ci un personaj oarecare implicat în cine ştie ce sforării.

Asta a fost premiza emisiunii. Nicio demonstraţie, niciun argument, doar un zvon fabricat în ateliere specializate. Doi iepuri loviţi dintr-un foc: Regele Mihai – care s-ar deda la şolticării ordinare –  şi Dan Voiculescu – care, iată, e exact personajul diabolic de care se tot teme Băsescu.

Apoi a venit porcăria numărul doi. Instrumentată în cel mai securist mod de către Hurezeanu. O demonstraţie de jegoasă dezinformare de tip securist. La un moment da, Emil Hurezeanu se întreabă, pe un ton care se voia retoric, dacă nu cumva “din postura sa de şef al statului” Traian Băsescu are acces la cine ştie ce document obţinut “poate din arhivele de la Moscova” prin care cine ştie ce va fi aflat despre Regele Mihai şi tocmai de aceea a lansat acel imund atac la adresa regelui. La acest punct Hurezeanu abandonează retorica dubitativă şi trece hotărât în zona cealaltă, somându-l, chipurile, pe Băsescu să facă public acel document. Care document? În afară de Hurezeanu a mai pomenit cineva vreodată, fie şi Băsescu, despre un astfel de document?

Mai departe acelaşi Hurezeanu a continuat să toarcă din acelaşi fuior. Documentul în sus, documentul în jos. Fireşte, ceea ce fusese iniţial o supoziţie, o nălucire a lui Hurezeanu, a devenit, în emisiune, mai întâi ipoteză de lucru, apoi cvasi-certitudine. Misiune îndeplinită. Ideea fiind acum lansată, nu le va fi greu laboratoarelor securiste să fabrice un astfel de document, dacă situaţia o va impune.

Recunoaşteţi stilul? Se pricep băieţii, nu?

17 thoughts on “Diversiune şi dezinformare”

 1. Rabbi, prietene, ca de obicei si in chip monoton, ai dreptate. Striblea nu e o lumina, dar are momente de decenta. Hurezeanu, care e un ardelean uns cu toate alifiile, devenit mai “mitic” decit multi mitici de obirsie, are gindire si retorica de “baiet de casa” al Secu. Si asta de ani multi. Cind ii faci praf logica oportunista si sofista, nu gresesti deloc.
  In schimb, parca nu as vota cu tine cind folosesti formula, care ar trebui sa fie sacrosancta, “profesorul” – cit il priveste pe Dan Voiculescu. Ok, a fost securist, pen-ca a lucrat in comertul exterior. Nu e sigur, dar daca Basescu, sef in aceeasi ograda, la Anvers, “n-a fost”, de ce ar fi Voiculescu? Insa chestia cu “profesoreala” e cam exagerata, nu crezi? Ce “profesor”, in ciuda inteligentei si flerului sau financiar, cind baiatul asta facea un MBA la Londra pe la vreo 60 de ani si cevasilea? Ok, de acord, si mie imi place insul, prin comparatie cu leprele absolute si oranj care-si bat zilnic joc de noi, dar e totusi o distanta… si m-as bucura, sincer, daca ai descoperi-o si matale. Una e sa fie inteligent, logic si coerent in ce spune Voiculescu, si alta sa fie “profesor”. Nu, profesor e Eminescu, Marin Preda, Borges, Danilo Kis si Cervantes, eventual Noica si Freud – dar nu nea Dan.
  In rest, admiratia si prietenia mea.

  1. Bre, m-ai făcut curios. Şi am verificat.(Omul are site, e totul la vedere) Ai dreptate. Există un MBA în 2006, zice aşa: “urmand cursurile de “Political Communication, Advocacy & Campaigning” din cadrul Universitatii Kingston din UK obtine diploma de “Master of Arts with Commendation” “. Dar şi un doctorat în economie datând din 1997.
   Totuşi, nu ăsta era subiectul nostru, nu?

   1. Nu, Rabbi, fireste, subiectul era tocmai ala in care am zis si eu ca ai dreptate in maniera de analiza si argumentatie. Nu fondul discutiei l-am indicat, ci forma, la nivelul unui detaliu de formulare: numele comun profesor. Si, da, imi mentin parerea ca Voiculescu, in acest moment istoric, e personaj pozitiv, prin comparatie.
    E flagrant ca Hurezeanu are buna scoala a Secu, si pe stil vechi, si pe stil nou.

 2. Este exact stilul Europa libera, post de radio indepebdent finantat de Congresul SUA. Doar ca acum sunt platiti din banii nostri iar “jurnalistii” sunt la fel de independenti ca pe vremea cand erau platiti de Congres.

 3. Daca se manipulau unul pe celalalt Hurezeanu si Chireac nu ma deranja. In privat pot face ce le place lor…

  Dar in public, manjitul cu maro pe ultimele si putinele repere pe care un om normal la cap si le mai poate lua in societatea asta damblagita este mai mult decat abjecta.

  Ma intreb… Dar mai bine nu. Ca 99% din intrebarile care imi vin in minte sunt retorice….

 4. Da, este evident procedeu securistic. Noi, in diaspora, am primit acelasi mesaj prin Feisbuc de la reprezentantii Albei ca Zapada Popolare cu acelasi continut ideatic : Regele Mihai nu mai este independent politic deoarece a sucombat la presiunile lui Voiculescu si lui Duda si vine sa isi ceara tronul inapoi. Apoi aplica cu succes legea sociologica a propagarii zvonului (gravitate ori ambiguitate egal zvon de succes). Ceea ce denota ca Alba ca Zapada poate ajunge mare de tot, din moment ce manipularile jegoase pritocite de ea se preiau, ca si consemn pe unitate, de intreg Secu sau SRI si doishunsfert, si STS si SPP etc.
  Pe de alta parte, este semn clar ca flatulenta sa se teme de-un batran. Sau de ideea si idealul pe care le incarneaza cel care a fost uns ca suveran al tuturor romanilor, pe viata. Altfel risipa de energie nu este justificata convingator.

  PS : Delicios de amuzanta faza cu “profesorul Voiculescu”. Probabil ca domnia sa este profesor la fel de justificat pe cat este Elena Udrea conferentiar sau lector, daca ne luam dupa opera stiintifica si cercetare. Probabil.

 5. Emil Hurezeanu ,nu este comunist si nici securist,este un om slab si fara
  caracter care a sucombat la farmecele puterii.chiar daca Basescu nemultumit ca Dl Hurezeanu acum cat-va timp si-a desprins limba de augustul dos prezidential si a fost certat cu toata severitatea.In loc sa-l trimita pe marlan in origine,continua sa -si faca slujba de lingau.Faptul ca foloseste un limbaj elevat nu-l scuza.Este un umil si un snob incantat de apropierea de Presedinte.Ca si Tismaneanu nu conteaza unde linge ,sa fie in “capul tarii”.Astia au sarit cu o viteza de la Iliescu la Constantinescu,si acum la Basescu de te miri..Eu le plang de mila si rusine.Vai de capul lor.

 6. Abjectia in forma sa spoita cu pretentii intelectuale e mai periculoasa decat 20 de gigibecali corciti cu udrea si impanati cu basescu si cocos in toate functiile cheie ale statului.

  In cele din urma, insa important e sa poti sa definesti campul posibilului, sa apreciezi cam cum ar arata probabilul si ajungi negresit la o idee despre ce se intampla. Dar pentru asta ai nevoie de cate o jumatate de neuron functional, care, culmea coincidentei, trebuie sa nu fie ocupat cu tantilizde, ciumpalaci si incurcaturile lor amoros-publicoide.

  Daca astia ne demoleaza, pe rabdarea noastra absolut interminabila si ultimul lucru pe care il lasasera neatins, ce se poate spune despre noi? Da, despre noi, astia care nu ii luam in furci si nu le infigem tigvele in pari, la intrarea in cetate?

 7. a) orice persoana rezonabila care ajunge in zona publica trebuie mozolita bine, altfel mai vin si altii si apare riscul ca sa fie eliminati smenarii prin vot! A se evita! Regii nu fac exceptie, ci sunt chiar mai periculosi, mai ales ca au deja ceva realizari la activ!
  b) ca in orice joc, si in cel politic trebuie arbitrii si jucatori, daca nu sunt arbitrii nu prea se mai vede hentz si offsaid. Ori toti presedintii nostrii au fost un pic jucatori, iar asta ultimul chiar huligan, ca da cu crampoanele in cine il fluiera. Deci un candidat la arbitru al vietii politice foarte serios ar fi un rege, dar o viata politica cat de cat serioasa taie cascavalul la baieti, a se evita. Deci dati la gioale lu incoronatu’ asta (asta ar trebui sa i-o zica Dorin Cocos, “bai incoronatule”!)
  c) poate imi explica cineva conceptul de mitic. A devenit foarte popular dupa ce a fost uns Boc si de obicei ardelenii il gasesc responsabil pentru starea grea a tarii, asta dupa ce i-au votat masiv pe Traian Basescu si Emil Boc. Sau e tupeu, sau halucinatie, parerea mea. Sau o fi tot vreo manipulare?

  1. Stimare pitic prono, nu-ti pot explica expresia unei frustrari crunte. Insa iti pot indica citeva rinduri lamuritoare, pe care le poti gasi in cartea de Memorii a lui Petru Groza (Editura Compania, Bucuresti), episodul cu descalecarea deputatilor ardeleni la Bucuresti dupa Unire. Magnatul si politicianul ardelean traieste revelatia unui tinut salbatic si primitiv, iar descinderea la Capsa il dezamegeste cumplit, el crezind ca e vreo cafenea vieneza sau budapestana, nu cotetul plin de fum si aburi de alcool. Nu zic ca are dreptate, asa a vazut tipul treaba la 1919, e o marturie istorica. Si poate ca ea ilustreaza acel concept, repet, generat de o frustrare istorica. Si traduc obiectul acelei frustrari: ei, ardelenii, au fost calariti de unguri si austrieci multa vreme, n-au avut drepturi, multi si-au schimbat numele si religia, doar ca sa supravietuiasca. Noi, in sud, cum-necum, nu ne-am turcit, macar formal, ei s-au maghiarizat si catolicizat – unii. E insa doar o ipoteza, un feeling, s-ar putea sa gresesc.

 8. clerc, te miros de ardelean pentru ca numai un ardelean mai poate avea lipsa de buna cuviinta ca – dupa un specimen de-o abjectie desavarsita, absoluta, as zica, ca Boc – sa mai aduca macar vorba de ”mitici”. Evident ca si Boc, ca si Hurezeanu, nu poate fi, la origine, decat un “ardelean uns cu toat alifiile” – deci, cum ar veni spus neaos, un smecher – chiar daca alaturarea ardelean si smecher e oximoronica – dar si el, probabil, a devenit “mitic”. Vere, daca sunteti asa moi si va distruge “Mticialand” asa tare, tineti-vi, oameni buni, toti ardelenii dincolo de Carpati si dati-va cu alifii pana lesinati orgasmatic si nu ne incurcati, complicati viata si goli buzunarele.
  Adica, v-am privit cu simpatie condescendenta cum va complaceati voi cu etichetele alea auto aplicate de oameni seriosi, gospodari etc., dar asta era inainte de era Boc. Dar acum, dupa 4 ani de boceala, sau chiar 7, trebuie sa fii putin abulic s-o mai tii ca gaia matu cu miticii rai si ardelenii cuminti. Si am spus-o cu maxim de eleganta de care sunt capabil. O sa iti traduca un mitic, poate.
  In rest, despre Hurezeanu, corect Mhai C. e exact stilul Europa libera.

  1. Amice Mircea, sorry, zau asa, dar mi-s regatean de cind ma stiu, cu strabunici cu tot. Fireste ca injur si eu pe leprele ardelene de-ntesara Palatul Victoria si ne adusera la faliment pe toti, insa de ce sa generalizez? Natural ca ma enerveaza chestia cu miticii, n-au nici un drept sa se dea mai mari si mai curati decit sint – si nu prea sint, cel putin de vreo o suta de ani incoace. Dar una-i una si alta-i alta. Boc e un jeg de ardelean, dupa cum exista foarte multi “sudisti” de o calitate infama. E vreo problema? Daca ai priceput altceva decit indicau ghilimele mele, nu cred ca e vina mea. Si da, ii urasc sincer pe portocalii care ne fac viata un iad de vreo 3-4 ani incoa. Dupa cum nu pot intelege de ce se “portocalizau” judetele transilvane la alegerile din 2008 si 2009. Asa ca, cu tot regretul, pastreaza-ti agresivitatea pentru adevaratii dusmani, ca n-am pledat pentru nici un boc sau vass. Ba le-as lua gitul cel putin la fel de rapid ca si tine.
   Hai salut!

 9. Striblea a cotit-o pe tipul de emisiune DDD ,se poarta ,in ceia ce il priveste pe Hurezeanu baleste permanent sa capete un de pupat in basanaui lui Base .Urme de DDD gasesti in toate emisiunile TV din pacate , !!!

COMENTEZI?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.