Un nou împrumut

Domnul Băsescu afirmă că guvernul domniei sale trebuie să se împrumute, până la finele anului, cu 13,2 miliarde de euro. Un flecuşteţ. Au fost închise numeroase spitale, şcoli, cheltuielile cu salariile au scăzut semnificativ atât prin reducerea numărului de salariaţi ai statului cât şi prin diminuarea salariilor. Pensiile au fost reduse iar taxele majorate.  Toate astea s-au întâmplat după ce, anterior, ne mai împrumutasem o dată cu vreo 20 de miliarde. Acum domnul Băsescu – un om cu o excepţională competenţă economică- e îngrijorat de nivelul deficitului. Şi constată că mai e nevoie, urgent, de un împrumut de 13, 2 miliarde de euro.  Domnul Băsescu nu este nici măcar o clipă străbătut de gândul că, poate, e o problemă de administrare. Că poate puterea pe care o conduce e teribil de incompetentă şi coruptă. Nici n-ar avea cum să fie deranjat de aşa ceva. Puterea aceea este el însuşi.

Statul român, aşa cum este el astăzi, a ales să cheltuiască tot mai puţin cu proprii săi cetăţeni şi tot mai mult cu pedeliştii, uneperiştii şi ceilalţi obedienţi ai puterii. Şi asta costă. Mult. Sălile de sport, patinoarele şi toate celelalte “investiţii” portocalii costă. Investiţiile  -zice-se- ar trebui să fie motorul creşterii economice. Ce fel stimulează creşterea economică sălile de sport construite în prăpădite de comune unde canalizarea aşteaptă să fie inventată? Monstruozitatea numită “reorganizare teritorială” – o ticăloşie născocită pentru a asigura golăniile electorale şi supravieţuirea la putere a portocaliilor, costă. Imensa armată de sinecurişti de pe la TVR. ICR etc. costă. Toată publicitatea de stat  comandată în presa obedientă costă. Prostia, hoţia şi nemernicia costă. Proptirea piţipoancelor şi slugilor de partid în tot felul de funcţii care ar trebui să presupună competenţă costă.  Şi dacă toate astea costă, fireşte, finanţele statului nu mai sunt îndeajuns şi e nevoie să ne împrumutăm. Adică să se împrumute ei, pentru a avea pe mai departe ce prădui. Noi trebuie doar să plătim.

Domnul Băsescu spune deci că statul român are nevoie din nou nevoie să se împrumute, de această dată cu 13 miliarde de euro. În cel de al doilea mandat al domniei sale, obţinut aşa cum se ştie că s-a obţinut, ne-am tot împrumutat. Pentru a-i asigura domnului Băsescu o guvernare pe plac, nu una nesupusă, ca cea a lui Tăriceanu. Încă 13 miliarde. Aşa spune domnul Băsescu. Trebuie să ne împrumutăm cu 13 miliarde. În acelaşi timp domnul Băsescu nu încetează să facă lobby agresiv pentru “minerit”. Şi să suţină cu suspectă încăpăţânare că statul român trebuie neapărat să facă unei companii numită Roşia Montană Gold Corporation un cadou de vreo 18 miliarde de euro.  (Insistenţa cu care Băsescu îşi joacă locul de agent de lobby pentru această companie ar trebui atent cercetată. Penal. După suspendare!)

Deci lucrurile sunt simple: austeritate la sânge pentru cetăţeni, tăierea subvenţiilor la încălzire pentru neportocalii, un nou împrumut şi în acelaşi timp un cadou de miliarde pentru RMGC. Care era sloganul său? “De ce le e frică nu scapă?”

12 thoughts on “Un nou împrumut”

 1. Salut. Crezi ca intereseaza pe cineva? Poti sa-ti explici de ce, la taierea de salarii de acum un an si jumatate, la cresterea TVA-ului, la nerespectarea termenelor de revenire la salariile netaiaite, la blabla, nimeni n-a comentat, sau mai nimeni?
  Pentru ca functionarii nu au ca sprijin zilnic salarizarea ci spaga, iar taierea salariului n-a reprezentat altceva decat cresterea spagii.
  Cei care au fost eliminati din sistem au fost doar cei care s-au pensionat sau care nu erau de-ai “nostrii” asa ca nu contau.
  Cresterile de preturi au fost platite doar de privati care, ori au scazut preturile pentru ca nu mai vindeau, fie au dat oameni afara, oameni pe care nu-i plange nimeni.
  Asa ca…. pe cine crezi ca intereseaza?

  1. De ce generalizezi in legatura cu functionarii? De ce trebuie sa fie toti corupti si sa ia spaga? E, uite ca nu e asa! In tara asta cineva mai trebuie sa si munceasca. Nu a zis numeni ca nu se angajeaza functionari pe pile care stau si ori nu stiu sa faca nimic ori, pur si simplu nu fac nimic. Dar treaba trebuie totusi facuta. De catre cine?

 2. Dar ne meritam soarta ,este perfect raspunsul lui Dumnezeu ‘da este o tara bogata si frumoasa bogata dar sa vezi ce oamenii rinduiesc in ea’ . Asa ca am votat cu fundul .Avem o scuza cu Geoana era tot dracul ala si nici acum nu avem nici un orizont ,eu ramin la VOT CANCI ……

 3. Vorba cuiva, ceea ce zice asta e exact discursul lui Ceausescu din ultimii ani de domnie: taieri de drepturi, investiii si mizerie. Voda e gol pusca.

 4. Si dvs. vorbiti numai de costurile curente. Daca e sa mai adaugam si costurile pe termen lung ale incompetentei si relei vointe actuale, n-avem cum sa vrem sa mai traim pe-aici… Chiar si eu, care nu mai sint vreun june, ma gindesc serios sa-mi iau talpasita, ca daca tot e sa muncesc ppina la adinci batrinete, macar sa nu-si mai bata nimeni joc de munca mea, daca se poate. Cei care ramin vor avea noi biserici, catedrale si sfinti la care sa se roage, si preoti care sa le spuna ca asa vrea Dumnezeu.

 5. Rabbi, cu voia ta, un picut de off-topic (ma non tropo): @lol, uite vezi tu ca logica e pardalnica, a naibii! “cu Geoana era tot dracul ala” e fraza perfecta pe care basistii adora sa o auda! Este incununarea eforturilor lor mediatice de a ne convinge ca, in fond si la urma urmei, ei nu sunt mai rai decat altii, decat cei dinainte, ca Boc e cam la fel cu Nastase si Tariceanu, ca Funeriu e pe aceeasti treapta cu Marga si Udrea pe aceeasi treapta cu Mircea Diaconu.

  Nu, nu cred ca ar fost “tot dracul ala”. Macar pentru ca Geoana, penibil si prostanac, e *educat*. Si pentru ca, in prostia lui, are un minim respect pentru institutii. Si pentru ca, din aceste cauze (si din multe altele, pe care nu le mai scriu din respect pentru Rabbi), Geoana ar fi fost un altfel de presedinte. Mai bun. Macar ca n-ar fi dansat pe manele si nu s-ar fi incuscrit cu Mondialu’ si tot ar fi fost mai bun.

  Ca tu “vot canci” pentru ca nici un politician nu te satisface, pot intelege si accepta. Ca, insa, ai dori sa te inscrii in turma care nu poate face diferente intre Rau si Mediocru, aste pe mine ma nelinisteste. Nu de alta, dar e prea groasa turma asta pentru asteptarile mele de la un popor totusi inteligent in mod nativ. Si e periculoasa, pentru ca “don’t underestimate the power of stupid people in large numbers”.

  1. Uf ,bine ca am scapat de grija ,penibil si prostanac face baie la Vintu , cind ma face la buzunare e educat il ajuta cumnatul . Vintu nu este Mondialu nici vorba . Nastase si-a facut casa mai mica ca Videanu ,a, azi sa hotatit sa il schimbe pe Crin ca de un fis ,ce importanta am eu ca alegator sa tac si sa merg inainte ,ce este treaba mea ,Domnule Popescu te citesc cu placere azi nu stiu ce ai avut cu mine ,poate nu m-am exprimat eu corect ,daca e asa te rog sa ma scuzi dar crede-ma nu dau doi bani pe toata clasa politica ,sau mai bine zis pe cei care se fac ca sunt politicieni .

   1. @lol: Straveziu efortul tau … Straveziu …! 😉
    Ne cam jignesti inteligenta celor care “bantuim” pe-aici , 😳 dar , ma rog , e dreptul tau sa incerci …!

COMENTEZI?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.