Mostre gratuite

Comerţul are regulile sale. Şi şmecheriile sale. Negustoria nu e o afacere pentru ageamii, perioada romantică a comerţului cu jeanşi kaki marca “Pyramid” şi “adidaşitorşion” made in Turkey s-a dus de mult. Sigur, mai există şi acum nostalgici ieşiţi din plata ajutorului de şomaj care se mai îndeletnicesc cu micul negoţ impromptu cu galoşi chinezeşti, pe ziar, la marginea pieţii. Sau cu portofel de vinilin ori mini-huse pentru talonul auto, vândute ad hoc, pe la semafor. Ar mai fi şi puriştii care se opun amestecului dintre tabac şi filatelie şi mai execută un comerţ cu ţigări fără timbru, dar astea sunt acte minore de dizidenţă.

Dincolo de excepţiile pomenite, comerţul a devenit profesional, cârpit cu toate peticele marketingului, sulemenit cu toate vacsurile publicitare. Dacă te vâri într-un magazin de cosmeticale şi cumperi un căcăşteţ, imediat primeşti şi tot soiul de mostre gratuite – asta mai depinde şi de cât de simpatic îi eşti vânzătoarei. Oricum, sigur te alegi cu nişte pliculeţe de şampon care ajung fix pentru juma’ de spălare. Ori cu nişte pliculeţe cu pomezi, creme sau măcar câteva fiole minuscule cu odicolon. Dacă treci prin supermarket, pe la raionul de mezeluri, sigur dai peste nişte dudui îmbrăcate în fustiţe cu vedere la chiloţi şi chiloţi cu vedere la lindic care te invită să guşti moca un parizer, o tobă, un caltaboş, un salam fără E-uri, dar cu of-uri. La lactate sigur ai parte de un cub de caşcaval ambuscat într-o scobitoare. Ca să te lămureşti că firma care le-a dezbrăcat pe dudui produce telemea cinstită şi tratează vacile cu multă grijă.

Şi la cumpărarea unei maşini tot ai parte de o tură de probă. Altfel ar fi aiurea. Ce fel de mostre gratuite să-ţi dea ăia? “A, vreţi să cumpăraţi modelul ăsta de Audi? Uite, vă dăm şi o mostră de Logan, poate vă răzgândiţi.”  Neah, nu cred. La maşini o tură de probă e tot ce poţi spera. Orice ai primi în plus se cheamă opţionale şi e pe bani. Poate un brăduleţ parfumat, numai bun de atârnat la oglindă. Oricum, la maşini poţi da tura gratuită înainte de cumpărare. Dacă nu-ţi place sau n-ai avut niciodată banii cu care s-o cumperi … asta e. La cosmeticale mostrele gratuite vin după ce ai cumpărat deja. Asta e o porcărie. Deci eu am cumpărat parfumul X şi tu îmi bagi în pungă mostre cu parfumul Y şi/sau Z. Ce vrei să-mi spui? Că am gusturi de căcat? Că o să miros ca Veronica?

Şi dacă îţi tragi un abonament la cablu tot primeşti trei luni moka. Sau o chestie din asta. Negustorii care nu îţi dau mostre gratuite tot te momesc cu ceva: cumperi trei primeşti patru. Doar la bancheri nimic. Nimic. A primit careva un credit moka, nereturnabil, cu titlu de mostră, de la vreo bancă? Bine, nici n-ar mai fi credit, ar fi donaţie. Pănă la urmă băncile vând bani. Cu asta se ocupă. De ce nu-ţi dă niciun bancher un eşantion gratuit? Hai, nu una de 500 de euro, dar una de 50. Nişte scârbe.

Oricum, aştept legalizarea prostituţiei. Vreau să văd care va fi acolo politica de mostre gratuite.

7 thoughts on “Mostre gratuite”

  1. La prostitutie a fost o mostra gratuita prin Italia in nus ce oras. Italiencele au oferit timp de o zi servicii gratis ca sa mai combata din concurenta est europencelor :))
    Si cica a functionat.

  2. La toaletele publice care o fi politica de mostre gratuite? Nu de alta, da’ poate-l bate gândul pe Boc să inaugureze câteva, în pauza dintre două petice de autostradă.

  3. Primesti mostre gratuite si cand nici nu te astepti!
    Nu de mult, am fost la un eveniment educativ, caritabil (legat de protejarea naturii, sprijinirea bolnavilor de cancer, voluntariat, sanatate prin miscare) si acolo m-am ales cu niste pliculete de “Multi-Gyn ActiGel, prevents and treats vaginal discomforts” 🙂
    Nu vreau sa fac reclama dar e evident: unde dai si unde crapa! Sau asteapta si altii legalizarea prostitutiei.

  4. La noi e atat de impanantenita ideea de mocangeala incat multi cumpara numai pentru mostra gratuita cine-stie ce tampenie de produs.Incercati sa studiati:o companie face reducere de 5 % sa zicem la un produs iar alta ofera o mostra.Cine credeti ca vinde mai mult?

COMENTEZI?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.