AcasăMucii din fasoleProstălăul şi prostănacul

Prostălăul şi prostănacul

UPDATE:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=s9iWvfRCPrc]

Mişcările din politica românească sfidează orice analiză. Asta pentru că, de multă vreme, ceea ce se întâmplă aici are tot mai puţin legătură cu calculul politic, cu logica, strategia sau aşezarea în program. Gesturile şi întâmplările din showbiz-ul politic românesc (exact cum am spus!)  sunt explicabile, tot mai des, de răbufniri de orgoliu, pusee de paranoia, crize de vanitate, ţâfne subite şi bosumflări anapoda. În locul bărbaţilor de stat, politica noastră s-a pricopsit cu o pestriţă colecţie de primadone răguşite, acre şi tălâmbe, preocupate mai ales de propria colecţie de farduri şi reverenţe la oglindă. Dacă la toate acestea adăugăm şi inteligenţa unei macaroane opărite avem fotografia perfectă a politichiei româneşti.

Acestea fiind spuse devine mai uşor de explicat şi îmbrânceala de ieri, de la PSD. Pare-se că, statutar, oricine ajunge conducător al acestui partid are obligaţia de a deveni un tiran a cărui grijă de căpătâi este să îl belească pe cel care a ocupat scaunul respectiv mai înainte. Se face, totuşi, că şi pentru a deveni tiran îţi trebuie o anume vocaţie. Dacă nu o ai eşti doar un caraghios care, atunci când bate cu pumnul în masă, nu sperie nici scrumiera. Iar PSD-ul este condus acum de un mare caraghios.

Dacă decizi să îl execuţi pe Geoană ( pentru motive despre care vom discuta mai jos) , o poţi face scurt, simplu şi eficient. Cu condiţia ca înainte să fi analizat corect paşii de urmat, să fi elaborat logic planul de acţiune şi să-l fi implementat riguros. Adică exact ce ar trebui să ştie face un bărbat de stat. Sau poţi face un circ penibil de pe urma căruia să nu obţii ceea ce ţi-ai dorit, dar care să te umple de penibil. Adică fix ce s-a întâmplat.

Există mai multe ipoteze care încearcă să explice circul pesedist de ieri. Le putem trece în revistă:

– Prima ipoteză ar fi că junele Ponta şi familia s-au găsit extrem de deranjaţi de recenta vizită în SUA a lui Mircea Geoană. În sprijinul acestei ipoteze stă reproşul explicit al lui Ponta, care s-a arătat nemulţumit de faptul că Geoană s-ar fi prezentat în SUA drept „liderul opoziţiei”. Deşi reproşul lui Ponta există, nu ştiu dacă este întemeiat. Nu ştiu dacă Geoană s-a legitimat astfel, acolo. Şi dacă ar fi făcut-o, nu ştiu pe cine ar fi prostit.

– A doua ipoteză este legată de cea dintâi şi are legătură tot cu vizita în SUA a lui Geoană. Este limpede că Mircea Geoană are anumite conexiuni la Washington. Cât de influente sunt aceste conexiuni este de discutat, dar este posibil ca cei de la PSD să fie iritaţi de faptul că preşedintele Senatului pare mult mai dispus să asculte de ceea ce i se transmite de la Washington decât de ceea ce i se cere de către propriul său partid. Mai clar, Geoană şi-a rezervat în partid un rol aparte, pe care ceilalţi pesedişti n-au fost prea încântaţi să-l accepte, acela de om al Washingtonului. Devine limpede acum că nici legăturile lui Geoană cu cei de acolo nu sunt atât de grozave, nici cei de acolo nu sunt chiar în primele cercuri ale puterii.

În această ordine de idei, anunţul (tâmpit) al lui Mircea Geoană, legat de disponibilitatea sa pentru o nouă candidatură la prezidenţiale a umplut paharul. Prin acest anunţ, venit exact la întoarcerea din Statele Unite, Geoană îşi imagina că le va demonstra tuturor că se bucură în continuare de sprijin la Washington.

– Cea de a treia ipoteză ia în calcul eventualitatea suspendării lui Traian Băsescu. Nu ştiu ce şanse de reuşită poate avea un asemenea demers, în acest moment, dar nici nu m-aş grăbi să-l socotesc ca irealizabil. Cu un calcul riguros, nişte negocieri bine purtate şi anume dibăcie, nu este exclus. Urmând această a treia ipoteză, cei de la PSD au dorit să evite situaţia în care, prin demiterea lui Băsescu, Mircea Geoană să preia atribuţiile de preşedinte. Bun. De inţeles. Dar… Corlăţean? Oricum, asta pare o grăbită şi prostească aşezare a căruţei dinaintea gloabelor.

– O a patra ipoteză se referă la ipotetice discuţii legate de demisia în grup a opoziţiei din actualul Parlament. Şi o la fel de ipotetică opoziţie a lui Geoană, care nu s-ar fi arătat dispus să renunţe la fotoliul de preşedinte al Senatului. Ipoteza îmi pare puţin credibilă.

– Ipoteza numărul cinci este şi cea mai spectaculoasă. În această ipoteză se vorbeşte despre trecerea lui Geoană, împreună cu alţi 22 de pesedişti, la UNPR, ieşirea UDMR de la guvernare şi… numirea lui Geoană ca prim ministru. Dacă prima parte, legată de trecerea actualului preşedinte al Senatului la UNPR, poate fi luată în seamă, scenariul care îl aşează pe Geoană în scaunul de prim ministru mi se pare fantezie curată. Dar în politica noastră s-au văzut trăznăi şi mai mari.

Toate ipotezele de mai sus vin să explice înverşunarea pesediştilor. Nimic nu poate nici explica, nici justifica prostia lor. Ineficienţa demersului, stupizenia discursului lui Sărbu şi inepţia propunerii lui Corlăţean ca alternativă. Şi mai ales nu poate scuza atitudinea PSD, care se legitimează ca principal partid al opoziţiei. Dar care nu reuşeşte să genereze nicio acţiune serioasă, concretă, din această perspectivă. În schimb produce mult fum de eşapament rezultat din ciondănelile interne.

Indiferent care ar fi ipoteza pe care o va folosi conducerea PSD pentru a justifica circul de ieri, imaginea oferită e jalnică. Cei care pretind că reprezintă o alternativă la puterea condusă de Băsescu parcă au ţinut să reamintească electoratului cine sunt ei de fapt. Şi cu câtă îngăduinţă democratică sunt priviţi cei care mârâie în front. Azi, din opoziţie, schimbăm preşedintele Senatului pentru că îl enervează pe şefu’ de la partid. Mâine… directori de deconcentrate, etc. Tot ieri, reprezentanţii FMI ţineau o conferinţă de presă care ar fi meritat analizată şi discutată. Nu s-a putut. Pentru că opoziţia era în carnaval.

Ca o sublimă culme a ridicolului, ieri, nu au încetat să curgă acuzaţiile. Geoană îl acuza pe Ponta că ar fi omul lui Băsescu. Ponta, la rându-i, zbiera că Geoană e omul lui Băsescu. Personal sunt tentat să le dau amândurora dreptate. Şi unul şi altul au guvernat lângă omu’. Şi ăştia sunt principalul partid de opoziţie!

Facebook Comments

- A word from our sponsors -

Most Popular

15 Comments

 1. Ipoteza 3 are si varianta in care PSD-ul lasa deschisa negocierea pt noua majoritate propunand un candidat sacrificabil (Corlateanu). O majoritate in jurul unui pres PD ii obliga sa anunte (sa-si acomodeze intern) succesorul la presedentia republicii; in jurul unui udmr-ist ofera garantii udmrului post suspendare … in jurul lui Geoana sustinut de arcul puterii ii recreeaza acestuia legitimitatea in caz de interimat.
  Pozitia de negociere a puterii e destul de incomoda. (nici varianta destructurarii prin sustinerea unui candidat PNL n-ar fi lipsita de riscuri 🙂 )

 2. Corect, amandoi sunt oamenii lui Băsescu, la fel cum toţi trei sunt produsele FSN etc. Cât despre Mirciulica pe postul de premier sau chiar viitor candidat al coaliţiei de guvernare for president după abdicarea lui Zeus, să nu uităm că şi Găbiţă era spurcat de Căpitan acum nu foarte multă vreme 😉

 3. ce vrei nici o zi fara scandal televizat mai ales cind vrei sa acoperi ceva ce te deranjeaza :vezi referendumul de la voi si bugetul care mai intii a fost aprobat de fmi . cita lume s-a prins de chestia asta?????

 4. Pai da, amandoi sunt oamenii lui Basescu :).
  Uneori chiar ma intreb cat de mare strateg e Basescu care (poate) impreuna cu serviciile secrete a facut sa puna la conducerea PSD…2 prostanaci. Unul si-a facut treaba in campania electorala pentru presedintie si al doilea isi face temeinic treaba pentru … guvern.

  Cand vezi ce se intampla chiar iti trec prin minte si astfel de ipoteze.

 5. Întrebarea pusă ieri de domnul Soviani şi răspunsul primit de la Franks ar fi trebuit să ne arunce în aer, asta într-o normalitate pe care am pierdut-o, mă tem, iremediabil …
  În schimb am avut o masivă prezenţă a delictului de inteligenţă, o tentativă ratată de circ de-o calitate mai mult decât îndoielnică şi prezentări a muşchiuleţilor atrofiaţi din tot spectrul, scrisa vine, politichiei mioritice, scrisa ducă-se …
  Totul în clinchet de cătuşe şi mai mult decât sigurul hăhăit dinspre Cotroceni!

 6. Ei, Geoana e campion la dat cu mucii in fasole, nu stiu sa existe alt politician mai penibil in esalonul intii. Ponta e un mic parvenit care crede acum despre sine ca este mare. Indiferent de scenariul de acum, am mai spus-o si o mai spun, opozitia n-are singe in sistem si nici creier in cap sa faca cu adevarat opozitie. Sint prosti si ridicoli pina la greata. Greata de a nu avea alternative la greata de PDL (y compris Basescu). Greata unde vezi cu ochii. Prosti ingramaditi peste tot, si nici urma de alternative.

 7. Vezi, d’aia nu am fost niciodata in vreun partid. Nu pot gandi la indicatiile unuia. Fie el Ponta, fie el oricine. Iar Ponta pana acum nu a facut decat sa schimbe sefi de filiale care nu gandeau ca el. Nu-l vad bine. Geoana are darul diplomatiei care devine un defect atunci cand te schimbi prea des ca sa nu superi pe nimeni. Restul e uimire. Ce va urma?

 8. Eu spun ca acestia doi nu sunt „exceptia” ci „regula” reprezentativitatii pt. comportamentul actual al acestei natii !!! 🙁
  Uitati-va atenti in jurul vostru si spuneti-mi ca n-am dreptate …! 🙄
  Si-atunci de ce sa ne mai plangem de cei care ne conduc cand ei , de fapt , SUNT cei ALESI si REPREZENTATIVI pt. marea masa a acestei populatii ?!
  Eu spun ca problema SUNTEM NOI , POPORUL : noi suntem cei care ii promovam , din randurile acestei natii provin TOTI (nu-s nici extraterestrii , nici veniti din alt colturi ale lumii !) si se comporta IDENTIC cu majoritatea celor dintre noi ajunsi in pozitii similare; si-atunci de ce ne mai plangem atata , suntem noi , oare , mai breji ca ei … ?! 😳
  Cred ca nu ne-ar strica o oglinda , dar oare avem ochi sa ne privim in ea …? Si , oare , conducatorii pe care-i avem nu reprezinta chiar „oglinda” acestei natii , dar suntem prea aroganti si prea ne place sa ne victimizam , ca sa fim dispusi sa recunoastem acest lucru ?!

 9. azi am citit ca de obicei si am descoperit cu rusine ca am gresit postarea. cer iertare pt. eroare dar o pirdalnica boala recidivista m-a dat peste cap.de fapt trebuia sa scriu:inca odata iliescu a avut dreptate cind l-a numit pe geoana prostanac.cit priveste pe ponta ii lipseste diplomatia politica de a nu face gafe mai ales ca multa lume asteapta de la usl sa ne scape de ciuma portocalie

Leave A Reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articolul precedent
Articolul următor

More from Author

A șaptea, dar mai puțin artă

Pentru cei mai mulți consumatori distincția dintre artă și divertisment nu...

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau...

Industria solidarității

Pe măsură ce îmbătrânești ești tot mai greu de scos din...

De-aia

"Nu mai zici nimic? Nu mai scrii nimic?" - mă întreabă...

- A word from our sponsors -

De citit

A șaptea, dar mai puțin artă

Pentru cei mai mulți consumatori distincția dintre artă și divertisment nu folosește. Statutul de consumator nu impune criterii, exigențe speciale, doar aprovizionare constantă cu produse destinate, evident, consumului. Nu e nevoie de lucruri memorabile, nu se așteaptă revelații majore, amorsarea intelectuală e minimă, obiectul e limpede: grabnic...

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau răi. Există temnițe și stăpâni. Dacă prețuiești libertatea, înțelegi asta. Dacă, însă, pui mai bun preț pe împlinirea hoitului, atunci n-ai cum pricepe. Interviu' lu' Tacăr cu Putin. Vâlvă, zarvă, încruntări, încleștări, încăierări. Stăpân bun/stăpân rău. Tacăr...

Industria solidarității

Pe măsură ce îmbătrânești ești tot mai greu de scos din sărite. Chestiile care, odinioară, te-ar fi umplut de draci, acum doar te plictisesc. Furia arțăgoasă e trasă undeva la umbră și în locul ei se lăbărțează o ditamai lehamitea. Nu mai înjuri, schimbi canalul. Nu mai...

De-aia

"Nu mai zici nimic? Nu mai scrii nimic?" - mă întreabă câțiva prieteni. Nu mulți, dar cumsecade. De scris, ce să zic, scriu, chiar dacă nu simt îndemnul de a-mi rostogoli cuvintele în ochiul adormit al lumii. De zis... îmi zic mie. E de ajuns. Zic alții....

Opriți-l pe nesimțit!

Iohanetele e decis să folosească fiecare clipă rămasă din mandat(e) pentru a îndeplini toate obiectivele propuse. Obiectivele turistice. Pentru că ghiolbanuzaurul nu-și propune și nici nu e în stare  de altceva. Și i se rupe în paișpe cu virgulă de țara asta de tolomaci. Statul român există...

Zbateri, crăcănări și vuiet

Eterna împrăștierea a chibițimii de la galerie are acum o nouă expresie: pro Israel vs. pro Palestina. Sau după caz, anti-ăia contra anti-ăilalți. Chestia de căpătâi e să urli la galeria adversă: teroriștii! Într-o parte filo-semiții de conunctură. Zgomotoși, agresivi, belicoși, răcnindu-și sprijinul, de parcă ar interesa pe...

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice formă. Din cauză că motive. Care pot fi succint rezumate într-o propoziție care începe cu: așa a vrut... Și foarte probabil voi reveni la aceeași muțeală, din motive care, de asemenea, pot fi explicate cu: așa...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu se găsește ceva. În cazul ăsta poliția oprește niște minori, care își propuseseră să fie șmecherași. Aspiranții la șmechereală aveau deja un palmares respectabil în întâlnirile cu poliția. Șmecherilă de la volan mai tupeist, dă să...

Hiperbola

Dintre nerușinările lumii de azi cea mai supărătoarea îmi pare ostentația hiperbolei. Aproape totul e amplificat indecent, exagerat, umflat până la tumefiere. Precauțiile pe care le-ar impune decența nu mai există, prudența justei evaluări nu intersează. Se grăiește răstit și se răspunde răcnit. Totul (sau aproape totul)...

Greva celor care…

Înainte de a discuta despre greva cadrelor didactice, despre solicitările lor, e bine să aruncă, repede, o privire peste ceea ce este astăzi sistemul de învățământ. E ceva mai mult decât o simplă punere în context. Prima constatare, obligatorie, de neocolit, este că, de fapt, nu mai putem...

Alegeri în Turcia

Miza alegerilor prezidențiale din Turcia, din perspectivă geopolitică, nu are cum fi subestimată. Analiștii de ocazie vorbesc despre o confruntare dintre blocul ultra-conservator, condus de Erdogan, și mișcarea reformatoare care l-ar avea în frunte pe Kilicdaroglu. Alții vorbesc despre o competiție între suveranism și globalism. Nu lipsesc...

Din târtița presei

Acum 10-12 ani, pe când acest blog începea să capete formă, îmi plăcea să fac un soi de "revistă a presei". Pe atunci mai aveam ceva ce semăna, vag, cu presa. Încă era ofițerime pe-acolo. Acum doar tablagii. Nu știu dacă am să încep iar să cern știrile,...