30 %

Aflat în vizită în Germania, Traian Băsescu face o afirmaţie care, sub aparenţa parşivă a tonului mustrător, plasează PDL la 30% din intenţia de vot. De fapt Băsescu încearcă să dea valoare de adevăr unei aserţiuni imposibil de susţinut în fapt. 30%? De unde până unde? Nicio măsurătoare serioasă nu arată PDL peste 25 de procente. Iar scandalurile de corupţie despre care vorbeşte Băsescu ar putea/trebui să ducă partidul portocaliu mult sub 20%.  Băsescu încearcă, de fapt, să dea autoritate acestei idei, că PDL ar avea 30 % intenţie de vot.

Cifra furnizată de Băsescu poate fi privită ca un obiectiv electoral. Se lucrează intens la asta. Legea votului prin corespondenţă e în magazie. Racolări, şantaj, presiuni, ameninţări, corupţie- toate mijloacele sunt folosite pentru îndeplinirea acestui obiectiv. Trebuie recunoscut cinstit că, spre deosebire de opoziţie, cei de la putere lucrează sistematic la obiectivele electorale ale lui 2012. Că mijloacele pe care foloseşte puterea sunt ticăloase, asta e o altă discuţie.

Cifra furnizată de Băsescu e de luat în seamă. În cazul în care obiectivul stabilit pentru PDL este de 30 de procente, atunci Băsescu are nevoie de alte 20 de procente pentru a-şi menţine acoliţii la putere. De unde va obţine aceste procente? Adevărata întrebare este cum îşi propune să facă rost de celelalte procente. În jurul a 7-8 procente de la UDMR. Iar restul pe filiera UNPR, Partidul Poporului. Mărunţişul de 1-2 procente se va obţine uşor prin racolarea trădătorilor de la USL, după alegeri. Cum va putea depăşi vreodată un partid ca UNPR pragul electoral? Asta e o minune care merită văzută. Iar serviciile lucrează la asta.

Oricât de detestabile ar fi mijloacele pe care le pune la bătaie puterea pentru a-şi asigura mandatele necesare, trebuie respectat faptul că ăştia măcar fac ceva. În timpul ăsta cei din opoziţie par decişi să îşi spulbere singuri orice şansă de a schimba ceva.

P.S. Cei de la PSD par decişi să îi facă rost lui Băsescu de procentele trebuincioase. Altfel devine inexplicabilă prostia de care dau dovadă. Excluderea lui Geoană e complet lipsită de sens.  Care este, până la urmă, obiectivul acestui partid? Confortul lui Ponta?

Cei de la PDL au şi ei astăzi şedinţă. De birou permanent. Ăştia se strâng pentru a discuta strategia de urmat, în perspectiva alegerilor. Pesediştii se strâng ca să-şi belească fostul candidat la preşedinţie.  Numele pomenite în discuţia asta sunt: Şova, Ponta, Geoană, Corlăţean. Pe bune? Mai are rost să discutăm sau stingem lumina?

13 thoughts on “30 %”

 1. Eficienţa maşinăriei propagandistice portocalofile e incontestabilă.
  Cifra anunţată va fi atât de des repetată încât va ajunge să pară un truism.
  Pentru cei de pe partea cealaltă a baricadei mă tem că tendinţa va fi de a căuta întrerupătorul …

 2. 30 % este o speranță a PDL… și tare mă tem că e o speranță îndreptățită, căci pesediștii par mai degrabă preocupați să se sfâșie între ei decât să facă opoziție adevărată.
  Din luptele interne ale psd are de pierdut doar poporul,care nu beneficiază de acțiunile unei opoziții adevărate care să țină piept jigodiilor din pdl…
  Oricum eu mi-am pierdut orice speranta de mai bine….
  Te pup

 3. Dl Geoana cu talentul sau e in stare sa-i aduca cifrele lipsa pentru PD-L.exact cu doua saptamani inainte de alegeri.De aceasta este nevoie
  de a scapa de D-sa,si de altii care joaca la ambele capete.Nici un alegator al USD-ului nu voteaza fara Dl.Ponta si Antonescu.Acum este momentul de a se intarii conducerea PSD-ului.Chiar daca Dl.Ponta nu este chiar Machiaveli,macar este onest si de buna credinta.Doar impreuna vor castiga
  ,nu cine stie ce “resapati”cu visuri de marire.

  1. Te rog să mă crezi că mai degrabă mi-aș da coaiele pe răzătoare decât să votez un USL condus de Ponta, Antonescu, Hrebenciuc și Iliescu… Abia aștept să scăpăm de bășident și de hoarda lui fascistă, dar nu am chef să girez cu votul meu pe mafioții înfometați din PSD, și nici pe monarhistul leneș și somnoros Antonescu… Eu nu am cum să uit că între 2000 și 2004 pesedeii n-au fost tocmai ghiocei nevinovați, iar factorul decisiv care a determinat lumea să dorească schimbare în 2000 a fost infatuarea și aroganța nemăsurată a lui Bombonel, „părintele” politic al lui Ponta….
   Nu cu răfuieli interne se câștigă alegerile… USL știe doar să se plângă de băsident și să provoace scandaluri interne… Cu ce program conceret vin ei? cu ce fundamentări economice? Doar cu înjurarea lui băse și cu excluderea lui Geoană nu se câștigă electorat… Iar despre integritate în PSD se va putea vorbi doar după ce nu vor mai fi Dragnea, Hrebenciuc, Vanghelie, Mazăre, Ilici, Năstase și mulți, mulți alți „baroni locali” care au terorizat la nivel local în perioada 2000-2004. O fi având poporul memorie electorală scurtă, dar nu toți suntem cretini…

   1. Parţial sunt de acord cu tine, cu privire la USL. Dar nu pricep cum vrei să scapi de băşident & Co, dacă nu votezi.

 4. “Trebuie recunoscut cinstit că, spre deosebire de opoziţie, cei de la putere lucrează sistematic la obiectivele electorale ale lui 2012.”

  Eu zic ca si opozitia munceste pentru alegerile din 2012. Dar mai mult cu stangul in dreptul si cu tesla peste zonele intime…

  O sa fie tare interesant la anul. Si daca Dan Diaconescu continua sa stea peste 5% o sa reusim sa batem recordul la penibil stabilit de trimiterea EBEI in Parlamentul European.

  1. Prietene, ai dreptate. Și opoziția muncește pentru alegerile din 2012…. Dar muncește în favoarea PDL… fiecare scandal în usl le face mai ușoară misiunea pedelimbricilor….
   Iar acum pedelimbricii au primit în dar, nesperat, funcția a doua în stat…

 5. Dacă PDL-ul împreună cu UDMR-ul obţin 40% din voturi e mai mult decat suficient pentru a avea majoritatea in parlament. Multe voturi se pierd pe partidele sau independentii care nu strang suficient pentru a trece peste pragul de intrare in parlament. Si nu am pus la socoteala minoritatile, altele decat cea maghiară.

 6. O corectie mica: in nici un sondaj oricat de optimist PDL nu depaseste 20%. De fapt se invarte in jurul lui 16-17%. Base le cam inmulteste cu 2.

 7. Nu-i deloc exagerat 30%! La o prezenţă la vot de vreo 35% înseamnă cam 10,5% . Şi se mai şi bat cu pumnul în piept că i-a votat “boborul”!

 8. aritmetica e simpla: scazandu-se numarul de parlamentari, si mizand pe milionul de voturi de la romanii din strainatate, procentul devine realist

 9. 30% este procentul pe care PDL il va obtine in alegeri, dupa ce va utiliza toate metodele posibile: colegii favorabile, lege electorala favorabila, cash contra voturi, plase contra voturi, biciclete contra voturi, electrocasnice contra voturi, presiuni, santaj etc. Basescu a anuntat procentul pentru ca lumea sa nu se mire prea tare si sa nu-si puna intrebari prea multe.
  1. 30% din voturi = 35% dupa redistribuier*
  2. UDMR 6% din voturi = 7,5% dupa redistribuire
  3. Minoritati – 18 deputati cam 5%

  Avem sigur (adica au ei) 47,5%. 2,68% mai scoate dupa redistribuire DD (senzational).si gata, s-a facut majoritatea in camera. (Cand spun redistribuire ma refer la ce se scoate de pe lista, daca se merge pe varianta 65% colegii si 35% lista.
  La Senat va fi mai greu. Dar oricum, de regula Puterea a stat prost la Senat dupa 1996, cu exceptia perioadei 2000-2004.

COMENTEZI?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.