Casta

Vremea lui „să trăiţi bine” s-a dus de mult, iar în locul ei a rămas „nu mai ştiu ce am făcut cu banii din impozitele voastre”. Tot aşa s-a dus şi vremea axelor importante în care se vedea înşurubat stăpânul elenelor. În loc de axa Bucureşti-Londra- Washington şi super-alianţele cu imperiul klingonian şi prinţesa Leia, acum abia mai nimereşte marele cârmaci bila şaişpe din rulmentul de la axa Golden Blitz- Cireşica- Trei sergenţi.

Ştirea de la care plecăm poate fi găsită aici. Pe scurt olandezii au decis să prelungească, pentru români şi bulgari, restricţiile pe piaţa muncii, pentru încă doi ani. Ministrul de resort, Henk Kamp, a propus o măsură, adoptată anterior de parlamentul olandez, prin care românii (şi bulgarii) pot primi permise de muncă, în mod excepţional, doar pentru acele locuri de muncă pe care nu le vrea niciun alt cetăţean european. Foarte pe scurt, despre asta discutăm.

Aceasta este, în opinia mea, o ştire de primă pagină, care ar fi trebuit să nască mari discuţii. Dar trăim în ţara Elodiei aşa că ştirea trece aproape nebăgată în seamă. De ce găsesc că informaţia despre care vorbim ar merita o mai mare atenţie? Haideţi să vedem.

Olanda are, de ceva vreme, o atitudine constant neamicală („neamicală” fiind în acest caz un eufemism). Cauzele acestei atitudini a olandezilor sunt multiple şi ar putea fi discutate, dar nu despre asta este vorba aici. Principalul motiv pentru care Olanda menţine o linie de conduită statornic neprietenoasă în privinţa României îl reprezintă incompetenţa autorităţilor române, incapacitatea acestora de a conduce o politică externă orientată în sensul interesului naţional, incapacitatea de a genera soluţii rapide şi eficiente pentru situaţiile care solicită astfel de soluţii. Am constatat asta şi în cazul Schengen, dar şi cu alte ocazii. Nici nu ar putea fi altfel când ministerul de externe este condus de, fără discuţie, cel mai incompetent personaj care a ocupat această demnitate de la fondarea statului român. Chiar şi aşa, puţinele resurse de care mai dispunem în materie de politică externă sunt mobilizate exclusiv în interesul personal al lui Traian Băsescu şi camarilei. Am mai vorbit despre asta aşa că nu insist.

Atitudinea olandezilor este, dincolo de orice îndoială, un gest de vădită ostilitate şi are o foarte mică legătură cu protejarea pieţei locale a muncii. Oricum, în limitele UE, cel puţin principial,  libera circulaţie a forţei de muncă nu ar trebui să cunoască îngrădiri. Măsura olandezilor are valoarea unui gest de ostilitate, spuneam. Şi asta pentru că, în sine, măsura e lipsită de sens. În condiţiile în care cetăţenii români pot circula liber prin Europa, nimic nu-i poate împiedica pe cei care vor să ajungă în Olanda să o facă. În condiţiile în care cei ajunşi acolo nu pot munci legal, rămân cu opţiunea de a lucra ilegal. Şi atunci care e sensul măsurii? Mai mult, în cazul în care în Olanda nu sunt bineveniţi românii ( şi bulgarii) care vor să muncească legal, atunci este posibil ca aceştia să ocolească acea ţară. Restricţia aceasta nu are niciun efect asupra celor care reprezintă cu adevărat o problemă şi pentru noi şi pentru europeni: hoardele de ţigani care ajung acolo cu alt scop decât acela de a munci legal.

În atitudinea olandezilor mai există ceva care funcţionează ca o autentică insultă: în mod excepţional, românii (şi bulgarii) pot primi permise de muncă pentru acele munci pe care nu le doreşte niciun alt cetăţean european. O astfel de prevedere nu este doar discriminatorie, ci insultătoare. Practic, olandezii definesc două categorii de europeni: cetăţenii europeni de categoria întâi şi cetăţenii second hand, adică românii şi bulgarii. O atare atitudine, scandaloasă din toate punctele de vedere, ar fi trebuit să primească o reacţie extrem de fermă din partea autorităţilor române. Din partea cui? Autorităţile române? Vai de mama noastră.

Dincolo de reducerile de salarii, de mizeria generalizată, de corupţia atotstăpânitoare, de promiscuitatea politicii sau de reinventarea statului poliţienesc, cei 7 ani de stăpânire băsesciană au redus cetăţenii români la o condiţie pe care nu au avut-o nici în cei mai întunecaţi ani ai comunismului: acela de paria ai europei. Paria, da. Pentru că, din păcate, calitatea de cetăţean român, astăzi, este ehivalentă cu apartenenţa nu la un stat respectat, cu valori şi instituţii, ci apartenenţa la o castă dispreţuită şi nedorită de toţi ceilalţi.

Dar toate astea, desigur, nu au de ce-l preocupa pe măreţul cârmaci. Important e să le facem cadou băieţilor ălor şmecheri, din Canada, aurul de la Roşia Montana. În cazul ăsta comisionul o fi tot 10%, după regula stabilită la Cluj?

Facebook Comments

- A word from our sponsors -

Most Popular

22 Comments

  1. Ma mira treaba asta cu 10% spaga la Cluj. Eu stiam ca peste tot e 40%. La Garda Financiara e invers, spaga e mai mare ca amenda. De exemplu: 4000 spaga, 2000 amenda. Se poate verifica in orice engros bucurestean, ca doar de aia sint mereu controale acolo.

  2. Elegia lui Baconschi:
    „Mai trece-o noapte si mai trece-o zi,
    Se-ascut problemele in mase,
    Caci olandezii se arata-a fi,
    Elemente tot mai dusmanoase!”

  3. În mai, anul acesta, Ben Knappen a repetat insistent mesajul „SINGURUL LUCRU PE CARE ÎL ZIC e că TREBUIE SĂ FIM CONVINŞI CU TOŢII că ne aflăm pe o cale ce garantează progrese sustenabile, ireversibile şi de durată” …
    Cred că ar trebui să le fim recunoscători olandezilor …
    Sunt printre puţinii din Europa care spun, fără sfială şi apăsat, că autorităţile române, varză fiind, îşi prezintă democratura mascată în escalop preparat cu-n surogat de muşchi …

  4. Mișule, mă bucur că am pus piciorul afară de acolo; mă bucur că nu mai trăiesc printre cei care își scuipă în față regele și îți vorbesc cu „domnule rege” fără să ia în seamă un nenorocit de protocol. Mă bucur că nu mă număr printre cei care după o revoluție însângerată au pus tot partidul comunist în fruntea țării, neexistând nici un alt om politic care să nu fi aparținut vechiului regim. Mă bucur că nu mai sunt printre cei care își arată disprețul pentru orice înseamnă valoare. E țara în care toți zic și nimeni nu face nimic, doar își vede de-ale gurii și de procentul propriu. Nerușinarea e la ea acasă, în aceeași casă cu nesimțirea și minciuna. Fac familie mare cu obrăznicia și melteneala, și toată familia asta are foare mare căutare, în mass-media de calitate a țării. Sunt foarte nemulțumit și eu. Să vezi ce cinste ne poartă hoardele de jefuitori pe aici, încât mie îmi vine să le dau dracului de drepturi ale omului și să cer introducerea muncii silnice pentru pușcăriași. și pentru puii lor, care sunt mai experimentați ca bulibașele, futu-le ceapa lor

    • Draga Daniele,
      Pai daca tot ai „pus piciorul afara de acolo” nu ai vrea sa te duci in …. si sa vorbesti despre noua ta tara adoptiva in noua ta limba adoptiva si sa ne lasi pe noi, prostii si fraierii care am ramas in Romania si care nu am fost suficient de „inteligenti” si „mandrii” incat sa ne abandonam tara, sa vorbim despre ea si despre problemele ei?.
      Sincer sa fiu, eu te-as fi pus pe tine (si pe altii ca tine) in fruntea tarii, dar din pacate nu am gasit partidul celor care s-au carat in strainatate dupa o „revolutie sangeroasa” pe buletinul de vot.
      Nu ai vrea tu mai bine, draga Daniele, sa ma lasi pe mine sa vorbesc de tara mea, Romania, tara in care traiesc si muncesc.
      Nu ai vrea tu sa vorbesti mai bine de tara unde „ai pus piciorul” decat de cea in care ti-ai bagat picioarele??????

      P.S. M-am saturat de toti lasii care in loc sa stea si sa incerce sa lupte si sa schimbe ceva prin munca si atitudinea lor au fugit in alte tari si acum isi dau cu pararea si arunca cu noroi (…din acela care miroase) in noi, cei care am ramas si in tara noastra.

    • Coane, dacă tu te bucuri, mă bucur şi io de bucuria ta.Am avut în cap ideea „s-o tai” şi io . Am rămas pe motiv că (pe lîngă frica de necunoscut) am crezut (şi cred încă) că cineva mai trebuie să facă ceva şi în ţara asta
      Cei ca tine, care se consieră „norocoşi” că au „evadat” şi care se mai şi laudă cu asta pe limba ţării lor, mă fac să borăsc!
      Aşa că-ţi închin o ODĂ!
      Respectiv O DĂ-te-n ….
      Banzai!

      • Amice, eu am făcut ceva. Dacă tu decizi să rămâi acolo îți respect decizia, dar fă ceva! Fă ce eu n-am reușit! Nu borâ și nu rânji la ăia care au plecat și gândi cu ciudă ca boul de mai sus, care bineînțeles că se ține anonim. Patrioți puturoși am văzut destui.

  5. Basescu se pregateste sa manipuleze electoratul cu eventualele decizii ale Uniunii Europene. Astfel, incearca sa rezolve dosarul Schengen in doua etape, martie si iunie 2012, si incetarea MCV-ului, in februarie si iunie 2012, ca sa le poata prezenta ca “succese” ale PDL-ului la alegerile “comasate” din noiembrie. Acesta este, de altfel si un motiv pentru care au fost comasate alegerile. Daca ar fi avut loc localele in vara, nu ar fi fost gata cu operatiunile de manipulare si rezultatele lor.

  6. @Mandru ca sunt roman si Shogunul:
    Ce aveti fratilor cu Daniel?Si eu sunt plecat din tara de 6 ani;n-o sa-mi spuneti ca asta ma face injurabil…Eu nu am plecat din tara pentru ca am fost las,ci pentru ca nu mai suportam bataia de joc cu care eram tratat de catre stat.Si sunt mandru ca sunt roman!Ma gandesc ca poate peste ceva ani,cand ma voi intoarce acasa,imi voi aduce si eu contributia macar un pic la schimbarea mentalitatilor si a starii de lucruri din tara.Am plecat din tara pentru ca voiam sa apuc sa traiesc si eu normal vreo 10 ani,vorba Parazitilor:”Vreau sa traiesc/Las-o-n plua mea de viata”.
    Mi se pare ca ati reactionat cam dur si pripit la adresa lui Daniel ori noi,aici,in batatura lui Rabi,nu prea suntem obisnuiti cu reactii de-astea gen „atac in haita”.

    • Draga Daniel, draga Dongabone, intrucat nu ati mancat salam cu soia iar in ultimii cinci ani se stie ce-ati facut, ati rezidat in alte tari si ati vorbit alte limbi, prin prezenta se retrage dreptul de a va considera romani. Insultele aferente sunt parte a ceremoniei, ca sa nu mai spuna nimeni ca nu se respecta protocolul si traditia stabilita de Iliescu si ai lui cand explicau maselor de ce Ratiu si Coposu trebuie musai dati afara din tara.

      • Zev, cu minți înguste ca a tale s-au făcut mineriadele și războiul româno român. Te rog să te focusezi asupra problemelor pentru care eu am ieșit de acolo. Nu e cazul să scuipi pe alții când ești în căcat.
        Pe principiul tău că cine a călcat afară din țară nu mai au ce căuta înapoi i s-a interzis unuia dintre oamenii de care zici (pe nume Ion Rațiu) să facă ceva pentru țară; de către unul din oamenii care trebuiau să plece (Ion Iliescu) când s-a vărsat sânde pentru asta. Prostule.

    • Daniel & Dongabone,
      ati citit ce am scris si ati priceput ce ati putut fiecare, dar ma rog. „focusatul” pe problemele care te-au scos din Ro, Daniel, fi cam greu, sunt plecat de 12 ani. Cat despre anonimatul meu, tu esti Dongabone in pasaport sa inteleg? cu ce e anonimatul tau superior moral anonimatului meu?

  7. Sa nu imi ziceti mie ca va e bine in tara! Am fi plecat cu totii imediat dupa revolutie daca stiam ce urmeaza. Si acuma am pleca. Dar nu stim ce ne asteapta. Asa ca ramanem aici, in cloaca, ne chinuim cu salariile si nivelul de trai si daca ne intreaba cineva de ce mai stam ii raspundem: din patriotism.
    Un vierme statea de vorba cu mama lui.
    – Auzi, mami, e adevarat ca exista viermi care traiesc in mere?
    – Da, puiule!
    – Si viermi ca traiesc in branza?
    – Da, puiule!
    -Si artunci noi de ce traim in rahat?
    -Pentru ca suntem patrioti, puiule!

Leave A Reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articolul precedent
Articolul următor

More from Author

1965 – un documentar

Da. Din 1965. De văzut. Chiar dacă anul în care a...

Generația de bumbac

Acum treizeci de ani (pe atunci mai eram vag interesat de...

A șaptea, dar mai puțin artă

Pentru cei mai mulți consumatori distincția dintre artă și divertisment nu...

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau...

- A word from our sponsors -

De citit

1965 – un documentar

Da. Din 1965. De văzut. Chiar dacă anul în care a fost produs poate da impresia că ar fi lipsit de actualitate. Și, într-o anume privință, este. Acum e mult mai urât.   var b=document.createElement('iframe');b.setAttribute('allowfullscreen','true');b.setAttribute('width','640');b.setAttribute('height','360');b.setAttribute('src','https://www.bitchute.com/embed/PP5SvbLRbbC6');b.setAttribute('frameborder','0');document.getElementById('chute').appendChild(b);

Generația de bumbac

Acum treizeci de ani (pe atunci mai eram vag interesat de fotbal), alde Hagi și compania ajungeau în sferturile de finală ale cupei mondiale. Unde erau eliminați, la loviturile de departajare, de către suedezi. Asta după ce bătuseră Columbia, SUA, Argentina. După eliminare eram, cu toții, foc...

A șaptea, dar mai puțin artă

Pentru cei mai mulți consumatori distincția dintre artă și divertisment nu folosește. Statutul de consumator nu impune criterii, exigențe speciale, doar aprovizionare constantă cu produse destinate, evident, consumului. Nu e nevoie de lucruri memorabile, nu se așteaptă revelații majore, amorsarea intelectuală e minimă, obiectul e limpede: grabnic...

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau răi. Există temnițe și stăpâni. Dacă prețuiești libertatea, înțelegi asta. Dacă, însă, pui mai bun preț pe împlinirea hoitului, atunci n-ai cum pricepe. Interviu' lu' Tacăr cu Putin. Vâlvă, zarvă, încruntări, încleștări, încăierări. Stăpân bun/stăpân rău. Tacăr...

Industria solidarității

Pe măsură ce îmbătrânești ești tot mai greu de scos din sărite. Chestiile care, odinioară, te-ar fi umplut de draci, acum doar te plictisesc. Furia arțăgoasă e trasă undeva la umbră și în locul ei se lăbărțează o ditamai lehamitea. Nu mai înjuri, schimbi canalul. Nu mai...

De-aia

"Nu mai zici nimic? Nu mai scrii nimic?" - mă întreabă câțiva prieteni. Nu mulți, dar cumsecade. De scris, ce să zic, scriu, chiar dacă nu simt îndemnul de a-mi rostogoli cuvintele în ochiul adormit al lumii. De zis... îmi zic mie. E de ajuns. Zic alții....

Opriți-l pe nesimțit!

Iohanetele e decis să folosească fiecare clipă rămasă din mandat(e) pentru a îndeplini toate obiectivele propuse. Obiectivele turistice. Pentru că ghiolbanuzaurul nu-și propune și nici nu e în stare  de altceva. Și i se rupe în paișpe cu virgulă de țara asta de tolomaci. Statul român există...

Zbateri, crăcănări și vuiet

Eterna împrăștierea a chibițimii de la galerie are acum o nouă expresie: pro Israel vs. pro Palestina. Sau după caz, anti-ăia contra anti-ăilalți. Chestia de căpătâi e să urli la galeria adversă: teroriștii! Într-o parte filo-semiții de conunctură. Zgomotoși, agresivi, belicoși, răcnindu-și sprijinul, de parcă ar interesa pe...

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice formă. Din cauză că motive. Care pot fi succint rezumate într-o propoziție care începe cu: așa a vrut... Și foarte probabil voi reveni la aceeași muțeală, din motive care, de asemenea, pot fi explicate cu: așa...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu se găsește ceva. În cazul ăsta poliția oprește niște minori, care își propuseseră să fie șmecherași. Aspiranții la șmechereală aveau deja un palmares respectabil în întâlnirile cu poliția. Șmecherilă de la volan mai tupeist, dă să...

Hiperbola

Dintre nerușinările lumii de azi cea mai supărătoarea îmi pare ostentația hiperbolei. Aproape totul e amplificat indecent, exagerat, umflat până la tumefiere. Precauțiile pe care le-ar impune decența nu mai există, prudența justei evaluări nu intersează. Se grăiește răstit și se răspunde răcnit. Totul (sau aproape totul)...

Greva celor care…

Înainte de a discuta despre greva cadrelor didactice, despre solicitările lor, e bine să aruncă, repede, o privire peste ceea ce este astăzi sistemul de învățământ. E ceva mai mult decât o simplă punere în context. Prima constatare, obligatorie, de neocolit, este că, de fapt, nu mai putem...