Diagnostic

Un prieten, avid cititor de bloguri, gazete şi păreri, reuşeşte să formuleze,  concis şi teribil de exact, ceea ce ni se întâmplă. Fără arabescuri stilistice, fără îndelungi pipăiri ale vezicii lumii, omul pune diagnosticul corect: “Suntem telegrafici în elogii şi monumentali în pamflet. Prea leneşi pentru revoltă, dar inepuizabili în cârcoteli. Suspicioşi la orice miroase a bine şi degrabă încrezători în orice zvon al răului. Nu există, la noi, nimic prea mărunt pentru a nu-şi merita băşcălia; nimic îndeajuns de grav pentru a ne istovi în reflecţii.”

15 thoughts on “Diagnostic”

 1. Raby esti sigur ca amicu al lui matale nu ma cunoaste ,prea o loveste bine cind descrie ce si cum vine treaba !.Nu sunt rau de paguba dar dupa cum ne descrie parca este de ai nostru !.

 2. Sa mai zica cineva ca nu-i adevarat proverbul: Cine se aseamana se aduna. Vreau si eu in echipa. Primiti cu colindul ?

 3. Excelenta si trista “radiografie” romaneasca ! 😦
  Reverente amicului tau pt. modul concis si fara echivoc in care ne-a descris … Din pacate …!

 4. Mai ! Ce prieteni au unii !
  Daca candideaza la presedentie si strange cineva semnaturi pentru el, ma inscriu ! Altfel, de criticat, cine nu critica ? .. :))

 5. 🙂 Perfect! Si as mai adauga ceva : credem cu tarie ca suntem superiori tuturor si intotdeauna suntem inteleptul care cedeaza. De-aia batem saua sa pricepa iapa, cu magistrale pamflete. Cum pasarea pe limbe ei piere, pe noi ironia ne omoara sigur :)))

 6. Un prieten, caruia ii place sa cante la nai, nu reuseste sa formuleze atat de concis si exact ceea ce ni de intampla. Este cititor de bloguri, e drept, nu avid.
  I-am sugerat sa mai exerseze! 🙂

 7. Off topic..
  Azi, ce ..la mea, e ziua mea de lectura, sa-mi fac un dar.Ia s- arunc o privire prin rafturile bibliotecii..Asaaaa..P-asta cu matusa Tamara am citit-o, nu mai e de actualitate.Bai, sa-mi bag, nu gasesc bestseller-ul cu flota.. Si doar ultima data am legat-o in piele.Nu stiu, cand caut clasicu’ meu preferat, ma apuca tot timpu’ o stare emotionala.Ca si-acum, uite, trebuie sa ma bas neaparat..Cum ..la mea, intotdeauna cand ma basesc , gasesc cartea? Ia sa-i dau un telefon maestrului , sa-i cer parerea…
  -Alo, maestre ? Scuzati-ma ca va deranjez, stiu ca sunteti ocupat cu baile, vreau sa ma lamuriti cu o problema!
  -Ce problema? Sa nu-mi zici , ca ti s-a varsat paharu cu apa da pa torpedo, cand cu inaugurarea la Arad…
  -Nu sefu’, nici o picatura, altceva m-apasa!
  De ce, cand cat in biblioteca autoru’ meu preferat, pe d-voastra, m-apuca o ploaie de basini?
  -Cand ai mancat, mah, ultima data fasole? Ca sigur, d-acolo-ti vine!
  -Vai, maestre, se poate? O fi ea mancare romaneasca traditionala si suntem in post , da ‘ nu fac exces.Stiti d-voastra, dacat alimente da import, mai bine o oala de fasui autohton, cum bine ne-ati invatat…N-are nici E-uri, e organic food si-mi da energie la asumari de raspunderi.Ma scuzati, da, ete, imi veni iar..Se aude-n telefon?
  -Nu se-aude, fi-ti-ar basinile ale reac, da’ hai sa-ti raspund la intrebare..De fapt, am incercat si io , metoda da roade..Cand cauti cartea mea, nu te mai gandi la mine , ca d-aia te apuca pantecaraia, te emotionezi.Ia-ti un reper nasol, stii tu, un Crin, un FMI, o greva, o marire, un ziarist, gasesti, ai da unde …Sa vezi , ca te “ taie” imediat si poti cauta in liniste.. Ma urmaresti?
  -Va urmaresc, eu v-am urmarit intotdeauna, doar sunt elevu’ d-voastra cel mai ascultator..
  -Hai gata , ca am treaba..Ma suna astia de la DNA..Sa -mi zici , dupa experiment.Si mai schimba reac si tu..In loc da fasole, incearca si-o mazare, o varza..ca-s tot autohtone si baloneaza mai putin…

 8. Scurt si concis! Foarte frumos si din pacate adevarat > Dar ce este de facut ? Putem manipula vulgul si in bine ?

  1. Nu, nu putem. Putem încerca da nu vrem, cum zice şi diagnosticul. Putem face multe da e aşa de bine la căldurică, de ce să ieşim în stradă unde-i frig? Lasă că ieşim la primăvară când s-o mai încălzi….dacă nu plouă.

 9. […] Suntem telegrafici în elogii şi monumentali în pamflet. Tweet Dacă ți-a plăcut acest articol, recomandă-l și altora folosind butoanele pentru Twitter, Facebook și Google +1. Acest articol a fost publicat în Diverse și etichetat cu abuz, android, craciun, intel, internet, wikileaks. Salvează legătura permanentă. Adaugă TrackBack. ← O perspectivă diferită […]

COMENTEZI?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.