AcasăUncategorizedChefuiesc, deci exist

Chefuiesc, deci exist

Într-o ştire difuzată de Antena 3 se vorbea despre sutele de români care fac coadă la centrele de donare de sânge. Năvala asta, care nu se prea întâmplă peste an, nu-şi are cauza în vreo neobişnuită epidemie de solidaritate ori în vreo cine ştie ce răbufnire de civism, dar are legătură cu „spiritul sărbătorilor”.  Cei care se îngrămadesc acum să doneze sânge au o motivaţie extrem de simplă şi uşor rezumabilă: banii.

Donatorii, din ştirea despre care pomenesc, sunt fără îndoială oameni nevoiaşi, care merită ceva mai mult decât dispreţul ori ironia cu care ne-am putea grăbi să-i privim. Trăitori într-o societate rău rânduită, oamenii aceia ajung să îşi vândă sângele pentru câţiva lei şi un bon de masă. Donarea de sânge ar trebui să însemnea, într-o teorie devenită inaccesibilă, solidaritate – un lux pe care oamenii aceştia nu şi-l mai pot, iată, îngădui. Motivaţia lor nu este nici solidaritatea, nici civismul, nici nevoia superioară de a face bine. Toate aceste admirabile virtuţi devin irelevante la întâlnirea cu sărăcia.

Acestea fiind spuse va trebui, totuşi, să admitem că cei despre care vorbim nu sunt zilele acestea mai săraci decât au fost în restul anului. Auzindu-i vorbind, am descoperit ceva care reuşeşte să îmi suprime compasiunea: „ca să avem ce pune pe masa de revelion” – spunea unul dintre ei. Sărăcia, carevasăzică, te poate lipsi de multe, dar nu are cum te lipsi de pofta de chefuit!

Continuarea.

Facebook Comments

- A word from our sponsors -

Most Popular

18 Comments

  1. Poate că nu neapărat dorinţa de a chefui îi împinge să-şi vândă sângele. Poate că o fac pentru că nu acceptă să mai coboare o treaptă. Nu pot să renunţe la una dintre puţinele bucurii care le-a mai rămas, să mănânce puţin mai bine în noaptea de revelion şi să ciocnească un pahar la miezul nopţii. Aşa, se mai pot amăgi că viaţa merită totuşi trăita.
    Dacă ar pierde şi bucuria puţinelor sărbători – Paşte, Crăciun, noaptea de revelion, poate că mintea lor n-ar putea să accepte, şi sufletul lor n-ar putea să suporte. Iar la viitoarea sărbătoare nu vor mai dona sânge, pentru că nu vor mai fi printre noi.

  2. Iaca, imi incep anul nereusind, dupa multa vreme, sa fiu intru totul si absolut de acord cu tine, Rabbi!

    Desi iti impartasesc tristetea si indignarea, cand aduci vorba de lipsa desavarsita a oricarei nevoi de a privi, sine ira et studio, cu gandul si cu sufletul deschise, catre anul pe care il incheiaram, nu pot fi de acord cu ceea ce am interpretat a fi subtextul mesajului tau.

    Daca citesc eu bine, compasiunea pentru saracia si nevoia semenului ar trebui sa se opreasca acolo unde acea nevoie nu ar mai corespunde cu imaginea celui care se afla in postura de a putea ajuta despre ce este sau nu o nevoie „legitima” a celui aflat in postura de a cere/accepta ajutorul.

    Aici nu pot fi de acord. Sa ma explic. Cunosc o multime de oameni care isi justifica „moral” lipsa genei solidaritatii: „nu-i dau, tata, nimic! Nu vezi cum arata!? Daca-i dau bani, merge imediat si ii bea!”

    Parerea mea e ca simplul meu noroc de a ma afla in pozitia de a decide ca pot sa ma despart de ceva ce-mi apartine in folosul unui semen nu imi confera cu nici un chip dreptul de a-l si judeca pe cel aflat in nevoie.

    Ceea ce pot face e sa dau. Cand si cat pot. Ce face omul acela cu ceea ce mi-a fost ingaduit sa-i dau de la mine e treaba lui. Daca vrea sa bea, sa se drogheze, sa mearga la curve, sa manance sau sa-si ia medicamente, e exclusiv treaba lui, cu care eu nu mai am absolut nici o tangenta, din momentul in care, prin gestul meu, ceea ce a fost mai devreme al meu, a devenit al lui.

    Daca cineva are o mana intinsa, inseamna aproape sigur ca nu de prea bine o intinde (si) catre mine. Iar pentru alegerile pe care le face omul, sarac ori bogat, intelept ori idiot, sarea pamantului sau talpa iadului, va fi cu siguranta, intr-o zi judecat si va plati exact pe masura faptelor si gandurilor sale.

    Si nu sunt eu acela in drept sa judece. In nici un caz nu doar pentru ca am fost chemat sa daruiesc si eventual am si facut-o!

    Un an bun, Invatatorule!

    • Cu adevărat suntem în dezacord. Ceea ce e foarte fain. Că doar nu suntem la PDL să trăim în portocaliu şi nătâng consens.
      Simt, totuşi, nevoia de a mă explica. E vorba doar de adăugat necesare nuanţe şi nicidecum vreun impuls polemic care şi-ar propune să combată punctul tău de vedere.
      Am convingerea ( da, da! convingerea!) că lucrul acesta despre care vorbim, compasiunea, e un bun perisabil. Ba mai mult, din motive pe care sigur ar merita să le discutăm, cei mai mulţi dintre noi ne găsim în situaţia de a dispune de resurse finite de compasiune. Vorbesc despre compasiunea autentică, nu cea formală, mimată, scremută piţigăiat din vârful buzelor. Ori găsesc firesc, atunci, ca această resursă să fie cumpătat drămuită.
      Poate greşesc. Nu ştiu. Dar nu simt nicio urmă de compasiune pentru cel aflat în deficit de zaiafet. E treaba lui cum îşi rezolvă această nevoie.Nu am peşti cu care să hrănesc norodul, nici nu îmi propun să ţin cursuri de pescuit pe stadioane. Nu am datele astea de personalitate. Tot ce pot face, uneori, e să îi ajut, cu puţinul de care mă găsesc în stare, pe cei care au nevoie de solidaritatea noastră pentru a supravieţui şi nu pe cheflii cu resurse limitate. E o opţiune personală, care, repet, poate fi greşită.
      Sigur, nu suntem în măsură să judecăm. Dar atunci când pentru noi înşine totul se măsoară în puţin, e firesc să cântărim puţin înainte de a ne lipsi de ceva din acel puţin. Tocmai pentru că e puţin şi ar fi păcat ca, lipsindu-ne de el, să-l dăm risipei.

      • Sincer, si mie mi se pare de-a dreptul igienic sa mai fim si in dezacord, din timp in timp. Nu gasesc nimic mai nobil si mai pozitiv decat dezacordul civilizat. Daca putem sta la o masa, imparti un vin si o imbucatura de pita, ascultand calm cum celalalt exprima idei potrivnice sau aparent potrivnice, ma gasesc intr-o stare de bine cel putin egala cu cea in care oamenii aceia ar fi de aceeasi parere cu mine.

        In cazul concret, ceea ce ai precizat tu nu contravine cu nimic celor pe care le-am avut eu de spus. Nu incercam o pledoarie pentru risipa.

        Incercam doar sa spun ca omul cu mana intinsa ajunge arareori acolo daca nu e cu adevarat in nevoie. Pentru mine e suficient sa stiu asta pentru a avea acces la propria resursa de compasiune.

        Te salut cu convingerea ca vom fi cel mai adesea de acord si ca, atunci cand nu vom fi, nu vom sapa transee si nu vom incepe sa ne aruncam mascari si sa ne improscam cu noroi.

  3. @Florian… F frumos formulat… mai era si o vorba gen suntem prea saraci ca sa cumparam lucruri ieftine, parca… la romani asta se simte din plin.
    mie mi se pare a naibii trista treaba asta cu donarea sangelui. nu se mai face in scop umanitar, ci financiar… guvernul suge sangele la propriu.
    Decat sa isi vada si de revelion chipul intr-o farfurie de faianta lucioasa, frumos spalata, dar goala, mai bine renunta la cativa ml de sange. of, incotro ne ducem????

  4. Generalizati, domnul meu.
    Eu donez periodic, o data la 4-5-6 luni, pentru ca altfel mi-ar plesni capul!
    Este o nevoie ancestrala, nimeni nu se mai taie in sabii zilele astea.
    Centrul unde donez e horror, merg acolo deoarece nu vor ei sa vina la mine si plec fara nici un fel de pretentie, dar niste sange trebuie sa curga!

    • Nu spun că m-ar ocoli damblaua generalizării, dar în cazul de faţă îmi scapă ceva. Care e generalizarea reproşată? Mă refeream foarte concret la „donatorii din ştirea despre care pomenesc”. De fapt, la rigoare, cred că e impropriu termenul de „donator”, în cazul respectiv.
      Despre starea centrelor de donare… horror e termenul potrivit. Let it bleed!

      • Eu cred ca termenul de ”donare de sange” este impropriu nu numai in respectivul caz, ci in general, asa cum este folosit in Ro.
        ”Donarea de sange” nu trebuie sa se faca contra plata…
        In momentul in care ”donatorul” primeste plata, este curata vanzare…

        Pe meleagurile mele, daca i s-ar oferi cuiva bani pt sangele donat, s-ar
        simti jignit…

  5. citisem undeva, ca romanul este sublim si ridicol.

    pe de alta parte, daca asta e singura metoda de a acoperi necesarul de sange al Romaniei, atunci ar trebui ridicata valoarea/numarul bonurilor de masa, sa fie platit mai bine sangele, crearea de abonamente la donatorii constanti, prime donatorilor ce nu beau/nu fumeaza dar doneaza, de promovat donarea de sange la clinicile/sectiile cardiovasculare, unde sunt hipertensivi, pt ai ajuta sa scada tensiunea si facem un bine altora.

  6. Glumesti, Rabi ?
    Cu cit e mai adinca saracia, cu atit sint mai ascutite poftele ! 👿
    Y compris (si mai ales) pofta de a chefui …
    Pe punga altuia – fie ea si portocalie ! :mrgreen:

Leave A Reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articolul precedent
Articolul următor

More from Author

Opriți-l pe nesimțit!

Iohanetele e decis să folosească fiecare clipă rămasă din mandat(e) pentru...

Zbateri, crăcănări și vuiet

Eterna împrăștierea a chibițimii de la galerie are acum o nouă...

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu...

- A word from our sponsors -

De citit

Opriți-l pe nesimțit!

Iohanetele e decis să folosească fiecare clipă rămasă din mandat(e) pentru a îndeplini toate obiectivele propuse. Obiectivele turistice. Pentru că ghiolbanuzaurul nu-și propune și nici nu e în stare  de altceva. Și i se rupe în paișpe cu virgulă de țara asta de tolomaci. Statul român există...

Zbateri, crăcănări și vuiet

Eterna împrăștierea a chibițimii de la galerie are acum o nouă expresie: pro Israel vs. pro Palestina. Sau după caz, anti-ăia contra anti-ăilalți. Chestia de căpătâi e să urli la galeria adversă: teroriștii! Într-o parte filo-semiții de conunctură. Zgomotoși, agresivi, belicoși, răcnindu-și sprijinul, de parcă ar interesa pe...

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice formă. Din cauză că motive. Care pot fi succint rezumate într-o propoziție care începe cu: așa a vrut... Și foarte probabil voi reveni la aceeași muțeală, din motive care, de asemenea, pot fi explicate cu: așa...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu se găsește ceva. În cazul ăsta poliția oprește niște minori, care își propuseseră să fie șmecherași. Aspiranții la șmechereală aveau deja un palmares respectabil în întâlnirile cu poliția. Șmecherilă de la volan mai tupeist, dă să...

Hiperbola

Dintre nerușinările lumii de azi cea mai supărătoarea îmi pare ostentația hiperbolei. Aproape totul e amplificat indecent, exagerat, umflat până la tumefiere. Precauțiile pe care le-ar impune decența nu mai există, prudența justei evaluări nu intersează. Se grăiește răstit și se răspunde răcnit. Totul (sau aproape totul)...

Greva celor care…

Înainte de a discuta despre greva cadrelor didactice, despre solicitările lor, e bine să aruncă, repede, o privire peste ceea ce este astăzi sistemul de învățământ. E ceva mai mult decât o simplă punere în context. Prima constatare, obligatorie, de neocolit, este că, de fapt, nu mai putem...

Alegeri în Turcia

Miza alegerilor prezidențiale din Turcia, din perspectivă geopolitică, nu are cum fi subestimată. Analiștii de ocazie vorbesc despre o confruntare dintre blocul ultra-conservator, condus de Erdogan, și mișcarea reformatoare care l-ar avea în frunte pe Kilicdaroglu. Alții vorbesc despre o competiție între suveranism și globalism. Nu lipsesc...

Din târtița presei

Acum 10-12 ani, pe când acest blog începea să capete formă, îmi plăcea să fac un soi de "revistă a presei". Pe atunci mai aveam ceva ce semăna, vag, cu presa. Încă era ofițerime pe-acolo. Acum doar tablagii. Nu știu dacă am să încep iar să cern știrile,...

Epistoleții și lumea cea nouă

Epistolele publice, dincolo de intenția formal declarată, au devenit autentice exersări ale unui narcisism inargumentabil. Nu servesc unei cauze, deși, tot formal, întotdeauna e identificată una. Cauza proclamată e doar urzeala străvezie pe care se țes piesagiile vanității la izvor, răpiri din uitare și vânări de atenție....

Bombardistan

Ca un vrednic cetățean al secolului XXșiunu îmi molfăi revolta pe Facebook, în țarcul special amenajat, sub bolta cocoșată a regulilor comunității. Orice altă formă de revoltă ar presupune o ieșire din lene și trecerea în alt țarc, unul mult mai aproape de abator. Constanța. E orașul: în...

Nesimțitul

Domnul Iohannis e un nesimțit. Nu e nimic insultător în această afirmație, e o simplă constatare tehnică, rece. Unii sunt blonzi, înalți sau pistruiați - domnul Iohannis e nesimțit. Suspectat, pe nedrept, de cinism, în unele situații, de lipsă de empatie, în altele, ori de lipsă de...

Versiunea neoficială

Imaginea corectă a ce se întâmplă azi în lume nu poate fi obținută consumând știri din sursele oficiale. Prea multă propagandă. Canalele pretins alternative sunt dominate de irațională isterie și fabulații. Singura șansă e un conspect lucid al informațiilor și un minim efort de corelare. Deci: În anii...