Aritmetica voturilor sau răbojul toanelor?

În condiţii de igienă a democraţiei, Victor Ponta ar trebui să fie Primul Ministru al României, după alegerile de anul acesta.  Sau, în orice caz, candidatul desemnat de USL. Chiar dacă mă îndoiesc că USL va obţine un scor de peste 50 de procente, aşa cum speră mulţi optimişti, e aproape o certitudine că alianţa PSD-PNL-PC va câştiga alegerile. Nu trebuie să ai vocaţie de profet ca să poţi afirma asta. E greu de imaginat că opţiunile alegătorilor, evidente din sondaje, mai pot suferi modificări majore, în lipsa unor evenimente cu adevărat dramatice.
Chiar dacă USL l-a desemnat deja pe Victor Ponta pentru funcţia de viitor premier, chiar dacă putem anticipa că USL va câştiga viitoarele alegeri, orice este posibil. Pentru că numirea premierului depinde de toanele  lui Traian Băsescu şi nu de voinţa electoratului. Aşa cum s-a întâmplat în 2004, cum s-a întâmplat şi în 2008. Constituţia a fost şi va fi interpretată, reinterpretată, supra-interpretată, de fiecare dată pentru a ieşi aşa cum are poftă Băsescu. Chiar dacă admitem frecventele glose, reinterpretări şi răstălmăciri ale textului constituţional, servite de la Cotroceni, regula democratică are un enunţ simplu: câştigătorul alegerilor desemnează primul ministru. Iar câştigător al alegerilor, în orice sistem logic, este cel aflat pe locul întâi. Simplu. Răstălmăcirile băsesciene nu pot avea valoare de precedent; ele rămân doar abuzuri rămase prea multă vreme nesancţionate.
Indiferent dacă vor obţine mai mult de 50 de procente, USL va trebui să alcătuiască viitorul guvern, dacă va câştiga alegerile.( Ignorăm zicerea cu miros penal a lui Traian Băsescu, în care afirmă că va refuza să numească un premier USL, chiar dacă aceasta va obţine majoritatea absolută –ceea ce reprezintă o evidentă încălcare a art.103, alin.1, din Constituţie.) Pe ce îmi sprijin această afirmaţie? Am să explic.
În lupta electorală sunt angajaţi doi competitori: USL şi PDL. Nu importă, în acest caz, că USL reprezintă o alianţă de partide; din perspectiva legii electorale funcţionează ca un întreg. Ei bine, va trebui mai departe să enunţăm condiţiile necesare pentru ca fiecare dintre cei doi competitori să poată da viitorul guvern. Pentru USL condiţia este de a obţine peste 50 %. Pentru PDL condiţia este de a face pragul parlamentar, iar USL să nu depăşească 50%.

Continuarea.

8 thoughts on “Aritmetica voturilor sau răbojul toanelor?”

 1. E un simplu joc, ieftin in inteligenta si simplu in gandire- un rahat de dans prin care oamenii scenei noastre politice fac miscari simple-
  -se rotesc, se invart si chiuie impreuna fiindca EI tot timpul raman pe ringul de dans.
  Nu avem si nu vad intr-un viitor apropiat un om care chiar vrea sa simta, sa faca bine si sa fie multumit pentru facerea lui de bine pentru acest popor, sunt prea multi ani trecuti, prea multe interese nascute in tot acest timp intre ei, interese ce ii leaga pe toti, indiferent de partidul din care fac parte.
  Eu, cred ca stiu si ca simt trecutul,
  parere de rau am pentru copilul meu,
  pentru copii nostri.

 2. Nţ, Băşinescu o ia în bot, mi-a zis mie mama Omida. Cică făcătura lui DDD împuşcă maxim 10 procente, UDMR mai umflă şi ea vreo şapte, iar portocalii se vor face mangă de bucurie dacă vor câştiga pe bune 20 de procente, la care vor mai lipi încă vreo zece ciordite. Cum ar veni, uslaşilor le rămân 53 de procente, suficient cât să i-o tragă beţivului.
  Si, dacă uslaşii-s băieţi deştepţi, la votul prin corespondenţă aplică tactica duşmanului. Scot pedeleprele din mânecă un milion de voturi căpşunăreşti? Să scoată şi uslaşii un milion juma’, ca să-i crape de ciudă chiombului ochiu’ ăl bun.

  Cât despre faptul că USL are nevoie de majoritate absolută pentru a ajunge la guvernare, asta nu se întâmplă numai din cauza lui Băsescu. El doar profită de faptul că Dan Diaconescu şi Kelemen Hunor sunt javre. Dacă PP sau UDMR s-ar alia după alegeri cu USL, Băsescu ar avea două opţiuni: fie să accepte varianta de premier propusă de alianţa creată, fie să provoace dizolvarea parlamentului, propunând de două ori un alt premier.

 3. Daca USL-ul are inteligenta de a explica ca daca toata suflarea voteaza,
  UDMR-ul nu intra in Parlament ,si chiar daca face o alianta maghiara din cele doua partide,si intra,nu va fi “balamaua politicii”ramanand in opozitie pana se satura.Asta ar motiva toata populatia indiferend cu cine alege.Doar daca…….?!..Vom trai si vom vedea.

 4. Părerea mea este că toti sunt o apă şi un kkt. Fie ei USL-isti sau PDL-isti, sunt aceeasi oameni care si-ar vinde ţara pentru a le fi lor mai bine şi fără a le păsa de popor. O să iasă USL-ul la alegeri. Aşa şi? Noi tot aşa o să o ducem poate chiar mai rău. Alianţele se schimbă de la un mandat la altul şi chiar şi între mandate. Ce garanţie avem că USL-ul o să funcţioneze după alegeri? Părerea mea este că o să se destrame la fel ca şi alianţa DA de acu’ câţiva ani.

 5. “Pentru USL conditia este de a obtine peste 50 %” ,cred insa ca nu este suficient ,suntem un popor balcanic care trebuie ,din nefericire ,sa vada in cel care invinge un ‘tatuc’ ,daca nu ii se ofera asa ceva lasa lucrile asa cum au cazut ,pe principiu nu am avut noroc in viata .Mai avem aproape un an desi nu vad nimic concret urmaresc cu interes desfasurarea evenimentelor ,cred ca Basescu o sa isi dea in petec singur si pe scena politica sa apara cineva care sa il faca ,Dumnezeu cu mila pe urma !!.

 6. băi, eu zic că n-are tupeul. a avut, într-adevăr, extrem de mult până acum, dar n-are cum să iasă 140%. şi-aşa ţara e instabilă, dacă mai face ăsta o măgărie atunci vor fi mişcări pe care Guvernul nu le poate gestiona. câţiva sunt(em) deja pregătiţi, deocamdată puţini.
  desigur, mi-e silă de Ponta, însă nu despre asta e vorba.

 7. Mizeriile au scazut undeva la 18 procente – si-or sa mai scada dupa ce tampita aia (emblematica pentru pedei) a inaugurat cu fast partia aia plina de bolovani. 😆

COMENTEZI?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.