De ce nu ies românii în stradă?

„Ca să nu-i calce maşina!” –mi-ar putea răspunde, hâtru, un cunoscut. Întrebarea supravieţuieşte: de ce nu ies românii în stradă? În mod evident, „ieşitul în stradă” este expresia prin care definim protestul civic, în forma sa cea mai comună. De fapt, definiţia ne furnizează şi o bună parte din răspuns, pentru că de fapt tocmai un acut deficit de civism reprezintă o semnificativă parte a explicaţiei.
„Adineaori a trecut p-aici vreo câţiva, se duceau acasă pe două cărări; era şi Nae Ipingescu, ipistatul, beat frânt; chiuia şi trăgea la pistoale… obicei mitocănesc.” – Caragiale descrie, în „Conu Leonida faţă cu reacţiunea” , piscul ieşirii în stradă la români. „Ieşitul în stradă” este, la noi, mai degrabă o formă de exhibiţionism, o arătare în ochii lumii, o zgomotoasă şi euforică oferire a sinelui spre publică scrutare. Nunta presupune obligatoriu defilarea prin stradă, între punctele cardinale ale ceremonialului: de la fotograf la biserică, de la biserică la „sfatul popular”, de acolo la restaurant. Întreg traseul e public, cu acordeonistul în faţă, deschizător de drum, pristav lipsit de solemnitate al isprăvii.
Se mai iese în stradă când vreo echipă de fotbal reuşeşte isprava de a nu-şi rupe picioarele pe gazonul naţional. Şi cam atât. Protestul în stradă e un exerciţiu facultativ, cu frecvenţă redusă şi participare sub-simbolică. Explicaţia, cum spuneam şi mai sus, vine, în bună măsură, din lipsa de rezonanţă civică. De fapt, dacă am încerca să explicăm strania abulie care pare să ne descrie, în această privinţă, am descoperi că explicaţiile impun la rândul lor explicaţii, în cascadă.

Continuare

11 thoughts on “De ce nu ies românii în stradă?”

 1. “De ce nu ies românii în stradă?” “Explicaţia, cum spuneam şi mai sus, vine, în bună măsură, din lipsa de rezonanţă civică”
  Tu întrebi, tu răspunzi…
  Acuma întreb io: Lipsa de la vot, ce-i ???
  Banzai!

 2. Dece cetatenii din alte tari o fac?Pentru ca multimea este reprezentata de diverse conduceri civice,profesionale, de cult,etc…La noi nu exista nimic asa ceva ,doar o iesirea de la meci cand fac scandal din pornirea gregara a multimii care scapa de responsabilitatea personala.Din pacate nu avem un popor ci o gloata.Sindicat ? Care????Civism?,de unde.?Homo, homini lupus ,avem dor “Lupoaica Romei”,si atat.Aristocratie?Negustori de peste,Voda Ciobanul etc…Ca si acum in trecut ,mimam ce ar trebui sa fim si nu suntem.Daca un junker Prusac ii spunea lui Frant sa se duca la un pom si sa-i de cu capul pana cade pomul, ar fi spus :Jawol Her gradul,si ar fi executat ordinul.Daca i-ar fi spus lui Ion ,un boier,ar fi spus ca-l doare capul ,ca n-are timp , sa se duca Vasile,si in definitiv nu-i treaba lui.N-am auzit un boschetar care scotocea prin tomberoane vreunul sa spuna ca nu stie despre vreo problema ,politica,sanatate ,fotbal sau agricultura,sex,sau literatura.toti erau specialisti si aveau pareri fixe si de neclintit.Rezultatul asta este.150 de ani este putin pentru structurarea unui popor.

 3. ‘De ce nu ies romanii in strada ?. Pentru ca nu au pentru ce ,au trecut 22 de ani doar de cind au murit ~1000 oameni nevinovati ca sa il revedem pe Caragiale .Au si ei dreptul cel putin la autoaparare !!.Este o parere mai , sunt multe altele de spus !!.

 4. Pentru Arafat as iesi in strada. Daca il lasam sa lupte singur, ne meritam soarta. Basescu si serviciile vor hahai scuipandu-ne.

 5. De ce nu ies românii în stradă, precum grecii?
  De ce nu sunt românii solidari, precum evreii?
  De ce au românii proverbe precum „capul plecat sabia nu-l taie”, sau „fă-te frate cu dracul până treci puntea”?
  De ce se îmbulzesc românii la pomeni electorale, renunţând la orice urmă de demnitate?
  De ce avem comportament de slugi, închinându-ne mereu la câte o Inaltă Poartă?
  Pentru că aşa suntem noi, românii. Pui de lei.

 6. Romanii nu ies in strada pentru ca mai marii nostri s-au obisnuit deja cu toti cainii care latra. Si pentru ca au vazut ca nu se rezolva nimic. Si pentru ca marea majoritate a populatiei nu vede ca alternativa decat violenta. Si drept e ca asa e. Pentru ca se tem. Pentru ca nu mai au incredere in nimeni. Pentru ca atat timp cat o singura clica taie si spanzura dupa bunul plac, avand legea in mana, justitia si toate punctele cheie, noi urlam la luna. Si dupa cum luna rasare fara sa ii pese daca suntem de acord, asa si conducerea face ce vrea…muschiul ei. Cu noi.
  Acestea sunt lucrurile auzite de la oameni. Poate va edifica oarecum, d-le Florian

  1. „Românii nu ies în stradă, pentru că mai marii noştri s-au obişnuit cu toţi câinii care latră”? Care câini? Cei care, când reuşesc să încropească o haită, se apucă să ţopăie dansul pinguinului?
   „Au văzut că nu se rezolvă nimic”? Şi, mă rog, când au văzut asta, când stăteau la televizor şi înjurau?
   ”Marea majoritate a populaţiei nu vede ca alternativă decât violenţa”? Si drept e că aşa e, pentru că se tem, pentru că nu mai au încredere în nimeni, etc, etc? La toate aceste dovezi de adâncă înţelepciune, nu mai pot răspunde. Recunosc, m-ai dat gata. Eşti mult prea profundă pentru un biet măgar.

 7. Ma copii !!! Hai voi in strada si va fi un inceput, aaaa scuze sunte-ti romani? Deci de ce nu iesim noi in strada care altii…asta este iesim noi eu, tu, el, sau asteptam sa iasa romanii in strada… 🙂

COMENTEZI?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.