Breaking news

on

|

views

and

comments

Televiziunile de ştiri nu au fost inventate de către români. Existau deja. News Tv, cum ar veni. Românii au inventat televiziunile de breaking news. Pentru ca invenţia asta să poată supravieţui mai era nevoie de ceva: de acele „breaking news”. De unde să le iei? Accepţiunea curentă a termenului, până la redefinirea ei 2.0 de către ai noştri, nu era teribil de încăpătoare şi viza ştirile extraordinare, despre personalităţi sau evenimente excepţionale. Funcţionând într-o astfel de definiţie nu ai cum supravieţui ca televiziune de breaking news. Şi atunci redefineşti conceptul. La CNN, de exemplu, poate fi subiect de breaking news producerea unui cutremur de mare intensitate, soldat cu ( Doamne fereşte!) foarte multe victime. La noi, ţară mai relaxată, televiziuni mai lejere, devine subiect de breaking news că o prezicătoare din Bârlad a auzit de la voci că s-ar putea produce un cutremur.

E limpede cum funcţionează sistemul? Dacă nu, mai dăm un exemplu şi mai lămuritor. Un atac terorist, ca cel din Norvegia, devine un subiect care întrerupe emisiunile la orice televiziune de ştiri. La noi este suficientă ştirea că o verişoară a unui cumnat al educatoarei de la grădiniţă a teroristului din Norvegia are un prieten care a fost cuplat cu fosta gagică a unui fotbalist de la noi. Nu e clar? Breaking news.

Încă un exemplu şi gata. La CNN e ştire de breaking news că a fost prins Gaddafi. La noi devine ştire beton faptul că Mădălin Voicu s-a stricat la maţe după chiolhanul de sărbători.

Mecanica brechiniuzului la români este extrem de simplă şi perfect încadrabilă într-o formulă reproductibilă la infinit. Mai întâi se realizează indexul de potenţiali subiecţi de breachiniuz. Acesta ar arăta ca aşa:

Index: Costi Ioniţă, Florin Salam, Adrian Mutu, Elodia, Pepe, Iri, Moni, Zăvoranca, Bănel Nicoliţă, Dan Diaconescu, Gigi Becali, Bercea Mondialu, mama Omida, adevărata fiică a mamei Omida, autentica fiică a mamei Omida, veritabila fiică a mamei Omida, fiica genuină a mamei Omida, clanul Clămparu, clanul Bicicliştilor, Nuţu Cămătaru, Sidonia Cercel, Nicolae Guţă, Cristi Borcea, Mircea Lucescu, Andreea nuştiucare etc.

Apoi se alcătuieşte baza de predicate, necesare şi suficiente:

A divorţat, n-a divorţat, se gândeşte să divorţeze, se gândeşte să nu mai divorţeze, se gândeşte, se gândeşte să se gândească, a murit, ar putea muri, a fumat, s-a lăsat de fumat, a băut o bere, n-a pus sare la ciorbă, a fost eliberat, ar putea fi eliberat, a declarat că, a refuzat să faca declaraţii, a înjurat-o pe mă-sa, s-a futut, şi-a cumpărat, se băşeşte, e constipat, a avut un accident, a fost reţinut, ar putea fi reţinut, s-a bătut cu, a consumat, a prezis că, a plecat, s-a întors, doarme, mănâncă de post, s-a convertit, tuşeşte, a renunţat la gelul de păr, a renunţat la păr, s-a trezit, nu trage apa la budă, are un copil din flori, are un copil din legume, are un copil cu o nutrie, e pedofil de babe, nu pune smântână în ciorba de burtă.

Mai departe treaba e simplă. Se pupă subiectul cu predicatul şi e gata ştirea. Uneori e nevoie de minime elemente ajutătoare aşa că mici adaosuri se impun. Şi atunci se optează pentru subiecte şi predicate multiple. De exemplu, putem alcătui un breaking news luând subiectul nr.1- adevărata fiică a mamei Omida, subiectul nr.2-Bercea Mondialu, apoi două bucăţi predicate: a prezis, nu pune smântână în corba de burtă. Şi ne scoatem de breaking news; Adevărata fiică a mamei Omida a prezis că Bercea Mondialu nu va mai pune smântână în ciorna de burtă. Sau facem rost de  subiecte mai complicate, generate aleator, după modelul: După ce a divorţat de Moni, Iri nu trage apa la budă şi are un copil din legume cu Bercea Mondialu- adevărata fiică a mamei Omida. Super subiect! Urmează tocşoul aferent!

Facebook Comments

Share this
Tags

Must-read

Uniunea Europeană – un cimitir încăpător

"Instituțiile europene" nu există. Nici Uniunea Europeană nu există. Avem, în schimb, niște abominații care poartă numele acestea. Niște grozăvii care ies cu mult...

Democrația taiwaneză

Tot aud, de ceva vreme, cum trebuie protejată democrația taiwaneză. Dacă trebuie protejată, trebuie. O fi în pericol, precum cocostârcul de stâncă. Sau veverița...

Brici, maimuță – clar?

  Ori de câte ori aud vorbindu-se despre legume și beneficiile pe care le-ar aduce acestea, mă gândesc la Joe Biden. Cred că afirmația se...

Recent articles

More like this

14 Comments

 1. Fara vedetele astea de carton multe televiziuni ar da faliment sau ar da in reluare diferite emisiuni. Adevarul ca romanu asta cere, scandal, divorturii, violurii…etc. Cultura a cam ramas… in urma, pentru faptul ca nu se mai promoveaza si am ales alte modalitari sa ne informam sa ne cultivam.

 2. Atunci cand (sub)mediocritatea e promovata insistent la cel mai inalt nivel – dovada functii importante in stat detinute chiar acum de o sleahta de nulitati – de ce ne-ar mira ca televiziunile sunt cum sunt?

 3. Pe linga fenomenul „breaking news” ma exaspereaza procedeul de intrerupere a frazei invitatului, cu cat mai serioasa, cu atat mai insistent, cu calupul de publicitate. Invitatii sunt, fara indoiala, doar o sursa de captare a publicitatii. Nimic altceva.

 4. Pai ce ai vrea sa dea la stiri? Despre cataclismele economice generate de guvern, decesele pensionarilor ramasi fara medicamente, fulminanta crestere a salariului minim brut pe economie??? Fii serios! Astea la noi sunt chestii uzuale, nu mai capteaza nici o atentie, ca sunt obisnuiti romanii cu ele ” ca cainele cu puricii”, ca sa citez o gura eminenta. Daca la noi ar trazni fulgerele o cladire cu 200.000 de oameni in ea, sa arda de vii toti, romanimii i s-ar rupe de n-a fost salam, minune, buruiana sau omida in centrul actiunii :))

 5. Nu-i lăsa, Rabbi, pe nea Stere şi nea Mătreaţă, să observe că ai scris (din viteză, fireşte) „corbă de burtă” …
  Mecanica brechiniuzului la banca de referintţă va fi pe măsura verbalizării unor neaşteptate chei hermeneutice şi, implicit, o amplă analiză din perspectiva tricotomiei (ciorba de burta propriu-zisă, smântână, ardei) …

 6. Rabi, pana cand o sa avem si noi televiziui i Romanica asta curva, o sa mai dureze cateva milenii.
  Atunci cand un jurnalist fara experienta are in afara 2500 de euro salariu de angajare si ajunge la 7-8 mii daca are 20-30 de ani de experienta, iar la noi te angakezi pe 800 ron, ca redactor, apoi nu te inteleg de ce ai pretentia ca cei jurnalisti sa inteleaga ce inseamna Breaking News sau News Alert. Pentru ei totul se rezuma la un cod de culori. Atata timp cat un producator de jurnale spune „sa trecem pe galbem ca da bine la audienta”, nu vom primi nimic de calitate.

 7. Foarte tare si foarte din pacate adevarat, cel putin in ceea ce priveste televiziunile astea guralive, gen Ante… si Realt….Totusi la TVRInf… parca este alt aer. Parerea mea. In ceea ce priveste primele doua mentionate dar aici ar putea intra si genul jurnalistic stirile de la ora 17:00 sau stirile mondene (DOAMNE iarta-ma!!!), din care o televiziune ne anunta mai nou ca avem doza dubla-tripla-cvadrupla saptamanala, mi se pare ca echipa redactionala a stirilor isi bate joc de prezentatori punandu-i sa ne citeasca „stirile”. Cum ar suna din gurile suavelor prezentatoare, cu intonatia de rigoare „După ce a divorţat de Moni, Iri nu trage apa la budă şi are un copil din legume cu Bercea Mondialu- adevărata fiică a mamei Omida.”???? Oare aia si alea care ne prezinta stirile, ca pe ei ii vedem, se spala pe dinti dupa ce le citesc, oare au dopuri in urechi, oare dorm normal dupa un buletin de stiri, copiii si parintii lor stiu ce fac, oare le spun copiilor lor „Voi mama, sa nu cititi rahaturi de-astea!”, oare ei chiar cred ca asta vrea audienta???

Leave A Reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.