AcasăRabbi ziceÎntre Ion Arafat şi...

Între Ion Arafat şi Jean Mustafa Băsescu

Mai întâi am să recunosc cinstit că nu m-am dat niciodată în vânt după Raed Arafat. Mărturisirea asta e obligatorie, necesară pentru tencuiala obrazului. Altfel aş fi ipocrit dacă aş recita acum psalmii adoraţiei faţă de fondatorul SMURD-ului, doar aşa, ca să crape Băsescu. Îmi e greu să spun ce anume nu-mi convenea la Arafat. Poate sănătoasa îndoială care mă încearcă atunci când aud de câte un Don Quijote pornit să pună lanţ de bicicletă la morile de vânturi. Poate îndoiala asta sănătoasă prefăcută în suspiciune de babă încărunţită în cleveteli, suspiciune fătată atunci când Don Quijote s-a transformat în amploiat în guvernele lui Băsescu. Poate faptul că el e palestinian şi eu Mordechai… Naiba ştie!
Dincolo de încreţeala cârcotaşă a nasului ( mai cu motiv, mai de moft), n-am cum să nu recunosc că omul a făcut o treabă serioasă, pentru care merită toată admiraţia. Şi mai trebuie spus că Arafat e un om de toată isprava, cu vertebrele bine rânduite în şira spinării şi cu un bun-simţi care ar trebui să fie pilduitor pentru noi. Încă ceva: nu mulţi au fost cei care au avut curajul de a-l înfrunta pe Băsescu fără a avea în spate o oaste, mai de strânsură, mai rebegită, mai cu mucii în barbă, dar ceva oştire acolo. Ori omul ăsta a stat drept şi l-a înfruntat pe tiran fără a avea pe nimeni în spate, fără a aştepta ca cineva să vină să-i ţină pavăză. Pentru că omul se putea bizui pe ceva mai solid decât alianţele de conjunctură, cârdăşiile oportune şi prieteşugurile bine premeditate: se putea sprijini pe buna lucrare pe care a împlinit-o. Iar dacă acum atâţia oameni se arată solidari cu el, fără ca el însuşi să fi cerut asta, e pentru că oamenii recunosc ceea ce îi datorează.
E, cum spuneam, pilduitor. Atunci când ceea ce te legitimează e lucrul bine făcut, când cauza pentru care lupţi e reprezentată de o idee, care îţi e credinţă, atunci oamenii îţi pot fi alături. Când însă biografia ta e construită doar pe trăncăneală, potlogării, măgării şi căcănării, mai devreme sau mai târziu, vine şi momentul când rămâi singur, hăhăind ca prostul la periuţa de dinţi. Şi nu mă refer numai la Băsescu aici.
Revenind la subiectul zarvei, daţi-mi voie să citez un fragment dintr-un text mai vechi în care povesteam despre un cretin care trebuia să răspundă unui chestionar de evaluare a inteligenţei şi a culturii generale. La întrebările de acolo, personajul meu răspundea cam astfel:
„ Numiţi trei mari scriitori români, paşoptişti. M-am îmbătat rău, la Sile Ridiche la nuntă. La 24 Ianuarie 1859, Moldova s-a unit cu… . Cheie tubulară. Care dintre următoarele nu este un patruped: Găină, Porc, Iepure, Câine? Al dracu’ Sile Ridiche! Mănuşă este pentru mână ceea ce pălăria este pentru…  Cu cât se mai vinde un rinichi?
Exact în felul în care răspundea personajul meu au fost formulate şi declaraţiile de ieri ale lui Traian Băsescu. Omul era gata să dea răspunsuri la obiecţiuni pe care nu le ridica nimeni, omitea întrebările care chiar impuneau răspuns, bătea câmpii, hlizea singur, pe urmă tot singur se înfuria. Senzaţia era că a rămas fără credit pe cartela telefonică şi n-a mai avut cum să sune la Realitatea lu’ Tatulici, aşa că a pus-o de o şuetă cu televiziunile, ca să mai trăncănească şi el. Eu cred că era machit.
Un lucru trebuie spus: sub nicio formă nu avem voie ca, lăsându-ne consumaţi de discuţia legată de SMURD, să omitem celelalte prevederi, la fel de maligne, din proiectul de lege al sănătăţii. Cum nu avem probe, nu putem spune că alde Cocoş abia aşteaptă legea asta. Aşa că nu spunem. Când o să avem şi probele o să putem spune, dar o să fie degeaba. Îmi propun să avem, aici, pe blog, după puterile noastre o dezbatere despre acest proiect de lege. Până atunci notăm că:
Băsescu vrea legea asta rezolvată repejor pentru că vin alegerile şi partidul are nevoie de parale. Şi primăriile/consiliile alea locale care vor cumpăra ambulanţe au şi ele nevoie de alte filiere pe care să mai toace nişte bani. Asta e singura miză. Povestea cu reforma nu o mai poate prosti nici pe Eba. N-a mai reformat Băsescu şi sistemul bugetar? L-a rezolvat. N-a rezolvat el şi corupţia? Rezolvaaat! N-a stabilit el că şi flota e bine să fie privatizată? Privatizaaatăăăă! N-a fost el şi ministru al transporturilor? Căşuneanu! Ei, acum se ocupă şi de sănătate. Din tot ce a behăit ieri, o singură afirmaţie e corectă: „nu mă pricep la sănătate, hăhăhă, dar mă pricep la mişcarea banilor”. Parol monşer! La asta se pricepe! La mişcarea banilor, caselor şi terenurilor.
Ieşirea lui Băsescu de ieri a avut o singură motivaţie: a ieşit tamponat rău din coliziunea cu Arafat! Adică a luat-o peste bot aşa cum nu şi-a imaginat că o poate lua. Pentru că de data asta nu s-a mai confruntat cu un politruc speriat de duhoarea din dosar, nici cu un căcăcios care avea ca unică realizare în viaţă faptul că învăţase să respire de unul singur. Nu, de data asta Băsescu a avut în faţă exact tipul de personaj pe care îl detestă el mai abitir: profesionist, serios, curat! Şi a ieşit tăvălit. Iar tăvăleala lui se traduce în voturi pierdute. Multe. Şi în ură. Şi dispreţ. Adică exact ce e mai bun într-un an electoral. Ori prin ieşirea de ieri a încercat să se mai spele de muci. Ce a ieşit… s-a văzut.
Doctorul Arafat a reuşit să facă să încolţească, la mulţi români, o sămânţă care părea de multă vreme putrezită: solidaritatea. Ăsta poate fi semnul unei schimbări. Sau doar o anomalie pasageră. Numai de noi depinde ce va fi.

UPDATE: Eu mi-aş face timp să citesc aici.

Facebook Comments

- A word from our sponsors -

Most Popular

44 Comments

 1. pacat ca ce a inceput la cluj…nu s-a extins…putea sa fie startul schimbarii…proteste in masa peste tot in tara….ca la timisoara….dar nah….daca nu mai sunt „ajentii ” straini in strazi romanu sta la caldurica si asteapta ziua de maine. oricum, sper sa-l coste rau pe matroz in alegeri iesirele de zilele astea.

 2. „Doctorul Arafat ‘a reusit’ sa faca sa incolteasca ,la multi romani ,o saminta care parea de multa vreme putrezita :solidaritatea” .De ce Arafat a ‘reusit’ ?, pentru ca nu am gasit altul !!.Pulinea are mai multa minte decit cei ce vin de fericesc norodul cu chipul lor istet de oaie creata ,evident veniti de la Paris ,invatati ,la git cravatei cum sa ii faca nodul .Saminta exista ,o fac sa incolteasca ,cine Ponta ,Antonescu ,pipalacii din parlament ….

 3. Prietene, aia cu primarii şi preşedinţii de Consilii Judeţene care abia aşteaptă Legea pentru a cumpăra ambulanţe e pentru proşti! Şi acum o pot face, fără lege. Cum ştii, locuiesc în sectorul 1. Care este dotat cu salvări medicalizate, identice cu cele ale SMURD, şi fac intervenţii împreună cu SMURD. Sunt şi ambulanţe de tip SAMU(misiuni umanitare, a se citi boschetari şi cazuri sociale). Cu alte cuvinte, cine are bani să le cumpere şi să le opereze(şi în Bucureşti cel puţin două sectoare, 1 şi 2, de care ştiu eu, fac asta) nu are nevoie de nicio lege nouă. Sunt integraţi cu ceilalţi, lucrează împreună, cred că primesc ceva bani şi de la Casă, nu doar din bugetul Primăriei.
  Ăia care n-au bani nu vor cumpăra ambulanţe nici după ce va fi aprobată noua lege.
  Marea problemă este cea a personalului. E muncă dură, solicitantă psihic şi fizic, prost plătită. Nu prea mai ai de unde recruta personal. De aici temerile lui Arafat: operatorii privaţi se vor bate cu statul pe puţinii medici şi asistenţi existenţi. Şi vor distruge aşa sistemul de stat. După care vor face ce vor vrea cu sistemul, în general vor cere mult mai mulţi bani.
  Concluzia? E bine să ai cianura cu tine. Dacă vezi că te chinui şi nu mai şanse, o rezolvi elegant…

  • Ei aşteaptă legea ca să sifoneze nişte bani pe filiera asta. Aia ziceam. Mecanismul e simplu. Ambulanţele „se cumpără” de la cine trebuie, parandărătul merge la puşculiţa portocalie, simplu. A cumpărat Boc sau Băsescu? Neah, ei sunt curaţi şi reformatori.

 4. Da, exista si oameni care pot fi respectati chiar daca nu o cer, chiar daca mai gresesc, pentru ca valoarea muncii lor se vede. Nici eu nu am crezut la inceput ca doctorul Raed Arafat va reusi sa clinteasca ceva pe aici. Abia cand am vazut Smurd la Braila am gandit: „Mare minune… uite ca se poate!!!”.
  N-au trecut doua saptamani din noul an si deja ai doua articole tari. Bafta!

 5. Da, Rabi – dar domnul doctor Arafat tocmai a facut un mare rau: i-a amintit ba’SECULUI vechea idee „astia trebuie stirpiti de mici” ! 😀
  De acum inainte – oricine va incerca sa faca un lucru bun va fi stopat din start, pentru a nu se mai crea inca un model de urmat care sa-i dea crize biliare paranoicului de la Cotroceni … 👿
  Norocul nostru este ca vin alegerile !

 6. Dr. Arafat este calit in lupta! De-a lungul perioadei de constituire si consolidare a SMURDului, a fost persoana care a luptat cu inversunare pentru sistem. Au fost atitudini pro sau contra, in mod vadit, chiar la varful conducerii ministerului. A deranjat pe multi pentru motive variate (personalitate, insistenta, tupeu, s.a.). Controversele au fost publice. Dar nu s-a lasat. Ce metode a folosit, cat de corect a fost in demersurile si aliantele sale, nu stiu. Dar dincolo de toate a ramas rezultatul. Acest rezultat ii este, acum, cel mai bun sustinator in lupta. De altfel, este ceea ce s-a spus in acest post, eu nu am facut decat sa repet ideea, cu alte cuvinte.

 7. Nu am niciun respect pentru nimeni din ‘conducere’, dar Arafat cred ca are bile albe cam la toti romanii. Pana si eu consider ca e un tip de o verticalitate deosebita, care a FACUT, nu a spus. Iar SMURD sunt iubiti si respectati. Punct.

  Absolut toti cunoscutii, care au urmarit cu o ureche sau nu ‘circul’ recent sunt de acord ca SMURD este una dintre putinele chestii care chiar functioneaza in tara asta si e pacat ca ne batem joc si de asta.

  E o chestie, sa ai simpatia tuturor, in afara imbecililor cu alte planuri.

 8. Ma impresioneaza calmul cu care discuta si revenirea la subiect ori de cate ori interlocutorul o ia „in balarii”. Imi place modul decent prin care incearca sa-si duca ideea pana la capat si, daca este intrerupt, nu sare ca o ţaţă la scandal ci asteapta calm si apoi reia. Imi place fiindca, desi are informatii si este tras de limba, nu se apuca sa balacareasca pe X sau pe Y. Se vede ca are „arta dialogului” si o respecta. Imi place cum se „incranceneaza” sa fie normal. Este o „specie rara” si din acest punct de vedere.

  Basescu „tamponat” ? Si ce facem ? Dam un telefon la 112 sa trimita SMURD-ul cu „descarcerarea” ? Sau … sa ne gandim doar la „incarcerare” ? … greu de ales, ca doar suntem oameni …

 9. Nenorocitul ăsta de beţiv nu se lasă până nu distruge tot ce e de distrus. Ori e dement, ori execută vreun plan al Marelui Licurici. Om trăi şi om vedea.

 10. Basescu e exemplul „de dictionar al neamului prost, ciocoiului, parvenitului, sau ce nume om mai putea atribui acestei realitati: o minima alfabetizare, mai ales la tabla imultirii (in toate sensurile-i), inclutura cat incape, mult tupeu, senzatia ca e inteligent si „le face”, „le invarte”, justificata adesea de faptul ca altii nu s-au murdarit cu el acordandu-i atentie, si multa, multa foame.
  Acesti ciocoi (sau sa le zic basisti?) sufera de un dispret suveran fata de tot ce inseamna profesionist, intelectual, riguros moral, adica pt tot ce nu este spoit. Si acest dispret provine din invidie in mare parte. Ca sa citez un sfant catolic, mordechai (largind astfel paradigma culturala), pacatosul stie ca e pacatos, dar, stiind, nu se pocaieste, ci-si strange rahatul basi(s)t si-i improasca peste ceilalti, in speranta ca lumea se va colora in mirosu-i si ca anomalia care il face pe el (si pe ai lui) pacatos va deveni normalitate. Ei, bine, fiind multi asemenea „pacatosi”, ei au tendinta sa se unifice, sa se ralieze, slujindu-si foamea, dispretul fata de cei cu adevarat merituosi, si impacandu-si constiinta ca, macar in gasca, lumea chiar pare sa se contureze in nuante de rahat (moral si verbal mai ales). Insa iluzia asta se estompeaza odata iesiti intr-un spatiu mai larg (de asta obsesia lor cu televiziunile nemaro) si dispare cu totul atunci cand se confrunta cu oameni de talia lui Klaus Johannis sau Raed Arafat, care reprezinta intr-adevar repere (de moralitate si profesionalism, sau chiar de NORMALITATE). Ce mi se pare simptomatic si trist, mordechai, e ca aceste repere sunt formate din straini. Ma bucur ca nu e niciun evreu in situatia asta publica, momentan, ca ar fi scos de la naftalina fantosa antisemita, le ramane de exploatat un oarecare sentiment xenofob difuz, dar nemtii au o perceptie sociala pozitiva (desi au aruncat cu tunuri de basism in Johannis), iar arabii au aparut prea de curand in peisaj ca sa se fi constituit un cliseu social solid pe seama lor.

 11. Ieri te-am văst cam nervos. Poate că intuiai „behăiala”. Cînd am auzit că pe salvările SMURD-ului sînt „decît” pompieri, am schimbat canalu’ pe Eurosport. Oricum, io fac urticarie şi herpes numa’ cînd îi aud vocea primului dement. De-l mai şi văd, dau în icter.
  Iar mitingurile de solidaritate pentru doctorul Arafat sînt un semn că trebe o scînteie. Butoaiale cu pulbere îs la locul lor.
  Banzai!

 12. Mda, penibil circul intiiului statator degeaba al tarii. Altfel, respectul meu d-lui Arafat si pentru modul in care isi „gesioneaza” discutiile actuale, si prietenia mea tuturor oamenilor care considera normalitatea normalitate si nu trag de ea spre turta proprie. Uitindu-ma in jur, stiu ca oamenii acestia normali si cu bun simt sint destul de multi, dar sint ocupati poate prea mult cu vazutul de treaba lor. Ar trebui, temporar, sa facem din maturarea tutror lipitorilor galagioase de la virf treaba noastra.

 13. Corect si rumos spus rabbi ! 🙂
  Sunt curios doar CATI au retinut cu atentie finalul articolului tau si CATI vor face ceva , cat de putin , pt. a incerca sa ne schimbam „soarta”:
  „Doctorul Arafat a reuşit să facă să încolţească, la mulţi români, o sămânţă care părea de multă vreme putrezită: solidaritatea. Ăsta poate fi semnul unei schimbări. Sau doar o anomalie pasageră. NUMAI DE NOI DEPINDE CE VA FI (!!!!!) „. 🙄

 14. Hal de stire ieri pe Realitatea:
  http://www.realitatea.net/cea-mai-aiuritoare-campanie-de-sustinere-a-lui-raed-arafat-foto_903141.html
  Si preiau mesajul unui comentator de-acolo:
  Ii rugam pe toti “multumitii” de masurile lui Basescu si acolitilor lui, sa faca un efort fizic si financiar si sa vina pe jos, cu bicicleta, masina, trenul etc, la MITINGUL din 24 ianuarie a.c., in Bucuresti, Piata Victoriei, orele 12.00, pentru a exprima “stima noastra si mandria/ Boc, Basescu, Romania!”.

  La Tg. Mures e cam asa:
  http://www.jurnalul.ro/observator/raed-arafat-miting-sustinere-targu-mures-601228.htm
  „Fatal error 404: Democracy not found” :)))))))

 15. Mi-e sila prea mare ca sa ma desfasor cu adevarat pe tema. Legea cu pricina e o miza intr-adevar uriasa. Sanatatea e una din putinele pusculite controlate (inca), cel putin oficial de stat, care sunt pline. Si a fost si mai plina in ultimii doi ani de criza.

  Miza e pusculita asta si modul pervers in care sleahta nesatuilor a ticluit sa o deturneze complet dinspre sistemul in care, de bine, de rau (dar mai ales de rau) mai acopera ceva costuri, DIRECT spre buzunarele catorva alesi pe spranceana.

  E vorba fix de miscat bani. Adica la ce se pricepe basescu prea bine. Si aici e exact unicul punct in care il apuca pandaliile daca se arata vreun cutezator nesabuit sa maraie in front.

  Pentru baiatul asta si inca vreo cateva zeci, din spatele si din jurul lui, glontul care l-a rapus pe Ceausescu de Craciun ar fi o soarta mult, mult prae dulce.

  Dar, fiind un popor complet lipsit de orice urma de coaie, il vom rabda pana la capat si pe urma il vom si saluta pe la baluri si chermeze, in loc sa-l punem in zeghe inca din timpul mandatului, chestiune pentru care ar fi absolut suficient material prin locurile in care e necesar.

 16. Culmea este ca Arafat este tot atat de semit ca Moise.
  „Incrucisatorul Natiei” a luat una in „vorbitoare”incat ma tem ca n-o sa se
  adune de pe jos.Insa parca vad ca nu se poate abtine sa nu mai primeasca si altele, conform obiceiului.Banzai!!!!

 17. Mi-e o greata, de nici nu pot deschide televizorul… Mi-e groaza ca iar imi vad ochii si-mi aud urechile vreo aberatie emisa te „marele ticluitor”, de ma ia, asa, un lesin de la stomac si ma intreb iar unde mama naibii s-a dus respectul nostru fata de noi insine… Nu e politicos sa trag un copy/paste, dar o sa pun un link sa cititi parerea mea detaliata. Cu stima,
  http://mariamagdalenahisum.blogspot.com/2012/01/maria-magdalena-hisum-sanatatea-care-ne.html

 18. Ia uite Raby ,sau trezit si mitici dupa Tirgu Mures ,sunt merlit daca sau trezit dupa somnul de frumusete de prinz Ponta si Antonescu .A luat-o Base momentan in mina ,ce de stiri !!!.

 19. numai ce terminai de citit materialul, excelent dealtfel si iata ca basescu a retras legea din discutie pe principiul ca lumea nu vrea, e rea si nu intelege
  dar, dupa mine, e o infringere dura si intr-o oarecare masura, mare, o victorie a lui arafat
  pacat ca nu a ramas pe post
  victor

 20. La multi ani!

  Arafat si-a aparat doar interesul lui! Basescu joaca un joc de neinteles.
  E prima oara cand face pasul inapoi, si culmea, cand are dreptate (din punctul meu de vedere)!!!

  Sper din tot sufletul ca el (basescu) sa reactioneze si de aceasta data „normal” si sa asmuta procurorii si pe tagma medicilor…Ar face cu adevarat ceva util.

  • @epolitikon: In fine, un om lucid! Nu e urma de ironie in ceea ce spun. Am citit comentariile aberante ale celorlalti si nu am vazut decit reflexe pavloviene. Lor, celor care nu inteleg ca putreziciunea sistemului de sanatate in Romania si incercarea de a-l reforma nu au nimic de a face cu ura viscerala impotriva lui Basescu, le doresc sa se bucure de sistem in continuare. Din pacate, iau ostatici pe toti cei care nu sint atit de vocali si de manipulati.

   • Yeah, right, Basescu reformatorul neinteles!!! :))

    Uite, Rabbi, au inceput sa apara astia, sa-l scoata victima pe Oligofrenul nr. 1 in Stat. Asa-zisa reforma de care se cramponeaza toti postacii portocalii nu era altceva decat un instrument electoral foarte dibaci: pe de o parte prosteau alegatorii cu „realizarilii” lor, pe de alta isi creau parghiile necesare pentru a pune gheara definitiv si irevocabil inclusiv pe banii din Sanatate. Nici vorba de avantaje pentru populatie. Doar ca Basescu si-a semnat sinuciderea politica pierzandu-si cumpatul in fata argumentelor unui profesionist recunoscut si apreciat de popor, iar asta a reprezentat picatura care a umplut paharul cat sa dea p-afara.
    Rabbi, poate alcatuiesti/alcatuim o lista cu tampeniile facute de oameni incapresedintelui de la momentul noiembrie 2008 incoace, de cand n-au mai fost incomodati de raii de liberali. 😉

 21. Ca sa mai descretim nitel fruntile (fara sa fie foarte mare saltul de la tema), pentru cei care au prin preajma un iPhone 4S, incercati sa o (il?) intrebati pe Siri: „Who is the current President of Romania?”

  Pentru ailalti muritori, ca sa nu nedreptatim pe nimeni si sa nu prelungim prea mult suspansul, raspunsul e: position currently not occupied!

  Poate or sti oamenii ceva.. Daca nu, sa-i auda Cel de Sus!

 22. o sa vedeti de maine, poimaine ,ce ticalosi sunt doctorii (unii chiar sunt , dar aia sunt cu puterea vesnic , asa ca nu patesc nimic ). Se vor potolii repede toti , ca aproape toti sunt romani . La noi se spune : fate frate cu dracul , pana treci lacul , capul ce se pleaca sabia nu-l taie (dar cu umilinta lanntul`inconvoaie) ,asa ca de luni , va fi din nou liniste , doar jandarmeria si nu numai vor lucra , vor lucra ….Oricum , ca unul care cunoaste bine sistemul ,si domnul presedinte are dreptate : coruptie si incompetenta este multa , multa de tot .

Leave A Reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articolul precedent
Articolul următor

More from Author

A șaptea, dar mai puțin artă

Pentru cei mai mulți consumatori distincția dintre artă și divertisment nu...

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau...

Industria solidarității

Pe măsură ce îmbătrânești ești tot mai greu de scos din...

De-aia

"Nu mai zici nimic? Nu mai scrii nimic?" - mă întreabă...

- A word from our sponsors -

De citit

A șaptea, dar mai puțin artă

Pentru cei mai mulți consumatori distincția dintre artă și divertisment nu folosește. Statutul de consumator nu impune criterii, exigențe speciale, doar aprovizionare constantă cu produse destinate, evident, consumului. Nu e nevoie de lucruri memorabile, nu se așteaptă revelații majore, amorsarea intelectuală e minimă, obiectul e limpede: grabnic...

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau răi. Există temnițe și stăpâni. Dacă prețuiești libertatea, înțelegi asta. Dacă, însă, pui mai bun preț pe împlinirea hoitului, atunci n-ai cum pricepe. Interviu' lu' Tacăr cu Putin. Vâlvă, zarvă, încruntări, încleștări, încăierări. Stăpân bun/stăpân rău. Tacăr...

Industria solidarității

Pe măsură ce îmbătrânești ești tot mai greu de scos din sărite. Chestiile care, odinioară, te-ar fi umplut de draci, acum doar te plictisesc. Furia arțăgoasă e trasă undeva la umbră și în locul ei se lăbărțează o ditamai lehamitea. Nu mai înjuri, schimbi canalul. Nu mai...

De-aia

"Nu mai zici nimic? Nu mai scrii nimic?" - mă întreabă câțiva prieteni. Nu mulți, dar cumsecade. De scris, ce să zic, scriu, chiar dacă nu simt îndemnul de a-mi rostogoli cuvintele în ochiul adormit al lumii. De zis... îmi zic mie. E de ajuns. Zic alții....

Opriți-l pe nesimțit!

Iohanetele e decis să folosească fiecare clipă rămasă din mandat(e) pentru a îndeplini toate obiectivele propuse. Obiectivele turistice. Pentru că ghiolbanuzaurul nu-și propune și nici nu e în stare  de altceva. Și i se rupe în paișpe cu virgulă de țara asta de tolomaci. Statul român există...

Zbateri, crăcănări și vuiet

Eterna împrăștierea a chibițimii de la galerie are acum o nouă expresie: pro Israel vs. pro Palestina. Sau după caz, anti-ăia contra anti-ăilalți. Chestia de căpătâi e să urli la galeria adversă: teroriștii! Într-o parte filo-semiții de conunctură. Zgomotoși, agresivi, belicoși, răcnindu-și sprijinul, de parcă ar interesa pe...

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice formă. Din cauză că motive. Care pot fi succint rezumate într-o propoziție care începe cu: așa a vrut... Și foarte probabil voi reveni la aceeași muțeală, din motive care, de asemenea, pot fi explicate cu: așa...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu se găsește ceva. În cazul ăsta poliția oprește niște minori, care își propuseseră să fie șmecherași. Aspiranții la șmechereală aveau deja un palmares respectabil în întâlnirile cu poliția. Șmecherilă de la volan mai tupeist, dă să...

Hiperbola

Dintre nerușinările lumii de azi cea mai supărătoarea îmi pare ostentația hiperbolei. Aproape totul e amplificat indecent, exagerat, umflat până la tumefiere. Precauțiile pe care le-ar impune decența nu mai există, prudența justei evaluări nu intersează. Se grăiește răstit și se răspunde răcnit. Totul (sau aproape totul)...

Greva celor care…

Înainte de a discuta despre greva cadrelor didactice, despre solicitările lor, e bine să aruncă, repede, o privire peste ceea ce este astăzi sistemul de învățământ. E ceva mai mult decât o simplă punere în context. Prima constatare, obligatorie, de neocolit, este că, de fapt, nu mai putem...

Alegeri în Turcia

Miza alegerilor prezidențiale din Turcia, din perspectivă geopolitică, nu are cum fi subestimată. Analiștii de ocazie vorbesc despre o confruntare dintre blocul ultra-conservator, condus de Erdogan, și mișcarea reformatoare care l-ar avea în frunte pe Kilicdaroglu. Alții vorbesc despre o competiție între suveranism și globalism. Nu lipsesc...

Din târtița presei

Acum 10-12 ani, pe când acest blog începea să capete formă, îmi plăcea să fac un soi de "revistă a presei". Pe atunci mai aveam ceva ce semăna, vag, cu presa. Încă era ofițerime pe-acolo. Acum doar tablagii. Nu știu dacă am să încep iar să cern știrile,...