AcasăPtiuŞobolanii

Şobolanii

La marile îmbulzeli se pot întâmpla trei lucruri:

a) îţi ciordeşte careva portofelul şi ajungi iar la poliţie să-i explici ăluia că ai nevoie de un buletin nou, că ai avut un naş tâmpit şi că strada pe care stai chiar se numeşte „Bretelei” şi nu e la mişto;

b) îţi sparge careva osul sub care se adăpostesc cei 43 de neuroni cu care ai fost echipat de producător şi ajungi să te prezinţi, la unul şi la altul, cu numele de XG34Y şi să te vaiţi că ai cipul ars;

c) te alegi cu o tigaie la promoţie. Că iPhone ai, iPad ai, n-ar prinde rău şi o tigaie 3G, să tragă, frăţioare, nişte jumări de ţâşpe pixeli.

În week end-ul ăsta nu ştiu dacă s-a ales careva cu tigaie, da’ îmbulzeală s-a organizat. Adică nu s-a organizat, că a fost totul spontan, mai puţin partea care n-a fost spontană – ca să ne exprimăm în dulcele stil boc. Cum, la români, nunţile şi discuţiile se termină întotdeauna cu bătaie, nici  de data asta nu s-a încălcat obiceiul strămoşesc. Pe principiul „vorbeşte, bă, ‘tu-ţi gura mă-tii, frumos cu mine că dacă nu te insult şi-ţi sparg şi capul”.

Hai să vedem, mai întâi, ce s-a întâmplat, concret – cum ar spune marele om de caracter şi proctolog amator, Turcescu. Concret s-a întâmplat mare balamuc. Dar şi mai concret s-a întâmplat că nişte oameni s-au strâns în Piaţa Universităţii, din Bucureşti, capitala etc. Acum… deşi îi zice Piaţa Universităţii, nu e nici piaţă, nici ăi care s-au înghesuit acolo n-au venit acolo să dea admiterea. Unii au venit pentru că aveau un păs, alţii au venit pentru că au fost trimişi; unii că se aflau în misiune, alţii pentru că voiau să se aprovizioneze cu pietre. Îi luăm pe rând.

1- Revoltaţii. Aici vorbim despre oamenii de bună credinţă şi bun-simţ, care au venit acolo pentru că aveau ceva de spus. Premiza, manifestarea de solidaritate cu doctorul Arafat, era de mult depăşită. Mizeria, sila, sărăcia, demenţa care, de ceva vreme, bântuie societatea românească, a născut în mulţi nevoia de revoltă. Iar acum şi acolo, acei oameni s-au dus pentru a-şi manifesta revolta. Dacă i-ai fi ascultat, ai fi descoperit că rucsacul nemulţumirilor lor conţinea materie extrem de diversă: de la taxa auto la corupţia din administraţia publică, de la reducerea salariilor la diminuarea pensiilor, de la ascultarea telefoanelor la aşezarea României sub jugul marii finanţe mondiale, de la Roşia Montană la starea sistemului de sănătate, de la degradarea învăţământului la fiscalitatea împovărătoare. Şi lista ar putea continua. Pentru toate nemulţumirile, în gândirea celor din piaţă, exista un singur responsabil: jucătorul, atotştiutorul, atotputernicul, Băsescu.

Pe drept sau nu, cei care protestau identificau o singură sursă a stricăciunii, un singur ţuţuroi al tuturor relelor: Băsescu. Nici nu are sens să socotim acum dacă pe drept sau ba. Pentru că, de şapte ani, Traian Băsescu a făcut ca toţi dracii pentru a impune exact imaginea asta: că el e Gică Maximus în ţara asta, că el e marele gland fără de care nicio erecţie nu funcţionează, că el e buricul, ciumetele, inginerul în şmecherii, tata fentelor, cariciul naţional, bulibaşa suprem, zgârciul din cârnat, marele floc portocaliu, virusul gripei aviare, găozul suprem. Şapte ani n-a ratat nicio ocazie să arate că nimic nu mişcă în republică dacă nu vrea coiul lui drept. Legea era când voia el şi cum i se scula lui. Vreme de şapte ani i-a pizduit pe toţi, tonomate, găozari, ţigănci împuţite, ochi bulbucaţi etc. etc. etc. Că el era zeusu’, şoseta din pantof, gălbenuşul din ureche. În parlament voturile se numărau din doi în doi- că aşa voia nara lui. La parlamentul european trimiteam o ridiche tâmpită, că era a lui şi trebuia să aibă şi ea o pensie de undeva.  Udrea se juca de-a spartul banului public, că îi dădea el la buci. Şi câte şi mai câte. Vreme de şapte ani a călcat în picioare tot ce însemna instituţie a statului, insistând să demonstreze că în ţara asta el e bulibaşă. Doar el. Bun! Acum se poate felicita. A convins. Exact de aia oamenii din piaţă cu el au o socoteală.

2- Cei trimişi acolo. Pe lângă cheguevariştii, respectiv gandhiştii din prima categorie, se aflau acolo şi personaje trimise să fie acolo. Cu diverse scopuri. Or fi fost şi unii trimişi de pe la opoziţie, ceea ce până la urmă e chiar firesc. Că de aia e opoziţie, ca să fie acolo când cineva zbiară la dihorii de la putere. Dar mai erau şi destui trimişi ca să facă tărăboi, doar-doar s-o putea înşuruba de-o diversiune.

3 – Cei aflaţi în misiune. Aici nu mă refer numai la jandarmi. Ci şi la băieţii în civil, că aşa e societatea, civilă. În privinţa jandarmilor, nu m-aş grăbi să-i blamez, aşa cum au făcut alţii. Aş nota doar că fără cordonul alcătuit din jandarmi, ieri delimitarea dintre cei aflaţi în Piaţa Universităţii şi derbedeii care năvăleau dinspre Piaţa Unirii nu ar mai fi fost posibilă.

4- Derbedeii. Din galerii sau nu. Care aveau ceva de împărţit cu jandarmii. Pentru scursurile astea orice ocazie de a-şi da în petec e la fel de bună. De ce s-ar fi temut de jandarmi? De ce s-ar fi dat înapoi de la violenţă? De ce ar fi avut vreo urmă de respect pentru ideea de instituţii ale statului şi ordine publică, dacă vreme de şapte ani l-au văzut ei pe ciumetele suprem cum se pişă cu jet peste toate astea? Derbedeii ăştia nu aveau nimic de protestat. Aveau doar de vandalizat. Şi efectul previzibil, notabil şi evident a fost acela de compromitere a protestului din piaţă. Mai departe de doar o inhalaţie de logică şi vă răspundeţi la întrebarea: cui prodest?

Bun. Am terminat recensământul. Acum să vorbim şi despre şobolani, că nu punem titlurile la mişto.

Hândelul ăsta de Boc s-a scremut în toate felurile să ajungă prim ministru. Băsescu s-a vrut preşedinte. Mai cu nişte voturi ciordite, mai cu nişte dosare… poftim! S-au văzut şefi. Unde au fost ăştia când lucrurile au luat-o razna? Băsescu era foarte metalizat în clanţă când trebuia să sune pe la televiziuni, ba ca să îl înjure pe Arafat, ba ca să-l certe pe Tăriceanu că nu serveşte la ALRO, ba că aşa vrea tibia lui. Când avea de dat goarnă pentru Roşia Montana nici dracu’ nu-i mai închidea clanţa. Acum a tăcut. S-au ascuns cu toţii ca rahatul în conductă. Ca nişte adevăraţi şobolani.

Alţi şobolani, cărturari prestatori de anilingus, s-au tupilat pe unde au apucat. Şi tac mâlc. Mâlc. Câte unul, ca alde Cărtărescu, se găseşte brusc convertit la anti-băsism lacto-vegetarian. Şi constată cu of că ăsta a întinat sfintele idealuri ale dreptei. Scuza asta au mâncat-o cu rahat şi apă rece mulţi sinecurişti, care, te doare capul, l-au pupat pe bagabont în cur pentru că era anti-comunism şi mare lăutar de dreapta. Şi de aia l-au pupat în cur paznicii purităţii doctrinare. Că aveau în comun cu dobitocul un lucru: ca şi el erau foşti membri PCR deveniţi mari dreptaci pe bază de doctrina osânzei. Alţi şobolani. Atât de dedicaţi doctrinei că nici nu au băgat de seamă plecarea dintre noi a lui Mircea Ciumara.

La vremuri grele unii şobolani fug să se ascundă, alţii dau năvală în lume. Aşa a fost cu şobolănimea portocalie care până mai ieri se închina la Băsescu, iar acum a început să expire dizidenţă de sanchi. Şi o să vedeţi tot mai mulţi din ăştia. Aveţi grijă pe unde păşiţi că n-o să mai aveţi loc de ei. Urmează marile confesiuni: am fost un dobitoc.

Cum m-am întins deja prea mult şi tre’ să mai rămână de scris şi pentru mai târziu, pun frână aici. Dar tot mă zgârmă să mai spun două:

– n-aş vrea să-i văd pe Ponta şi Antonescu dând năvală să culeagă procente de aici, că nu le merită. N-au făcut nimic ca să le merite. Dar o pot face acum. Moţiune, suspendare, etc. Un indiciu: pe la UNPR pute rău a chiloţi căcaţi. Aşa că partidul trădătorilor de asta s-a inventat: ca să trădeze. După aia îi aruncaţi în budă şi trageţi apa.

– aş vrea tare mult să văd mecla lu’ madam Liliana Mincă ( cea mai recent trecută la pupat cur de Băsescu). Şi pe a altora ca ea.

Gata. Mai vorbim. Şi vă povestesc mai încolo încotro văd eu că se duc lucrurile. Şi de ce cred că dacă madam Mungiu se dă anti-băşistă e semn că prin alte capitale miroase a scârbă de Băsescu. Altfel madam Mungiu îmi provoacă aceeaşi sinceră şi devotată silă.

Facebook Comments

- A word from our sponsors -

Most Popular

21 Comments

 1. Frumos continutul , mai bine zis concluzia , chiar daca se mai foloseste si clisa fecaloida utilizata de politicienii pe cre-i avem , sa recunoastem cu imensa contributie a TV-urilor si presei scrise . Corect , cred ca da . Ramane sa vedem cati recunoastem . Personal , cred ca sunt si f. multi oameni seriosi(dar scarbiti de felul cum se face politica la noi) , care trebuie indemnati sa ne ajute , la deratizare . I-mi amintesc , ca atunci cand Vadim afirma despre „nababul de la Constanta” si de foarte multi asa ziaristi ce semnau pe la fituicile ce apareau la Constanta al caror nume nu cred ca merita amintite , taceau . Taceau pentru ca nu am acceptat sa impartim posibila prada , ca de la o schimbare de sistem , nimeni nu va da seama . Este adevarat nu au dat si nu vor da seama , cei ce s-ai imfruptat din averea romanilor , dar raman „oameni de succes ” , nu de valoare.

  trebuie sa mai apara , toata Constanta se bucura . Aveam doau vapoare , cinci vile si sapte limuzine (si acum se mai vorbeste )

 2. Destul de naşpa pentru ei, a început şi presa străineză cu imagini şi comentarii. Cum să mai poată acu’ să pretindă că ar câştiga niscai alegeri? Măsluiala nu mai ţine, prosteala se vede şi ea că s-a cam ter’nat, d-aia s-or fi şi ascuns… c-o simt groasă tare la… intrare.

 3. „Sa nu uiti Darie !!.Aseara Dinescu si Prigoana sub atenta supraveghiere a lui Flatulici se rebrenduiau ,Base nu frumos ,”caca ,sa stie lumea ca ei sint din contra/’ ,productie tv. irealitatea pe la ora 22 . 😈

  • Prigoana nu se rebranduia mai deloc, tot „PDL is best dar au gresit un pic” ii iesea din gurita … poate nu am vazut aceeasi emisiune. In ceea ce il priveste pe Dinescu, apreciez ca analiza este pripita sau, poate, nedocumentata temeinic. Desi nu este model de consecventa, Dinescu a schimbat demult tabara. Muuuult inaintea lui Cartarescu, Mungiu-Pippidi sau „Nasul”. Parerea mea!
   Eu astept cu nerabdare rebranduirea lui HRP, Mircea Marian si Limbaes, Pora si Fati, Turturica si Culcer, Cristoiu si Turcescu. Plesu si Liiceanu o reprezinta o categorie aparte, care se pot purifica numai prin baie de flegme, precum raposatul Adrian Paunescu.

 4. Rabbi, finanta americana exprimata de forma Wall Street Journal a trambitat, pe rand, caderea lui Mubarak sau a lui Khaddafi cu cel putin o saptamana inainte de a incepe orice forma de ostilitate in tarile respectivilor. Editia din 25 februarie 2011 a Wall Street Journal a introdus „indicatorul de revolta” aratand, clar, cu subiect si predicat, ca in Europa doua tari erau in vizorul CIA care le masura gradul de revolta (http://blogs.wsj.com/source/2011/02/25/introducing-the-revolting-index/). Una din cele doua natii este, desigur, Romania. La data respectiva, desi m-am ingrijorat, nu am crezut ca americanii vor indrazni sa destabilizeze un partener NATO si, mai ales, membru al Uniunii Europene. Se vede ca m-am inselat.
  Cat de mare sa fie greata de Basescu in alte capitale? Cui prodest destabilizarea Romaniei? Ca cineva mai antiromanesc si proamerican ca Basescu este greu de imaginat … Eu nu pricep si pace!

 5. Rabbi ai perfecta dreptate,dar parerea mea este ca totul s-a intamplat din pricina Dn-ei Sandru si asta si tot Liliana.Asta unde pune mana ia Dumnezeu mila.(SIC!).Ce placut e sa vezi cand cineva alege exact tabara care se prabuseste.Oricum „boborul”nu e chiar atat de prost incat sa nu observe o „manatura”.Basescu a luat-o in barba.Jandarmeria a facut ce trebuia,dar sunt si vreo cativa sadici care au lovit adversari cazuti de zeci de ori.Altul dadea cu tromfa cu partea cu maner direct in cap.Alti doua trei lovituri din pacate cate cinci deodata.Oricum dracu’ si-a bagat nasul in aceasta afacere.Asteptam cu nerabdare urmarea…….

 6. Aseară, 15 ianuarie, în timp ce demonstraţiile din pieţele oraşelor explodau, m-am uitat un pic pe B1 TV . Şi i-am văzut. Lui Pora si lui Guşe le era frică. O frică cumplită. Vizibilă. Îi înţeleg. E clar că işi dau seama că au propagat minciuna şi exagerările. Şi plata va veni. Sper. Presupun că şi restul PDL-iştilor si UNPR-iştilor s-a speriat. Aşa şi trebuie. Fiecare să-şi asume obedienţa şi greşelile. Fiecare să plătească pentru răul făcut românilor si României.

 7. UNPR? Nu prea cred. Mai degrabă UDMR ar schimba echilibrul actual din parlament şi ar provoca apariţia altui guvern. Cu udemerişti ca piese de bază, că doar nu degeaba sunt ei români imparţiali.

 8. Ba, gata! Daca mai vad un singur sobolan de portocaliot ca schimba nestingherit barca, de maine ma inscriu in pdl. Ca e clar ca acolo vor fi cei mai multi disidenti anti-basisti in cea mai scurta vreme!

Leave A Reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articolul precedent
Articolul următor

More from Author

Generația de bumbac

Acum treizeci de ani (pe atunci mai eram vag interesat de...

A șaptea, dar mai puțin artă

Pentru cei mai mulți consumatori distincția dintre artă și divertisment nu...

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau...

Industria solidarității

Pe măsură ce îmbătrânești ești tot mai greu de scos din...

- A word from our sponsors -

De citit

Generația de bumbac

Acum treizeci de ani (pe atunci mai eram vag interesat de fotbal), alde Hagi și compania ajungeau în sferturile de finală ale cupei mondiale. Unde erau eliminați, la loviturile de departajare, de către suedezi. Asta după ce bătuseră Columbia, SUA, Argentina. După eliminare eram, cu toții, foc...

A șaptea, dar mai puțin artă

Pentru cei mai mulți consumatori distincția dintre artă și divertisment nu folosește. Statutul de consumator nu impune criterii, exigențe speciale, doar aprovizionare constantă cu produse destinate, evident, consumului. Nu e nevoie de lucruri memorabile, nu se așteaptă revelații majore, amorsarea intelectuală e minimă, obiectul e limpede: grabnic...

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau răi. Există temnițe și stăpâni. Dacă prețuiești libertatea, înțelegi asta. Dacă, însă, pui mai bun preț pe împlinirea hoitului, atunci n-ai cum pricepe. Interviu' lu' Tacăr cu Putin. Vâlvă, zarvă, încruntări, încleștări, încăierări. Stăpân bun/stăpân rău. Tacăr...

Industria solidarității

Pe măsură ce îmbătrânești ești tot mai greu de scos din sărite. Chestiile care, odinioară, te-ar fi umplut de draci, acum doar te plictisesc. Furia arțăgoasă e trasă undeva la umbră și în locul ei se lăbărțează o ditamai lehamitea. Nu mai înjuri, schimbi canalul. Nu mai...

De-aia

"Nu mai zici nimic? Nu mai scrii nimic?" - mă întreabă câțiva prieteni. Nu mulți, dar cumsecade. De scris, ce să zic, scriu, chiar dacă nu simt îndemnul de a-mi rostogoli cuvintele în ochiul adormit al lumii. De zis... îmi zic mie. E de ajuns. Zic alții....

Opriți-l pe nesimțit!

Iohanetele e decis să folosească fiecare clipă rămasă din mandat(e) pentru a îndeplini toate obiectivele propuse. Obiectivele turistice. Pentru că ghiolbanuzaurul nu-și propune și nici nu e în stare  de altceva. Și i se rupe în paișpe cu virgulă de țara asta de tolomaci. Statul român există...

Zbateri, crăcănări și vuiet

Eterna împrăștierea a chibițimii de la galerie are acum o nouă expresie: pro Israel vs. pro Palestina. Sau după caz, anti-ăia contra anti-ăilalți. Chestia de căpătâi e să urli la galeria adversă: teroriștii! Într-o parte filo-semiții de conunctură. Zgomotoși, agresivi, belicoși, răcnindu-și sprijinul, de parcă ar interesa pe...

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice formă. Din cauză că motive. Care pot fi succint rezumate într-o propoziție care începe cu: așa a vrut... Și foarte probabil voi reveni la aceeași muțeală, din motive care, de asemenea, pot fi explicate cu: așa...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu se găsește ceva. În cazul ăsta poliția oprește niște minori, care își propuseseră să fie șmecherași. Aspiranții la șmechereală aveau deja un palmares respectabil în întâlnirile cu poliția. Șmecherilă de la volan mai tupeist, dă să...

Hiperbola

Dintre nerușinările lumii de azi cea mai supărătoarea îmi pare ostentația hiperbolei. Aproape totul e amplificat indecent, exagerat, umflat până la tumefiere. Precauțiile pe care le-ar impune decența nu mai există, prudența justei evaluări nu intersează. Se grăiește răstit și se răspunde răcnit. Totul (sau aproape totul)...

Greva celor care…

Înainte de a discuta despre greva cadrelor didactice, despre solicitările lor, e bine să aruncă, repede, o privire peste ceea ce este astăzi sistemul de învățământ. E ceva mai mult decât o simplă punere în context. Prima constatare, obligatorie, de neocolit, este că, de fapt, nu mai putem...

Alegeri în Turcia

Miza alegerilor prezidențiale din Turcia, din perspectivă geopolitică, nu are cum fi subestimată. Analiștii de ocazie vorbesc despre o confruntare dintre blocul ultra-conservator, condus de Erdogan, și mișcarea reformatoare care l-ar avea în frunte pe Kilicdaroglu. Alții vorbesc despre o competiție între suveranism și globalism. Nu lipsesc...