Constructorul de poduri

În alte veacuri, meşterii care zideau poduri ( ce metaforă extraordinară e podul) se aşezau sub arcuitele bolte de piatră pe care se sprijinea întreaga construcţie şi aşteptau trecerea carelor încărcate peste măsură. Iar dacă podul se va fi prăbuşit, meşterul ar fi fost cea dintâi victimă a relei lucrări. Era cel mai bun zălog pe care constructorul îl putea da pentru temeinicia zidirii sale. În partea aceea a istoriei, încercarea aceasta nu funcţiona – aşa cum am fi tentaţi să o privim astăzi- ca o metaforă, ca un joc cu simbolurile, ci era cea mai serioasă şi credibilă garanţie a bunei lucrări.

Dacă oamenii sunt astăzi în stradă e şi pentru că nimeni nu mai vrea să se aşeze sub poduri. Dar nici asta nu se mai poate întâmpla, pentru că poduri nu se mai construiesc, ci se dărâmă. Zi de zi.

În ultimele zile am spus şi scris lucruri pe care… n-aş zice că le regret, dar care mă apasă. Pentru că mă simt de prea multă ură. Asta n-au înţeles cei împotriva cărora ne revoltăm. Că aici intervine o ciudată chimie, că dispreţul pe care l-au aruncat atâta vreme peste noi intră într-o ciudată reacţie cu obida care de prea mult timp ne acoperă epiderma. Şi se preface în ură. S-au strâns enorme mlaştini de ură, care ne murdăresc, ne sufocă, ne strică  la fire şi la chip. Şi n-ar trebui să fie aşa. E mult, mult prea ură în societatea noastră. Tocmai de asta s-a născut revolta. Unii s-au revoltat chiar din ură. Alţii, asemeni mie, pentru că s-au săturat de ea.

În “Cotidianul” de azi puteţi găsi un interviu pe care l-am dat aseară, telefonic, din fuga calului. Iar diseară mă vedeţi, de la 18:50, la Antena 3,  în emisiunea Oanei Stancu. Unde am să mă aşez, cuminte, sub podul la care de atâta vreme zidesc.

P.S. Revăzând fotografiile făcute zilele trecute în piaţă, am dat peste asta. Am tresărit. Dacă vă uitaţi atent la poză, o să vedeţi de ce. Nu era. Ar fi fost chiar tare!

22 thoughts on “Constructorul de poduri”

 1. Poate citeste si zoso art. din Cotidianul, ca doar el n-a vazur artisti in Piata si-a inceput sa vomite venin portocaliu pe blog. Daca el n-a vazut la Tv de la el din fundul curtii, inseamna ca nu exista, nu? Poate ca daca isi misca hoitul pina acolo i-ar fi vazut, insa ma intreb, i-ar fi recunoscut?

 2. “m”. masura. Multa bafta la terminarea podului. Sper sa nu se-ntample la fel cum s-a-ntamplat cu podul peste Dunare al lui Apolodor din Damasc.

 3. Nu are el atâta sânge în instalaţie încât să vină să ceară “FĂRĂ VIOLENŢĂ”:)))
  Numai Huudrea are admiratoare care seamănă cu ea:))))))))
  Bag seamă că dacă vei apărea la 18.50 la Antena3, iar o să dea vreo declaraţie de o oră marinarul ca să te saboteze:))))

 4. Am citit interviul. Perect la obiect! Ai dreptate 100%. Nu c-aş fi io nuş’ce mare specialist, că nu-s!!!, da’ fix aşa judec şi io.
  Cel mai tare mi-o plăcut c-ai zis asta: “Nu avem altă cale, va trebui să alegem, să votăm, dacă vreţi, între jucătorii politici”. Asta m-o uns la suflet. În sfîrşit!!! (ştii ce vreau să zic…)
  Banzai!

 5. Podul de piatra sa sfarmat / A venit apa si la luat / Vom face altul pe riu in jos / Altul mai trainic si mai frumos .Singuri vom face altul mai frumos ,il facem de sute de ani Raby ,doar nu o sa ne opim ca magarul in mijlocul drumului …. 🙂

 6. De acord cu cele spuse in interviu.Referitor la poza- nu are machichiorul atata curaj ,dar seamana tinand cont de vestitul fes pentru vizite pe santiere.

 7. Apropo de emisiune – aia patruj’ de mii pe care i-a dat, cica, familia Boagiu pe viloiul de la Snagov, erau euro sau dolari? 😀
  Sau lei noi? Sau lei vechi? 😆

 8. Să fie oare posesorul renumitului fes Paul&Shark ?…..Dacă ţinea în mână
  lozinca ” USL=PDL ……” precis era el !!!

 9. Mi-a placut emisiunea, la obiect. Un dialog civilizat, fara patima, fara nevorbiti, cu timp suficient incat sa nu se reteze ideile vorbitorilor inainte de a fi exprimate.
  Cat despre interviu, acesta emana suflul celui pe care il vedem la lucru aici, construind… !

 10. ha, ha … ce e amuzant, vis a vis de replicile de mai sus legate de “captain”, este ca el tine acolo o pancarta cu “fara violenta” … ceea ce ar fi de inteles din pozitia aceea, nu?

 11. Hipopotamul transpirat la miting??!! Nu se poate. Aseara era la B1 impreuna cu M.Macovei unde turnau laturi cu hardaul peste PSD si V.Ponta ca ar fi paracios si ca din cauza lui nu vom mai avea noi acces la fonduri comunitare. I-ti sta mintea-n loc nu alta. Ei la butoane si la ghidoane si altii sunt de vina!! Bine zicea bannerul ala din piata: <>

 12. Introduc un comentariu in loc sa introduc mujex la tot aparatul politic pdl si tartorului tov. base,ma ajuta si P.Universitatii.
  Comentariul introdus ar fi legat de faptul ca am scapat de rozatoare,soarecii de camp datorita neprecupetitului efort facut de base&co pentru a distruge agricultura.Nu se mai pun grane pe suprafete vaste deci este un genocid bun ce se aplica soarecilor de camp,moarte naturala,inanitie.Cand ne rezolva si pe noi?

 13. Iţi ies bine interviurile telefonice, din fuga calului. Cred că te inspiră combinaţia cal – telefon :).
  Dar în privinţa lui Ludovic Orban tot nu sunt de acord cu tine, uite aşa! Mai curând cred că a avut dreptate Olguţa Vasilescu, la Exces de putere. Dacă nu venea cu televiziunile după el, poate nu era uşuit.
  Apropo de Exces de putere, ai fost bestial la faza cu dialogul intensificat exersat de Mircea Toader 😆

 14. Da, interesant ce spui tu aici, dar e cam ca in vorba aia: ai si tu dreptate, si tu. E usor sa urasti cand n-ai ce pune pe masa sau cu ce-ti trimite copilul la scoala. Realmente. Si cand vezi ca nu ai ce face. Eu de doi-trei ani voiam sa ies in strada, dar poftim de iese, cand n-ai cu cine. Cum lucrez la stat, de trei ani urlu greva generala, dar poftim de fa greva cand n-ai cu cine. Si eu sunt un caz sa zicem “fericit”, nu am familie si copii (cel putin deocamdata), nu le duc grija. Dar mi s-au adunat si mie, si nu e foamea, ca de bine de rau am ce manca, e atitudinea de cacat a “alesilor”. Un caine pe care-l tot lovesti se va intoarce la un moment dat si te va musca. Asta se intampla acum. Cu intarzierea de rigoare, asta trebuia facut cand s-au taiat pensiile si salariile la modul in care s-au taiat. Dar e bine si acum!
  Le spui bine cum le spui, te ascult si citesc in continuare. Zi faina.

COMENTEZI?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.