Am zis că e mai bine să nu scriu la cald, că se topeşte tastatura. Aşa că despre agitaţia de ieri am decis să scriu azi. Pe puncte, ca să nu le amestecăm.
– Demiterea lui Baconschi
Am cerut explicit demisia marţafoiului, dar asta nu înseamnă că demiterea lui mi-a provocat vreun sughiţ de bucurie. Marţafoiul nu ar fi trebuit să fie numit ministru de externe. Nu are nici calificarea, nici obrazul şi mai e şi măgar. În locul vocii şi talentului pe el l-au recomandat voturile din ambasada de la Paris.
Ieri începuse să prindă pojghiţă, prin unele sufragerii, un soi de curent „vai, săracu’ Baconschi”. Niciun săracu’ ! Ducă-se marţafoiul! Pe de altă parte e interesant să vedem cine va fi numit în locul său. Pentru că dacă în locul unuia care îşi dispreţuieşte poporul proptim unul calificat, dar cu vocaţie de trădător – l-am numit pe Cristian Diaconescu- n-am făcut nicio brânză.
Oricum, demiterea asta a venit cam ciudat. Scrâşnită, ciudată. Evident Boc a încercat să vină, ieri, în faţa Parlamentului cu ceva. Cu ceva mai mult decât obişnuita trăncăneală. Aşa s-a ajuns la subita şi insuficienta demitere a lui Baconschi.
– La Parlament ne-am pricopsit cu discursurile. Deşi nu îmi e din cale-afară de simpatic, trebuie să spun că, ieri, Victor Ponta a avut poate cel mai bun discurs din carieră. Bun, echilibrat, articulat, argumentat. Impecabil. De partea cealaltă, Antonescu mi-a amintit teribil de Caţavencu. Cred că e momentul ca, dacă vrea să mai fie luat în serios, Antonescu să înţeleagă că nu o poate ţine la nesfârşit în jam session. Bună şi improvizaţia, dar nu îndeajuns. Mai trebuie şi rigoare. Pe lângă adjectiv mai e nevoie şi de substantive. Şi de verbe. Pe lângă decibeli mai e nevoie şi de argumente.
În fine… Boc. Ce naiba să spun despre ce a cuvântat făptura? Aceleaşi clişee, aceleaşi prostii.
– Am spus-o şi zilele trecute: protestele, zgomotul acestor zile par a fi prilej de băgare în seamă pentru tot soiul de oportunişti, de nebăgaţi în seamă. La Mihai Gâdea am văzut aseară o micuţă băsistă care s-a agăţat de protestele celor mulţi ca scama de şoseta de lână. Fătuca venise să se promoveze şi ea puţin. Cu deja clasicul text: toată clasa politică e la fel. În fine, nu o să-i dau exact lucrul după care tânjeşte: băgare în seamă. Mulţi din ăştia, zilele astea.
– În fine, mai avem povestea junelui locotenent revoltat. Aici avem parte de ceva mai complicat. Omeneşte îl pot înţelege pe tânăr. Dacă nu ar fi fost în uniformă aş fi aplaudat tot ceea ce a avut de spus. Nu mă dau în vânt după armată şi ce reprezintă ea, cu atât mai puţin de armata care l-a făcut general cu patru stele pe Oprea şi e acum condusă de el. Înţeleg perfect că viaţa oamenilor din armată e la fel de grea, ba poate uneori mai amărâtă decât a noastră. Dar instituţia militară are nişte rigori, pe care tânărul locotenent le-a încălcat. Pentru că nu-i conveneau – pe drept sau nu. Nu poţi fi ofiţer al armatei române şi să îţi tratezi cu obrăznicie superiorii. Nu poţi fi ofiţer şi să te supui când şi dacă vrei ordinelor. Nu ai cum fi ofiţer şi să declari senin că da, poate ai încălcat „puţin” legea.
Am toată înţelegerea pentru tânărul locotenent. Vă asigur de asta. Dar tipul său de atitudine e incompatibil cu haina militară – ştiu că mulţi mă vor certa pentru rândurile astea. Mă opresc aici. Sper ca tânărul locotenent să fie judecat cu indulgenţă. În rest, pe acest subiect, vă invit să citiţi mult mai bine exprimatul punct de vedere al lui Radu Tudor. Până la urmă, da, locotenentul a încălcat regulamentele militare. Dar a demonstrat o virtute care ar trebui să fie de mare preţ pentru instituţia armatei: curaj.
– Apropos de Radu Tudor. În emisiunea sa de duminică, Ponta a făcut o declaraţie care a supărat mulţi oameni. Victor Ponta a declarat că şefii serviciilor vor fi menţinuţi şi după ce USL va veni la putere. Declaraţia a enervat tare, pe bună dreptate. Cred, totuşi, că n-ar trebui să ne grăbim să-l certăm pe Ponta. Declaraţia era obligatorie, dar nu cred că trebuie şi crezută. Evident că Ponta avea obligaţia de a-i asigura pe actualii şefi ai serviciilor că scaunul lor e în siguranţă! Mesajul subtextual era ” Băieţi, nu faceţi prostii în apărarea lui Băsescu! Scaunul vostru e oricum în siguranţă. ” Nu înseamnă că, ajuns la puterea, Ponta nu se va răzgândi.
Atât deocamdată. Îmi iertaţi stilul telegrafic şi lipsa de tragere de inimă, dar cheguevarismul ăsta prelungit nu-mi prieşte. Aş vrea să mai putem vorbi şi despre altele.
Absolut de acord cu tine în privinţa “junelui locotenent revoltat”, care mie imi aminteşte întru câtva de Mihai Lupoi la Revoluţie.
În altă ordine de idei, mi-ar plăcea să ştiu ce părere ai despre ameninţările astea ale opoziţiei cu demisia din Parlament… Mie incep să-mi pară cam ridicole, dacă nu le pun odată în aplicare, sau, dimpotrivă, nu renunţă definitiv la ele, deşi deja s-ar cam face de râs…
Dom’le, demisia ţi-o depui şi gata. La secretariatul Camerei, nu în alb la şeful de partid. Pe de altă parte e bine că se procedează cu prudenţă. Se sparie gândul de ce ar putea face ăştia lăsaţi de capul lor în Parlament.
Alternativa Antonescu/Ponta, în ordinea asta, lasă mult de dorit. Știm amândoi cum a ajuns Ponta în fruntea PSD așa că nu are rost să-l promovezi. E futil, numa zic.
Tânărul de aseară a arătat că poate, și cred că nu o să facă mulți purici prin armată; și cred că o să mai auzim de el. Sper să nu se compromită pe mai departe.
În rest, trăiască regele! 😀
Rabbi, eu, de exemplu, in cazul Baconschi am dat-o pe caterinca. Acum, ca va fi considerata mistocareala ieftina sau ironie fina, nu mai conteaza. Basistii astia chiar cred ca mai pot imblanzi multimea prin astfel de manevre infantile. Demiterea ministrului de Externe se impunea, evident, dar masura seamana cutremurator cu suta de lei promisa de Ceausescu. Iti dai seama ca au morcovul cu iepuras cu tot, constienti fiind de marsaviile savarsite, de se-agata in asemenea hal de functii si incearca sa ne-adoarma cu asemenea penibilitati.
1) Rabbi, tu ai facut armata ? Cunosti regulamentele militare?
2) Odata cu procesul de la Nurenberg, regula „ordinul se executa, nu se discuta” (invocata drept alibi pentru o multime abuzuri comise de cei inuniforma de-a lungul istoriei) a cazut. Eu cred ca ofiterul nu se putea revolta decat in uniforma. Daca ar fi demisionat pur si miplu din armata nu auzea nimeni de el. Iar daca isi dadea foc in piata in trening nu cred se punea accentul prea mult pe incadrarea lui.
Am înţeles, înţeleptule. Deci după Nurenberg ordinele nu se execută, se discută la televizor şi în piaţă. Iar armata a devenit un fel de Woodstock.
Potrivit legii 80/1995, militarilor le este interzis să execute ordinele ilegale sau cele care contravin legilor și obiceiurilor războiului.
Dacă locotenentul ar fi făcut asta, aș fi admirat un act de curaj. Numai că el nu prea știe pe ce lume trăiește, ca să nu mai zic și că nu are habar de norme de bază pe care el, ca ofițer, ar trebui să le ceară altora să le respecte – despre asta am scris mai mult aici.
Ceea ce se întâmplă prin piață a fost asemănat cu mișcarea Occupy din SUA – câți ofițeri ați văzut voi să iasă acolo și să protesteze?
Pertinenta observatia referitoare la ofiter. „Marea muta” se incadreaza in legi speciale, care trebuie respectate, in orice situatie. In orice caz, cred ca demersul sau, curajos dealtfel, este inutil, in general. In afara de chestia asta, cred ca s-ar mai putea (puternic) decredibiliza daca s-ar lasa cumparat de DD/OTV. Si nu m-ar mira prea tare sa ajunga pe acolo. In rest, stiu ca sunt cinic, dar cred ca este doar un tanar visator. Lumea e guvernata de mii de ani de aceleasi principii. Ma indoiesc ca se va renunta la ele prea curand…
vezi ca daca respectau toate ordinele ca orbetii, in 89 erau mult mai multi morti, dar unii sau mai fofilat, in pofida regulamentelor….deci cand e bine ?
Am lucrat in armata si cunosc mandria militarilor. Pe atunci, ca sa treci de la gradul de locotenent-colonel la cel de colonel, trebuia sa ai functie si/sau doctorat de specialitate. Acum – generalii se fac pentru plecaciuni facute puterii. Cat credeti ca vor rezista adevaratii militari educati in respectul legilor si al ordinelor atunci cand asa zisul comandant suprem incalca minimum de reguli militare?
Il sustin pe tanarul Alexandru si pe prietenii lui.
Mă bag şi eu în seamă cu un comentariu, tot pe puncte.
– Demiterea lui Baconschi.
Corect, înlocuirea unui marţafoi cu un trădător nu rezolvă nimic. Aş spune însă că oricum nu contează calificarea şi moralitatea ministrului de externe. Atâta timp cât politica externă este condusă discreţionar de Băsescu, nu are importanţă numele omului de paie aşezat în fotoliul de ministru.
Ce mă amuză cel mai mult în povestea asta, este situaţia penibilă în care a fost pus Baconschi. Mi-l şi imaginez la Bruxelles, abordând diverşi miniştri de externe din ţările UE, foindu-se printer ei şi simţindu-se foarte important. In asemenea momente, în timp ce pluteşti pe culmile gloriei, să primeşti demisia printr-un sms, asta da fază antologică!
– Si mie mi-a plăcut discursul lui Ponta. Dar m-a răcorit şi faptul că Antonescu i-a dat peste bot trogloditului ăluia de Ioan Oltean. Chiar dacă, la un moment dat, am sesizat şi eu accente caragialeşti.
– Poate după episodul de aseară, cu aeriana aia invitată la Sinteza Zilei, Mihai Gâdea îşi va selecta mai atent invitaţii. Mi-a plăcut că Mircea Badea i-a dat tipei peste bot. Chiar dacă nu s-a referit direct la ea, sper că individa a priceput.
– Despre tânărul locotenent nu am nimic de comentat. Ai spus exact ceea ce gândesc şi eu.
– Afirmaţia lui Ponta despre menţinerea şefilor serviciilor secrete m-a scos din sărite. Am înţeles perfect mesajul, dar cum rămâne cu apelul la moralitate al celor de la USL? Eu unul m-am săturat de sforării politicianiste, de veşnica înfrăţire cu dracul, până la trecerea punţii.
Nici pe mine nu mă umple de fericire cheguevarismul acestor zile. Dacă renunţăm însă acum, şi eu şi ceilalţi din Piaţa Universităţii şi din celelalte pieţe, ne alegem doar cu demiterea lui Baconschi. Adică exact cu nimic. Si ar fi păcat ca tot ce am făcut până acum să fie degeaba.
Coarecte si realiste toate punctele acestui post (inclusiv postarea lui Radu Tudor despre tanarul locotenent si dreptul sau la un tratament egal) , asa ca subscriu si eu la toate aspectele expuse ! 😛
@Corecte
Prietene, trei oameni în România nu pot fi schimbaţi decât cu aprobarea unor puteri externe: directorii SRI şi SIE, cu voia americanilor, Isărescu, cu mai multe aprobări. Trebuie să ne obişnuim cu gândul…Moralitatea e doar pentru căţei!
Rabbi,
Nu stiu cum sa-ti spun, dar Baconski nu este unoarescare. Nu e Funeriu, Vreme sau Ialomitanu. Este un om care a adus voturi intr-un fel neortodox intr-un moment critic. Si care a venit cu idea votului in plic, principala arma de nimicire in masa din tolba PDL. Cunoscand modul de gandire presidential, triunghiul functie-buget-voturi trebuie ca a functionat si in cazul demiterii. Oare e Diaconescu un cal troian al lui Ponta si numirea lui e rezultatul unor negocieri secrete? Oare a renuntat complet PDL la manarii in ambasade? Sau aceste manarii vor fi prea riscante pentru un membru de baza al echipei si au lasat un miel de taiere ? Mister. Insa asa, la misto, nu a fost. Sigur nu e o stire mondena. Sa nu credeti ca plange de groaza sau se imbata de frica!
Rabbi,
Sunt nitel socat. Sincer. Il faceti praf pe pustanul care si-a riscat cariera ca sa transmita unor politicieni cretini si unei opinii publice abrutizate un lucru esential: ca armata fierbe la foc marunt si ca e de partea poporului. Nu a jignit pe nimeni. Discursul lui poate nu e total apolitic, dar sigur e apartinic. Are un curaj orb – va intrebati unde este acum? Daca are sau nu degetele prinse in usa ? Va cam doare in cot, nu?
Va ganditi ca armata a jurat sa apere CU PRETUL VIETII CONSTITUTIA pe care O SODOMIZEAZA presedintele si Curtea Constitutionala ? Ca omul simtit nevoia sa spuna ce este important pentru parghia suprema a poporului –armata ? oare cine este gardianul Constitutiei DE FAPT ? Judecatorii aia corupti ?
Intr-o tara in care toti fura si triseaza, incepand cu Marele Jucator, care calca pe coada constitutia, voi tabarati pe ala micu’. Nu, nu e Woodstock militar. Nu e rebeliune militara. E doar unul, poate un mesager! De ce nu il judecati cu aceleas standarde ca pe Il Grande Giocatore? De ce nu il judecati dupa aceleas standarde ca pe jandarmi, care te buzunaresc in piata si dau la oase la aia cazuti pe jos? Aceste categorii au voie sa incalce legea pe fata, ca ei este puternici. Aici este problema cu romanii.
Într-o democrație, armata respectă legile, care sunt făcute pentru ea în scopul îndeplinirii scopului scris în Constituție. Și alții sunt cei care decid ceea ce este sau nu constituțional.
Nu cred că este de dorit ca armata să primească această putere de decizie, altfel putem avea parte de minunate regimuri dictatoriale.
Iar pentru cei care vă doriți ca armata să își asume conducerea, fie și numai pentru organizarea alegerilor, cum propunea locotenentul nostru, gândiți-vă că Băse provine tocmai dintr-un sistem foarte similar. Eu unul nu cred că este nevoie să înlocuim comandantul de navă cu generalul de intendență.
Eu am ceva de obiectat. Deh, sunt in cauza directa. Nu armata l-a facut pe ala general cu sapte stele-n frunte sau ce naiba e el, ci suita politica, pe interese directe de terenuri si mai bine tac. Ia cautati voi si vedeti cam cate terenuri ale armatei au trecut in cu totul alta parte decat… Ati vazut soldatii de aproape? Ati vazut cum sunt peticite uniformele lor in genunchi si coate, cusatura peste cusatura? Si ati vazut ce infloritori sunt toti mai marii armatei, in frunte cu Oprea? Baiatul acesta a facut mult. Pe noi cica ne apara armata, dar pe soldati cine ii apara? Ei nu au voie sa ceara nimic, nici sa protesteze, nici sa solicite tot felul de inlesniri, ca angajatii altor ministere. E mult de spus. Baiatul acesta ar fi putut spune mult mai multe, dar a dat dovada de respect fata de uniforma sa, si a fost solidar doar cu ceilalti oameni din piata. Ai jurat sa iti aperi tara, nu tara altuia, unde conform modificarilor legislative esti OBLIGAT sa mergi, la discretia comandantului unitatii, normal ca fara dotarea necesara. De unde bani pentru armata?
Mai tineti minte jandarmii, la Cotroceni ? Jignirea comandantului – “Iesi afara, javra ordinara!” si asta fara nici o legatura cu restul tarii, ci doar cu beneficiile lor, foarte justificate, insa doar ale lor….
Pe Ontanu si Oprea nu ii vedeti ? Au fost in uniforma, la sedintele de partid. AU PRIMIT GRADE PENTRU ACTIVITATEA LOR POLITICA. Insa micul locotenent a incalcat regulile, el nu avea voie nu era de la masa puterii….
Dacă Onţanu şi Oprea au fost în uniformă, la adunări publice cu caracter politic, trebuie şi ei sancţionaţi. Faptul că asta nu se întâmplă (deocamdată), nu înseamnă că trebuie trecută cu vederea orice altă încălcare similară a regulamentelor militare.
Oancea (nu stiu exact ce grad avea) de la Timisoara in 1989 era comandantul Unitatii Militare din Chișoda. A anuntat in 18 sau 20 decembrie ca el nu scoate militarii in strada si ca fraternizeaza cu manifestantii din Timisoara. Cred ca in Timisoara era decretata ceva stare de necesitate. Oancea n-a executat un ordin. Oancea asta e acuma in PDL cred.
#Gabriel
Tot la Nurnberg – şi nu mă refer la prima serie, cea a capilor – importanţi membri ai Wehrmacht-ului au fost achitaţi, tocmai pentru că DOAR au executat ordine. E obligatoriu să fie sancţionat, măcar pentru părăsirea garnizoanei fără să ceară-primească aprobarea. Iar argumentul cu „şi Oprea şi Eba au purtat uniforma” e un sofism: nu justifici încălcarea unei reguli pentru că „s-a mai întâmplat” (nu mai zic de faptul că Eba nici măcar nu era ofiţer, iar lui Oprea demult ar fi trebuit să i se dea tresele jos cu baioneta, conform regulamentului militar). Într-adevăr, Armata nu e bâlci.
În fine, cu toată simpatia pentru curajul lui, cred că va trebui să şi-l manifeste cu aceeaşi onoare ca civil. Îi mulţumin noi, civilii, pentru gest şi curaj. Dar dacă aş fi fost ofiţer, l-aş fi luat în braţe şi l-aş fi eliberat de grade…