Alb

Să fim serioşi! Nu trăim o iarnă excepţională.  E iarnă şi atât. Nici mai rea, nici mai blândă ca altele. Marele gânditor de rit alcoolic, Traian Băsescu, a enunţat încă din anii formării sale, la Cireşica, principiul fundamental al politorologiei: iarna nu-i ca vara. Politorologia, pentru neavizaţi, e ştiinţa ( ce naiba, îi putem spune şi astfel!) care corceşte politica şi meteorologia. Indiferent cât ar insista postacii portocalii, oricât ar sughiţa bloggeriţa din Pleşcoi, nu te poţi pune, monşer, cu evidenţa. Deşi s-a mai încercat. Pentru că din 2009, sistematic, cam la vreo 3 luni, Băsescu ne anuntă că am ieşit din criză. Pentru ca imediat după să explice că găinile fac ouă conice din cauza crizei. Pe urmă iar ne anunţă că ieşim din criză. Ajunge bietul rumân să gândească, în cele din urmă, că blestemata de criză e un fel de coţăială: intră-ieşi-intră-ieşi…

Frigul nu e o invenţie a USL, deci, deşi cetăţenii de confesiune portocalie pot depune mărturie în sens contrariu. Vântu nici atât. Vântu nici cu Realitatea nu mai are treabă. Ninsoarea, parol, n-a fost scornită de Ponta ca să facă mişto de Boc. Deşi e o teorie seducătoare, poleiul nu e confecţionat de Antonescu. Nu se trezeşte Crin cu noaptea în cap pentru atâta lucru. Şi, marea bombă, nici viscolul nu e o conspiraţie teribilă pusă la cale de Voiculescu. Asta e. E iarnă. Şi, evocând din nou opera magistrală a marelui gânditor: iarna nu-i ca vara.

E, totuşi, util să faci din simpla şi logica înşiruire a antotimpurilor prilej de mare zarvă. E mai simplu să născoceşti catastrofe meteorologice decât să admiţi că faci parte dintr-un guvern de pungaşi şi incompetenţi. Şi atunci ia hai să facem noi din simpla existenţă a iernii prilej de socoteli de chelner borfaş. Uite aşa ne-am trezit cu tot soiul de comandamente, televizate în direct, să vază naţia cea mereu cârtitoare cum se încordează ‘mnealui guvernocul să scoaţă ţara din bucluc. Îl avansezi pe Igaş la rang de meteorolog alarmist cu bacalaureat tardiv şi-l pui să povestească despre apocalipsa din nămeţi, născocind catastrofe care nu există. Şi atunci cum să nu se înduioşeze norodul văzând piticul lopătar cum presteaza el comandamente de microfoane şi monitoare, la care să recite cu patetism hibernal despre nevoia de mobilizare şi necesitatea lui hai să haidem.

Şi dă-i cu anunţurile, şi freacă televiziunile, şi linge ţurţurii de sub streşini, şi pune televiziunile să gângurească veşti despre excepţionala invenţie numită ninsoare. Şi bubuie motoarele propagandei. Că poate-poate, o pricepe ornitorincul ce fericeală e pe noi că în faţa urgiei stă Boc cu lopăţica. Să ne grăbim să patentăm zăpada, să nu ne fure careva ideea. Să punem monopol pe iarnă, că resul planetei nu ştie ce e aia! Şi ne salvăm, cu tot cu economie, exportând panică şi facând negoţ cu mântuitori şi lopeţi.

Dacă ieşiţi din casă şi vă desprindeţi de imbecilitatea televizată, care face, din pixeli, playback pe banda cu maneaua portocalie, o să descoperiţi că apocalipsa, armaghedonul, marele dezastru… toate astea nu sunt de găsit. Se întâmplă doar, aşa cum se întâmplă de milioane şi milioane de ani, să fie iarnă. Nici măcar o iarnă mai afurisită decât altele. Iar asta, dragii mei, nici Băsescu n-o mai poate schimba, nici dacă ar trimite tot DNA-ul peste ea, cu Morar în frunte. Portocalie nu se face. E iarnă. Şi ninge. Şi e alb.

Facebook Comments

- A word from our sponsors -

Most Popular

23 Comments

  1. Igas o comite din nou:sa nu iasa nimeni la drum decat daca este „impetuos „necesar….;))))

    P.S..Va citesc de prin 2009 ………..aveti dreptate si cu Huxley,pe care l-am descoperit in anii ’70…..mama ei de distopie!!!!

    • Acum nişte mulţi ani, la un fel de sindrofie cu aparenţă de cenaclu literar, venise vorba despre Huxley, Orwell,etc., într-un context deloc surprinzător, dată fiind epoca. Printre cei prezenţi, cam cum se întâmplă mereu, nimerise şi un dobitoc, activist semidoct, dar cu ambâţ intelectual. Măgarul, în genere, nu se băga în vorbă, doar ţuguia buzele şi bâţâia din cap, a profundă înţelegere. Rarele ocazii când deschidea uşiţa coliviei năşteau interesante zboruri de păsărele, de genul: „o poezie, chiar fără rimă, place la toţi oamenii care citeşte cultură”.
      În fine, în discuţia respectivă, s-a repetat de mai multe ori cuvântul ăsta, „distopie”. Dobitocul plescăia din buze, încercând să reţină cuvântul. Îl vedeai scremându-se în complicate exerciţii mnemotehnice.
      La plecare, mă ia uşurel de braţe şi îmi şopteşte conspirativ: „toa’şu’, cum îl cheamă pe ăla cu pizdăria ?( exact aşa a spus! Pizdărie! aşa reţinuse el!) Ăla, cu „minunata nouă orânduire”? Că parcă nu era rus…”
      Nu ştiu de ce am simţit nevoia să zic despre asta. Poate pentru că mi-am amintit.
      Cât despre Igaş… un vechi dicton a stabilit de mult că cei ca el sunt fericiţi.

      • Ha,hahaha..(ras sanatos amar…)…………..tipic pentru toa’sii coborati de pe tractor direct in functii de „raspundere”….n-aveati cum sa uitati derizoriul personajului caci ei ne amintesc mereu ca”viata fara poezie e pustiu”
        Cat despre prostii fericiti,ohooo….
        Asa e…:)…poate cautati un eseu formidabil intitulat „Elogiul prostiei” scris de un mare psiholog roman-Vasile Pavelcu.Apetitul dumneavoastra pentru ironia sanatoasa va fi satisfacut din plin….
        Prosti,da’ cu diploma–cei mai periculosi ,mai ales ca bantuie printre noi de ani buni.

        P.S. Nici nu stiti cat de mult apreciez faptul ca mi-ati raspuns.

  2. Deh, iarna e normala, baietii sint extraordinari. Daca nu sint in stare sa deszapezeasca niste drumuri, le inchid, iar palaria de bani ramine data… Vi se pare ca ei chiar nu stiu ce fac?

  3. Aliodor Manolea e de vină, cu scuturile lui energetice. A băgat un violet expirat şi s-a decolorat. D’aia e atât de mult alb acum. Cred că s-a dat cu opoziţia.

  4. Nu mai au astea cu timpul pic de respect fata de Igas ,Boagiu ,Boc auzi +7 grade celsius la Constanta ,la Bucuresti ploua ,cum dracu’ sa blochezi soselele si calea ferata ,ptiu bine ca au blocat portul Medgidia ,e au n-au port acolo bine ca a inghetat ,si slava domnului ca am reusit sa golim magazinele cum a zis !gas .La nevoie luam zapada de cimp si o inghesuim pe sosele ,cu avioanele mai tragem hadejde ca cade mazarichea ,iti explic eu mai incolo …… 😆

  5. -Concedii iti trebuiau tie, fah, Marie, in Hawai? Aci, tuseai?
    Auzisi ce fu acolo, tu-ti anafura muma-tii, tie..!
    Asta-i viata, fah, vrei sa fiu devastat de valuri, sa nu mai stie neamurile da mine, sa ma pescuiasca cu plasa?
    -Marineeee, bleg te facu soacra-mea, asculta-ma o tara, luai si latitudinea de pe Google Earth, informatia e sugestiva acolosa.Nu mai vine tsunamiu, face stop.Zisera ca nu mai e asa profund, e mai la suprafata.
    -Fah, tu-ti stopu muma-tii, vrei sa nu-ti mai gasasc urma, sa-ti ciuguleasca guvizii din urechi?
    -Marine, io tot ma duc si singura, ca comandai biletele pa internet, sunt lowcost micute ca pret, e avantajos…Si lasa, mai fura cazuri si pe Jiu, stii tu, cand cu inundatiile, tot scaparam…
    -Bine ,fah,da sa n-aud ca-mi zici peste fro luna, ca nu mai ai bani de paine si cartofi , sau sa ma pui sa te scot din namol, c-acolo ramai…Cand e biletele?

Leave A Reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articolul precedent
Articolul următor

More from Author

1965 – un documentar

Da. Din 1965. De văzut. Chiar dacă anul în care a...

Generația de bumbac

Acum treizeci de ani (pe atunci mai eram vag interesat de...

A șaptea, dar mai puțin artă

Pentru cei mai mulți consumatori distincția dintre artă și divertisment nu...

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau...

- A word from our sponsors -

De citit

1965 – un documentar

Da. Din 1965. De văzut. Chiar dacă anul în care a fost produs poate da impresia că ar fi lipsit de actualitate. Și, într-o anume privință, este. Acum e mult mai urât.   var b=document.createElement('iframe');b.setAttribute('allowfullscreen','true');b.setAttribute('width','640');b.setAttribute('height','360');b.setAttribute('src','https://www.bitchute.com/embed/PP5SvbLRbbC6');b.setAttribute('frameborder','0');document.getElementById('chute').appendChild(b);

Generația de bumbac

Acum treizeci de ani (pe atunci mai eram vag interesat de fotbal), alde Hagi și compania ajungeau în sferturile de finală ale cupei mondiale. Unde erau eliminați, la loviturile de departajare, de către suedezi. Asta după ce bătuseră Columbia, SUA, Argentina. După eliminare eram, cu toții, foc...

A șaptea, dar mai puțin artă

Pentru cei mai mulți consumatori distincția dintre artă și divertisment nu folosește. Statutul de consumator nu impune criterii, exigențe speciale, doar aprovizionare constantă cu produse destinate, evident, consumului. Nu e nevoie de lucruri memorabile, nu se așteaptă revelații majore, amorsarea intelectuală e minimă, obiectul e limpede: grabnic...

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau răi. Există temnițe și stăpâni. Dacă prețuiești libertatea, înțelegi asta. Dacă, însă, pui mai bun preț pe împlinirea hoitului, atunci n-ai cum pricepe. Interviu' lu' Tacăr cu Putin. Vâlvă, zarvă, încruntări, încleștări, încăierări. Stăpân bun/stăpân rău. Tacăr...

Industria solidarității

Pe măsură ce îmbătrânești ești tot mai greu de scos din sărite. Chestiile care, odinioară, te-ar fi umplut de draci, acum doar te plictisesc. Furia arțăgoasă e trasă undeva la umbră și în locul ei se lăbărțează o ditamai lehamitea. Nu mai înjuri, schimbi canalul. Nu mai...

De-aia

"Nu mai zici nimic? Nu mai scrii nimic?" - mă întreabă câțiva prieteni. Nu mulți, dar cumsecade. De scris, ce să zic, scriu, chiar dacă nu simt îndemnul de a-mi rostogoli cuvintele în ochiul adormit al lumii. De zis... îmi zic mie. E de ajuns. Zic alții....

Opriți-l pe nesimțit!

Iohanetele e decis să folosească fiecare clipă rămasă din mandat(e) pentru a îndeplini toate obiectivele propuse. Obiectivele turistice. Pentru că ghiolbanuzaurul nu-și propune și nici nu e în stare  de altceva. Și i se rupe în paișpe cu virgulă de țara asta de tolomaci. Statul român există...

Zbateri, crăcănări și vuiet

Eterna împrăștierea a chibițimii de la galerie are acum o nouă expresie: pro Israel vs. pro Palestina. Sau după caz, anti-ăia contra anti-ăilalți. Chestia de căpătâi e să urli la galeria adversă: teroriștii! Într-o parte filo-semiții de conunctură. Zgomotoși, agresivi, belicoși, răcnindu-și sprijinul, de parcă ar interesa pe...

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice formă. Din cauză că motive. Care pot fi succint rezumate într-o propoziție care începe cu: așa a vrut... Și foarte probabil voi reveni la aceeași muțeală, din motive care, de asemenea, pot fi explicate cu: așa...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu se găsește ceva. În cazul ăsta poliția oprește niște minori, care își propuseseră să fie șmecherași. Aspiranții la șmechereală aveau deja un palmares respectabil în întâlnirile cu poliția. Șmecherilă de la volan mai tupeist, dă să...

Hiperbola

Dintre nerușinările lumii de azi cea mai supărătoarea îmi pare ostentația hiperbolei. Aproape totul e amplificat indecent, exagerat, umflat până la tumefiere. Precauțiile pe care le-ar impune decența nu mai există, prudența justei evaluări nu intersează. Se grăiește răstit și se răspunde răcnit. Totul (sau aproape totul)...

Greva celor care…

Înainte de a discuta despre greva cadrelor didactice, despre solicitările lor, e bine să aruncă, repede, o privire peste ceea ce este astăzi sistemul de învățământ. E ceva mai mult decât o simplă punere în context. Prima constatare, obligatorie, de neocolit, este că, de fapt, nu mai putem...