Alb

on

|

views

and

comments

Să fim serioşi! Nu trăim o iarnă excepţională.  E iarnă şi atât. Nici mai rea, nici mai blândă ca altele. Marele gânditor de rit alcoolic, Traian Băsescu, a enunţat încă din anii formării sale, la Cireşica, principiul fundamental al politorologiei: iarna nu-i ca vara. Politorologia, pentru neavizaţi, e ştiinţa ( ce naiba, îi putem spune şi astfel!) care corceşte politica şi meteorologia. Indiferent cât ar insista postacii portocalii, oricât ar sughiţa bloggeriţa din Pleşcoi, nu te poţi pune, monşer, cu evidenţa. Deşi s-a mai încercat. Pentru că din 2009, sistematic, cam la vreo 3 luni, Băsescu ne anuntă că am ieşit din criză. Pentru ca imediat după să explice că găinile fac ouă conice din cauza crizei. Pe urmă iar ne anunţă că ieşim din criză. Ajunge bietul rumân să gândească, în cele din urmă, că blestemata de criză e un fel de coţăială: intră-ieşi-intră-ieşi…

Frigul nu e o invenţie a USL, deci, deşi cetăţenii de confesiune portocalie pot depune mărturie în sens contrariu. Vântu nici atât. Vântu nici cu Realitatea nu mai are treabă. Ninsoarea, parol, n-a fost scornită de Ponta ca să facă mişto de Boc. Deşi e o teorie seducătoare, poleiul nu e confecţionat de Antonescu. Nu se trezeşte Crin cu noaptea în cap pentru atâta lucru. Şi, marea bombă, nici viscolul nu e o conspiraţie teribilă pusă la cale de Voiculescu. Asta e. E iarnă. Şi, evocând din nou opera magistrală a marelui gânditor: iarna nu-i ca vara.

E, totuşi, util să faci din simpla şi logica înşiruire a antotimpurilor prilej de mare zarvă. E mai simplu să născoceşti catastrofe meteorologice decât să admiţi că faci parte dintr-un guvern de pungaşi şi incompetenţi. Şi atunci ia hai să facem noi din simpla existenţă a iernii prilej de socoteli de chelner borfaş. Uite aşa ne-am trezit cu tot soiul de comandamente, televizate în direct, să vază naţia cea mereu cârtitoare cum se încordează ‘mnealui guvernocul să scoaţă ţara din bucluc. Îl avansezi pe Igaş la rang de meteorolog alarmist cu bacalaureat tardiv şi-l pui să povestească despre apocalipsa din nămeţi, născocind catastrofe care nu există. Şi atunci cum să nu se înduioşeze norodul văzând piticul lopătar cum presteaza el comandamente de microfoane şi monitoare, la care să recite cu patetism hibernal despre nevoia de mobilizare şi necesitatea lui hai să haidem.

Şi dă-i cu anunţurile, şi freacă televiziunile, şi linge ţurţurii de sub streşini, şi pune televiziunile să gângurească veşti despre excepţionala invenţie numită ninsoare. Şi bubuie motoarele propagandei. Că poate-poate, o pricepe ornitorincul ce fericeală e pe noi că în faţa urgiei stă Boc cu lopăţica. Să ne grăbim să patentăm zăpada, să nu ne fure careva ideea. Să punem monopol pe iarnă, că resul planetei nu ştie ce e aia! Şi ne salvăm, cu tot cu economie, exportând panică şi facând negoţ cu mântuitori şi lopeţi.

Dacă ieşiţi din casă şi vă desprindeţi de imbecilitatea televizată, care face, din pixeli, playback pe banda cu maneaua portocalie, o să descoperiţi că apocalipsa, armaghedonul, marele dezastru… toate astea nu sunt de găsit. Se întâmplă doar, aşa cum se întâmplă de milioane şi milioane de ani, să fie iarnă. Nici măcar o iarnă mai afurisită decât altele. Iar asta, dragii mei, nici Băsescu n-o mai poate schimba, nici dacă ar trimite tot DNA-ul peste ea, cu Morar în frunte. Portocalie nu se face. E iarnă. Şi ninge. Şi e alb.

Facebook Comments

Share this
Tags

Must-read

Uniunea Europeană – un cimitir încăpător

"Instituțiile europene" nu există. Nici Uniunea Europeană nu există. Avem, în schimb, niște abominații care poartă numele acestea. Niște grozăvii care ies cu mult...

Democrația taiwaneză

Tot aud, de ceva vreme, cum trebuie protejată democrația taiwaneză. Dacă trebuie protejată, trebuie. O fi în pericol, precum cocostârcul de stâncă. Sau veverița...

Brici, maimuță – clar?

  Ori de câte ori aud vorbindu-se despre legume și beneficiile pe care le-ar aduce acestea, mă gândesc la Joe Biden. Cred că afirmația se...

Recent articles

More like this

23 Comments

 1. Igas o comite din nou:sa nu iasa nimeni la drum decat daca este „impetuos „necesar….;))))

  P.S..Va citesc de prin 2009 ………..aveti dreptate si cu Huxley,pe care l-am descoperit in anii ’70…..mama ei de distopie!!!!

  • Acum nişte mulţi ani, la un fel de sindrofie cu aparenţă de cenaclu literar, venise vorba despre Huxley, Orwell,etc., într-un context deloc surprinzător, dată fiind epoca. Printre cei prezenţi, cam cum se întâmplă mereu, nimerise şi un dobitoc, activist semidoct, dar cu ambâţ intelectual. Măgarul, în genere, nu se băga în vorbă, doar ţuguia buzele şi bâţâia din cap, a profundă înţelegere. Rarele ocazii când deschidea uşiţa coliviei năşteau interesante zboruri de păsărele, de genul: „o poezie, chiar fără rimă, place la toţi oamenii care citeşte cultură”.
   În fine, în discuţia respectivă, s-a repetat de mai multe ori cuvântul ăsta, „distopie”. Dobitocul plescăia din buze, încercând să reţină cuvântul. Îl vedeai scremându-se în complicate exerciţii mnemotehnice.
   La plecare, mă ia uşurel de braţe şi îmi şopteşte conspirativ: „toa’şu’, cum îl cheamă pe ăla cu pizdăria ?( exact aşa a spus! Pizdărie! aşa reţinuse el!) Ăla, cu „minunata nouă orânduire”? Că parcă nu era rus…”
   Nu ştiu de ce am simţit nevoia să zic despre asta. Poate pentru că mi-am amintit.
   Cât despre Igaş… un vechi dicton a stabilit de mult că cei ca el sunt fericiţi.

   • Ha,hahaha..(ras sanatos amar…)…………..tipic pentru toa’sii coborati de pe tractor direct in functii de „raspundere”….n-aveati cum sa uitati derizoriul personajului caci ei ne amintesc mereu ca”viata fara poezie e pustiu”
    Cat despre prostii fericiti,ohooo….
    Asa e…:)…poate cautati un eseu formidabil intitulat „Elogiul prostiei” scris de un mare psiholog roman-Vasile Pavelcu.Apetitul dumneavoastra pentru ironia sanatoasa va fi satisfacut din plin….
    Prosti,da’ cu diploma–cei mai periculosi ,mai ales ca bantuie printre noi de ani buni.

    P.S. Nici nu stiti cat de mult apreciez faptul ca mi-ati raspuns.

 2. Deh, iarna e normala, baietii sint extraordinari. Daca nu sint in stare sa deszapezeasca niste drumuri, le inchid, iar palaria de bani ramine data… Vi se pare ca ei chiar nu stiu ce fac?

 3. Aliodor Manolea e de vină, cu scuturile lui energetice. A băgat un violet expirat şi s-a decolorat. D’aia e atât de mult alb acum. Cred că s-a dat cu opoziţia.

 4. Nu mai au astea cu timpul pic de respect fata de Igas ,Boagiu ,Boc auzi +7 grade celsius la Constanta ,la Bucuresti ploua ,cum dracu’ sa blochezi soselele si calea ferata ,ptiu bine ca au blocat portul Medgidia ,e au n-au port acolo bine ca a inghetat ,si slava domnului ca am reusit sa golim magazinele cum a zis !gas .La nevoie luam zapada de cimp si o inghesuim pe sosele ,cu avioanele mai tragem hadejde ca cade mazarichea ,iti explic eu mai incolo …… 😆

 5. -Concedii iti trebuiau tie, fah, Marie, in Hawai? Aci, tuseai?
  Auzisi ce fu acolo, tu-ti anafura muma-tii, tie..!
  Asta-i viata, fah, vrei sa fiu devastat de valuri, sa nu mai stie neamurile da mine, sa ma pescuiasca cu plasa?
  -Marineeee, bleg te facu soacra-mea, asculta-ma o tara, luai si latitudinea de pe Google Earth, informatia e sugestiva acolosa.Nu mai vine tsunamiu, face stop.Zisera ca nu mai e asa profund, e mai la suprafata.
  -Fah, tu-ti stopu muma-tii, vrei sa nu-ti mai gasasc urma, sa-ti ciuguleasca guvizii din urechi?
  -Marine, io tot ma duc si singura, ca comandai biletele pa internet, sunt lowcost micute ca pret, e avantajos…Si lasa, mai fura cazuri si pe Jiu, stii tu, cand cu inundatiile, tot scaparam…
  -Bine ,fah,da sa n-aud ca-mi zici peste fro luna, ca nu mai ai bani de paine si cartofi , sau sa ma pui sa te scot din namol, c-acolo ramai…Cand e biletele?

Leave A Reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.