AcasăRabbi ziceAzi despre ieri

Azi despre ieri

Am descoperit că postacii pesedişti pot fi la fel de sârguincioşi ca şi cei portocalii. E drept, mai articulaţi, mai elaboraţi. Prostia de ieri ( părerea mea – „prostie” e un blând eufemism) devine pentru ei un gest de înaltă survolare a eticii (părerea lor) şi nu o clară dovadă a cârdăşiei ( evidenţa). Cum nu am primit un username şi o parolă de acces la adevărul suprem, sunt dispus să ascult orice opinii.

Se discută apoi despre spargerea USL. Deducându-se că temenelele de ieri ale lui Victor Ponta schimbă socotelile şi aduc uniunea la punctul de rupere. Mda. Presupuneam că USL e alianţa a trei partide şi nu întovărăşeala a trei persoane. Aşa că nu văd de ce s-ar rupe USL. În USL s-au aliat PSD, PNL şi PC, nu Ponta, Antonescu şi Constantin. Aşa că dacă PSD are o problemă… să şi-o rezolve. Dacă Ponta are probleme, atunci să facă bine să execute o curăţenie prin şifonier şi cu asta basta.

Dacă e ceva care mă calcă pe nervi la apărătorii lui Ponta e băsismul lor. Nu spun, prin asta, că ar fi simpatizanţi ai consumatorului de la Cotroceni, dar cu siguranţă patinează pe acelaşi model de gândire. Mai exact e acelaşi tip de logică, în care intransigenţa există doar pentru a-i judeca pe ceilalţi, nu şi pe „ai noştri”. Vinovăţiile, cârdăşiile, gesturile vinovate, intenţiile suspecte supravieţuiesc doar în ograda celorlalţi şi trebuiesc tratate cu maximă intransigenţă, dar când vine vorba de „ai noştri”, brusc, criteriile se suspendă. Intransigenţa devine blândă şi mângâietoare indulgenţă, ceea ce la ăilalţi e suspect, aici devine înalt şi suav. Inventăm sisteme etice, recităm din catehismul toleranţei, născocim tâlcuri şi dibăcii inexistente, doar pentru a vinde indulgenţe „alor noştri”. În tot ce respiră ei curge zefirul, doar în suflul duşmanului e furtună. Ca şi când, într-un război, doar învingătorii au tras cu puşca, doar puternicii pot ucide.

Noi, cei care nu-l înţelegem pe atât de complicatul domn Ponta, suntem radicali, intoleranţi, talibani de-a dreptul. Când domnia sa şuiera exact tipul de discurs radical care ni se reproşează nouă, era în regulă. Apoi, brusc, într-o joi după-amiază, Ponta a descoperit virtuţile ponderaţiei. Fix în joia cea mai nepotrivită. Şi s-a pogorât peste el duhul înaltei morale. Iar noi ceilalţi am rămas talibani, absenţi de la marea transfigurare, de la Înălţarea întru duh a marelui iluminat.

Ca să fie limpede: nu o dată am susţinut aici că nimic din ce atinge extremele nu ne face bine. N-am predicat şi nu voi predica excesul în niciuna din formele sale. Sunt dispus, chiar vreau să aud toate opiniile oneste. Mă interesează opinia celor care văd în discursul de ieri al lui Victor Ponta zorii raţiunii. Dar nu-mi cereţi să fiu făţărnic!  Discursul de ieri al domnului Ponta s-a întâmplat pentru un singur motiv: pentru că strada a făcut ca acel discurs să poată avea loc. Pe vuietul străzii s-a întâmplat căderea lui Boc, naşterea noului guvern şi discursul lui Ponta. Iar ieri, acolo, sub cupola parlamentului, exact vuietul străzii nu s-a mai auzit. Ci un moale cântec din liră, cântat într-o ţară în ruină, îngheţată. Domnul Ponta avea multe opţiuni: să tacă, să fie „radical”, să fie concis şi critic. A ales-o pe cea care i s-a potrivit lui. Mie nu. Şi atunci eu am să vorbesc despre ceea ce mi se potrivea mie. E natural. Ai lui să-l laude, să-i pupe lira minunat strunită.

Nu vă grăbiţi deci să îmi reproşaţi, mie şi celor ca mine, că nu vibrăm la dulcea liră a domnului Ponta. Domnul Ponta face politică. Mai exact propria politică. Uneori pe a partidului său. Eu nu. Domnul Ponta vrea voturi. Eu nu. Domnul Ponta promite în schimbul voturilor. Eu nu. Nici cei ca mine. Domnul Ponta trăieşte din impozitele mele. Eu le plătesc. El trăieşte bine. Eu rău. Domnul Ponta vrea să fie premier. Eu vreau să îmi pot plăti dările.  Dacă îl urăsc pe Băsescu, nu înseamnă că-i datorez ceva lui Ponta. Nici lui Antonescu – nu mi-a devenit cu nimic mai simpatic. Nu! Înseamnă că ei îmi datorează mie multe, pentru a merita să-i ia locul lui Băsescu şi găştii lui! Astea sunt raporturile dintre noi!  Restul e gargară!

Iar dacă astăzi, în loc să scriu despre Băsescu şi mizeria în care trăim, scriu despre Ponta şi prostia lui, asta se întâmplă pentru că el m-a adus aici. El şi postacii lui. Aştept să mi se livreze subiectul de mâine!

Facebook Comments

- A word from our sponsors -

Most Popular

20 Comments

 1. dupa discursul din Parlament al lui ponta nu am ce sa fac decat sa-i dau dreptate cretinului de igas…ponta este imatur
  sa-mi bag p..a am ajuns sa-l citez pe idiotu ala si mai mult decat atat sa-i dau dreptate

 2. ce facem domne?eu vad scaparea intr-o” revolutie franceza”,in care sa cada bastilia(toata clasa politica),in care trebuie la propriu scurtate vreo 1000 de capete in toata tara!sunt satul de oameni politici care stiu sa faca compromisuri in orice !vreau un radical care sa ceara totul sau nimic!am fost anticomunist in timpul lui ceausescu si acum constat ca impuscatul a fost mai patriot decat toti politicienii de dupa 90(putine exceptii care oricum n-au ajuns la putere,reprezentati de Coposu)vreau un om radical care sa ne promita ca nationalizeaza bancile,petromul,romtelecom,tot ce s-a instrainat aproape gratis pt un comision de 1-3 la suta!as vrea sa vina un om radical dar inteligent si sa fie exemplu de moralitate care sa-i judece pe toti cei care au distrus tara in 22 de ani!nu-mi pasa de ue,de sua,etc.astia oricum sunt cei care au profitat de spolierea tarii!ce sa nre faca?sa ne bombardeze?nu cred!au si ei alte probleme!daca sunt executati cei mai vinovati 50 de tradatori ai tari(basescu e in frunte),si alti 1000,la puscarie peste 20ani(vreo 20-25 pe judet),as fi multumit!sigur asta s-ar putea intampla doar in „utopia”dar macar sa visez!deocamdata m-as imbata daca ar cadea basescu si ar ajunge la puscarie!macar atat!minimorum!

 3. Fi serios raby ,nu il doare nici in cur de voturi pentru partidul lui pe Ponta ,de unde stiu pute de iti muta nasul ,maninca bors 45 de minute de parca era el numit prim-ministru ,MRU 15 minute parca a facut misto de el .Cit este de mare PSD-UL la adus de labuta socrelu la tribuna ,haida de .Ia scuipat in gura in primul rind pe ai lui psd-isti .Nu nu imi place liberalii ,nu imi place Antonescu dar Ponta a trintit muci in fasole !!! …

 4. Mulți dintre postacii despre care faci vorbire nu sunt psdiști, sunt băsiști sub acoperire, au primit prin OZU (ordin de zi pe unitate) directiva: astăzi lăudați discursul lui Ponta, băgați fitile, băgați știfturi. Asta fac ziariștii din presa băsistă, asta fac postacii lor pe mai toate forumurile și blogurile.
  Acum despre schimbarea de discurs a lui Ponta.
  -În 2004, în confruntarea finală din campanie, Nastase a vrut sa pară “altfel”. Rezultatul: a luat de la Băsescu;
  -În 2009, tot in confruntare cu Băsescu, Geoana a vrut sa pară “altfel”. Rezultatul: a luat de la Băsescu;
  -În 2012, Ponta vrea sa pară “altfel”…..

 5. Hai ca m-am potolit sti ce cred ca a visat Ponta ,se facea ca este in 2013 Ungureanu era presedinte si Ponta prim-ministru si ambi vorbeau ,vorbeau …..cite in luna si in soare si la fel ca Base ii faceau la buzunare pe fraieri ,vise ,vise ……

 6. Ooooo , SUPERB rabbi , superb… ! 😛
  N-ai idee ce au reusit sa ma scoata din pepeni postacii rosii , care , aproape mai abitir ca cei portocalii , incercau sa ne convinga ca noi suntem prosti ca nu intelegem geniul micutului Ponta si nu ca ei (pt. ca si Iliescu „a facut-o lata”) si-au dat cu stagu’ n’ dreptu’ ca tampiti sau , mai repede , ca nesimtitii (pt. ca in fuga dupa propriile interese si-au „bagat picioarele” in cele ale alinatei !!!) . 😡
  In loc sa-si ceara scuze si „sa-si puna cenusa-n cap” pt. gafele facute , ei , cu tupeu ( exact ca portocaliii ) , incercau sa ne convinga ca negru-i alb … 🙄 Bleah !

 7. Seamana atat de mult treaba asta cu vizita lui Geoana la Vantu incat sunt un pic naucit.Mai bine statea acasa.Cu toate astea,mai bine mai tarziu decat niciodata,macar stiu pe picior dansez la alegeri:ma duc la ambasada sa votez sau ma duc la peste(am descoperit un loc cu stiuca,Rabi,o nebunie…)?

 8. Mai e ceva care ţine de modelul de gândire băsist. Da, Ponta a fost enervant de politicos cu nişte ticăloşi şi discursul a fost inadecvat, aşa cum zic şi liberalii. Dar asta e departe de „trădare” sau „cârdăşie” şi e mai curând o poziţionare electorală. Poate vi se pare greu de crezut, dar sunt mulţi antibăsişti care preferă tipul ăsta de discurs. Dacă însă aduci argumentul ăsta şi ţi se răspunde cu „postac roşu, propagandist nenorocit, jigodie, băsistule” – asta ţine tot de modelul de gândire şi comportament băsist.

  • 1. Nu e vorba de politeţea lui Ponta, ci de substanţa discursului. USL a declarat că rupe orice legătură cu coaliţia guvernamentală, cu excepţia cazurilor în care se va ajunge la discuţii privind alegerile anticipate sau suspendarea lui Băsescu. Poziţie călcată în picioare de Ponta, prin angajarea de a susţine noul guvern, fie şi punctual. După ştiinţa mea, asta nu poate fi numită altfel decât trădare.
   2. Spui că „Poate vi se pare greu de crezut, dar sunt mulţi antibăsişti care preferă tipul ăsta de discurs.”. De unde ştii asta, ai făcut vreun sondaj de opinie?
   3. Mordechai a fost elegant în exprimare, în prima frază a postului de mai sus. In loc de „sârguincioşi”, eu aş fi folosit expresia „spălaţi pe creier”. Aviz amatorilor.

 9. cel mai fericit moment, pentru creatorul unui sistem, este acela in care sistemul devine autosuficient, producand rezultatul pentru care a fost creat, fara input din partea creatorului. Postacul e un asemenea sistem, ajuns la maturitate in republica securista romania.
  Direct la tema zilei, dupa cum ziceam mai deunazi, e vremea pentru iepuri sa-si cam faca iesirea din scena. Pasarea pre limba ei piere..
  Interesant e gestul marinimos al Tatucului de a-l sprijini cu un branci pe scari in jos pe inocentul pupil..

 10. Citesc şi ascult cu stupoare cum se tot bate apa-n piuă, cu o frenezie nebună, pe o temă aiuritoare. Să mă explic.
  Fiind atacat pe tema discursului ţinut în parlament, Ponta a replicat că a sosit timpul să recurgem la civilitate şi europenism. Deci, la reproşuri privind FONDUL discursului, domnia sa a deturnat discuţia spre FORMA în care s-a exprimat. Iar acum nu mai discutăm despre CE a spus, ci despre CUM a spus.
  Oameni buni, ce se întâmplă cu noi?

 11. Perfect de acord cu ceea ce ai scris mai puțin cu radicalizarea, dacă până ieri el era foarte ferm în declarații, nu poate, și n-are voie să facă pe „ieuropeanul”. Dacă nu răcnea opoziția până acum aș fi putut înțelege, dar n-ai cum să îți schimbi discursul, nu e normal ceea ce a făcut și n-are nici un sens având în vedere direcția pe care a mers. Sens o fi existând dar asta doar în capul său.

 12. Bai , voi chiar ne luati de tampiti pe cei care-l criticam pe Ponta … Ia nu mai deturnati PROBLEMA tradarii prin divagatii despre discurs ; NU ASTA E PROBLEMA !!!! 😡
  PROBLEMA este ca Ponta (si cu o zi inainte Iliescu) a luat UNILATERAL niste decizii FARA sa se consulte in prealabil cu PARTENERII de coalitie , ba nici macar nu i-a averizat ce vrea sa faca !!! 😳 Clar ??????
  Nici chiar discutia telefonica cu Ungureanu NU era normal s-o poarte sau nici sa tina secret continutul ei , deoarece NU A FOST UNA PARTICULARA , in care cetateanul Victor Ponta era invitat de cetateanul MR Ungureanu , la un chef PRIVAT DUPA procedura de investire ; NU … , pt. ca telefonul acela era adresat presedintelui PSD Victor Ponta , de catre o „marioneta POLITICA prezidentiala” , care-l invita (eu cred ca, de fapt , ii cerea imperativ !!! 😉 ) prezenta in Parlament , IN TIMPUL procedurii de vot pt. investire , ceea ce E CU TOTUL ALTCEVA !!! 🙄 Prin comportamentul sau i-a facut pe Antonescu si pe Daniel Constantin sa para ridicoli , iar el un „baiat finut si frecventabil” .
  Am fost destul de clar si pt. cei mai grei de cap ??? Discursul in sine nu era nici o problema DACA ERA CONVENIT DE COMUN ACORD DE TOTI cei 3 reprezentanti ai partidelor din USL . De asemenea si cand a primit telefonul , avand in vedere ca-l privea pe Ponta din punctul de vedere al POLITICIANULUI Ponta , un minim de corectitudine , respect si consideratie pt. colegii de coalitie , impunea SA REFUZE orice dialog cu Ungureanu pe TEME POLITICE (inclusiv invitatia de participare si colaborare) , recomandandu-i acestuia (lui Ungureanu) , s-o faca CU TOTI CEILALTI PARTENERI DE COALITIE DE FATA !!!
  ASTA inseamna sa EXISTE o coalitie functionala , cand TOTI trag IN ACEEASI DIRECTIE , dar cand unii isi vad interesele personale sau de partid MAI PRESUS decat cele ale coalitiei , aia nu mai e coalitie ci un simulacru de coalitie. Ba , mai mult daca tot s-au facut involuntar 🙄 aceste „greseli” , era normal ca Ponta sa iasa a doua zi si sa-si ceara scuze fata de colegii de coalitie si fata de popor , pt. ca a incalcat unilateral directia convenita de toti si ca s-a exprimat intr-un mod confuz (din postura in care era) si care a dat nastere la multiple interpretari ; dar NU , Ponta a preferat „sa taca ca mortu’ n ‘ papusoi” , peferand sa va trimita pe voi postacii rosii , asemeni celor portocalii , sa ne convingeti ca noi suntem chiori (culmea , cat timp va convenit NU ERAM) si ca , de fapt , ceea ce vedem noi nu e negru ci alb!
  Bleah ! Stiti ceva …? Sunteti la fel de gretosi ca fratii vostri portocalii ! Din pacate se pare „ca aschia nu sare departe de trunchi” si faptul ca va trageti din aceiasi mama (FSN-ul) , si-a lasat amprenta definitiv pe modul vostru comportamental. 👿

 13. Discursul lui Ponta a fost nepotrivit.Nu avea ce sa caute in Parlament cu socru-su de manuta.Dar sa vezi intr-un discurs ,subtilitati fantastice prin care Ponta ironizeaza si ataca puterea este de tot rasul apropo’de postaci.
  Nu cred ca idiotenia asta de discurs duce la spargerea USL-ul,n-a existat nici o clipa vreo primejdie.La Antena 3 ,Badea si Ciutacu au parerea lor ,Gadea alta dar sa-l urmaresti pe Dl.Prof.Stanescu Valentin atacandu-i si pe Ponta si pe Antonescu dar pe minunatul „Danel Constantin”lasat in pace ,te apuca rasul.Nu se putea ca „Maximus Dementius Senilis”sa-si dea singur cu” maiastra lui lovitura cu tesla-n coaise” fara sa faca emuli.
  Mare a fost,este si v-a fi I.L.Caragiale.Cred ca Nea Iancu se strica de ras
  privindu-ne din ceruri.

 14. Ce va mai chinuiti si zbateti …Romania e vanduta bucatica cu bucatica ..sub chiar ochii vostri … astia nici macar nu mai au perdea ..ii insceneaza lui Franks … chiulabale prin sinaia ..intre doua vanzari … si rad de voi de la 15 metri. Problema lor e alta ..in 100 de ani ..nu vor ai avea public ..pentru ca nu va mai fi nimeni care sa se uite la ei … vor fi ori morti ..ori plecati.

Leave A Reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articolul precedent
Articolul următor

More from Author

Generația de bumbac

Acum treizeci de ani (pe atunci mai eram vag interesat de...

A șaptea, dar mai puțin artă

Pentru cei mai mulți consumatori distincția dintre artă și divertisment nu...

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau...

Industria solidarității

Pe măsură ce îmbătrânești ești tot mai greu de scos din...

- A word from our sponsors -

De citit

Generația de bumbac

Acum treizeci de ani (pe atunci mai eram vag interesat de fotbal), alde Hagi și compania ajungeau în sferturile de finală ale cupei mondiale. Unde erau eliminați, la loviturile de departajare, de către suedezi. Asta după ce bătuseră Columbia, SUA, Argentina. După eliminare eram, cu toții, foc...

A șaptea, dar mai puțin artă

Pentru cei mai mulți consumatori distincția dintre artă și divertisment nu folosește. Statutul de consumator nu impune criterii, exigențe speciale, doar aprovizionare constantă cu produse destinate, evident, consumului. Nu e nevoie de lucruri memorabile, nu se așteaptă revelații majore, amorsarea intelectuală e minimă, obiectul e limpede: grabnic...

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau răi. Există temnițe și stăpâni. Dacă prețuiești libertatea, înțelegi asta. Dacă, însă, pui mai bun preț pe împlinirea hoitului, atunci n-ai cum pricepe. Interviu' lu' Tacăr cu Putin. Vâlvă, zarvă, încruntări, încleștări, încăierări. Stăpân bun/stăpân rău. Tacăr...

Industria solidarității

Pe măsură ce îmbătrânești ești tot mai greu de scos din sărite. Chestiile care, odinioară, te-ar fi umplut de draci, acum doar te plictisesc. Furia arțăgoasă e trasă undeva la umbră și în locul ei se lăbărțează o ditamai lehamitea. Nu mai înjuri, schimbi canalul. Nu mai...

De-aia

"Nu mai zici nimic? Nu mai scrii nimic?" - mă întreabă câțiva prieteni. Nu mulți, dar cumsecade. De scris, ce să zic, scriu, chiar dacă nu simt îndemnul de a-mi rostogoli cuvintele în ochiul adormit al lumii. De zis... îmi zic mie. E de ajuns. Zic alții....

Opriți-l pe nesimțit!

Iohanetele e decis să folosească fiecare clipă rămasă din mandat(e) pentru a îndeplini toate obiectivele propuse. Obiectivele turistice. Pentru că ghiolbanuzaurul nu-și propune și nici nu e în stare  de altceva. Și i se rupe în paișpe cu virgulă de țara asta de tolomaci. Statul român există...

Zbateri, crăcănări și vuiet

Eterna împrăștierea a chibițimii de la galerie are acum o nouă expresie: pro Israel vs. pro Palestina. Sau după caz, anti-ăia contra anti-ăilalți. Chestia de căpătâi e să urli la galeria adversă: teroriștii! Într-o parte filo-semiții de conunctură. Zgomotoși, agresivi, belicoși, răcnindu-și sprijinul, de parcă ar interesa pe...

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice formă. Din cauză că motive. Care pot fi succint rezumate într-o propoziție care începe cu: așa a vrut... Și foarte probabil voi reveni la aceeași muțeală, din motive care, de asemenea, pot fi explicate cu: așa...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu se găsește ceva. În cazul ăsta poliția oprește niște minori, care își propuseseră să fie șmecherași. Aspiranții la șmechereală aveau deja un palmares respectabil în întâlnirile cu poliția. Șmecherilă de la volan mai tupeist, dă să...

Hiperbola

Dintre nerușinările lumii de azi cea mai supărătoarea îmi pare ostentația hiperbolei. Aproape totul e amplificat indecent, exagerat, umflat până la tumefiere. Precauțiile pe care le-ar impune decența nu mai există, prudența justei evaluări nu intersează. Se grăiește răstit și se răspunde răcnit. Totul (sau aproape totul)...

Greva celor care…

Înainte de a discuta despre greva cadrelor didactice, despre solicitările lor, e bine să aruncă, repede, o privire peste ceea ce este astăzi sistemul de învățământ. E ceva mai mult decât o simplă punere în context. Prima constatare, obligatorie, de neocolit, este că, de fapt, nu mai putem...

Alegeri în Turcia

Miza alegerilor prezidențiale din Turcia, din perspectivă geopolitică, nu are cum fi subestimată. Analiștii de ocazie vorbesc despre o confruntare dintre blocul ultra-conservator, condus de Erdogan, și mișcarea reformatoare care l-ar avea în frunte pe Kilicdaroglu. Alții vorbesc despre o competiție între suveranism și globalism. Nu lipsesc...