Lucrare de control

Ai lui au vrut să-i dea un nume mai de soi, un nume impunător, care să-l aşeze, încă de la faza certificatului de naştere, pe un drum în viaţă. De fapt era vorba de prenume, numele făcând parte, alături de o sacoşă de ADN, din moştenirea paternă: Buliga. După multe ore de serial foileton de lunea şi Dallas sâmbăta, după ceasuri de conspectat colecţia completă a almanahului revistei “Cinema”, în fine, după intense negocieri cu naşii, s-a decis că niciun nume nu poate fi mai potrivit ca Geiar. Ar fi trebuit să fie J. R., dar dobitocul de la sfatul popular nu se uita la televizor decât la meciuri, iar bunii săi părinţi habar nu aveau că J.R. reprezintă nişte iniţiale -nici nu ştiau ce-s alea.

În copilărie şi-a dorit să se facă toreador. În Borţăneşti nu exista aşa ceva, dar văzuse el la televizor nişte tovarăşi care făceau mişto de tauri şi pe care îi aplauda lumea, aşa că a decis că se face toreador. Cum marile destine se construiesc încă din pruncie, la vârsta de şase ani a început pregătirea pentru viitoarea sa carieră. În curte la ta’su’ mare nu era picior de taur, dar să fim serioşi! Nici Gagarin nu dădea ture cu racheta prin curtea bunicilor. Nici Einstein nu fugea cu metrul de croitorie după lumină, prin curtea bătrânilor, ca să-i măsoare viteza. Nici Patriciu nu vinde rafinării la grădiniţă. Nici… În fine, cred că s-a înţeles ideea.

În lipsa taurilor, Geiar Buliga a început practica de toreador cu găinile lu’ ta’su’ mare. Nu era chiar ca la televizor. În loc de capă avea şorţul babei cu care trăia ăl bătrân, iar găinile nu se năpusteau precum taurii ci erau mai degrabă fugărite prin toată ograda. Ăl bâtrân stătea pe prispă şi mai arunca după el câte un cartof:

– Stai dracului, bă apucatule, că ai zăpăcit găinili!

Ulterior a trecut la faza pe curci, dar după o păţanie ruşinoasă cu un curcan bătrân şi retrograd, s-a lăsat păgubaş.

A urmat apoi, conform legii, cursurile şcolii primare, unde a demonstrat o precocitate excepţională. În clasa a patra ştia deja să citească, dar mai ales reuşise să acumuleze un capital important, obţinut din donaţiile colegilor de clasă. Donaţiile erau o formă de recunoaştere a forţei sale fizice, ieşite din comun pentru cei 16 ani ai săi, cu totul superioară colegilor de clasă.

Atunci a decis că vrea să se facă gaură neagră. Văzuse la Teleenciclopedia un documentar despre chestiile astea, găuroaiele alea şi înţelesese că sunt belea mare. Nimeni nu se punea cu ele, că dădea de dracu’. Hotărârea era luată, dar de unde să începi? Nici la oraş nu auzise să existe profesională de găuri negre. Poate la Bucureşti, la facultăţi, dar acolo trebuia bacalaureat.  Cu o mobilizare intelectuală extraordinară, ajutat şi de donaţiile în produse agricole ale părinţilor, la vârsta maturităţii depline Geiar a obţinut diploma de bacalaureat.

Între timp însă renunţase la ambiţia de a deveni gaură neagră, optând pentru proiecte mai fezabile. Şi-a dorit să fie tramvai, adenist ( văzuse, tot la Teleenciclopedia, un documentar despre cercetarea în genetică), samurai de femei, vânzător la Shop sau Vader. Cum copiii proveniţi din mediul rural nu sunt la fel de favorizaţi precum cei de la oraş, n-a reuşit să-şi împlinească niciuna dintre aceste aspiraţii.

______________________________________________________________________________________

EXERCIŢIU:

După ce aţi citit fragmentul biografic de mai sus, se cere să deduceţi cu ce se ocupă Geiar Buliga în zilele noastre.

a) Deputat PDL.

b) Parlamentar UNPR.

c) Ministru în cabinetul Ungureanu.

d) Toreador de găini.

e) Patron de firmă de deszăpezire.

f) Y31ZC2.

g) E virus informatic.

h) Importator de bile de biliard.

i) Agent imobiliar.

j) Analist politic.

k) Altceva. Specificaţi ce.

21 thoughts on “Lucrare de control”

 1. Nu ma duce capul ,dar un imi este somn si mai rumeg .In ce priveste rachetele este lege nu incape tocmeala ,pe noi nea mincat in fund de am facut niste nave purtatoare de rachete dupa rusi ,si am copiat torpiloarea pe aripi portante dupa chinezi ,am dat de dracul ,89′ a scris pe noi si toata industria palanca la pamint ,ce nu le mai ti minte ,mama ce ne faleam cu ele la 23 August. In cit scrie Ponta un discurs de 45 de minute ?,nu se baga de seama a sofat el bara la bara cu Base pina la Predeal ,dai in pizda masi taranii sa stea sub zapada ,cu ce se ocupa Buliga asta ,bate pe linga prim-ministru ,da ma mai gindesc !!.

 2. Agent de racire pentru frigidere.Intr-adevar,dorise sa se faca Vader,dar auzise ca fusese interpretat de 4 actori pana atunci si inca nu aflase ce tunsoare avea vocea lu’ Omu’ Negru.Pacat…Asa se distruge destinele la unii. 😦

 3. Ziarist, ca stie de gainile nascute vii,de la Gagesti.”Deci”nu poate fi scapat “stilul”abscons si dialogurile infantile menite a lamuri logic un bou din nascare.

 4. Sa fie Riceard ? Sa fie Brînză ?
  La urma-urmei – ce importanta ar avea numele sub care îl regasim azi ?
  O masca anonima dornica de parvenire…
  Fiind si oportunista – probabilitatea maxima este sa fie în tîrla deputatilor portocalii; ca sa fie la tîrla UNPR – ar fi trebuit sa provina de la PNL sau PSD, deci în contradictie cu evolutia personajului.

 5. S-a facut agent triplu. Asa poate supraveghea gaurile negre, poate fi toreador cu gainile si poate fi si prim-ministru in acelasi timp

COMENTEZI?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.