Un simbol al purităţii

Pe vremea şcolii generale, a liceului, aveam de îndurat marea caznă a comentariilor, care transformau orele de literatură în supliciu. Oricât de mult iubeam literatura, chestiile alea îmi erau odioase. Nu era loc de creativitate, de nuanţe personale, de interpretare. Aveam cu toţii obligaţia de a recita interpretările canonice, de a citi şi înţelege totul uniform; evadările din stereotipuri erau inadmisibile. De fiecare dată trebuia să străbatem, disciplinaţi, potecile obligatorii. Propriul criteriu estetic nu putea supravieţui confruntării cu atotputernicul canon, evidenţa se încovoia în faţa sterotipului. “Riga Crypto…” era, desigur, întâlnirea micro şi macrocosmosului, evocarea întâlnirii dintre teluric şi celest, dintre sobrietatea rece a nordului şi frivolitatea exuberanţie meridionale. Altă interpretare era de neadmis. Să vezi în spânul “rege ciupearcă” preacuvioasa pulă, era deja motiv de scandal!

Unul dintre stereotipurile de neocolit ale acelor comentarii, era zăpada. Simbol, desigur, al purităţii şi alte asemenea bazaconii. Privind acum la biata Românie, mă uit câtă puritate s-a pogorât peste bieţii rumâni. Unii nu mai reuşesc să iasă din casă, că le-a acoperit puritatea toată casa şi abia mai sapă câte un tunel, prin dânsa puritate, ca să scoată capul în viscol şi lume. Dincoace, din cauza purităţii, nu reuşesc ăştia să ţină un rahat de autostradă în stare de funcţionare, de săptămâni bune. Imacularea asta a blocat şi trenurile în gări. Firmele de des-purificare iau bani degeaba, iar rumânii, care cum pot, au pus mâna pe lopeţi să  cureţe puritatea de pe trotuare. Meteorologii ne anunţă că încă nu s-a terminat cu puritatea şi ne mai aşteaptă un val zdravăn de imaculare. Babele îşi rup noada pe puritatea bătătorită, autorităţile se declară depăşite de imaculare.

Vestea bună e că cel mai pur dintre români a putut să se dea cu săniuţa pe imaculare, în week end. În vreme ce mii şi mii de români dârdâiau în casele acoperite de puritate, rugându-se pentru o bucată de pâine. Să nu le fuţi muma în cur de simboluri?

Sper să nu mă audă profesoara de limba şi literatura română, din şcoala generală, dar zăpada parcă simbolizează tot mai mult hoţie, nesimţire, ticăloşie şi incompetenţă. Coşbuc ar fi fost de aceeaşi părere, dacă apuca vremurile lui Băsescu şi trebuia să scrie “Iarna pe autostradă”.

10 thoughts on “Un simbol al purităţii”

 1. Acu’ un secol, după ce Daneliuc a făcut Glissando, obţinurăm noi, studenţii de la medicină şi farmacie din Bucureşti, privilegiul unei întîlniri cu Maestrul.
  Fiecare venise pregătit cu câte o întrebare la care nu voia să afle neapărat răspunsul regizorului, ci voia să se dea hiperintelectual şi citit (doctorii au obsesia asta, că ei sunt fini intelectuali). Şi, o domnişoară, l-a întrebat pe Daneliuc de ce a folosit albul ca simbol în film, când albul e culoarea purităţii, a ingenuităţii, a nevinovăţiei … şi a mai băgat vreo şapte sinonime, nu le mai ţin minte acuma. Ăsta, Daneliuc, se uita la ea parcă ar fi supt o penicilină V şi-i zice “Opriţi-vă, domnişoară! Albul semnifică eugenie, eutanasie, moarte, dictatură.”

 2. Şi io am urît “comentariile” alea…
  Io-s un român “fericit” :(. La Sibiu puritatea nu ne omoară. Îi destulă puritate pe trotuare, ca să-ţi poţi rupe, creştineşte, gîtu’, da’ aş fi ipocrit să mă mai şi plîng.
  Îi prăpăd pe la voi… Iar ţara e condusă “decît” de competenţi…
  Banzai!
  Cod portocaliu peste TOATĂ România 😦

 3. De la o vreme , pana si zapada e portocalie.
  Fie ca sunt cativa fulgi – ca amaratii aia de ministrei, fie ca e namete ca boul din fruntea ciurdei.

 4. Zapada mie imi place ,nu o las scirbelor astea portocalii ,sint asa de nemernici ca o transfotma in spaga ,o sa vedeti .Na maninca Igasi bors acum pe Realitatea ce destept a fost cind a bagat bucuresteni in supermarcheturi .Bou !!

 5. Ba io cred ca i-ar fi zis :
  “Iarna drumarilor”

  A-nceput de ieri sa cada
  Cate-un fulg , acum a stat.
  Banii s-au imprastiat
  Iara firmele “de casa”
  I-au papat!

 6. Eu zic să-l alungaţi pe Prinţul Semipur din Bucureşti, şi veţi vedea cum dispar cataclismele Prăpădul e pe jumătatea de ţara unde se află el. Cum a fost la Predeal, bang s-a mai îngălbenit o bucată din ţară.. Pariu că dacă se duce în Africa de Sud mâine, acolo ninge instantaneu?:)))))))) Şi nu uitaţi ca nu e singur…toată protipendada Sodomei şi Gomorei e tot acolo 😀 Contrastele se atrag, nu? Albul zapezii….negrul sufletelor…

 7. “…dar zăpada parcă simbolizează tot mai mult hoţie, nesimţire, ticăloşie şi incompetenţă.”…Dar parca si asfaltul.Si o bordura banala.Si gazul de la teava sau din butelie,care e al nostru,ca e extras(cat s-o extrage) de la noi, dar nu-i al nostru.Si parca si petrolul,care se comporta exact ca gazul.Si va urma aurul.Si astazi am aflat ca nici energia electrica nu mai e asa de pura si imaculata pe cat credeam noi.Da-mi ,Doamne zile sa apuc prima condamnare intru-un dosar de subminarea economiei nationale cu tot cu confiscarea totala a averii pentru cateva dintre naparcile astea care stapanesc acum poporul meu,asa cum e el!!!Jur ca primele borcane cu zacusca si primele pachete cu chiftele si slanina eu le duc la Jilava pentru Videanu,Udrea,Hoara,Casuneanu,Umbrarescu si care or mai fi pe-acolo,eu le duc.Si lui Base ii duc whiskey camuflat in compot de prune.Da’ apuc Rabi,ce zici?

 8. Zapada, melancolie, dor de copilarie…
  Si, ai dreptate, rabbi, puritate, imaculare, transcendenta angelica, nevinovatie.
  Exista cretini si decerebrati care ofteaza metafizic cind privesc afara.
  Probabil sint fie rentieri, fie someri.
  Un om normal, care are “sansa” de a lucra in piata capitalista a lu peste prajit, abia “flexibilizata” de nazistii astia mercozieni, injura de i se sleiesc vorbele. Cum pulicica lui boc sa te deplasezi usor printre nameti ca sa servesti patria capitalista, sa-ti iei copilul de la gradinita, sa faci aprovizionarea de la hipermarket?
  Insa la noi oligofrenia salveaza Romania.
  Traiasca albul imaculat si fara girusuri al scoartei cerebrale netede (scuzati pleonasmul, e cu tropi formula)!

COMENTEZI?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.