79 de scuze

Traian Băsescu, pe atunci doar candidat la alegerile prezidenţiale, aflat într-o stare de euforie statistică, afirma într-o emisiune TV că 20% dintre români ar fi homosexuali. Ulterior şi-a cerut scuze pentru această afirmaţie. Din raţiuni electorale.

Acelaşi Traian Băsescu, devenit între timp preşedinte al României, alintă o ziaristă, într-un episod deja celebru, cu vorbe dulci, ca „păsărică” şi „ţigancă împuţită”. Ulterior şi-a cerut scuze, reprezentanţilor minorităţii rome. Nu ziaristei. Nici ornitologiei.

Tot Traian Băsescu s-a împleticit în scuze, aflându-se într-o vizită la un târg de carte, întâlnindu-l pe starostele intelighenţiei de rit portocaliu: Gabriel Liiceanu. De data aceasta scuzele decontate erau urmarea unei declaraţii în care i se reproşa şcolii româneşti inflaţia de filosofi şi deficitul de ospătari.

Mai recent, tot Traian Băsescu, având „o intervenţie cu românii” ( stupidă sintagmă, dar perfect explicabilă, dată fiind sursa) îşi exprimă regretul, mai mult sau mai puţin explicit, pentru gafa comisă atunci când a intervenit telefonic într-o emisiune tv, pentru a se răţoi la doctorul Raed Arafat.

Ioan Oltean, fruntaş pedelist şi viteaz înghiţitor de batracieni, înfierbântat de tirul insultelor cu care îşi gratifica adversarii politici, se trezeşte numindu-i pe aceştia „handicapaţi”.  Îşi cere îndată scuze, recurgând la necesarul ritual al turnării de cenuşă în creştet.

Mircea Toader, alt fruntaş pedelist de rit agramat, tot într-o emisiune tv, are explicaţia suficientă şi satisfăcătoare pentru cei morţi în ultimele zile, în îngheţ: erau nişte beţivi. Şi-a cerut, mai apoi, scuze.

Am făcut un scurt şi incomplet inventar al scuzelor portocalii. Lista mizeriilor emise, într-o formă sau alta, de către fruntaşii PDL, ar putea continua, dar ar fi lipsită de simetria unei liste cu scuzele aferente. De la Baconschi la Urban. Oamenii puterii nu recurg la scuze decât foarte rar, când costul electoral implicat este semnificativ. Şi chiar şi aşa, doar dacă e musai.

Băsescu, Toader sau Oltean nu sunt doar colegi de lojă portocalie, ci şi locuitori ai aceleiaşi categorii intelectuale, care nu mai necesită definiţie. Colegi de clasor cu Flutur, Pinalti sau Falcă. Vecini de strat cu Anastase, Ridzi sau Eba.

Continuarea.

 

7 thoughts on “79 de scuze”

 1. Se intimpla ca jumatate din populatia tarii sta la tara, si e in starea pe care o descrieti. Oamenii acestia nu intereseaza pe nimeni, citeodata nici macar pe rudele lor. Pe autoritati in nici un caz. Sate izolate, cu nivel de trai zero, fara dispensar, fara post de politie, fara posta sau telefoane, in mijlocul nimicului, unde oamenii asteapta sa moara, majoritatea chiar neputindu-se ajuta singuri. Nici nu vreau sa ma gindesc ce-o fi in sufletul oamenilor acelora pierduti. Le scrie pe frunte “propusi pentru exterminare”.

 2. Multumesc rabbi !
  Aceste lucruri chiar trebuiau si trebuie spuse in continuare . Acele 79 de destine nu trebuie sa le privim cu usurinta , DOAR pt. ca nu ne sunt apropiati , si sa le trecem usor la “victime colaterale” … 😦
  Asa cum ai punctat la postul anterior , “roata se intoarce” si ORICAND putem ajunge NOI in locul lor sau ale rudelor acestora . Asta DACA RAMANEM INDIFERENTI …!

 3. Cine doreste ca ajutoarele sa ajunga la sinistrati nu trebuie sa le trimita primariilor pentru a le impartii ci trebuie sa se duca cu ele si sa le imparta singuri la cei cu adevarat nevoiasi.
  Sunt oameni de nimic in primarii care mana in mana cu militianul le impart preferential insusind peste 50%din ele.
  Aseara pe tv in comuna Horia o batrana a primit 1l ulei,1 pachet zahar,1 conserva mica de peste,iar cei din primarie impreuna cu militianul comunei au plecat cu saci de alimente.

 4. Sper ca și lor să le dea numărătoarea de la vot cu minus. Pe lângă faptul că ne jignesc pe fiecare dintre noi cu aceste insulte, mai și arată cât de multă inteligență au.

 5. eu propun un boicot in ceea ce ii priveste pe portocalii mucegaiti. dac lumea nu mai aude de ei poate o sa creada ca au murit. Pardon, IMI CER SCUZE, nu vreau sa moara, vreau sa se evapore, sa se carbonizeze, numai sa dispara. Scuze.

 6. Nişte nemernici, nişte caricaturi jalnice ale speciei umane. Mi-e ruşine că fac parte dintr-un popor care şi-a ales asemenea conducători.

COMENTEZI?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.