Specialiştii

on

|

views

and

comments

– Ăsta cine mama dracului mai e?

Asta e replica unui amic. Ori de câte ori vede la televizor, în vreunul din talkshow-urile zilei, un chip nefamiliar, are această replică. Amicul are răbufniri de ţâfnă când vede necunoscuţi dându-şi cu părerea despre politichia naţională. De fiecare dată replica pe care i-o dau, invariabil, este: „Un cetăţean, monşer! Are şi el dreptul la opinie”. Mi se răspunde, la fel de invariabil, cu: „Da, dar totuşi…”.

Amicul socoteşte că televiziunea ar trebui să fie un spaţiu rezervat exclusiv celor care au deja o anume notorietate. Dar nici criteriul ăsta nu e suficient. Amicul are pretenţia ca cei invitaţi în studiourile de televiziune să fie „specialişti”. Termenii de definiţie ai specializării nu sunt precizaţi, dar la o cercetare atentă e uşor de descoperit că se învârt tot în jurul notorietăţii. Într-o astfel de opinie, Canacheu, de exemplu, e calificat să îşi dea cu părerea despre politică. Un protestatar din Piaţa Universităţii nu. Că de aia e protestatar: să stea acolo, atârnat de o pancartă, respirând frig şi scoţând scandări pe cur.

Dacă vine vorba de fotbal, să spunem, din nou n-ai voie să-ţi dai cu părerea. Trebuie să-i laşi pe specialişti. Există unii, se pare, care ar fi specialişti în chestia asta, pentru că scriu (prost) la gazete de sport. Sunt calificaţi carevasăzică. Pentru că se uită la fotbal. Lucru pe care îl face şi nea Stere, dar nu e plătit pentru asta. Dacă te uiţi la rezultatele echipelor noastre te lămureşti repede că priceperea nu dă pe dinafară nici acolo, dar cei care trăiesc din fotbal se bucură de prezumţia de competenţă.

Dacă te apuci să prăjeşti un şniţel trebuie să fii de la început conştient că orice ai face eşti un ageamiu. Există specialişti în tăvălirea cărnii prin ou şi pesmet. Au bloguri dedicate. Au rubrică la gazetă şi apar la televizor. Sunt specialişti, deci, în lovirea cărnii cu ciocănelul. Condiţie la care tu nu ai dreptul să aspiri, în faţa tigăii tale diletante. Aşa că mai bine te laşi.

Să spunem că vine vorba despre politica externă. Eşti informat, nu ai fost suspectat de lipsă de inteligenţă, ai un filtru raţional, de ce nu ţi-ai îngădui excentricitatea unei opinii? Pentru că nu eşti specialist, monşer! Specialist era Cioroianu. Sau Baconschi. Specialist e Băsescu.

Am venit aseară la Bucureşti, circulând pe mizeria numită A2. Care e  într-un hal de nedescris. Şi găsesc natural să mă întreb cine îşi bate joc de noi, de banii noştri. Greşit! Mai bine să nu-mi dau cu părerea. Nu sunt specialist nici în deszăpeziri ( specialiştii au câştigat licitaţiile), nici în finanţe publice (specialiştii au primit voturile pedeliste şi sunt în guvern, pe lângă guvern ş.a.m.d.), nici în administraţie publică ( etc. etc.).

Avem o formidabilă industrie producătoare de diplome. Scoatem anual vagoane întregi de specialişti în de toate. Guvernul cel nou pute de specialişti cu căcălău de diplome de tot felul, obţinute pe te miri unde. Specialişti, carevasăzică. La televizor vorbeţi agitaţi sunt specialişti în orice, de la părul de pe testicule, la schimbările climatice. Chiar emisiunile de televiziune sunt gândite şi realizate de specialişti, care au o înţelegere superioară a tot şi orice. De prin toate bortele pământului au dat năvală specialiştii. O faună pestriţă, zgomotoasă, alcătuită din pitulici severe, guguştiuci berbanţi, hârciogi isterici, dihori solemni sau ciocănitori indignate. Curci savante, mistreţi erudiţi, vipere empatice, hipopotami revoltaţi, bibilici dogmatice şi lipitori generoase. Specialişti sadea. Precari intelectual, zbătându-se într-o austeritate îngrijorătoare a limbajului însoţită de o crâncenă sărăcie a ideilor şi o înspăimântătoare relativitate a criteriului gramatical. Dar specialişti. Cu CV la vedere.

Invazia moftangiilor cu ifose, a specialiştilor pe carton şi a experţilor din laringe, ar fi mai puţin supărătoare dacă s-ar limita la torturarea limbii române şi trecerea prin suplicii a bunului simţ. Tragedia este că suntem siliţi să trăim în ruina rămasă în urma specialiştilor. Ruină de ţară, de morală, de viaţă intelectuală. Ruină pur şi simplu. Şi lucrul cu adevărat înspăimântător e că mă aştept la invazia specialiştilor în ruine. Că doar e an electoral.

Facebook Comments

Share this
Tags

Must-read

Ranga moralei și târnăcopul principiilor

Poate cel mai greu păcat al societății noastre post-decembriste este legat de raportarea la propriile principii. A devenit limpede că societatea românească, azi, nu...

Dați câte o bombă, să ajungă la toată lumea!

Pentru spectatorul occidental, cu osebire pentru cel american, războiul din Ucraina e de neînțeles. Rusia are petrol căcălău, Ucraina n-are. Ucraina nu e nici...

Cum l-a rupt tataia pe Putin

Despre gălbejirea jurnalismului, cu osebire a celui de la noi, s-a tot scris. S-a vorbit despre degradarea limbajului, mototolirea stilisticii, bălăceala într-un senzaționalism de...

Recent articles

More like this

24 Comments

 1. „pitulici severe, guguştiuci berbanţi, hârciogi isterici, dihori solemni sau ciocănitori indignate. Curci savante, mistreţi erudiţi, vipere empatice, hipopotami revoltaţi, bibilici dogmatice şi lipitori generoase”
  You made my Day ! 😆
  Coane Iancule – fii pe faza, te ia !

 2. hai bre, nu pot sa cred ca un om cu studii la Ou-xford in studii ebraice nu e maxim de specialist.Si eu am doctorat in apasarea butonului de telecomanda dar pana la inventarea ministerului aferent raman specialist la mine acasa. Cei de la Oxford si harvard e cu toti neste genii bre, e greu sa iei valiza de bani pe o diploma, sa te lafai in fetele prostilor.Culmea e ca in decazuta societate romaneasca semi-analafabeta gasesti oameni in pragul foametei cu mai multa cultura si inteligenta decat boci, ungureni ca sa nu mai zic de marele crucisator.

 3. Draga autor,

  cred ca eu si amicul tau suntem facuti de aceeasi mama. Daca nu, avem cel putin aceeasi reactie.
  Zapezile au rupt si ele brava noastra natie in doua. Tabara nr. 1 „se deszapezeste pe viscol „vs. tabara 2 „NU se deszapezeste pe viscol ”
  Eu ma aflam prin tara nimanui, nici de o parte, nici de cealalta, pana am citit articolul preluat de dumneavoastra din Cotidianul despre valetii asfaltului postat pe blog. Cel intervievat nu era mare specialist, dar macar avea idee despre deszapezire respectiv era poate doar cu 5% mai destept decat restul.
  NU SE DESZAPEZESTE PE VISCOL afirma acesta. Pentru ca daca deszapezesti nu faci altceva decat sa faci zapezii viscolite un fagas (un loc in care se poate opri). Era si logic !
  Eu zic ca din cand in cand ai nevoie si de unii poate doar cu 5% mai destepti decat tine (referindu-ma la mine).

 4. „Într-o astfel de opinie, Canacheu, de exemplu, e calificat să îşi dea cu părerea despre politică”
  Foarte tare….i-am vazut cv-ul pe site-ul Camerei deputatilor….partea proasta e ca sunt d-astia cacalau…..dar cel putin dorm linistit, foarte linistit: 98% din ageamii sunt absolventi ai Colegiului national de aparare…e, sforai mult mai linistit acum ca stiu….

 5. Si totuşi… un Bogdan Teodorescu, un Mugur Ciuvică, o Oana Stancu, îi ascult mai mereu cu plăcere, chiar dacă îşi dau cu părerea în cele mai diverse probleme. Chiar şi eu îmi permit să am unele păreri în varii domenii, chiar dacă nu sunt specialist.
  Sau despre altceva e vorba, şi n-am înţeles eu bine?

  • Mai ales pe Mugur Ciuvica, mare specialist, dom’le! Nu exista ceva la care sa nu se priceapa si care sa fie de bine. Cu toate acestea, e cineva care-l ajunge si-l si intrece, in tot, in toate si in toti! Ia sa vad, stii cine e? Este Ea, bineinteles, Monica Tatoiu!

 6. Parerea mea este ca un specialist n-are a ce se prezenta la Tv-uri,ci doar
  la tribunal ,sau la arbitrari etc….Mark Twine spunea ca „specialistul este persoana care stie din ce in ce mai mult despre din ce in ce mai putin pana stie tot despre nimic”.Asta spune totul.
  Dreptul cetatenului de a-si spune parerea este un drept constitutinal.
  Daca persoana are o vasta cultura generala ,cunstinte in varii domenii,bun simt,si o logica impecabila este un castig pentru ascultator.Este cazul celor trei numiti mai sus.
  Din pacate nu este situatia bravilor compatrioti.Eu desfid ori ce boschetar care scotoceste prin tomberoane si care sa-i ceri parerea despre ceva,si sa nu are vreo parere pe cat de originala pe atat de fixa.Am avut asemenea experiente si n-am gasit macar unul sa spuna ca habar nu are despre vreun subiect.Despre fotbal si agricultura sunt toti „specialisti „nu cunoscatori profunzi a temei.Nenorocirea e ca o gramada de persoane se simt obligate sa-si spuna parerea desi habar nu au ce vorbesc si in plus sant atat de agasanti si antipatici incat multumesti lui Dumnezeu ca esti intre persoana si sticla televizorului incat o crima n-ar fi posibila.Singura scapare este Slava Domnului ,ca poti folosi telecomanda atat la Dna Tatoiu,Brrrrrrrrrrrrrr.si Spoturile Publicitare.

 7. Bineinteles ca este dreptul fiecaruia sa-si spuna opinia, dar cand un specialist autentic il atentioneaza pe vreun pafarist ca greseste, respectivul ar trebui sa-i multumeasca pentru interventie, nu sa faca din propria-i ignoranta titlu de glorie. Domeniul meu, cinematografia, este, evident, foarte expus analizelor de tot felul. Chiar recent s-a petrecut ceva haios – o anume duduie s-a apucat sa abereze pe marginea unor filme; cand i-am spus sa aiba grija macar la exprimare, daca in materie de continut chiar nu poate mai mult decat ii ofera lipsa de pregatire, s-a apucat sa ma faca albie de porci. Daca nu stii cum se construieste un cadru si cineva care cunoaste problema iti explica frumos, macar nu-l injura pentru asta, ca te trimite urgent dupa lada cu scharfuri! Bine, situatia asta nu e grava, dar sunt domenii importante in care implicarea fara a avea cunostinte temeinice produce ravagii.

 8. Bre tarasenia dracului cu specialistii ,azi pe un post tv prezenta evenimente deosebite in ziua de 17 februarie ,ia sa vezi .Academia Romana dupa anul 90′ pe un 17 februarie a hotarit in majoritate sa se revina la ortografia de inainte de anul 45′ ,si asa a fost .Au fost pentru toti academicienii mai putin doi ,singuri care aveau treaba cu ortografia ,unul a fost impotriva si unul sa abtinut ,nu are nici o legatura dar analfabetismul este la noi in floare in prezent . Sau are ……

 9. haide bre rabbi astia sint nevorbiti poa sa aiba zeci de diplome alea nu te fac automat specialist. practica bato vina e cea care te ajuta sa devii cunoscator iar specialist devii doar daca te ocupi toata viata de un singur domeniu cel diseci si-l intorci pe toate partile pina intelegi cum devine treaba

 10. Amicul imaginar poate ca a trait multi ani in comunism si nu se poate lipsii de un mare rau(rau cu rau dar mai rau fara)ingradirea dreptului la opinie libera,fiind obisnuit pana in maduva oaselor sa vada aceleasi chipuri pe tv care ne invatau cum sa traim in chip comunist,nu poate admite faptul ca,cu cat vor fi mai multi oameni pe tv cu atat se va democratiza si inbunatatii viata nostra.Evident ca nu intra in discutie pleiada otv ori chiciurile cu analfabeti de pe la toate posturile tv.

  • Deci dreptul la liberă opinie îi exclude pe otevişti şi „analfabeţi” , fiindu-le rezervat doar celor care ne sunt pe plac?
   Observ că în comentarii se tot discută despre TV şi cei care apar acolo. Nu despre asta vorbeam, dar e vina mea că nu m-am făcut înţeles.

Leave A Reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.