AcasăÎntrebarea zileiUn articol riscant

Un articol riscant

Tipul ăsta de articole intră la categoria „o cauţi cu lumânarea”, aşa  că de obicei e însoţit de un consitent pachet introductiv de precizări, delimitări şi justificări. Ca să ai cu ce te apăra când dau năvală înjurătorii. O să livrez şi eu pomelnicul de descântec, dar la finalul articolului. Deocamdată să precizez subiectul, ca să fie clar de ce sunt necesare aceste precauţii. Deci, azi vorbim despre Mona Muscă.

După apariţia dosarului său de securitate, Mona Muscă a dispărut complet din tămbălăul politicii noastre. Am putea discuta despre contextul în care au apărut dezvăluirile despre colaborarea ei cu fosta securitate, despre felul în care funcţiona ( şi continuă să funcţioneze) CNSAS şi despre cât de cu moţ în frunte sunt cei de acolo. N-are rost. Mona Muscă şi-a admis culpa şi a ieşit complet din politică. N-a plecat la Anvers, a ieşit pur şi simplu din viaţa noastră publică. Iar pentru noi toţi a fost mult mai comod să o lăsăm uitată. Fervoarea ei anticomunistă ( am socotit noi) era confecţionată şi necinstită. Intransigenţa atitudinii ei supravieţuia pe un fundament corupt, strâmb. Pentru că întreaga ei atitudine de după ’89 nu rezista la comparaţia cu premiza pre-decembristă, aşa cum fusese ea dezvăluită de CNSAS.

Pentru noi toţi ceilalţi putea funcţiona perfect ordonarea biografiei în „înainte de” şi „după” ’89. Pentru Mona Muscă aşa ceva nu era de admis. Viaţa publică românească era saturată, colcăia de personaje cu o biografie pre-decembristă suspectă, dar regula intransigenţei absolute i-a fost aplicată doar Monei Muscă. Poate şi pentru că aşteptările care se construiseră în jurul ei erau mari.

Astăzi un securist la vedere e prim ministru. Unul încă insuficient dovedit în scripte e preşedinte. În media şi în politică e o viermuială dezgustătoare de foşti activişti, foşti şi actuali securişti. Dar nu e loc pentru Mona Muscă. Partidul din care făcea parte (şi căruia i-a adus importante servicii) s-a lepădat de ea ca de o boală urâtă. Indulgenţa care funcţionase, pe bună dreptate, în cazul lui Alexandru Paleologu nu-şi mai avea locul aici. Alexandru Paleologu era, totuşi, Alexandru Paleologu. Ulterior intransigenţa s-a evaporat şi când a fost vorba de situaţia fostului primar al Braşovului, Ghişe. Astăzi PNL duce şi mai departe exerciţiul toleranţei şi îl aduce la sânu-i pe Sorin Roşca Stănescu! Dar pentru Mona Muscă nu există indulgenţă.

Ceea ce i se refuză în mod fundamental doameni Muscă este nu iertarea, ci cu totul altceva, mult mai important: credinţa în schimbare. Credinţa că un om şi-a dorit, pentru sine şi pentru ceilalţi, altceva după ’89. Aşa cum ne-am dorit cu toţii. O ciudată amnistie a putut funcţiona pentru o groază de personaje sulfuroase care poluează viaţa noastră publică, dar pare inadmisibilă pentru Mona Muscă. Pentru că Mona Muscă avea o voce, pentru că vocea ei conta, era ascultată. Pentru că ar fi putut însemna ceva.

Porcăria numită CNSAS, dincolo de faptul că e corupt în construcţie şi funcţionare, are o premiză greşită. Încearcă să identifice vinovăţii individuale, pentru a nu ne pune în incomoda situaţie de a accepta evidenţa vinovăţiei colective. E mai simplu să arăţi cu degetul spre un ins sau altul, mai sănătos pentru moralul naţiei. Iar apoi, odată lămurite aceste vinovăţii, poţi purcede la distribuirea de indulgenţe, dupa chef şi interes. Ori tocmai asta e proba pe care nu a trecut-o Mona Muscă, adevărata probă: a chefului şi interesului! Alţii nu au avut nici chef, nici interes ca ea să supravieţuiască în politică.

Poate a venit momentul să reparăm o greşeală. Poate a venit momentul să o aducem înapoi pe Mona Muscă în viaţa noastră politică. În care e loc pentru Udrea, Anastase, Ridzi, Eba, Sorin Roşca Stănescu. Cineva trebuie doar să o spună. Şi îmi asum eu riscul de a o spune. Răspicat.

P.S. Am lăsat pentru final tot pomelnicul de care pomeneam la început. Nu am fost un mare admirator al Monei Muscă. Nu-mi plăcea excesul ei de instransigenţă, exact tipul de intransigenţă căreia i-a căzut mai apoi victimă. Dar i-am recunoscut întotdeauna inteligenţa, echilibrul si eleganţa.

Vinovăţia ei, aşa cum a fost demonstrată de CNSAS, e mai presus de vreo discuţie. Dar, spre deosebire de mulţi alţii, a ştiut să îşi asume propria culpă şi să accepte plecarea din viaţa publică, în mod demn.

Se vor găsi destui care să urle că sar în apărarea turnătorilor. N-au decât. Cred că fiecare om trebuie judecat cu măsura potrivită lui. Iar Mona Muscă şi-a primit judecata. Mai departe nu mai e vorba doar de ea, ci şi de noi. Putem juca pe mai departe comedia instransigenţei, în timp ce Băsescu e preşedinte şi Ungureanu premier, în timp ce Eba e europarlamentar şi Udrea ce vrea ea. Sau putem pune în loc oameni inteligenţi, remarcabili, care au greşit, dar care au acceptat deja să plătească pentru greşelile făcute, fără să se agaţe de privilegiile deja câştigate.

Ar mai fi un detaliu. Important. Nu ştiu dacă Mona Muscă însăşi e dispusă să revină în circul politicii noastre. Dar cred că de data asta important e dacă noi vrem. Pentru că dacă noi vrem, ne e datoare. Şi cred că îşi va plăti şi această datorie, aşa cum şi-a plătit-o şi pe cea dinainte.

Facebook Comments

- A word from our sponsors -

Most Popular

46 Comments

 1. N-as avea nimic cu ea, dar nu mi-a placut ca a mintit constant. Putea sa se pocaiasca dupa 89, dar n-a facut-o. Chiar si dovedita a continuat sa minta. Si asta e de neiertat la un politician care se dadea Alba ca Zapada.

  • Sandman-san, hai să fim serioşi. Nici doamna doamna Norica Nicolai nu-i fără de „bube-n cap”. Totuşi, pentru dînsa s-o găsit o soluţie. Ce-i drept, în linia a doua, da’ unde-şi face treaba exemplar.Oare doamna Muscă nu merita acelaşi lucru?
   Dacă doamna Musca a decis să „bage capu’ la cutie”… Tot respectul!
   Amîndouă au „glagorie în cap” şi pentru amîndouă am un respect deosebit. Păcat că „decît” una-i activă…
   Scuze Rabbi pentru aşa de lung comentariu.

 2. No…, asta-i o postare „de pus în ramă”!!!
  Şi io am fost utecist. C-am vrut, ori că n-am vrut…, aşa o fost meciu’. Da’ pentru aia tot am dreptu’ să-mi spun părerea. Şi părerea mea îi că ţara asta îi condusă de o ceată de incompetenţi şi de hoţi, în vreme ce cei care chiar pot face ceva îs daţi deoparte. Trist, dar adevărat.
  Banzai!

 3. Cazul Mona Musca l-am urmarit cu atentie , pe vremea aceea neintelegand ca legea Ticu fusese ciuntita de majoritatea securista a acelui parlament in sensul deconspirarii turnatorilor , dar nu a tortionarilor . Mona Musca a avut un angajament (avea o varsta care nu-i permitea intuirea raului) , dar nu a turnat pe nimeni . A mai fost un ziarist (va amintiti?) , care a semnat fiind santajat ) dar nu aturnat pe nimeni . Eu am” revaluat-o” de mult . afirmand ca sunt doamne care ne pot fii presedinte sau prim ministru , mentionand pe Marie Rose Mociornita , Mona Musca , Adriana Saftoiu . As fi trecut-o prima pe Doinea Cornea , daca nu ar fi vorba si de varsta Popularitatea intransigenta , decenta , dar mai ales sustinerea legii lustratiei si a deconspirarii securitatii (nu numai a turnatorilor ) au fost motivele marginalizarii Monei Musca . Daca doreste , PNTCD-ul o asteapta .

 4. Un articol necesar – e a mia oara cand citesc aici ceea ce gandesc si eu; imi da confortul ca nu-s singura. Si da, e suficient sa vrem sa revina pentru a arata ca mai avem capacitatea de a ordona lucrurile dupa o logica a bunului simt. Asta nu inseamna ca uit greselile ei, sau ca le promovez. nici ca aleg raul mai mic fata de raul mai mare. Arata doar rationalitate si respect fata de dreapta masura.
  Cu stima,
  Ana Idu

 5. De ce riscant? Opinia e opinie, nu există delict de opinie nici măcar în schiloada noastră democraţie. Încă…
  Sigur, madam are o minte bine structurată, discurs. Dar cred că altceva s-a întâmplat, de a fost pedepsită exemplar, şi s-a retras în munţi. Te întreb: dacă a fost ofiţer acoperit şi după ’89? Dacă a călcat pe un bec pe care nu-l vom şti niciodată?
  Altminteri, cu liota aia de foşti şi actuali securişti, înşirată de tine, avea un viitor politic luminos. Sau era prea luminos?

 6. Acu’ ceva ani, inainte de alegeri cu 1-2 luni – ma urcam in „tarlibuzul” 90 parca, la Armeneasca – cine s-a urcat pentru 1 statie, cu beletu’ in mana? Ati ghicit – madame Musca – facea pe popolara – veneau alegerile! Evident – nu stia sa composteze – asa ca a intrebat o bunicuta ( cu nepotica alaturi) – cum se procedeaza. Si zambea asa larg … MI -A FACUT SCARBA!
  Si Rabbi – apropo de compania ei din PNL – sa nu comparam – conu’ Alecu – a semnat – fiind in gulagul comunist – amenintat cu tortura sau poate torturat! Pe madame Musca cine a torturat -o – in afara de dorinta de parvenire?
  Dar – ai si dreptate – acum liberal e si odrasla iudeo-comunista Petrica Roman Neulander, si procuroarea Nicolai, si madam Weber – ex-consiliera cotrocenista si aparatoare gay (oare cate lubrifiante anale o fi avand ea prin sertare – ca tot scriai…) – si cinstita madame Saftoiu fosta pupinbasista – si – Elvis Saftoiu – asta – e securist? – ca a fost sef SIE? – si prost ca noaptea! Vai de curu’ PNL -ului!

  • OK ! Am inteles ! N-o „inghiti” pe Mona Musca si nici PNL-ul … 😳
   De cate postari mai e nevoie ca sa ne lamuresti de asta … ?! 🙄
   Am inteles deja din prima … 😉

   • ai inteles prost – dar nu ma mira – doar esti un „profet” fals!
    Nu inghit PDL -ul, USL -ul tot, UNPR -ul, UDMR -ul – de fapt toate javrele ex -feseniste, adica ex -peceriste! Adunatura de jeguri turnatoare crescute la Stefan Gheorghiu!
    In 90′ – nemtii din est au facut comisia aceea – ce purta numele unui pastor parca, cehii au dat afara toti securistii lor, in alte tari s -a mai pus de o lustratie! La noi au ramas kooorvele comuniste in functii si acum avem pe cap odraslele lor ( cu scoala hotiei si a suptului la licurici in sange) cu diplome de kakao la tona!
    E nevoie acum, pe loc, de Punctul 8 – upgradat!

   • N-am inteles prost …, am inteles BINE , chiar FOARTE BINE !!!! 😉
    „Toti politicienii romani sunt la fel (?!) ” – hmmm , oare cine foloseste sloganul asta …??? 🙄
    PS: conform teoriei tale imbecilo-generalizante , si occidentalii pot considera CA TOTI ROMANII sunt bruneti cu mustata , ca toti sunt hoti , excroci , mancatori de lebede , iar ca romancele ar fi toate hoate si curve ; tu asa te (le) consideri ? 😯 Ma indoiesc …, asa ca mai incetisor cu generalizarile , ca un Mircea Diaconu , un Andrei Marga , o doamna Campeanu si chiar un Crin Antonescu NU SE INCADREAZA „sabloanelor” tale . Si , in mod sigur , mai sunt si altii , dar n-am sa ma pun sa-i enumar pe toti !

 7. Nu stiu ce sa zic….parca dintre toti care au facut parte din sistemul de opresiune turnatorii mi se par cei mai josnici asta poate din cauza ca putea fi oricine din anturajul tau prieten,coleg sau chiar ruda..

 8. Pe Mona Musca am admirat-o intotdeauna pentru felul sau de a fi. Ca si doamna Norica Nicolai si doamna Musca reprezinta ALTCEVA in modul in care inteleg politicienii sa faca politica in tara..As fi dorit sa o vad si pe dansa in Parlamentul European.Din pacate, doamna Musca nu va reveni, parerea mea. Pe langa inteligenta, echilibru si eleganta doamna Mona Musca mai are si bun-simt.A dovedit-o din plin retragandu-se.Si apoi, ce partid se va ”murdari” inregimentand-o?

 9. Nu pot sa apreciez daca doamna Musca este azi multumita sau nemiltumita de ce a patit ,daca este corect sau nu ,cred insa ca poate sa se inchine ca a scapat de mizeria care este viata politica si de curvarasia care este mas-media ,asta daca nu este de aceias factura cu Mesia …..A sigur CNSAS este un cacat …..

 10. Pentru că însemna ceva, pentru că vocea ei conta, pentru că devenise un pericol pentru candidatul/candidaţii la preşedinţie, au cautat si au gasit motivul cu care sa impuste 2 iepuri: sa dea dovada intransigentei si sa scape de ea!

 11. Mai întâi, felicitări şi mulţumiri pentru curaj. Alţii dintre noi, la fel gânditori, au tăcut mâlc. Şi deja se fac ani…
  N-o să ajung până la teorii gen Lombroso (pe invers N.B.), dar insinuez că bunul-simţ şi calitatea umană erau vizibile de la o poştă pe chipul Doamnei Mona Muscă. Cu discreţie similară a preferat să treacă departe de spaţiul public, iar noi nu putem decât bănui ce a fost în sufletul ei. Toţi cei buni de lapidat s-au repezit să arunce primii piatra… Deh…România…
  Sigur că da, eu unul, alegător liberal cu vechime, o vreau înapoi. Iar dacă ar candida la preşedinţie aş vota-o fără să clipesc. De ce? Pentru că e ALTFEL!
  (Sunt scârbit de faptul că, după ce tot promovăm idioţi, nu uităm să mătrăşim ce avem bun. Prostia e scuzabilă. Răutatea nu).

 12. Ai dreptate. În procesul de denazificare Karajan, Bohm, Klemperer au ajuns să li se interzică apariția în public timp de ani de zile după război.
  La noi Octavian Paler, membru MAN și director TVR (neliberă) este stâlpul moralității anticomuniste…

 13. din cate stiu eu, Dna Musca a fost condamnata pentru ca avut angajament semnat cu toate ca A LAUDAT in rapoartele sale „victimele”. din cate imi amintesc, nici una din cele 2 persoane care au fost victime nu a avut nimic de suferit.
  dar, ma rog, Justitia, asa oarba cum e ea, si-a spus cuvantul. chiar daca eu personal consider respectiva decizie o nedreptate.
  Mona Musca nu a fost executata de partid pentru chestia asta. asta a fost doar pretextul, nu motivul. ea a fost executata tocmai pentru intransigenta de care a incercat sa dea dovada.
  Felix e buna, Mona Musca e rea?? Stolnici e bun, Mona Musca e rea? SRS e frecventabil, Mona Musca nu???

  nu cred ca se va reintoarce in politica. dar daca ar face-o, ar avea cel putin votul meu. indiferent de partidul in care ar fi.

 14. Corect, rabbi, a platit cam scump un pacat de care sufera multi „imaculati”. Tipa avea staif si era un politician redutabil. Pe de alta parte, ca si Sorin Antohi, a avut sansa sa marturiseasca la vreme, inainte de a fi „deconspirata” de rahatii aia de la CNSAS. De fapt, deconspirata de Basescu, pe care l-a lins in cur. Aici, inca o data fata a gresit. Cit de oligofren trebuie sa fi ca sa te iluzionezi ca Piratul va aprecia ce faci pentru el si te va proteja cind e cazul? Ala ar fi vindut-o si pe ma-sa. Eu cred ca daca patria o cere (adica interesul), o poate scoate inclusiv pe EBA la produs pe centura Bucurestilor. Nu?

 15. N-am nimic cu Mona Musca, dar n-as vrea s-o vad inapoi in viata publica, pentru un singur motiv: dubla masura. Pentru ca d-sa a fost intransigenta pina in pinzele albe, in public, cu bubele din capul altora, in timp ce de problema d-sale (reala, dar cu mult mai mica si nesemnificativa decit ale altora) s-a dezis cu vehementa, in ciuda tuturor evidentelor, facindu-si mult mai mult rau singura decit i-au facut altii. Mona Musca si-a taiat singura craca si si-a compromis mesajul. Din cauza acestie duble masuri indelung probate, eu n-as mai avea incredere in judecata ei. Nu inseamna ca am mai multa incredere in altii, ci doar ca n-am cum sa acord circumstante cuiva care m-a dezamagit atit de tare. Tocmai pentru ca a contat si pentru ca m-am asteptat la altceva. Unde n-am asteptari, nu sufar.

 16. Am cunoscut-o pe doamna Mona Musca in calitatea de ministru al culturii si va asigur ca numai de eleganta si echilibru nu dadea dovada. O admirasem pina in acel moment si am fost consternata sa descopar ca folosea un dublu limbaj- unul elegant , cind era filmata, si altul, vulgar si contondent, cind nu se afla vreo camera de filmat prin apropriere. De aceea nu m-a mirat deloc cind s-a aflat ca a fost si turnatoare. A fost doar un exemplar adecvat faunei care a promovat-o. E drept ca sint altele si mai rele, dar, unul mai putin, nu strica niciodata. 🙂

 17. Cred ca i „se trage” de la altceva. Acum catva ani a fost declarata „omul anului” sau cam asa ceva. La ceremonia de atribuire a avut proasta inspiratie sa spuna ca Basescu are noroc ca ea este femeie, altrel … . Evident, personajul susmentionat nu putea uita asa ceva

 18. Ca pledoarie e excelentă. De o calitate „Mordechai” cu care ne-am obişnuit. Nu prea înţeleg însă cu ce ocazie ar trebui rechemată Mona Muscă în avanscenă. Cui îi lipseşte? Chiar i se simte lipsa?
  Sigur, au fost şi alţii, dar spre deosebire de ea nu erau atât de ipocriţi să ceară punerea altora la zid, în timp ce ea…
  „Retragerea” ei nu a fost o penitenţă care s-o albească de păcate după care e nou-nouţă, chiar exigenţele ce le voia impuse au obligat-o. Practic s-a autocondamnat la dispariţie.
  Uneori compromiterea e iremediabilă, iar situaţia în care strigi HOŢII! şi eşti găsit cu bunurile furate prin buzunare e ca dracu’. Cam ăsta a fost cazul doamnei.

 19. Mi se pare o logică strâmbă. Adică, dacă SRS, Ghişe, Felix, Băsescu şi alţi securişti continuă să polueze viaţa publică, ar trebui ca Mona Muscă să le urmeze exemplul? După mine, normal ar fi ca lucrurile să se petreacă taman pe dos, adică specimenele astea să o ia pe urmele Monăi.

 20. Pentru MMuscoi NU TREBUIE NICI UN FEL DE INDULGENTA.
  Daca am avea sange in P.alarie ar trebuii ca pe toti ceilalti enuntati aici si altii asemeni lui muscoi sa-i luam cu huooo din politica romanesca si din posturile de conducere.
  Nu o facem ca nu avem sange,ne-am nascut cu capul plecat ca sabia sa-l taie mereu.
  Inainte de apartia lui basse ne ziceam lasa ca mai rau nu se poate,si s-a putut.
  Sa cerem punctul 8 Timisoara si se rezolva problema cu indulgentele.

 21. Eu o cred pe @sara popescu.
  In plus – CAPUL FACE, CAPUL TRAGE !
  Bonus: mortul de la groapa nu se mai intoarce.
  Super-bonus: Toata paserea pre limba ei piere.

  PS Este IMORAL sa te cateri in functii de inalta demnitate publica (ministru), atunci cind ai o cocoasa (chiar invizibila public).
  De acord, n-a omorit pe nimeni ( ?! ), dar pre citi i-a incondeiat ?

 22. n-am vrut sa pricep niciodata patima pusa la modul cu totul teoretic in subiectul asta. Pentru ca daca voiam sa pricep, imi mai confirmam inca odata cat de lasi, de bicisnici si de prosti suntem, asa, pe medie vorbind.

  la baietii aia de au facut cnsas-ul cum trebuia, primul sef al institutiei, prieten cu marele plecat Havel, tocmai ajunge presedintele tarii, beneficiind de cea mai mare popularitate si cel mai mare grad de incredere din toate personalitatile asociate cu politica din tara cu pricina.

  cateodata, ma apuca asa o crunta lehamite, intelegand intre ce fel de oameni traiesc, incat ma intreb: ce mama dracu’ rost mai are sa ma zbat?

 23. Nenorocirea Doamnei Mona Musca este ca a crezut ca poate uita de acest
  moment, deoarece n-a facut nimic rau.E ingrozitor sa o fi admirat pe D-na Musca si s-a ne fi tradat increderea si buna credinta.Daca ar fi avut curaj si ar fi spus adevarul ar fi fost iertatata.Ticalosul de „Maximus Dementius Senilis” a spus despre ea un mare adevar, pentruca stia despre situatia D-nei Musca.”Nu Dracul este atat de negru,cat Ingerul nu e atat de alb”.Asta i-a dat lovitura de gratie pentruca era o primejdie pentru el si restul de securisti inconjurat de el.
  E crestineste sa-ti ierti dusmanii,dar nu poti ierta niciodata pe cineva pe care ai admirat si a-i crezut in ei:Plesu.Liiceanu,Mihaies,Patapievici,si altii.Pe altii pe care nu i-am simpatizat si nici acum nu o fac ,macar ii inteleg.Pe acestia o sa mor fara sa-i iert.Din pacate o asemenea cadere politica nu e posibil sa fie recuperata.Pacat.

 24. mda …. se vede bine si din unele comentarii – alianta asta transpartinica a turnatorilor, a fostilor peceristi (deveniti democrati si imprastiati prin toate partidele) si a doritorilor de ciolan! Evident – ei sunt echilibrati – si in comentarii, intelegatori cu biata turnatoare si „dashtepti” de pute locu’ dupa ei!

Leave A Reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articolul precedent
Articolul următor

More from Author

A șaptea, dar mai puțin artă

Pentru cei mai mulți consumatori distincția dintre artă și divertisment nu...

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau...

Industria solidarității

Pe măsură ce îmbătrânești ești tot mai greu de scos din...

De-aia

"Nu mai zici nimic? Nu mai scrii nimic?" - mă întreabă...

- A word from our sponsors -

De citit

A șaptea, dar mai puțin artă

Pentru cei mai mulți consumatori distincția dintre artă și divertisment nu folosește. Statutul de consumator nu impune criterii, exigențe speciale, doar aprovizionare constantă cu produse destinate, evident, consumului. Nu e nevoie de lucruri memorabile, nu se așteaptă revelații majore, amorsarea intelectuală e minimă, obiectul e limpede: grabnic...

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau răi. Există temnițe și stăpâni. Dacă prețuiești libertatea, înțelegi asta. Dacă, însă, pui mai bun preț pe împlinirea hoitului, atunci n-ai cum pricepe. Interviu' lu' Tacăr cu Putin. Vâlvă, zarvă, încruntări, încleștări, încăierări. Stăpân bun/stăpân rău. Tacăr...

Industria solidarității

Pe măsură ce îmbătrânești ești tot mai greu de scos din sărite. Chestiile care, odinioară, te-ar fi umplut de draci, acum doar te plictisesc. Furia arțăgoasă e trasă undeva la umbră și în locul ei se lăbărțează o ditamai lehamitea. Nu mai înjuri, schimbi canalul. Nu mai...

De-aia

"Nu mai zici nimic? Nu mai scrii nimic?" - mă întreabă câțiva prieteni. Nu mulți, dar cumsecade. De scris, ce să zic, scriu, chiar dacă nu simt îndemnul de a-mi rostogoli cuvintele în ochiul adormit al lumii. De zis... îmi zic mie. E de ajuns. Zic alții....

Opriți-l pe nesimțit!

Iohanetele e decis să folosească fiecare clipă rămasă din mandat(e) pentru a îndeplini toate obiectivele propuse. Obiectivele turistice. Pentru că ghiolbanuzaurul nu-și propune și nici nu e în stare  de altceva. Și i se rupe în paișpe cu virgulă de țara asta de tolomaci. Statul român există...

Zbateri, crăcănări și vuiet

Eterna împrăștierea a chibițimii de la galerie are acum o nouă expresie: pro Israel vs. pro Palestina. Sau după caz, anti-ăia contra anti-ăilalți. Chestia de căpătâi e să urli la galeria adversă: teroriștii! Într-o parte filo-semiții de conunctură. Zgomotoși, agresivi, belicoși, răcnindu-și sprijinul, de parcă ar interesa pe...

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice formă. Din cauză că motive. Care pot fi succint rezumate într-o propoziție care începe cu: așa a vrut... Și foarte probabil voi reveni la aceeași muțeală, din motive care, de asemenea, pot fi explicate cu: așa...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu se găsește ceva. În cazul ăsta poliția oprește niște minori, care își propuseseră să fie șmecherași. Aspiranții la șmechereală aveau deja un palmares respectabil în întâlnirile cu poliția. Șmecherilă de la volan mai tupeist, dă să...

Hiperbola

Dintre nerușinările lumii de azi cea mai supărătoarea îmi pare ostentația hiperbolei. Aproape totul e amplificat indecent, exagerat, umflat până la tumefiere. Precauțiile pe care le-ar impune decența nu mai există, prudența justei evaluări nu intersează. Se grăiește răstit și se răspunde răcnit. Totul (sau aproape totul)...

Greva celor care…

Înainte de a discuta despre greva cadrelor didactice, despre solicitările lor, e bine să aruncă, repede, o privire peste ceea ce este astăzi sistemul de învățământ. E ceva mai mult decât o simplă punere în context. Prima constatare, obligatorie, de neocolit, este că, de fapt, nu mai putem...

Alegeri în Turcia

Miza alegerilor prezidențiale din Turcia, din perspectivă geopolitică, nu are cum fi subestimată. Analiștii de ocazie vorbesc despre o confruntare dintre blocul ultra-conservator, condus de Erdogan, și mișcarea reformatoare care l-ar avea în frunte pe Kilicdaroglu. Alții vorbesc despre o competiție între suveranism și globalism. Nu lipsesc...

Din târtița presei

Acum 10-12 ani, pe când acest blog începea să capete formă, îmi plăcea să fac un soi de "revistă a presei". Pe atunci mai aveam ceva ce semăna, vag, cu presa. Încă era ofițerime pe-acolo. Acum doar tablagii. Nu știu dacă am să încep iar să cern știrile,...