Tradiţii şi obiceiuri populare la români: Meleşcanul

on

|

views

and

comments

Unul dintre cele mai frumoase şi încărcate de simbol obiceiuri româneşti este, desigur, Meleşcanul. Se obişnuieşte ca, în ajunul sărbătorilor electorale, să se meargă din poartă în poartă cu securistul. În unele zone, în loc de securist se foloseşte politicianul. În tradiţia Meleşcanului, prevederea mioritică „Unu-i Ungurean” este revizuită, Ungureanul fiind înlocuit cu Meleşcanul. Un element esenţial al tradiţiei îl reprezintă traseica. Momâia folosită în acest obicei este, de regulă, stropită cu apă din mai multe partide: PSD, APR, PNL, pentru ca în final să fie stropită cu whiskey, transformând traseica în băsică.

Spre deosebire de obiceiurile de Crăciun, când colindătorii primesc daruri de la cei colindaţi, în tradiţia Meleşcanului lucrurile stau exact pe dos. Meleşcanul e purtat cu băsica din poartă în poartă şi lasă pe la porţi onoare, bun simţ, decenţă.

Ieşind din şopronul băşcăliei, ar trebui să discutăm puţin despre numirea lui Teodor Meleşcanu la SIE. Aflat la o vârstă care ar fi trebuit să fie a unei senine senectuţi, domnul Meleşcanu pare dispus să renunţe la o anume respectabilitate pe care pare să şi-o fi câştigat ( meritat sau nu), în schimbul numirii de către Traian Băsescu în funcţia de şef al spionilor. N-am să mă alătur celor care, subit, îi descoperă lui Meleşcanu puzderie de cusururi şi bube în cap. Omul nu e la prima trădare. Nici la a doua. Trecutul lui e destul de complicat, dar are şarm şi asta l-a ajutat. Nu acum „şi-a dat arama pe faţă”, să fim serioşi. Asta nu face mai puţin surprinzător gestul său. Dar personajul Meleşcanu mi se pare cel mai puţin interesant în toată povestea asta; îl priveşte în totalitate ce fel vrea să-şi scrie biografia.

Ceea ce merită cu adevărat discutat este ce se întâmplă la USL. Şi acolo ar trebui să sune nu clopoţeii, ci ditamai sirena! Trădătorul de astăzi trecea drept una dintre figurile marcante ale PNL. Şi e doar exemplul cel mai recent de membru al opoziţiei trecut în barca puterii. Am spus-o şi cu alte prilejuri: scorul din sondaje al USL e lipsit de importanţă. Chiar dacă tendinţele indicate de sondaje se traduc în procente reale la alegerile din toamnă, nici asta nu contează. Pentru că USL riscă să funcţioneze ca un condensator de voturi pentru Băsescu, dacă nu îşi face foarte urgent curăţenie în ogradă, dacă nu îşi perie foarte bine listele electorale. A existat anterior cazul Aura Vasile/Marean Vanghelie, cu nostima şi zgomotoasa trecere la UNPR şi rapida răzgândeală urmată de boală subită.  Au mai fost şi altele.

Celor de la USL le va fi tot mai dificil să ne ceară votul dacă nu vor putea oferi şi garanţii serioase că acest vot va fi bine întrebuinţat. Există pericolul real ca imediat după alegerile din toamnă să vedem un număr important de membri USL trecuţi rapid în armata lui Băsescu. Dacă Meleşcanu (nume greu) a putut negocia în secret (şi o astfel de negociere cere ceva vreme) cu Băsescu fără ca cineva din USL să aibă habar, vă puteţi imagina ce tocmeli au loc la alte niveluri. Ne putem foarte bine trezi că, în toamnă, votul anti-Băsescu e clătit bine în apele USL şi prefăcut în vot pro-Băsescu. Sigur, ar fi (cum a fost şi cu alte prilejuri) o flagrantă ieşire de pe tarlaua democraţiei, ar fi o ticăloşie teribilă a puterii, dar ar fi şi semnul marii prostii a USL.

E momentul ca liderii USL să părăsească provinciile auto-mulţumirii şi să înceapă în sfârşit să facă ceva (în afară de grevă, care înseamnă să nu facă ceva). Şi ar putea începe cu primenirea propriei ogrăzi, pentru că, iată, devine nu doar necesar, dar urgent.

Mai e de spus ceva. Cum vor putea invoca liderii USL o eventuală fraudă, cum vor putea reclama abuzurile serviciilor şi statul poliţienesc, când li se va servi imediat demonstraţia că şefii SRI şi SIE provin de la PSD, respectiv PNL? Complicat, foarte complicat. Repet, numirea lui Meleşcanu, de fapt, nu îmi spune nimic în plus despre Băsescu sau Meleşcanu. Dar îmi transmite o sumă de lucruri teribil de îngrijorătoare despre actuala opoziţie.

Facebook Comments

Share this
Tags

Must-read

Uniunea Europeană – un cimitir încăpător

"Instituțiile europene" nu există. Nici Uniunea Europeană nu există. Avem, în schimb, niște abominații care poartă numele acestea. Niște grozăvii care ies cu mult...

Democrația taiwaneză

Tot aud, de ceva vreme, cum trebuie protejată democrația taiwaneză. Dacă trebuie protejată, trebuie. O fi în pericol, precum cocostârcul de stâncă. Sau veverița...

Brici, maimuță – clar?

  Ori de câte ori aud vorbindu-se despre legume și beneficiile pe care le-ar aduce acestea, mă gândesc la Joe Biden. Cred că afirmația se...

Recent articles

More like this

20 Comments

 1. „….care înseamnă să nu facă ceva”-scuze dar imi permit sa fac o corectura:ramasul in expectativa pare sa fie apanajul USL,de fapt acest :”nu fac nimic” este o exteriorizare a neputintei…Si te rog sa ma crezi ca n-am fost si nu sint un „basist”.Din pacate si eu ca si multi alti romani asteptam un semn ca cineva o sa ne sprijine …la o adica !Dar cine? CETATEANUL TURMENTAT,caracterul lui nea’I.L.CARAGIALE nu ma reprezinta…ma reprezinta ,din pacate PRISTANDA,acela cu :”famelia si cu remuneratia mica”….si trebuie sa o spun ca :MI-E RUSINE!!!!!”
  Nu sint chiar un nehotarit dar din pacate viitorul familiei mele depinde,cel putin deocamdata,de mine !?!?!

  • Blat? Ei, blat. Care blat, monşer? USL – asta pot garanta!- nu are niciun blat cu dihania. USL nu! Acu’, dacă vorbim separat despre PSD şi PNL… sau (ca să o dăm vag şi echidistant) unii pesedişti şi unii liberali… atunci e altceva. Dar tot nu e blat. E îndatorire de servi… de servicii.

 2. ponta si crin sunt niste tristi care habar n-au de capul lor, nu sunt in stare sa ne scape de basescu si pdl…
  cine ar putea s-o faca nu se implica din pacate….dar astia doi merita sa mai stea pe la casele lor, nu dovedesc nimic nimanui

 3. Nu ştiu ce va fi la toamnă, dar dacă USL trece de 50%, iar Băsescu denaturează iar rezultatul alegerilor, cred că se lasă cu iureş mare.

  PS Mortală faza cu Meleşcanul :)))))))))))))))))

 4. Uneori acolo .. sa zicem in varf … sunt momente in care nu mai exista partide politice-exista doar interes, putere, control, bani … sau mai bine spus …cum sa indeplinesti mai mult din ce ti se ordona din exterior-exterior care te poate mentine la putere ..sau te poate da jos in conditii groaznice. Situatia actuala ..in lume ..nu mai da Romaniei nici o sansa … iar frunza ..ramul ..sunt corupte si ele.
  Daca ati fi fost si santajati pe deasupra ..sau in varianta in care sa zicem nu vi s-ar fi dat nici o sansa ..dvs. ce ati fi facut?? Inainte sa aruncati cu pietre puneti-va in pielea personajului …oricare ar fi el … si veti intelege ca trebuie sa fii sinucigas ..sau cel putin dement ..sa nu faci acelasi lucru. Cat despre viteji ai tastaturii si alti oameni ..care-s plini de moralitate ..din fotoliul lor scorojit de acasa pe laptopul luat in rate … n-am decat sa le amintesc ca vor trebui sa inceapa sa plateasca ..din datoria pe care au facut-o ..chiar zilele astea ..inca cateva miliarde de dolari.

 5. Rabbi, avansez o solutie, gratis, pentru USL, in cazul in care, cistigind ei alegerile, Basexu intoarce citeva zeci dintre parlamentarii proaspetilor invingatori la generale. Sa nu crezi ca nu m-a bintuit si pe mine un asemenea cosmar, caci stiu cit de ordinar este Extraordinarul! Desigur, m-am intrebat: de ce ar face asta cineva care sta in barca noii Puteri, mizind pe o improbabila raminere la butoane a lui Bsescu-Voda si dupa 2014? Insa ticalosia si neputinta de privi dincolo de ziua de azi sint patente la politicienii romani…
  Iata solutia: daca marea migratie probasista se produce pentru a naste un alt partid de „independenti”, demisie instantanee din parlament a USL (citi mai ramin, dar vor fi numerosi oricum, nu ca acum) si presiune stradala d-aia cu cafting greu, nu retragerea dupa prima aparitie a cordonului de jandari, plus scandal international cit cuprinde. Mi-e greu sa cred ca Basexu nu va ceda, va fi evident pentru toata lumea ce fel de presedinte este lepra cu patru cuburi de gheata. Totusi, UE nu e (inca) Siria, vorba boului de avocatel cu care Obama defileaza drept ambasador!

 6. Tare dragut cu traseica, basica, melescanul si ciobanasul ungurean; de-ale noastre, adevarate, sa tot asculti!
  Restul e flecareala, fiindca oricat de vicepresedinte, melescanul a fost mereu adjunct acolo unde este acum director.

 7. Melescanu a fost agend DIE si Basescu la fel ,La PNL-situatia lui nu era de loc,roz pentruca a apucat sa spuna ca Basescu e „baiat bun „si se poate colabora cu el .Dl.Antonescu,urgent, l-a trecut pe” tusa”.Dl.Melescanu n-avea viitor si nu i-a rezistat lui Basescu cu aceasta functie,un ultim „cantec de lebada’ la 70 de ani.Ce sa zici cand „venerabilul „domn Djuvara isi schimba „carma”la 180 de grade,de ramai traznit dand ca”exemplu bun” pentru Ungureanu ,pe Andropov fost sef KGB,pentruca-i „purta sambetele” Dl-ui .Antonescu ca nu nu l-a desemnat ca exemplu de Moralitate si a desemnat un obscur cantaret de muzica „lejera”la intalnirea TV pentru presedinte cu Basescu si Geoana. Se vede totusi ca Crin a nimert-o ca „Orbul Braila”reusind ,daca nu cine e exemplul de Moralitate,macar cine sigur nu e.

Leave A Reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.