AcasăUncategorizedUn câştig discutabil

Un câştig discutabil

Trecerea lui Sorin Frunzăverde la PNL merită o discuţie mai atentă, nu doar o notă de inventar. Pentru că implicaţiile sunt ceva mai complexe, depăşind zona de semnal al prăbuşirii PDL, pe care a remarcat-o majoritatea analiştilor.  La un prim exerciţiu de contabilitate politică se poate spune că ceea ce câştigă PNL, recte USL, prin venirea lui Frunzăverde, este semnificativ mai puţin decât ceea ce pierde PDL. În politică principiul conservării informaţiei nu funcţionează ca în fizică. Apoi va trebui constatat că, pentru USL, complicaţiile aduse de sosirea lui Frunzăverde depăşesc aparentele beneficii. Să o luăm sistematic.

Frunzăverde nu a fost niciodată pedelistul tipic. Nu poate fi alăturat de Ioan Oltean, Falcă sau Flutur. E mai inteligent, mai civilizat şi pare a avea încă rudimente de principii – cusur de care cei mai mulţi pedelişti s-au lecuit. Are nuanţe, e capabil de dialog civilizat, ceea ce, din nou, îl face deosebit de majoritatea foştilor colegi. În acelaşi timp trebuie notat că, la Caraş Severin, e la fel de baron local ca Flutur la Suceava, de exemplu. Iar discuţiile, justificate sau nu,  despre învârtirea banului public şi traficul de influenţă nu l-au ocolit.

Cred că stricarea lui Frunzăverde cu fostul său partid a apărut după congresul PDL, când l-a susţinut pe Vasile Blaga în alegerile pentru preşedinţia partidului. Realegerea lui Emil Boc şi mai ales felul în care aceasta a fost impusă de către Traian Băsescu, în opinia mea, a fost momentul din care Frunzăverde s-a decuplat de fostul său partid. Ar fi o greşeală să deducem că motivul l-ar fi reprezentat înaltele principii, viziunea superioară asupra politicii sau cine mai ştie ce incongruenţe de ordin doctrinar. Până la urmă Frunzăverde a fost în PD şi pe vremea când acesta era membru al Internaţionalei Socialiste, a rămas acolo şi când partidul, peste noapte, s-a cotit subit spre dreapta, dar şi când şi-a mai atârnat un „L” în coadă. Instinctul politic i-a indicat, corect în opinia mea, lui Frunzăverde, că acceptând pe mai departe formulele impuse de către Traian Băsescu, păstrându-şi pe mai departe rostul de instrument al lui Băsescu, depinzând de toanele şi năbădăile acestuia, PDL-ul va avea dificultăţi majore, iar prăbuşirea –tot mai evidentă astăzi- va fi imposibil de evitat.

Pentru PNL, respectiv USL, venirea lui Frunzăverde, aşa cum spuneam, aduce o serie de complicaţii. Probabil PNL nu avea cum refuza primirea fostului pedlist; ar fi însemnat ratarea unui foarte sonor semnal al tot mai evidentei degringolade în care se află PDL. Însă, în acelaşi timp, mai există un alt tip de semnal la care PNL şi USL ar trebui să fie extrem de atenţi, pentru că vor trebui să poată răspundă electoratului la câteva întrebări perfect justificate:

-de ce era blamabilă trădarea lui Meleşcanu, care a impus, după cum se ştie, excluderea sa din PNL, dar e prefect admisibilă „trădarea” lui Frunzăverde, care e primit în acelaşi PNL cu braţele deschise, ba i se promite şi un post de vicepreşedinte? În termenii realpolitik, sunt convins că cei de la PNL pot furniza un răspuns satisfăcător, dar sunt la fel de convins că electoratul are altfel de aşteptări, ordonate mai degrabă după acele principii atât de des invocate şi atât de rar respectate.

-în ce constă schimbarea promisă de actuala opoziţie, câtă vreme în oferta sa electorală, se regăsesc, iată, nume ale actualei puteri? Rebotezarea şi sfânta cuminecătură întru USL au ar trebui să fie argumentele care să convingă electoratul să accepte un viitor parlament cu aceleaşi nume, recolorate politic?

-în situaţia, deocamdată teoretică, dar posibilă, în care şi alţi pedelişti vor decide să primească sfânta împartăşanie şi botezul întru USL, ar trebui să ne aşteptăm ca, la toamnă, să devină votabile personaje ca Anastase, Ridzi sau Igaş, doar pentru că vor fi trecut în barca USL? Există o declaraţie a domnului Ponta care susţine că, în ipoteza lepădării de Băsescu, inclusiv Anastase e binevenită la USL.

Dincolo de problemele, insurmontabile, de ordin principial, venirea lui Frunzăverde şi posibila venire a altor pedelişti, ridică şi probleme imediate, mult mai concrete, cu care cei de la PNL, respectiv USL au a se confrunta. Adoptarea lui Frunzăverde, împreună cu cei peste 40 de primari, şi nominalizarea acestuia drept candidat al USL la preşedinţia CJ Caraş Severin înseamnă scoaterea din cursă a unui candidat PNL, PSD sau PC. Adică a unui om care a răbdat şi a aşteptat ani buni, în opoziţie. La fel şi în privinţa candidaturilor pentru cele peste 40 de primării. Şi la fel se va întâmpla şi în cazul altor sosiri. Ori asta poate naşte serioase probleme pentru partidele actualei opoziţii şi foarte serioase dificultăţi de mobilizare, mai ales la alegerile din toamnă.

Continuarea.

Facebook Comments

- A word from our sponsors -

Most Popular

14 Comments

 1. Corect. Daca in Slatina Valcov e perceput ca pedelist si sint usl-istii impotriva lui, cum sa-l voteze tot pe el daca trece la USL? Si acum, postacii de serviciu ai PDL vor spune: „Pai nu v-am spus noi ca PDL+USL= aceeasi mizerie”?

 2. Argumentul conform un USL-as care a asteptat multi ani in opozitie ca sa atace pozitia de CJ sau ceva primarie in acest caz, dupa pararea mea, pica. Si din postura de candidat PDL, Frunzaverde ar fii castigat. Nu a venit la USL ca sa isi pastreze functia. De acord cu tine ca in alte cazuri se pot imputa asemenea discutii. Dar si la primaria Slatina cred ca Valcov se realegea…din pacate astea sunt efectele legii electorale pentru primarii. Atata timp cat nu ii primesc inapoi pe F(L)UTUR, hoata anastase, parasuta Udrea, atunci sunt de acord.

 3. PS: imi cer scuze, am comentat pe blog inainte sa citesc articolul in intregime din Ghimpele unde vad ca exprimi cam aceeasi parere cu a mea.

  PS 2: cand mai apari pe la Antena?

 4. Rabbi, discuţia merită adâncită şi cele două planuri merită să fie atent separate:

  a. pe plan moral, acceptarea lui Frunzăverde e o mare porcărie. Punct. Nici Mazăre, nici Oprişan, nici Căncescu (la fel de mari baroni locali ca SF) nu pot fi o justificare. Moral, PNL s-a mânjit. Cât de tare, asta ţine de modul în care fiecare trăitor îşi trăieşte relaţia personală cu Morala.

  b. Realpoitik: o, da, este o mişcare măiastră. Unu, pentru că e (aproape) un Stalingrad al lui Băsescu (OK, poate nu Stalingrad, dar intrarea în Berlin sigur!).

  Doi, pentru că SF e „tătic” la el acasă. Decât să se bată pentru ăilalţi, mai bine pentru noi. Omu’ oricum îşi atinge scopurile personale, preferabilo e atunci să ne aducă şi nouă ceva; de exemplu, voturi.

  Trei, SF nu e singurul baron local din USL. Pe lângă Căncescu et comp, e acceptabil. Pe lângă Geoană e chiar bun; şi Geoană ne-a cerut voturile nouă, susţinătorilor PNL, pentru preşedinţie, nu pentru un CJ amărât!

  Patru, ar fi fost o tâmpenie să ratezi un aşa croşeu năucitor aplicat unui adversar încrâncenat şi golan cum e Băsescu. Da, asta aduce complicaţii locale; dar, numărând bob cu vot, SF singur pare-se că aduce la locale mai multe voturi decât toţi „catindaţii” ceilalţi la un loc. Va trebui lucrat la motivarea activului dar sunt convins că o agenţie guvernamentală, un consilier de ministru sau aşa ceva pot potoli multe voci.

  Cinci, există – chiar şi în PDL – mizerii mai mari şi mizerii mai mici. Nu-l poţi pune în aceeaşi oală pe SF cu, spre exemplu, Anastase, Oltean sau chiar Scripcaru. Puţinii acceptabili din PDL pot face saltul, d.p.d.v. realpolitik. Sper că undeva se va trage linie, totuşi (la mine acasă Căncescu şi Scripcaru sunt „dujmani” de multă vreme, pare imposibilă o coabitare).

  Astea fiind spuse, eu încă nu ştiu cum să reacţionez la mişcarea asta. Probabil viitorul apropiat o să mă lămurească.

  Sau nu…

 5. „… de ce era blamabilă trădarea lui Meleşcanu, care a impus, după cum se ştie, excluderea sa din PNL, dar e prefect admisibilă „trădarea” lui Frunzăverde,…”
  Practic tu rabbi pui problema exact asa cum a prezentat-o Boc: de ce e mai pardonabila tradarea catre Opozitie decat catre Putere ?

  Raspuns: pt. ca actuala Puterea A INCEPUT cu FURTUL parlamentarilor , primarilor si consilierilor PNL si PSD , MODIFICAND paritatea politica REZULTATA DIN ALEGERI !!! 😡 (din cate imi amintesc nici un politician USL fara vreo functie nu a fost cooptat in arcul Puterii , ci DOAR cei alesi electoral). Faptul ca actuala Opozitie preia alti politicieni reprezentativi ai Puterii , INCERCAND SA REECHILIBREZE BALANTA ELECTORALA (si nicidecum sa o dezechilibreze in favoarea ei) nu mi se pare foarte condamnabil. 🙄

  E ca si cum , dupa ce un hot ti-a furat niste lucruri de valoare , tu i-ai lua inapoi altele ca sa mai compensezi din paguba! Sigur , ai avea varianta morala sa nu-ti faci singur dreptate si sa te adresezi organelor statului pt. a te repune in drepturi ; daca esti asa de naiv sa crezi ca mai recuperezi o para chioara cu sprijinul organelor de drept , esti liber s-o faci ! Dar actuala Opozitie nu mai e chiar asa de naiva incat sa se bazeze pe corectitudinea organismelor statale si , ca atare , sa moara cu dreptatea-n-mana 🙁 ; asa ca a ales o solutie mai pragmatica , pe care eu , unul , n-o stigmatizez , atat timp CAT NU DEVINE OBICEI ! 👿

 6. 1. Sorin Frunzăverde e una, un pulifrici ca Vâlcov alta, din toate punctele de vedere. Quod licet Jovi, non licet bovi! În consecință, repetarea scenariului otova, cu orice vierme, e atât de dăunătoare încât nici măcar buimacii din USL nu cred că o pot ingurgita. Cel mult, viermișorii ăștia, ca în filmele americane, să cadă la înțelegere pentru sentințe mai blânde, închisori cu regim mai lejer etc. E valabil și pentru cei 40 – ce cifră, domnule, ce cifră – de primari. Ăia care, eventual, stăteau FOARTE bine în sondaje, dacă vor fi fiind și de-ăștia, azi, în PDL, să mai stea o vreme. Ăilalți, să pună osul pentru USL contra clemență.
  2. Chiar și Frunzverde, cât o fi el de șef mason și cât ar fi câștigat la alegerile locale, într-o guvernare USL n-ar fi mai fi avut același loc de întors – sunt destui masoni „venerabili și onorabili” și la USL. Deci, cum spuneai și tu, nu e așa mare câștigul – pe vot numărabil – pentru USL, per global.
  3. Dacă, însă, Doamne ajută! plecarea lui Frunzăverde poate însemna, cum sper din tot sufletul, IEȘIREA PDL din Parlament, eh, abia atunci orice cedare devine justificabilă.
  4. Pentru cei care nu pricep diferența între baronii USL și cei ai PDL, între plecare lui Meleșcanu și a găștii lui Oprea și cea a lui Frunzăverde le voi spune că într-un fel e să trădezi ca să ajungi la putere și într-alt fel ca să treci în opoziție, chiar și pe perioadă scurtă și să te expui, relativ – insist pe spatele „venerabil” al lui SF – furiei stăpânului dosarelor.
  5. De urat am mai ura, dar mi-i că s-o însera

 7. Rabbi, candidatul USL la CJ Caras Severin ar fi fost Marcel Vela, presedinte PNL CS, adica exact cel care a anuntat inca de ieri cooptarea lui Frunzaverde in partidul sau. Sincer, ma indoiesc ca ar fi facut o compromis atat de mare daca nu considera ca e benefic pentru judetul nostru. De ani de zile, suntem fief portocaliu, Frunzaverde e departe de a fi vreun sfant, dar nici Omul Negru pe care-l vede lumea. E un hap amar pentru noi, carasenii, dar… daca trebuie inghitit sa te scapi de molima…
  Desigur, e doar parerea mea, n-am niciun drept sa ma erijez in purtatoare de cuvant a locuitorilor judetului nostru.

 8. Raportat la candidatul care a stat si a asteptat la rand ….
  Singurul din Caras care ar fi putut sa il bata pe SF ar fi fost Marcel Vela.
  Dar daca Vela ar fi candidat la CJ, se pierdea primaria Caransebesului, respectiv orasul care merge cel mai bine (financiar) in Caras.
  Asa exista un compromis, SF la CJ si Vela primar la Caransebes.

  Pe de alta parte, negocierile PNL – SF sunt vechi, din perioada prezidentialelor trecute. Cel putin asa am auzit eu.
  Pe termen scurt, apreciez ca este o masura buna trecerea lui SF in partea cealalta.
  Pe termen lung .. am mari dubii. Nu faci altceva decat sa intaresti puterea lui SF, iar daca zvonurile despre pornirile lui egomaniacale sunt adevarate, in Caras nu o sa mai miste nimic fara acordul lui.

Leave A Reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articolul precedent
Articolul următor

More from Author

Opriți-l pe nesimțit!

Iohanetele e decis să folosească fiecare clipă rămasă din mandat(e) pentru...

Zbateri, crăcănări și vuiet

Eterna împrăștierea a chibițimii de la galerie are acum o nouă...

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu...

- A word from our sponsors -

De citit

Opriți-l pe nesimțit!

Iohanetele e decis să folosească fiecare clipă rămasă din mandat(e) pentru a îndeplini toate obiectivele propuse. Obiectivele turistice. Pentru că ghiolbanuzaurul nu-și propune și nici nu e în stare  de altceva. Și i se rupe în paișpe cu virgulă de țara asta de tolomaci. Statul român există...

Zbateri, crăcănări și vuiet

Eterna împrăștierea a chibițimii de la galerie are acum o nouă expresie: pro Israel vs. pro Palestina. Sau după caz, anti-ăia contra anti-ăilalți. Chestia de căpătâi e să urli la galeria adversă: teroriștii! Într-o parte filo-semiții de conunctură. Zgomotoși, agresivi, belicoși, răcnindu-și sprijinul, de parcă ar interesa pe...

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice formă. Din cauză că motive. Care pot fi succint rezumate într-o propoziție care începe cu: așa a vrut... Și foarte probabil voi reveni la aceeași muțeală, din motive care, de asemenea, pot fi explicate cu: așa...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu se găsește ceva. În cazul ăsta poliția oprește niște minori, care își propuseseră să fie șmecherași. Aspiranții la șmechereală aveau deja un palmares respectabil în întâlnirile cu poliția. Șmecherilă de la volan mai tupeist, dă să...

Hiperbola

Dintre nerușinările lumii de azi cea mai supărătoarea îmi pare ostentația hiperbolei. Aproape totul e amplificat indecent, exagerat, umflat până la tumefiere. Precauțiile pe care le-ar impune decența nu mai există, prudența justei evaluări nu intersează. Se grăiește răstit și se răspunde răcnit. Totul (sau aproape totul)...

Greva celor care…

Înainte de a discuta despre greva cadrelor didactice, despre solicitările lor, e bine să aruncă, repede, o privire peste ceea ce este astăzi sistemul de învățământ. E ceva mai mult decât o simplă punere în context. Prima constatare, obligatorie, de neocolit, este că, de fapt, nu mai putem...

Alegeri în Turcia

Miza alegerilor prezidențiale din Turcia, din perspectivă geopolitică, nu are cum fi subestimată. Analiștii de ocazie vorbesc despre o confruntare dintre blocul ultra-conservator, condus de Erdogan, și mișcarea reformatoare care l-ar avea în frunte pe Kilicdaroglu. Alții vorbesc despre o competiție între suveranism și globalism. Nu lipsesc...

Din târtița presei

Acum 10-12 ani, pe când acest blog începea să capete formă, îmi plăcea să fac un soi de "revistă a presei". Pe atunci mai aveam ceva ce semăna, vag, cu presa. Încă era ofițerime pe-acolo. Acum doar tablagii. Nu știu dacă am să încep iar să cern știrile,...

Epistoleții și lumea cea nouă

Epistolele publice, dincolo de intenția formal declarată, au devenit autentice exersări ale unui narcisism inargumentabil. Nu servesc unei cauze, deși, tot formal, întotdeauna e identificată una. Cauza proclamată e doar urzeala străvezie pe care se țes piesagiile vanității la izvor, răpiri din uitare și vânări de atenție....

Bombardistan

Ca un vrednic cetățean al secolului XXșiunu îmi molfăi revolta pe Facebook, în țarcul special amenajat, sub bolta cocoșată a regulilor comunității. Orice altă formă de revoltă ar presupune o ieșire din lene și trecerea în alt țarc, unul mult mai aproape de abator. Constanța. E orașul: în...

Nesimțitul

Domnul Iohannis e un nesimțit. Nu e nimic insultător în această afirmație, e o simplă constatare tehnică, rece. Unii sunt blonzi, înalți sau pistruiați - domnul Iohannis e nesimțit. Suspectat, pe nedrept, de cinism, în unele situații, de lipsă de empatie, în altele, ori de lipsă de...

Versiunea neoficială

Imaginea corectă a ce se întâmplă azi în lume nu poate fi obținută consumând știri din sursele oficiale. Prea multă propagandă. Canalele pretins alternative sunt dominate de irațională isterie și fabulații. Singura șansă e un conspect lucid al informațiilor și un minim efort de corelare. Deci: În anii...