Un proiect de lege, iniţiat de foştii pedelişti Ciuhodaru şi Mircia Giurgiu, a fost aprobat de către Senat, prin procedura aprobării tacite. Conform proiectului, cei care nu se prezintă la vot ar urma să fie sancţionaţi, la prima abatere, cu o amendă de 1000 de lei, urmând ca sancţiunea să devină mai severă la următoarele abateri. Mai multe detalii găsiţi aici.
Proiectul este – mai e nevoie să o spun?- o imbecilitate. O astfel de prevedere nu are cum supravieţui dacă va fi constestată la Curtea Constituţională. Având în vedere cine sunt iniţiatorii proiectului, nici nu avea cum fi altceva decât o imbecilitate. Totuşi, ideea votului obligatoriu i-a chinuit de-a lungul timpului pe mulţi politicieni, nu doar pe cei doi dobitoci. Discuţia pe acest subiect s-a tot purtat – deşi nu prea e mare lucru de discutat.
Primul lucru care trebuie spus este că imbecilitatea asta îşi propune, nici mai mult, nici mai puţin, transformarea unui drept într-o obligaţie, ceea ce este aberant. Într-o democraţie ( chiar una alandala, ca a noastră) votul este un drept, pe care doar cetăţeanul poate decide dacă şi cum şi-l exprimă. Dreptul cetăţeanului de a alege poate fi exprimat inclusiv prin abţinerea de la vot. Este şi aceasta o opţiune, pe care nicio lege nu i-o poate interzice. Politicianul poate lipsi de la vot, poate vota la două cartele. Cetăţeanul, conform proiectului de lege, este obligat să se prezinte la vot. De ce? Pentru că asta i-ar aduce – în viziunea iniţiatorilor- un spor de legitimitate, absolut nemeritat, politicianului.
Absenţa de la vot poate fi o formă de indolenţă, dar şi expresia protestului civic. Personal m-am plictisit de explicat şi răs-explicat de ce am optat, nu o dată, pentru absenţa de la vot. Nu am să reiau această discuţie. Există în arhiva blogului suficient material pe acest subiect. Cred că ar trebui aspru sancţionat votul cu sacoşa, votul multiplu sau votul cu autobuzul. Dar în niciun caz nu îl poţi sancţiona pe cel care, neprezentându-se la vot, alege să spună: m-am săturat de voi toţi! Până la urmă este vorba de scârbă. Şi nu poţi interzice nimănui dreptul la scârbă. În fine, chiar nu vreau să reiau discuţia; iar o să aud despre mersul la vot pentru a-ţi anula votul ( ceea ce mi se pare o tâmpenie) şi alte aiureli.
Conform propunerii de modificare a Constituţiei, iniţiate de Băsescu şi îmbrăţişată prosteşte de către cei din opoziţie, Parlamentul ar trebui redus la 300 de membri şi o singură cameră. Evident, numărul de 300 de parlamentari e absolut arbitrar, nu are nicio raţiune în spatele său. Dar în trompeta electorală – singura care îl interesa pe Băsescu- suna bine, rotund. Dacă acest demers era împlinit, astăzi proiectul lui Ciuhodaru era lege. Aşa există încă speranţa că în Camera Deputaţilor tâmpenia asta va fi trimisă unde îi e locul. Imaginaţi-vă, totuşi, că aveam un Parlament unicameral. O astfel de porcărie devenea lege. Şi asemeni ei ne puteam trezi cu o serie de alte idioţenii parcurgând acelaşi traseu.
Şi acum, unind cele două subiecte, pot anunţa că mă voi prezenta la vot, la momentul referendumului pentru modificare Constituţiei. Pentru a vota împotrivă. La votul pentru alegerea primarului nu ştiu dacă merg. Să aleg între Mazăre şi un pedelist? Mă mai gândesc.
Mi-am spus și eu că avem noroc pentru cele două camere disfuncționale din parlament.
Mi-am spus și eu că încă avem noroc cu cele două camere disfuncționale din parlament.
Echipa Cihuodaru&Giurgiu sint buni de trimes la Socola ,astea ca sa ii bage lumea in seama sint in stare sa declanseze un razboi nuclear ,mai grav ca cei din jurul lor nu au ce sa faca decit sa se joace cu puta in tarina in loc sa ii interneze !!!!.
Bullshit. Un parlament unicameral are alt traseu legislativ, comisiile practic joaca rolul celei de-a doua camere, basca un parlament decent vine cu un sistem intreg de checks&balances dintre care in Ro aparent numai CC exista (nu comentez din ce japite a fost compusa, in domniile lui AN si TB). E ultra simplist sa implici ca daca nu avea parlamentul a doua camera, 1,2 sau x imbecilitati ar fi fost promulgate. Marturie sta activitatea legislativa din ultimele doua decenii. De chestia cu obligativitatea votului, hm, pai pare sa mearga pentru australieni. Din nou, cu jde nuante, gen opportunistic enforcement (adica nu te salta din pat daca ai fost mahmur si n-ai mers la vot). Oricum, ideea e ca in Ro poti sa implementezi si mama aranjamentelor legislative, de guvernare, de administratie etc. la modul asta, bucata cu bucata, nu asta e calea.
erata – … imbecilitati N-AR fi fost promulgate…
Ce fumezi?
Vreau și io!!! Pare foarte psihedelic și de mult n-am mai visat elefanți mov 🙂
o nelamurire: „Dacă acest demers era împlinit (parlament unicameral cu 300 de oameni), astăzi proiectul lui Ciuhodaru era lege.” de ce?
în rest, daca niste boi au de gand sa ma oblige sa merg sa-i votez, exact asa voi face: ma voi duce si voi pune stampila pe toti
Daca citeai postarea, vedeai ca propunerea a trecut de Senat prin aprobare tacita; ramane posibilitatea ca aceasta aberatie(de lege zic), sa fie stopata la Camera Deputatilor…
Eu sunt de-acord, cu o conditie: si ei sa creasca PIB-ul cu min. 5% de la an la an. Daca nu, puscarie 5 ani pentru toti cei cu functii publice de conducere si confiscarea a 90% din avere. La pachet, sortati pe sexe ca sa nu se reproduca!
Dar mai am o problema: de ce in democratie 1 vot de analfabet = 1 vot om decent mobilat intelectual si moral?!?
Hai să mă exprim cât de grobian pot la ora asta, cand e la modă cu ”Hai să fim mai buni” : îi invit pe ce doi parlamentari să mă umfle, adică să-mi sufle în șupapă și apoi să mă fugărească prin Spania să le dau. Votul.
Constat ca nu ati prins avantajul acestei legi. S-ar putea prezenta lumea , in procentul stabilit, mai nou, la referendumul pentru suspendarea lui basescu. Nu ar fi frumos?!
Acu, ca punct negativ este faptul ca toti neprezentatii vor putea fi trecuti in interesul celui de la putere.
Tin minte ca acu” mai bine de 22 de ani „votam” tot din obligatie !! Acum iar….mai lipseste candidatura unica,ha ha !!!TEMBELII mai sus mentionati care initiaza asemenea proiecte de legi ar trebuii sa mai treaca pe la scoala unde ma tem ca si colegii lor din clasa a 1 a stiu diferenta dintre un DREPT si o OBLIGATIE !!! Partea proasta din toata tevatura asta e ca mai sunt multi NAIVI care cred ca votul obligatoriu ne poate scapa de clasa politica actuala si naravurile ei!!!Pacat de cei 22 de ani trecuti ca multi n-au invatat nimic !!!!Pacat,mare pacat !!
[…] “Absența de la vot poate fi o formă de indolență, dar și expresia protestului civic.” – Moshe & Mordechai […]
Fascinant. Sunt pregătit să plătesc 2000 ron (cam 500 EUR), chiar și mai mult și să pierd dreptul de vot. Să-mi ia și cetățenia. Să se șteargă cu ele la fund. Eu nu sunt votant, sunt Vladimir Chira. Eu nu sunt cetătean al vreunei țări, sunt om. Toți suntem oameni, dar spălarea asta pe creier (eu sunt cetățean al … și mândru de asta încă funcționează de minune, în detrimentul unor valori mult mai înalte decât o bucată de pânză colorată și o emblemă, dar în favorea unor stăpânilor.