Începem cu vestea bună: aşa cum spuneam şi aseară, m-a bucurat să descopăr că Victor Ponta pare sa îşi fi păstrat atât umorul cât şi deschiderea către dialog. Asta a fost vestea bună. Am ascultat, tot aseară, cu oarecare perplexitate, explicaţia domnului Ponta, legată de modificarea structurii guvernului, mai exact spargerea vremelnică a Ministerului Administraţiei şi Internelor, doar pentru a se acomoda cu programul domnului Dragnea, care momentan are altă ocupaţiune.
Fără a insista prea mult, încerc o rapidă evaluare a listei, mai exact a numelor care alcătuiesc lista. Pentru fiecare nume am încercat să evaluez şi cota de încredere pe care sunt dispus să i-o acord celui nominalizat, pe o scară de la 1 la 10. Unde 1o e maximum. Fireşte, o astfel de evaluare este prin excelenţă subiectivă. Repet, este o evaluare subiectivă şi nicidecum o judecată de valoare- ca să nu avem discuţii.
Ministrul finanţelor – Florin Georgescu – 8
Georgescu este, fără îndoială, un finanţist redutabil. Probabil cea mai solidă prezenţă din viitorul guvern Ponta. Hârşâit în negocierile cu FMI, fost ministru al finanţelor în Guvernul Văcăroiu, extrem de bine pregătit şi cu o excelentă experienţă, Georgescu poate fi omul cheie al viitorului guvern, cel care poate stăvili elanul de generozitate electorală al unor miniştri. Georgescu este, probabil, una dintre cele mai bune opţiuni posibile.
Ministrul Afacerilor Externe – Andrei Marga – 7
Nu ştiu câtă experienţă are profesorul Andrei Marga în materie de politică externă, dar cred că eleganţa, ţinuta sa intelectuală, rigoarea, pot fi argumente importante pentru ca domnia sa să funcţioneze ca un bun ministru de externe.
Ministru Agriculturii – Daniel Constantin – 7
Daniel Constantin este absolvent de agronomie şi este un om curat. Atipic pentru un politician, vorbeşte puţin şi este extrem de cumpătat. Va avea de condus un minister extrem de greu, cu mari probleme. Cred că poate fi un bun ministru al agriculturii.
Ministrul Economiei – Daniel Chiţoiu – 5
Ştiu foarte puţine despre cel nominalizat pentru ministerul economiei, iar ceea ce ştiu nu-mi oferă motive de mare încredere. Fost şef pe la ANAF, soţia în Comisia de supraveghere a asigurărilor etc. Rămâne să vedem.
Ministru de Interne – Ioan Rus – 3
Despre Rus s-a spus de multe ori că a fost un foarte bun ministru de interne, dar nu am aflat niciodată pe ce se sprijină această afirmaţie, pe care aş putea fi dispus să o accept. Încrederea foarte scăzută pe care o am în el e uşor de explicat: ştiu ce reprezintă Ioan Rus. Cum spuneam, e o evaluare subiectivă.
Ministrul Apărării Naţionale- Corneliu Dobriţoiu – 4
Ca şi în cazul locotenentului protestatar, am rezerve când e vorba de militari gureşi prin tocşouri, mai ales când e vorba de generali, fie ei şi în rezervă, trecuţi în politică. Nu îmi inspiră nicio încredere, îmi pare mediocru şi excesiv de zgomotos. De urmărit.
Ministru Justiţiei – Titus Corlăţean – 6
Corlăţean reprezintă prototipul băiatului bun ( ca şi Daniel Constantin), despre care nu poţi spune nimic de rău. Jurist prin formaţie, destul de vechi în politică, a reuşit să îşi păstreze reputaţia de om curat şi serios. Poate fi un bun ministru.
Ministrul Muncii – Mariana Câmpeanu – 4
Nu-mi place. Gălăgioasă, acră, caţă. Se bucură de reputaţie de „bun profesionist”, pentru că a ocupat portofoliul în ultimele zile ale guvernului Tăriceanu. La PSD exista o soluţie infinit mai bună: Dan Mircea Popescu. Va avea de gestionat un minister extrem de complicat. Vom vedea.
Ministru Educaţiei – Corina Dumitrescu – 1
Mi se pare din start greşită ideea de a bune un fabricant de diplome la ministerul Educaţiei. Cu atât mai mult un personaj de această factură. Se află în proces cu ministerul pe care urmează să-l conducă şi e avidă după funcţii în comitete şi comiţii. Cel mai dubios personaj de pe lista lui Ponta.
Ministrul Transporturilor – Ovidiu Silaghi – 3
Încă îmi amintesc scandalurile legate de numele său, în perioada în care era ministru pentru întreprinderi mici și mijlocii, comerț, turism și profesii liberale, în guvernul Tăriceanu. Personal am dificultăţi în a înţelege nominalizările făcute de liberali.
Ministrul Sănătăţii- Vasile Cepoi – 2
Aici sunt de acord cu CTP: nominalizarea lui este o palmă data protestatarilor din Piaţa Universităţii. Nu cred că s-a uitat rolul său în „scandalul Arafat”. Nu reuşesc să înţeleg această nominalizare.
Ministrul Culturii – Mircea Diaconu – 7
Nu am ce comenta.
Ministrul dezvoltării regionale şi turismului- Eduard Hellvig – 6
Mă mulţumesc să spun ca poate fi o alegere bună.
Ministrul Comunicaţiilor- Dan Nica – 6
Îmi e antipatic, dar a fost un foarte bun ministru de resort în guvernul Năstase.
Ministrul Administraţiei – Victor Paul Dobre- 5
Nu am de comentat.
Ministrul Afacerilor Europene – Leonard Orban – 5
Orban e o veşnică speranţă. Un perpetuu candidat la mari surprize. E un om agreabil, civilizat şi neimplicat în vreun scandal, dar încă nu am înţeles unde se află sediul competenţelor sale.
Pentru restul numelor din listă, Pop, Isar şi Duşa, am aceeaşi cotă de încredere: 4. Pentru Victor Alistar… 1- şi în cazul lui opinia mea converge cu cea a lui CTP.
Asta e.
Subiectiv sau nu, aceasta echipa nu prea are nota de trecere…
Ai dreptate, echipele Boc şi Ungureanu îi dădeau clasă. Udrea, Igaş, Botiş, Ialomiţianu,
BordureanuVideanu, Flutur, Boghicevici,generalul izmenelorOprea… ei, ce vremuri de aur…Esti nostalgic, baiatu’…
Mai mult de jumătate sunt repetenţi :lol:. Bine că nu te-ai făcut profesor, ar fi fost vai şi amar de bieţii elevi.
Pentru că-s băiat bun, eu le mai acord tuturor câte un punct, exceptându-i pe Ioan Rus, Corina Dumitrescu şi Vasile Cepoi. Iar lui Ponta şi Antonescu, pentru întreaga listă, le dau câte un 6. Sau hai, treacă de la mine, 6,5, ca să aibă împreună 13 😆
Nu sunt note. Ar fi o prostie să dau note înainte de a-i vedea investiţi. E legat de încredere, cum am explicat.
Dan Nica nu… Pe mina lui a „muscat” Siveco pe vremuri contracte foarte grase, de zeci de milioane de dolari (anii 2003-2004), pe la toate ministerele, pe questii care nici astazi nu functioneaza corect. Laissons…
In privinta Gen. Dobritoiu, pensionar, deci are tot dreptul sa intre in politica, te inseli si ai sa vezi acest lucru.
Sigur că are tot dreptul. Dreptul ăsta nu li l-am contestat nici unora ca Potârcă, Becali, Irinel Columbeanu…. sau alţi caraghioşi.
Rabbi, fiind vorba de increderea TA, nu am cum comenta. Eu nu uit, insa, ca e vorba de un guvern de 6 luni care are nevoie de „carlige” pentru shulfele care (inca) parlamenteaza (UNPR) sau conduc de facto institutii (Basea). Asa ca o cutra veninoasa unsa cu toate alifiile cum e Rus probabil ca are rolul ei (de exemplu, de alinat niste nelinisti existentiale). In fond, sustinerea parlamentara proprie e subtire, cam cat a ungureanului daca stai sa te gandesti, asa ca un pic de curvasareala probabil ca tine guvernul Ponta in picioare. Dupa noiembrie se schimba calimera; acum, insa…
Prietene, ne ştim de atâta vreme aşa că … zău nu pricep. De ce crezi că tocmai acum ar fi început să mă intereseze sau ar fi trebuit să înceapă să mă interseze socotelile lor cele politicheşti, strategiile, cârdăşiile şi şmecheriile de genul ăsta? Dacă vrem să facem analiză politică lejeră sau conversaţie despre politichie, în genere, fie. Dar de data asta îmi dădeam şi eu, cetăţean pârlit, cu părerea despre cine sunt ăia care vor prăpădi banii mei. Atât.
Rabbi, no, diferenta de personalitate, viziune si perspectiva (sic!). Eu m-am obisnuit sa consider si circumstantele, pentru ca acestea imi modifica perceptia. De exemplu, in privinta lui Rus as fi de acord cu tine asa, in valoare absoluta; dar, in circumstantele actuale, increderea mea in acest domn se apropie vertiginos de 10. Stiu ce poate, stiu ce e si ce a facut, asa ca am incredere deplina ca n-o sa-mi placa deloc, dar deloc. Asa ca increderea mea in capacitatea lui de a ma dezamagi si enerva simultam este de-pli-na!
[end sarcasm]
Uof, mai Rabbi mai…
Rabbi, ma lasa nervii cu WordPressu’ asta. Tu l-ai setat sa ceara autentificarea pentru a comenta, sau l-au apucat damblalele de unul singur??
Nu. N-am nicio vină. Am primit multe plângeri. Încă o „îmbunătăţire” de la wordpress.
Nu ai incredere de 9 ,10 sa nu ma spui nici eu ,asta este .A cred ca nu ai de unde sa sti doamna Cinpeanu merita un pic mai multa incredere .
1).Este din bransa ,sefa casei de pensii sector 4 cind sa lansat.,in 2000 erau sa o bage in gard cu recalcularea pensiilor si a invatat .
2).Stie ca timpenia cu recuperare banilor de pensionari depinde in mare masura de IT-ul casei de pensii ,a spus la tv dar nu crede nimeni bat cimpii cu solutii politice .Daca este ministru poate ,poate.
In colo sa nu ajute cel de sus ca nu avem alta nadejde !!. 🙄
Arafat a fost intrebat si a zis ca nu vrea, Bacalbasa candideaza la CJ galati…Florian Popa…nu stiu (dar se spune ca ar fii implicat in ceva scandaluri)…Eugen Nicolaescu sau Banicioiu…? Cepoi pare a fii solutia de compromis/avarie…
Nu ne formalizăm cu ortografia aşa că te întreb simplu: Bacalbaşa şi ăilalţi trei citaţi de tine ar fi tot ce poate visa naţia pentru Ministerul Sănătăţii?
In afara de Oprescu si Arafat eu personal nu cunosc pe nimeni de care as fii mandru la Sanatate :-?? Ma rog…ar fii cineva, dar nu s-ar baga in politica nici in ruptul capului :))
http://www.jurnalul.ro/observator/ponta-georgescu-majorari-salarii-pensii-611599.htm uite ce spun ,se joaca !!!
Marga, zic eu, o sa iasa de un 5 maxim. La externe e ca la servicii si la militie, te mananca șulfele cât ai clipi. E o fire comoda – ca mai toți universitarii, boema, o sa faca turism. sa nu ziceti ca nu v-am zis. si are un minister foarte important pentru alegeri, trebuie curatat urgent de pdl-istii trimisi la misiuni sa fure voturile. Externele au fost cheia realegerii lui Base, tot pe ele se bazeaza – inca si acum. Dacă incep astia sa-i fixeze intalniri prin burchina fasso si-l tin ocupat, o sa goleasca nea Stere al tău misiunile. Cred ca, daca tot era musai sa fie la externe, era mai potrivit dupa ce trecea iuresul.
De acord cu Dan Mircea Popescu, care putea face o treaba excelenta in mai multe ministere, nu numai la munca.
Regretabilă și absenta lui Iulian Iancu, de exemplu. Și, s-o spun pe-a dreapta, pur si simplu eu nu cred ca liberalii au oameni sa conduca prea multe ministere decent, macar, nu foarte bine. Mie nu-mi prea vin in minte, poate or fi, nu neg, dar nu ii știu sa nu mi-i amintesc.
Doamna de la Educație… aici nu e de discutat, surprizele placute le consider excluse, va ieși cu nota 1, sper ca repede de tot. N-am identificat (pentru că nu am căutat deloc) dacă e pe post de liberal sau de psd – pc sigur nu – dar pnl-ul in avea pe Marga, cel puțin, iar PSD-ul… hehe, Atanasiu, Andronescu, la prima strigare. Am înțeles că unii se păstreaza pentru mandatul postelectoral. Nu am prins manevra, adică astia pleaca toți în noiembrie? Cred că nu.
Explicația lui Ponta cu separarea ministerelor e aiuritoare, dar separarea în sine nu e așa aberantă, Ministerul, așa cum e acum, îmi dă impresia de stat politienesc – ca damf, ca simbolistică. Adică de ce administrația și miliția laolaltă?
La MAE, suntem în acord, Marga va avea viaţă complicată. Om vedea.
Am omis-o pe Rovana Plumb, la Ministerul mediului. Bine am făcut.
Da ces cu notele astea asa de negative. Nai putut sa dai macar un +1 la vrunu din guvern?
🙂 Pune si tu plus in loc de minus …
Pai cum sa pun mey ca nus notele mele eu daca as da note leas da la toti macar cinci casa treaca clasa. Da cu pozitiv nucu negativ casa nu treci clasa daca e mai mic decat patru. Parerea mea.
In mare, chiar daca probabil notele mele ar diferi putin, sunt de acord cu ce ai spus, iar „Parasutatii” de la Educatie si Sanatate imi par si mie cele mai dubioase alegeri. Mai e si ioan Rus, un ins arogant peste masura, uns cu multe alifii si mereu urmarind ceva… N-am inteles nici de ce s-a agatat Ponta de Alistar. Pot spune mult mai sigur pe cine mi-as fi dorit eu in guvern: Iulian Iancu, Tariceanu, Renate Weber, Liviu Voinea sunt cativa dintre ei 🙂 Stiu, lupte, baroni etc. And I say Romania is my country 😀
Tăriceanu mă îndoiesc că ar fi acceptat să fie ministru sub (pardon, scuzaţi!) Ponta. În rest, văd că noi repetăm cu toţii cam aceleaşi nume. Şi la ce ne foloseşte?
Ponta ca… Ponta (adica Sarbu), dar intrebarea ce se pune, dupa mine, e: Tariceanu e incantat sa fie ministru intr-un viitor guvern supervizat de Antonescu de la Cotroceni? Adica tu crezi ca nenea Crin va sta cuminte-acolo, facand politica externa si mediind intre apa minerala si apa plata pe la simpozioane?…
Adică eu nu cred că Antonescu va ajunge la Cotroceni în veacul vecilor. Din varii motive.
@Mordechai: Pariu ca va fi prezident ? Daca base’ a fost, oricibe poate fi. Dixit !
Eu am o mică nedumerire. Cum de Ministrul de Finanţe dintr-unul dintre cele mai slabe guverne post-decembriste ţi se pare cel mai capabil om din actualul Guvern?
BRAVO Rabbi pentru nota de la Educatie!!!