Mineral, vitejii mei

Dacă nu mă prea întâlnesc cu alcoolul, sunt în schimb un mare fiţos în materie de apă minerală. În genere carbogazoasă.  A, dacă tot am atins subiectul, deschid o paranteză.

Dacă sunt la vreo crâşmă ori la buticul din colţ şi cer o apă minerală, în mod automat primesc o apă minerală carbogazoasă. Apa minerală necarbogazoasă e “plată”. Dacă încerc să fac pe eruditul, nu ajung nicăieri. Absolut niciodată nu mi s-a întâmplat să cer o apă minerală carbogazoasă şi să mă fac înţeles; de fiecare dată urmează privirea perplexată şi solicitarea de clarificări: “Deci minerală sau plată?”. Nu o să mă apuc să fac pe eruditul, să le explic micuţilor mendeleevi că pişcătura de pe limbă n-are treabă cu mineralele din apă, carbonul nu e mineral, nici dioxidul de carbon. Nici măcar când dau cu limba pe baterie, pişcătura n-are treabă cu mineralele. Dar pentru a mă face înţeles, asta e, vorbesc în cod: minerală -carbogazoasă, plată-necarbogazoasă.

Revenind, spuneam că sunt un împătimit băutor de apă minerală. De preferinţă Borsec. În drumurile mele m-am hidratat cu tot felul de sifoane botezate “apă minerală”, tot felul de haşdoiouri cu etichete colorate, care se prezentau ca fiind apa zeilor, grozăvii pentru sănătate şi delir pentru maţe. Nţ! Borsec, tati. Borviz. Cu asta s-a înţeles Mordechai cel mai bine. Am dat peste ea şi prin străinătăţi şi bine mi-a prins. Recunosc, asta de la sticlă nu prea seamănă cu aia băută direct de la ţuţuroi, acolo, în Borsec, dar nici nu-mi imaginez că izvorul ăla are debitul necesar pentru a umple câte sticle vor să vândă ăia de la Romaqua.

Am intrat pe un site dedicat apelor minerale şi m-am bucurat să văd că apa mea preferată e pe locul patru în lume, conform votului consumatorilor. Pe urmă m-am liniştit. Pe locul doi era “Dorna“, sifonul îmbuteliat de Coca- Cola. Iar pe primul loc “Topo Chico”, din Mexic. Serios clasament. Pe urmă am fost pe pagina dedicată Borsecului şi m-am prins că iar ne îngrămădim, noi românii, să votăm în neştire, de câte zece ori, ca la iorovizion, imaginându-ne că păcălim pe nu ştiu cine.

Bine. Ne îndârjim, ne scremem şi-i batem pe mexicani, scoatem apele noastre minerale pe primele locuri, pe un site obscur. Şi? Uite aşa am mai votat noi şi altă-dată, cu ambasada din Paris. Şi ce bine ne-a prins.

 

4 thoughts on “Mineral, vitejii mei”

  1. la crasme cer fie apa cu bulbuci, fie apa fara bulbuci, sa priceapa onor ospatarul din prima ce vreau. si mai nou pe langa borsec beau si aqua carpatica, daca se poate forte, cu capac rosu, mmmm….

  2. pune alaturi si biborteni si poiana negri desi ma indoiesc ca se mai imbuteliaza fiindca in orasul meu nu le-am mai vazut

COMENTEZI?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.