Să mai demitizăm puţin

Grozăvia aşezată pe treptele de la intrarea în Muzeul Naţional de Istorie rămâne acolo. Criticile, obiecţiile, nemulţumirile nu interesează pe nimeni. La noi se funcţionează, în continuare, pe principiul “las’ că ştiu eu mai bine ca voi”. E drept şi că bună parte din criticile aduse sunt tâmpite, ţâşnite dintre cutele unei pudibonderii neroade.  Când am şarjat pe acest subiect, nu m-au ocolit nici pe mine nătângii care au citit doar despre puţă, din tot ce am spus. Nu reiau cele spuse în finalul acelui articol ( pe care mulţi nu s-au mai obosit să-l citească).  Am să spun atât: chestia aşezată pe scările muzeului nu este un monument dedicat împăratului Traian, ci o statuie în care e luat la mişto. Asta e tot.

Dacă ţinem cu orice preţ să regândim arta monumentală în aceşti parametri, atunci am şi eu câteva propuneri. De ce să nu mai adăugăm câteva statui, cu acelaşi autor şi în aceeaşi manieră? De exemplu:

– O statuie cu Ştefan cel Mare, în slip, făcând flotări, amplasată lângă şaormăria de la Piaţa Romană;

– Mihai Viteazu în costum de ninja, jucând biliard, pe scările de la intrarea în pasajul de la Universitate;

– Vlad Ţepeş- înfăşurat doar într-un prosop, tăindu-şi unghiile;

– Mircea cel Bătrân, în costum de Elvis, într-un număr de break-dance, în lift la mall;

– Dimitrie Cantemir, în costumul lui Mao, cu o paletă de ping-pong în mână, la semaforul de pe Batiştei;

– Alexandru Ioan Cuza, tăind o găină, în parcare la Penny Market;

– Carol I, în şort şi tricou al naţionalei cu numele lui Hagi pe spate, la pompă la benzinărie, în timp ce îşi face plinul.

Să demitizăm puţin, bre. Să mai urbanizăm şi noi istoria, dacă tot am început.

19 thoughts on “Să mai demitizăm puţin”

 1. Bine zis. A face misto de statuie nu este un misto de imparatul cu pricina, ci de idiotii care au tocat bani in modul asta mizerabil. In general e o bataie de joc fara margini, vezi “statuia” lui Coposu, maslina si restul. Daca nu mai avem artisti in tara, sa aducem de afara, nu sa facem lectii de anatomie in aer liber sau chestii cu care poti speria copii.

 2. Nu mi se pare că cei care au comentat organul Imperatorului se refereau la altceva decât la batjocura cu care e tratat.

 3. Si voi aveti dreptate.Dar cine ne baga in seama?
  N-ar fi buna si una cu Brincoveanu,in sort si slapi,facind mici?

 4. De ce sa ne gindim numai la trecut ,marile realizari care ne asteapta nu trebuiesc prefigurate de exemplu “Romanul infratit cu maidanezul” ,este in trend pe toti ne intereseaza ,asta mai avem de rezolvat in Bucale !!!. 🙄

 5. Statuia e o variatiune pe o tema data, are “frati” in aceeasi idee la Roma si Sevilla. Ideea ii apartine unui sculptor roman, Vasile Gorduz, care a realizat celelalte doua statui, aceasta fiind terminata, daca am inteles bine, de un elev al lui. Nu-mi place ideea, nu-mi place statuia, si cred ca simbolurile istoriei n-ar trebui sa ajunga legende urbane, demne de comentarii deocheate pe dupa blocuri. Da’ ce sa zic, daca tot alunecam accelerat spre “Idiocracy”, probabil ca si bagatelizarea unor simboluri face parte dintre lucrurile care chiar trebuie sa se intimple…

 6. Cu acelasi autor e mai complicat putin, pentru ca a murit in 2008. Altfel, va trebui sa ne gandim la un “nume” popular pentru “capodopera”. Avem, ca si repere bucurestene, “la coada calului” sau “la femeia ruginita/de arama”. Cum o sa-i zicem asteia: “la puta lu’ Traian” sau “la maidanezu’ cu fular”?

 7. Excesul de simbolistica ,si sa-mi fie scuzata zisa ,dea dreptul idioata si meschina.Figura Marelui Imparat semanand cu un taran cooperator,cu lipsa dentitiei,nenorocita lupoaica si toate celelalte ,supara.Asta nu-i o sculptura de arta ci o lucrare proasta.si fara har.Ganditorul lui Rodin si lucrarile lui erotice n-ar fi starnit alceva decat admiratie si respect ,indiferent ca n-au nimic pe ei .(SIC).Pacat de bani,si o intrebare.Cine-si permite sa etaleze o lucrare fara acceptul oficial a unei comisii de specialitate.Sau te pomenesti ca a trecut o asemenea comisie, ca ar fi de-a-dreptul de plans.

 8. Cei cu demilitarizarea asta ca nu toti a fost militari. De exemplu Dimitire Candemir a scris nu stiu ce fel de carte ca numai tin minte titlu la ea de trebuia sa citim la romanan tra saptea. Nu poti sa demilitarizezi pe unu care na fost la armata parerea mea.

 9. Nu e rea critica. Traian nu s-ar fi gandit sa-i dezbrace pe daci. Ma rog, viziunea artistului e chestiune de libertate. Problema e ca viziunea ni se impune abuziv. Trebuie sa-l ocolesti, sa-l vezi, sa-l intrebi de sanatate, ca doar treci chiar pe langa el. Pe noi ne intreaba cineva daca vrem sa achitam viziunea abuziva a artistului? Ca eu cred ca ar trebui sa mai fie cineva cu bun-gust, bun-simt si expertiza pe aici, care sa aiba un cuvant greu de spus cand se aproba plasari de statui pe spatiul public si din banii nostri. Poate si-o cumpara Becali pentru curtea din spate si scapam de penibil.

  P.S.: stai bine (sau prost?) cu i-urile 🙂

  1. Merci de atenţionare. Nu reuşesc să închid auto-corect-ul şi mă mai bagă în rahat. Sau, mai simplu, rămâi convinsă că-s agramat.

COMENTEZI?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.