AcasăUncategorizedUSL la putere -...

USL la putere – vulnerabilităţi

După obţinerea votului de investitură ( am să explic cu altă ocazie de ce mă încăpăţânez să folosesc „investitură” şi nu”învestitură”, deşi cea din urmă este forma impusă de norme) şi depunerea jurământului, de către membrii cabinetului Ponta, USL se află oficial la putere. Cred că este pentru prima dată, în 22 de ani, când avem o schimbare de putere ( nu doar de premier) care nu survine în urma votului popular.

În următoarele şase luni, USL va trebui să funcţioneze ca alianţă de guvernare, încercând să asigure o bună administrare a afacerilor publice, dar concomitent străduindu-se să îşi conserve şansele de a câştiga cu un scor liniştitor alegerile din toamnă. Intrarea la guvernare acum, în actualele condiţii, este un act temerar care poate complica eventualele calcule electorale. Presupun ca strategii USL au început deja să evalueze riscurile şi vulnerabilităţile pentru USL, în noua postură. O astfel de sumară evaluare îmi propun să fac şi eu în cele ce urmează.

a) Demobilizarea electoratului

Chiar în condiţiile unei guvernări fără cusur în următoarele şase luni ( asta poate funcţiona doar în regim de prezumţie), la alegerile din toamnă există riscul ca o parte semnificativă a ceea ce ar reprezenta acum electoratul USL să îşi piardă interesul pentru vot. Mecanica votului negativ nu mai funcţionează, votul bazat pe resentimente este mult mai dificil de capitalizat.  În cazul (perfect posibil) apariţiei defecţiunilor în actul de guvernare este posibil ca demobilizarea electoratului să se amplifice, trecând dincolo de zona de vot negativ.

Ceea ce poate motiva votul negativ, pe mai departe, ar fi o conduită obstrucţionistă a lui Traian Băsescu. Ori Băsescu pare a fi înţeles perfect noile reguli ale jocului şi foarte probabil nu va interveni decât atunci când va fi convins că poate lovi decisiv. Este evident deja, din noua atitudine a Preşedintelui, că jocul său ţine seama de asta şi foarte probabil va încerca să evite reactivarea resentimentelor convertibile în voturi pentru USL.

 

b) Descurajarea electoratului

Această vulnerabilitate nu mai priveşte electoratul resentimentar, construit pe logica votului negativ. Aici discutăm despre electoratul relativ stabil, aşezat, cu opţiuni clare, cu o ideologie vag conturată.  Există deja, pe acest palier, nemulţumiri legate de alianţa dintre PNL-PC, alianţă de centru-dreapta, şi PSD, partid de stânga. Nemulţumirile acestea au putut fi mai uşor survolate câtă vreme exista în faţă inamicul comun: puterea. În noua situaţie, aceste nemulţumiri se pot manifesta din nou. Există o sumă de abordări care separă alegătorii partidelor membre USL – poziţia legată de cota unică de impozitare este doar un exemplu.

Atunci când în procesul de guvernare va exista fie şi doar aparenţa unei debalansări, prea spre stânga sau prea spre dreapta, pot apărea fisuri în blocul electoratului USL.

c) Expansiunea

Există la nivelul electoratului, în mod natural, o anume temere faţă de o forţa politică prea expansivă, care tinde să devină copleşitoare. Este exact pericolul care pândeşte USL.  Politizarea instituţiilor publice, acceptarea cu braţele deschise a traseiştilor, toate acestea sunt lucruri care pot afecta intenţia de vot.

Se face greşeala de a se socoti că mandatul de şase luni este mult prea scurt pentru a permite o autentică erodare ori dramatice modificări în cota de încredere. Avem exemplul extrem de recent al lui Ungureanu, care a reuşit să îşi spulbere un anume capital de relativă încredere într-un interval extrem de scurt, în mai puţin de trei luni. E drept, el s-a plasat în fruntea unui guvern care reprezenta o putere aflată deja în accelerat proce de dezagregare.

 

d) Guvernarea

Ipoteza cu care operam la punctul a, aceea a unei guvernări impecabile, nu are cum supravieţui. Gafele pot apărea oricând. Există în guvern miniştri controversaţi pe care media nu-i vor menaja. Există dosare sensibile (Roşia Montană, Chevron, Cupru Min etc.) cu enormă forţă balistică. Adăugaţi promisiunile electorale- USL se află în situaţia incomodă în care i se poate cere satisfacerea promisiunilor electorale încă înainte de alegerile propriu-zise.

 

e) Băsescu

Traian Băsescu se află în avântat efort de recâştigare a suportului popular. Pare să fi înţeles perfect şi care este miza şi unde sunt problemele. În ambele cazuri răspunsul nu este USL, ci strada. Băsescu este conştient ca a pierdut suportul popular şi că asta îl face extrem de vulnerabil. În acest moment obiectivul său este recâştigarea suportului popular. E greu de spus dacă va mai reuşi, dar un lucru e cert: va valorifica orice greşeală a cabinetului Ponta.

 

f) Traseiştii

USL începe să se transforme într-un colos din ce în ce mai fragil. Absorbirea masei consistente de oportunişti plecaţi dinspre vechea putere poate fi o considerabilă vulnerabilitate. Mai întâi pentru că venirea acestora, cu aşteptările şi pretenţiile lor, poate naşte nemulţumire în rândul vechilor membri, dar şi o reacţie ostilă din partea propriului electorat. Apoi pentru că pe loialitatea noilor veniţi nu se poate conta. Admiţând că mulţi dintre aceştia se vor regăsi pe listele USL, la toamnă, nu există nicio garanţie că, la un semnal, după alegerile din noiembrie, aceştia nu vor face stânga împrejur, construind din nou o putere în afara voinţei alegătorilor.

 

Concluzionând, putem constata că prin venirea la guvernare, USL îşi asumă riscuri considerabile. Avantajul accesului la resurse şi organizării alegerilor poate fi uşor anulat. Titlul acestui articol este înşelător. USL nu se află la putere, ci doar la guvernare. Traian Băsescu e pe mai departe preşedinte, cele două camere ale Parlamentului sunt conduse de PDL, Curtea Constituţională are aceeaşi structură, serviciile par a-i fi pe mai departe loiale lui Băsescu, Parchetul General şi DNA sunt în continuare conduse de oamenii preşedintelui. Entuziasmul născut de venirea la guvernare ar trebui temperat şi fiecare pas, pe mai departe, ar trebui bine cumpănit dacă ne dorim ca la toamnă să reuşim adevărata schimbare.

 

Facebook Comments

- A word from our sponsors -

Most Popular

15 Comments

 1. Rabbi, ceea ce uita multa lume este ca in 2008 PSD+PNL+PC aveau 53% din mandate…deci au legitimitatea votului popular in spate ca sa conduca. PDL+UDMR+minoritati nu aveau necesarul de voturi…

 2. toate de mai sus – corecte – sunt anulate de uninominalul pur. nu mai conteaza daca usl-ul e votat de 40% si nu de 60%, totul e ca in fiecare circumscriptie, candidatul usl sa ia cu 1 vot mai mult decat oricare dintre adversari. ceea ce, la diferenta dintre ei si ceilalti, nici nu e asa greu…

 3. Scuze dar cred ca am vindut pielea ursului din padure ,eu am vindut ,inca nu a trecut o zi de la investitura si parca sa schimbat schimbarea ,am citit presa cap coada si nu imi miroase a bine ,sa ne ajute dumnezeu ca de Base imi face impresia ca nu ne scapa nimeni ,o sa vedem 6 luni nu este un capat de tara !!! . 🙄

 4. E simplu: Probabil că Băsescu vrea să fie „model” de-acu’ încolo, dar e normal ca USL-ul să-l scoată din ritm, să-l zgândăre. Nu costă nimic să scoată o ordonanţă prin care să modifice la loc legea referendumului. Pe urmă, să modifice iar legea CCR, care nu poate avea ultimul cuvânt în relaţia cu parlamentul, „restaurarea” legii învăţământului, da’ câte şi mai câte, că n-au timp până-n noiembrie să le repare pe toate. Toate astea, fără nicio cheltuială, ar face ca respingerea populaţiei faţă de „animalu'” care este să fie chiar sporită.
  Zic şi eu! :mrgreen:

 5. E de inteles ca situatia politica actuala cere o anumita circumspectie.
  E de inteles ca o bucurie nestavilita nu e de bun augur.Si la fel ca trebuie sa judeci lucrurile si din punct de vedere a „bizonului”nationale,ori ne place .ori nu.M-a „tem” ca infailibilul „animal politic”Basescu ori a fost „castrat „involuntar,sau infailibilitatea lui nemaipomenita tine de trecutul si ca nu se mai intoarce.L-a lasat norocul ,serviciile ,prietenii, apropiatii,poporul,si pronia.Nimic nu-i poate ajuta.Natura umana arata ca nu ierti pe cineva in care ai crezut si ti-a terefelit credinta,cum nimeni nu iarta pe cineva care a fost obligat intr-o situatie penibila sa accepte un ajutor.S-a te fereasca Dumnezeu in aceste doua situatii.Nici un consilier ori cat de abil nu-i poate schimba destinul cand Fortunei i-ai scapat suvita de par tinuta in mana.
  Daca USL-ul nu face mari greseli ,daca isi cere scuze sincer populatiei daca face vreo greseala si spune exact fara zorzoane ce urmareste,situatia este salvata.In ultimul timp Dl.Ponta n-a facut nici o greseala si a reusit sa simta pulsul oamenilor.S-o spuna sincer(cat poate s-o faca un politician)fara aroganta si sa le arate oamenilor ca le pasa.
  In cele 6 luni ,portocalii ar trebui sa le dea explicatii ,nu sa apuce sa atace.
  Sa nu lase o clipa de ragaz pentru a explica si convinge populatiei ca este vital sa voteze la alegeri.Ca viitorul depinde de ei.Si sa nu uitam sa
  criticam ori ce greseala.Sper ca avem noroc.

Leave A Reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articolul precedent
Articolul următor

More from Author

A șaptea, dar mai puțin artă

Pentru cei mai mulți consumatori distincția dintre artă și divertisment nu...

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau...

Industria solidarității

Pe măsură ce îmbătrânești ești tot mai greu de scos din...

De-aia

"Nu mai zici nimic? Nu mai scrii nimic?" - mă întreabă...

- A word from our sponsors -

De citit

A șaptea, dar mai puțin artă

Pentru cei mai mulți consumatori distincția dintre artă și divertisment nu folosește. Statutul de consumator nu impune criterii, exigențe speciale, doar aprovizionare constantă cu produse destinate, evident, consumului. Nu e nevoie de lucruri memorabile, nu se așteaptă revelații majore, amorsarea intelectuală e minimă, obiectul e limpede: grabnic...

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau răi. Există temnițe și stăpâni. Dacă prețuiești libertatea, înțelegi asta. Dacă, însă, pui mai bun preț pe împlinirea hoitului, atunci n-ai cum pricepe. Interviu' lu' Tacăr cu Putin. Vâlvă, zarvă, încruntări, încleștări, încăierări. Stăpân bun/stăpân rău. Tacăr...

Industria solidarității

Pe măsură ce îmbătrânești ești tot mai greu de scos din sărite. Chestiile care, odinioară, te-ar fi umplut de draci, acum doar te plictisesc. Furia arțăgoasă e trasă undeva la umbră și în locul ei se lăbărțează o ditamai lehamitea. Nu mai înjuri, schimbi canalul. Nu mai...

De-aia

"Nu mai zici nimic? Nu mai scrii nimic?" - mă întreabă câțiva prieteni. Nu mulți, dar cumsecade. De scris, ce să zic, scriu, chiar dacă nu simt îndemnul de a-mi rostogoli cuvintele în ochiul adormit al lumii. De zis... îmi zic mie. E de ajuns. Zic alții....

Opriți-l pe nesimțit!

Iohanetele e decis să folosească fiecare clipă rămasă din mandat(e) pentru a îndeplini toate obiectivele propuse. Obiectivele turistice. Pentru că ghiolbanuzaurul nu-și propune și nici nu e în stare  de altceva. Și i se rupe în paișpe cu virgulă de țara asta de tolomaci. Statul român există...

Zbateri, crăcănări și vuiet

Eterna împrăștierea a chibițimii de la galerie are acum o nouă expresie: pro Israel vs. pro Palestina. Sau după caz, anti-ăia contra anti-ăilalți. Chestia de căpătâi e să urli la galeria adversă: teroriștii! Într-o parte filo-semiții de conunctură. Zgomotoși, agresivi, belicoși, răcnindu-și sprijinul, de parcă ar interesa pe...

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice formă. Din cauză că motive. Care pot fi succint rezumate într-o propoziție care începe cu: așa a vrut... Și foarte probabil voi reveni la aceeași muțeală, din motive care, de asemenea, pot fi explicate cu: așa...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu se găsește ceva. În cazul ăsta poliția oprește niște minori, care își propuseseră să fie șmecherași. Aspiranții la șmechereală aveau deja un palmares respectabil în întâlnirile cu poliția. Șmecherilă de la volan mai tupeist, dă să...

Hiperbola

Dintre nerușinările lumii de azi cea mai supărătoarea îmi pare ostentația hiperbolei. Aproape totul e amplificat indecent, exagerat, umflat până la tumefiere. Precauțiile pe care le-ar impune decența nu mai există, prudența justei evaluări nu intersează. Se grăiește răstit și se răspunde răcnit. Totul (sau aproape totul)...

Greva celor care…

Înainte de a discuta despre greva cadrelor didactice, despre solicitările lor, e bine să aruncă, repede, o privire peste ceea ce este astăzi sistemul de învățământ. E ceva mai mult decât o simplă punere în context. Prima constatare, obligatorie, de neocolit, este că, de fapt, nu mai putem...

Alegeri în Turcia

Miza alegerilor prezidențiale din Turcia, din perspectivă geopolitică, nu are cum fi subestimată. Analiștii de ocazie vorbesc despre o confruntare dintre blocul ultra-conservator, condus de Erdogan, și mișcarea reformatoare care l-ar avea în frunte pe Kilicdaroglu. Alții vorbesc despre o competiție între suveranism și globalism. Nu lipsesc...

Din târtița presei

Acum 10-12 ani, pe când acest blog începea să capete formă, îmi plăcea să fac un soi de "revistă a presei". Pe atunci mai aveam ceva ce semăna, vag, cu presa. Încă era ofițerime pe-acolo. Acum doar tablagii. Nu știu dacă am să încep iar să cern știrile,...