Acum câteva zile am discutat aici despre pragul electoral. Spuneam acolo că pragul electoral reduce cumva reprezentativitatea Parlamentului. Mai ales în condiţiile votului „uninominal pur” ( dintr-un singur tur) există riscul real ca pluripartidismul să rămână un enunţ pur teoretic.
Trebuie să recunosc că declaraţia senatorului Dan Şova mi-a oferit o anume satisfacţie. Sau o reconfirmare a încrederii în USL.
Nu inteleg. Uninominalul pur ar face la fel ca la primarii, cel vechi sa fie foarte greu de schimbat. Uite, Basescu nu ar fi castigat primaria capitalei, Antonescu nu ar mai fi prins parlamentul, Constantinescu nu ar mai fi ajuns presedinte, etc. Pur si simplu daca un partid e de locul 3 poate sa nu apara deloc in parlament pe masura simpatizantilor politici. Nu cred ca iti doresti asta. Nu ar fi democratic, e prea mare marja de eroare a parlamentului astfel constituit.
Sunt împotriva oricărui tip de vot uninominal – dacă e vorba de opinia mea. Iar împotriva sistemului cu un singur tur încă şi mai abitir. Am scris nu o dată despre asta. Acum vorbeam despre pragul electoral.
Si „izmana” si toate partiduletile intra in parlament?Cine face un guvern?!este intrebarea.Dar daca asta vreau USL-ul ,presupun ca mie-mi scapa „chichirezul”!
Pragul electoral n-are ce căuta în condiţiile „uninominalului pur”. Ar fi (este !) o contradicţie în termeni.
Dacă legea asta îi bună ori ba, îi altă discuţie.
Acuma tu cîştigi colegiul, da’ „nu eşti ales” pe motiv de „prag”. Aiurea!
Banzai!